גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השף תומר אגאי: "כבר לא מספיק לבשל טוב בשביל להוציא אנשים מהבית"

למה הוא כל כך מעריץ את חיים כהן, לאיזו מנה מהילדות הוא הכי מתגעגע, הטורטליני הזעירים שלעולם לא ישכח, מסעדת הדגים שהוא הכי אוהב וכמובן: הקורונה ● חיליק גורפינקל בשיחה עם תומר אגאי, השף של מסעדת "סנטה קתרינה" ואחד הקולות הבולטים של מחאת השפים

תומר אגאי / צילום: כדיה לוי, גלובס
תומר אגאי / צילום: כדיה לוי, גלובס

תומר אגאי, השף והבעלים של מסעדת סנטה קתרינה, הוא אחד הקולות הרמים והבולטים במאבק המסעדנים. לא בטוח שהוא התכוון שכך יהיה, בעצם בטוח שלא, אבל דומה שהמצוקה שחררה אצל האיש נעים ההליכות הזה לא מעט מעצורים וחסמי נימוס, בדיוק כמו אצל מורו ורבו, הלא הוא חיים כהן, המנהיג הבלתי מעורער של המאבק (הצודק הזה, אם יורשה לי). חיים כהן אגב, יוזכר לא מעט בשיחה שלנו.

אגאי היה סגנו של כהן במשך חמש שנים ונותר בן טיפוחיו, חבר טוב ובעיקר מי שמקשיב לכהן ומנסה ללכת בדרכו, לא רק באוכל הים תיכוני ואפילו מזרח תיכוני שהוא מגיש במסעדה שלו, אלא גם בעמדה המוסרית שהוא מנסה לקחת, ועכשיו גם בדרך שבה הוא משמיע את קולו. נפגשנו על הבר בסנטה קתרינה - אחת המסעדות המצליחות והטובות ביותר בתל אביב כיום, ובעצם בארץ כולה.

באיזה מצב רוח אני תופס אותך ובאיזה מצב כלכלי מבחינת המסעדה, אם מותר לשאול?
מצב רוח זה עניין דינמי. במיוחד עכשיו. אני נע בין הרגשה קשה ומדכאת מהמקום שדורכים עלי ולא מבחינים בי (ובעוד מיליון צעירים שהכישרון שלהם יורד לטמיון) לבין תחושה של אחריות, מוטיבציה וסולידריות שטבועה בערכים שלי (חלקם הוטמעו בי על-ידי חיים כהן).

מצד אחד אני מרגיש שיש לי ברך על הצוואר, מצד שני אני מאוד מפוקס ויוצאים ממני דברים שמפתיעים גם אותי. אני צריך את שני מצבי הרוח האלה בשביל לפעול נכון, וזה לא קל. כל בר דעת מבין את הנזק שנגרם לעסקים מהסוג שלי מסגירה הרמטית של חודשיים. הנזק התזרימי הוא עצום, ולרוב סופני ממש.

לא מדובר רק עליי או על מסעדנים תל אביביים. אולמות אירועים בקריית גת ומסעדות שווארמה בחיפה יושבים על אותו ענף מט ליפול שאני עצמי יושב עליו. אז למה לא ללחום ביחד להשגת המטרות? זו הזדמנות להכיר מחדש את אחינו בפריפריה. יחד איתם אני רוצה ליצור קשר חדש שיוביל למאבק יותר נכון וצודק.

אני משתדל להביא שיח מחבר, שמתאים להרבה אנשים במצב הזה. להיות בעד ולא נגד ולהיות פרגמטי, תמיד לחפש דרך לגשר. אין לי עניין פוליטי בסיפור הזה, ואין לי שום בעיה שהמנהיג הבא יהיה ימני, אם זה תואם את רצון העם. אנשים מחפשים מכנה משותף רחב למאבק ארוך וקשה. גם הם, כמוני, רוצים לשרוד את 2020. המדינה צריכה להפסיק לעסוק בחלוקה של כסף. היא צריכה תוכנית שתחזיר אותנו לפעילות בלי לסכן אותנו.

אחת המנות במסעדה / צילום: פייסבוק

מה המדינה צריכה לעשות, לדעתך?
הנגיף הזה עושה רושם שהוא פה כדי להישאר, אז נצטרך לחיות לצד הפחד, כל אחד בדרכו. צריך לתפעל את המשק מחדש, לקחת סיכונים מחושבים, ועקב בצד אגודל לאפשר לנו לספק מוצר שנותן תחושה של חיים. טועה מי שחושב שמסעדנות זה מותרות. יש פה עניין תרבותי, וגם שחרור לחצים והתנהלות נורמלית שצריך לשמור עליה.

ומבחינת המסעדנים?
מתבקשים שינויים במודל מבחינת עלויות, פנייה לקהלים חדשים דרך פלטפורמות חדשות (משלוחים) ובניית מערכת של אמון ושיתוף. אני כל יום קם בבוקר ומחפש דרכים חדשות לתקשר עם האנשים שאני מארח. כבר לא מספיק לבשל טוב בשביל להוציא אנשים מהבית. צריך לתת להם תחושה של ביטחון ושיתוף. להנגיש ואפילו להוזיל זו לא בושה בעיניי.

דיברת קודם על עניין היחסים בין תל אביב לפריפריה. אתה יכול להרחיב?
יש פה הזדמנות חד-פעמית לתקן עיוות של כל הממשלות ב-50 השנה האחרונות. איך מקום כמו קריית גת, בסך הכול 70 ק"מ מפה, בקושי שעה נסיעה, מכיל כל כך הרבה שוני מנטלי? למה הם קוראים לי מדינת תל אביב, ולמה אני מסתכל עליהם כאילו הם שונים ממני?

גם לנו יש אחריות. אנחנו מחפשים שוני כל הזמן, ודואגים להבדיל את עצמנו כדי ליצור ייחוד. אבל יש לזה עוד היבט: זה לא יתכן שלהגיע מפה לדרום זה עניין של שלוש שעות באוטובוסים. זה יוצר מרחק בין אנשים. בכל העולם המפותח מרחק של שעה זה כלום, רק אצלנו זה סיפור מסובך. אנחנו צריכים לדרוש מהממשלה תחבורה ציבורית טובה, כדי שנוכל לבלות ביחד להכיר ולהתקרב. כרגע נראה שזה לא באינטרסים שלה.

ספר קצת על הקשר עם חיים כהן, בכלל ועכשיו.
פתחנו יחד מסעדה, יפו תל אביב, שהביאה שפה חדשה לעיר (אגאי היה סגנו של כהן במסעדה. ח"ג). זה קצת כמו לעבור טירונות קרבית ביחד, והשאיר את שנינו עם הרבה כבוד אחד לשני. אני מעריץ את המחויבות שלו לשפה קולינרית, את החדשנות שנשענת על נוסטלגיה ואת היכולת שלו לשמור על שפיות בתוך שדה הקרב של עולם המסעדנות.

יש לו ערכים של משפחה ושמירה על ניקיון כפיים לאורך 40 שנה של יצירה. אבל כל זה מתגמד ליד יכולות הבישול שלו וההבנה של איך אוכל פוגש אנשים. כל זה בעיני מרכיב פרסונה של שף בינלאומי, והוא מסתכל עליי בגובה העיניים ורואה בי בעל מקצוע ראוי, וזה לא מובן מאליו בשבילי. השיח בינינו שוויוני ומפרה, למרות היתרון שלו מבחינת ניסיון וגיל, ובסוף אנחנו חברים.

במשבר הנוכחי הוא שימש לי משענת. שתי שיחות ביום ועדכון שוטף לגבי מה שקורה בשטח החזיקו אותי עם הראש מעל המים. הענף הזה מלא אגו ואני וחיים מצליחים לשמור על החברות בינינו לאורך שנים זה דבר נדיר.

אצל מי מהקולגות שלך אתה אוהב לאכול?
הייתי אומר חיים כהן אבל זה אולי צפוי מדי, אז השני אחריו זה דיוויד פרנקל מפרונטו, שאני אוהב שהכול מנומק אצלו ואין שטיקים. הוא מלומד ואינטליגנט, ואלמנט ההתמדה נמצא לאורך כל הדרך. עבדתי איתו המון, וזה תמיד כיף. אני אוהב מאוד לאכול גם אצל חנן מרגילן. ובשיפודי אולגה.

מה המנה הכי טעימה שיצא לך לאכול, אם יש בכלל דבר כזה, ואיפה?
לפני שנתיים טסתי לאיטליה לאכול באוסטריה פרנציסקנה של השף מסימו בוטרו במודנה (אחת המסעדות הטובות בעולם). אבל את המנה הטעימה דווקא לא אכלתי אצלו. הסומלייה של האוסטריה עושה בראנץ׳ בשבת בבית מודנאי קלאסי. המנה היתה טורטליני זעירים ממולאים בקרם מורטדלה בחלב לא מפוסטר שבישלו בו פרמז׳ן. זו מנה אגדית שאני מרגיש אותה גם עכשיו בפה.

מה היית מכניס למסעדה אם לא היית צריך להיזהר, כמסעדה שרוצה לשמור על פופולריות?
עוד מנות ערביות. הבישול הוא סוג של טנגו עם הקהל. אתה זורק לאוויר משהו ובודק איך הוא ייקלט. כשהתחלתי, מי ידע מה זה פאקוס. היום הוא שגור אצלי בסלט הירקות כשהוא בעונה. אבל אני לא באתי לחנך אף אחד, זו מערכת יחסים. אני רוצה שהם יכירו אותי ואת מה שאני אוהב, אבל לא אדחוף את זה בכוח.

מלוחייה, למשל, לא הצלחנו. הגשתי מרק מלוחייה עם ניוקי סולת. לא תפס. ישראלים לא אוהבים מלוחייה. אני לא רוצה להלאות את הלקוח. אני מבשל בשביל שאנשים ישבעו וישמחו. לא בשביל עצמי. אני לא אמן. אני בעל מקצוע. אני חוקר ומתעניין , אבל לא מחנך.

אתה יודע לבשל אוכל ערבי?
אני מתנסה בו כל הזמן, משתפר, ולאט-לאט אני גם נהיה טוב. יש לי גרסה שלי לשישברק, שאפילו חביב דאוד ממסעדת עזבה פירגן לו.

אתה חושב שאוכל יכול לבנות גשר בין יהודים לערבים או שאני נאיבי?
בטח. אתה לא נאיבי. זה הפתרון.

תעודת זהות:
בן 47, נשוי (בשנית) לאיה, שותפתו ליצירה. אב לשניים - בת שנתיים וחייל לוחם בן 20 ("שניהם המקור העיקרי לגאווה"). נולד בחולון בשכונת תל גיבורים, למשפחה ממוצא סורי, מצרי ועיראקי. גר בתל אביב, לא רחוק ממסעדת סנטה קתרינה שבבעלותו, שבה הוא משמש כשף

השאלון:

סגנון בישול: מזרח תיכוני אישי
מטבח משפיע: ערבי שאמי (סורי)
תבלין אהוב: כמון, סומאק ובהראט
חומר גלם: דגי ים פראיים
ספק אהוב: משחיז הסכינים דניאל
מסעדה אהובה: פסקאדו, מסעדת הדגים האשדודית
מסעדה אהובה מעבר לים: האטלייה של ז’ואל רובשון המנוח
אלכוהול מועדף: ג’ין (למרות שאלכוהול זה לא הקטע שלי)
המנה שהכי זוכרים מסנטה קתרינה: ברוסקטת סרטנים, אני חושב

מנה מהילדות: כשהייתי ילד, סבתי גרה בבית צמוד אלינו, ובימי שלישי היא הייתה אופה פיתות ומכינה פלאפל ירוק של סורים. הייתי רץ הביתה מבית ספר, כדי שהאחים שלי לא יגיעו לפני ויחסלו את הפלאפל. זו מנה שאי אפשר לשחזר, ואני מתגעגע אליה מאוד. למנה ולסבתא.

סבתי גרה בית צמוד אלינו, ובימי שלישי היא הייתה אופה פיתות ומכינה פלאפל ירוק של סורים / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

מתכון

עוגת בסבוסה

מצרכים:
לעוגה:
400 גרם סולת
200 גרם סוכר
300 גרם רוויון
100 גרם חמאה מומסת
20 גרם אבקת אפייה
60 גרם צימוקים

לסירופ:
400 גרם סוכר
600 מ"ל מים
10 תרמילי הל שבורים

הכנה:
מערבבים את כל מרכיבי העוגה במטרפה.
מורחים בחמאה תבנית בגול 24X30 ס"מ ושופכים אליה את התערובת. אופים בתנור בחום של 155 מעלות כחצי שעה עד שמתקבל צבע זהוב.
במקביל מרתיחים את חומרי הסירופ.
כשהעוגה מוכנה מחוררים אותה בעדינות עם סכין קטנה (טורנה) ומוסיפים את הסירופ לעוגה, מצקת מצקת, לפי קצב הספיגה של העוגה.
מקררים על השיש ומחממים שוב לפני ההגשה.

מתכון של איה אשוח-אגאי, אשתי 

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?