גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה אפשר ללמוד מסגנון הניהול של האיש העשיר בעולם

למה אנחנו כל כך מרותקים לעדויות של ארבעת המנהלים של ענקיות הטכנולוגיה בקונגרס האמריקאי, ומה יכולים מנהלים ללמוד מסגנון הניהול של מנכ"ל אמזון ג'ף בזוס (רמז: להיות הם עצמם)

ג'ף בזוס. היזהרו מחיקויים / איור: חן ליבמן
ג'ף בזוס. היזהרו מחיקויים / איור: חן ליבמן

עד לא מזמן, חייהם של מנהלים מגה-סטארים כמו הרביעייה המעידה בימים אלה בקונגרס האמריקאי - מנכ"לי אפל, גוגל, פייסבוק ואמזון - היו טובים בהרבה. הם היו מושא להערצה. מנהיגים עסקיים, גיבורי תרבות בעולם הארגוני, שלחברות שלהם יש השפעה עצומה על כולנו. חייהם האישיים, מצבם המשפחתי, תחביביהם, וסגנונם האישי מסוקרים בקביעות בתקשורת. כולם רוצים לדעת מהו "המרכיב הסודי" שלהם. מה גורם להם ולמנהלים שגדלו אצלם להצליח ולהוביל חברות לשגשוג והצלחה.

בעולם העסקים המורכב הצלחתו של מנהיג נמדדת בתוצאות עסקיות יוצאות דופן לאורך זמן, וכן ביכולת שלו להשפיע על החברה כולה. אבל אולי יותר מכול נתפסת הצלחתו של מוביל עסקי והפיכתו לאגדה, ביכולת שלו לגדל מנהיגים עסקיים שעומדים בזכות עצמם כאשר הם יוצאים מתחת לכנפיו והופכים בהצלחה למובילים בארגונים אחרים.

קרוב לודאי שזוהי אחת הסיבות שגורמת לנו להיות מרותקים למסך ולשיממון של חקירות הקונגרס. בהנחה שלא רק (אם בכלל) טכניקות בזויות של שימוש בכוחם לרעה הביאו אותם למעמדם זה, מסקרן לעמוד על שיטות הניהול של החברות הללו, ולראות מה אפשר ללמוד מהן.

ימים יגידו לאן יובילו החקירות של ועדת הקונגרס, אבל את ההישגים של החברות הללו אי אפשר לקחת מהן: הן מתפתחות בקצב מואץ, משכילות להשתנות ולחדש בתדירות מעוררת הערצה, ומצליחות, שנה אחר שנה, לגדול, להתפתח ולהתאים את עצמן יותר טוב מחברות אחרות לעולם בהפרעה.

בעיניי מסקרן במיוחד ג'ף בזוס, מנכ"ל אמזון ומי שמוגדר כאדם העשיר בעולם. הונו האישי מוערך כיום ב-186 מיליארד דולר. לאחרונה שערי המניות של אמזון אף עלו בעקבות הגידול בפעילות האי-קומרס בימי הקורונה.

המיתולוגיה האורבנית של חברות ההייטק מספרת איך לפני 25 שנה ייסד בזוס במוסך שלו חברה שכיום מעסיקה יותר מ-750 אלף עובדים, ושווייה הבלתי נתפס בבורסה עומד על למעלה מ-900 מיליארד דולר. כל השנים החברה ממשיכה לגדול ולהתפתח ולא עוצרת לרגע. היא נתפסת כחדשנית, גמישה, תחרותית ויצירתית במוצרים, בשירותים ובעבודה הארגונית שלה.

מנהלים שגדלו באמזון מבוקשים בשוק כמנהלים בכירים בחברות גדולות וכמייסדים ומנכ"לים של סטארטאפים חדשים. רבים מהם מצליחים, באחוזים גבוהים להפליא, להוביל את החברות שבראשן הם עומדים להישגים מרשימים. כששואלים אותם מהו הסוד שלהם, הם מציינים את התקופה והתפקיד שעשו באמזון ואת העקרונות הניהוליים שהעמיד ג'ף בזוס ועדיין מהווים את הדנ"א של החברה:

1. שומרים על מנטליות של סטרטאפ. לא משנה כמה החברה גדולה. מעודדים את כולם להמציא, להתחדש ולקרוא תגר על האופן בו הדברים מבוצעים. אין פרות קדושות. שוחטים אותן כל הזמן. המטרה היא לא ליפול לשאננות. המסר הרשמי לעובדי החברה הוא: "התייחס לכל יום עבודה כאל יומך הראשון בה". מעייף משהו, אבל מותיר את התודעה ערה.

2. זריזות היא שם המשחק. והחלטות אינן באות מהיאחזות רגשית, או התאהבות ברעיון. כל ההחלטות מבוססות עובדות, וההטיה הבסיסית היא הטיה לפעולה. חדשנות משבשת מוזכרת אף היא. הבנה של סביבה משובשת, או לפעמים העובדה שאתה עצמך יכול להיות השיבוש.

3. דיונים ממוקדים. באמזון חל איסור מוחלט על פעולה שהיא בגדר עבודת קודש ברוב הארגונים המוכרים: מצגות פאואר פוינט. במקום מצגת מוגש לצוות המחליטים מסמך בן 6 עמודים הדן בסוגייה שעל הפרק. הישיבות מתחילות ב-30 דקות שקטות, בהן קוראים משתתפי הישיבה את המסמך. כך מובטח שהדיון יהיה ממוקד, וכל המשתתפים מוכנים לשלב הדיאלוג באופן שיטייב וייעל את תהליך קבלת ההחלטות.

אורות וצללים

ישנם רבים המקטרגים על הסגנון הניהולי של בזוס. המוסר האישי שלו מפוקפק, טוענים שהוא יהיר וגס רוח. קיימות שמועות עקביות כי באמזון "טוחנים" את העובדים. מי שמתייחס לכל יום עבודה כאל יומו הראשון, יעבוד, כפי הנראה, שעות מרובות מאוד, אולי יותר מדי.

"שחקת" (שחיקה המגיעה לממדי מחלה) כבר מוכחת בעולם המודרני ובספרות הניהולית העכשווית כגורם מפריע לאורך זמן. היא מחבלת הן בחיבור של העובד לארגון, הן במוטיבציה והן ביכולת ליצור.

תחקירן ה"סאנדיי מירור" הבריטי, שעבד חמישה שבועות באחד ממחסני אמזון הגדולים באירופה, חשף באמצעות מצלמה נסתרת תנאי עבודה קשים, דרישות גבוהות עד כדי הגזמה ועובדים שסובלים, מנטלית ופיזית, מהניסיון לעמוד בהן.

עוד הסתייגות משיטות הפעולה של החברה היא לגבי ההטיה לפעולה והרעיונות החדשים. אלה עלולים לגרום (ויש האומרים שאכן גורמים) לעידוד תחרות על פני שיתוף פעולה בין אנשים ובין יחידות ארגוניות האמורות לייצר מכונה חלקה ומשומנת בארגון מטריצי, מורכב - עוד נושא בעייתי בתרבות ארגונית לאורך זמן. יש המקטרגים גם כי מהירות קבלת ההחלטות פוגמת באיכות, ואף גורמת לבעיות בטיחות (נושא שדוברי החברה מכחישים בתוקף).

מנהלים יוצאי אמזון העוברים לנהל בחברות אחרות משתפים את מי ששואל כי הצלחתם נובעת, במידה רבה, מהיכולת שלהם ליטול עימם כ"צידה לדרך" רק את הדברים הטובים מהתרבות האמזונית, ולוותר על הרכיבים הפחות נעימים שקיימים תמיד בחברות ענק, מצליחות ומורכבות.

בכל מקרה מן הראוי לזכור, גם בלי לעקוב אחר העדויות בקונגרס, כי תרבות ארגונית המתאימה לארגון אחד איננה יכולה להיות מועתקת, ככתבה וכלשונה, לארגון אחר. ניתן ללמוד, לקבל השראה וליישם עקרונות ליבה, אולם יש "לתפור חליפה" ייחודית לכל ארגון, כמו גם לאינטראקציה בין המנכ"ל (והם מתחלפים) והארגון.

על אף אישיותו השנויה במחלוקת של בזוס והקיטרוגים על תופעות הלוואי של מרכיבי הניהול שלו, לא ניתן להכחיש כי הצלחתה המסחררת של אמזון גרמה לו להפוך ל"גורו לניהול". המכתב השנתי שלו לבעלי המניות נלמד בכל בתי הספר למנהל עסקים, בכל האוניברסיטאות בעולם.

אז מה אנחנו, המנהלים בפרובינציה, יכולים ללמוד מכל זה?

מומלץ ללמוד ולקבל השראה מכולם, בטח ממנהיגים עסקיים בקנה מידה כמו זה של בזוס. גם מטיפוסים מפוקפקים יש מה ללמוד, אבל חשוב לזכור להפריד בין מה שראוי לחיקוי לבין מה שלא.

הובלה ניהולית צריכה להתאים לסגנון, לאופי, לכישורים ולשריטות של כל אחד ואחת מאיתנו, כמו גם לתרבות ולחברה שאנחנו מנהיגים, גם אם "הארגון" בו המדובר הוא רק המשפחה שלנו. תהיה מה שאתה, ותביאי את טביעת האצבע הייחודית שלך. זיופים וחיקויים שווים תמיד הרבה פחות. 

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק