גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ככה המנהל שלכם זקוק לכם כרגע

איך תשמרו על העבודה שלכם בימים לא פשוטים במשק? איך תהיו חיוניים ואטרקטיביים בעת המשבר, ותיענו על צורכי המנהל?

שיחת עבודה בווידאו. המעסיק זקוק לתפקוד מלא של העובד / צילום: שאטרסטוק
שיחת עבודה בווידאו. המעסיק זקוק לתפקוד מלא של העובד / צילום: שאטרסטוק

תמיד חשוב להפגין חיוניות ואטרקטיביות כשרוצים לשמור על מקום העבודה, אבל הדבר נחוץ במיוחד בימים של משק במשבר. זה מה שמצופה מהעובד בימים אלה: 

הבינו: מה הוא רוצה מכם

אם בימים כתיקונם חשוב, כעובד, לדעת מהן ציפיות המנהל כדי לבחור במסלול העונה עליהן, בימי משבר הדבר חשוב פי כמה. הן משום שהציפיות משתנות בהתאם למציאות המשתנה, ואז על העובד להתוודע אליהן מחדש, הן משום שפעמים רבות המנהל עצמו אינו מקפיד לנסח את ציפיותיו מחדש, ומותיר זאת לאחריות העובד לנסות לזהות ולהבין אותן.

ואם בימים כתיקונם חשוב, כעובד, להקשיב למשוב המגיע מלמעלה בנוגע לתפקודו, ולהבין מה עליו לשנות וכיצד ביכולתו להשתפר כדי להיענות טוב יותר לצורכי המנהל והארגון, אז על אחת כמה וכמה חשוב הדבר בימי משבר. גם כאן יהיו מנהלים שלא ייטיבו בעצמם לעצור כדי לספק משוב, ואז לעובד אחריות כפולה: הן לבקש משוב, הן להפנים את תוכנו - יותר מתמיד, בלא הפרעות כאגו, הרגלים או קיבעונות מחשבתיים.

איך למשל? אם המנהל אינו עושה זאת, על העובד לחקור ולבדוק מה באמת העבודה החשובה בימים אלה לחברה, לשם הישרדותה והצלחתה במצב החדש, ומהן המשימות שעליו לבצע כדי ליישם יעדים אלה. עליו ללמוד ולהתעדכן במתרחש בשוק הספציפי, לעמוד על האתגרים, לקרוא רשמים ממתחרים, לשוחח עם קולגות, ולדון בכך עם המנהל: "אשמח אם נסכם מה הציפיות שלך ממני בימים אלה, ונתעדף את הדברים בהתאם למצב הנוכחי בתחום שלי".

זַהוּ: מה הוא צריך שתעשו יותר?
בימים אלה מנהלים צפויים לבקש יותר עזרה. הבעיה היא שעל עובדים רבים מוטל כעת עומס רב. חלקם מחפים על עבודה של עובדים שאינם יכולים לעבוד כעת (כעובדים בסיכון גבוה) או על כאלה שהוצאו לחל"ת או קוצצו. אחרים נדרשים להשקיע זמן רב בביצוע התאמות במשימותיהם למציאות החדשה (כעריכת חומרים שיווקיים לפגישות מרחוק). וכמובן, עובדים רבים חווים קושי רב בהיותם עובדים מהבית, במיוחד אלה שילדיהם בחופשה.

במצב כזה, ליטול אחריות על עבודה נוספת עשוי להיות כמעט משימה בלתי אפשרית, אלא אם כן יוותרו על שעות השינה בלילות. ובכל זאת, המנהל זקוק לעובדים שמגדילים ראש. המנהל יעריך את מי שיתנדבו. המנהל אפילו לא מחכה שיבינו לבד למה הוא זקוק - הוא ממש אומר זאת. וכדאי לנצל את ההזדמנות הזו כדי להפגין אכפתיות, מסירות ונכונות להתגייס. למרות הקושי.

במקרים אחרים המנהל לא יבקש זאת. הוא יחכה להיווכח בהתגייסות עוד לפני שהביע את הצורך בה. לעתים אף לא יידע בעצמו מהו הצורך שלו, משום שיהיה עמוס וטרוד מדי בשביל להבין זאת, או משום שהוא עצמו אינו מצוי בשטח כמו חלק מעובדיו.

בהקשר זה, להיות עובד חיוני ומועיל בתקופת משבר משמע להיות פרואקטיבי: ליזום דרכים לסייע גם בלי שיתבקש, למצוא פתרונות לבעיות גם מבלי שדובר על כך עמו, ולייצר תוכניות פעולה חדשות לשיפור המצב הקיים, תוך הפגנת יצירתיות ויכולת ראייה קדימה - כמה צעדים לפני האחרים.

איך למשל? אפשר להתנדב, ולצרף לכך הבהרה באשר ללוח הזמנים העמוס ולאתגר שיש בהתנדבות זו. אחרי שייווכח ברצונו הטוב לסייע, אפשר יהיה במחשבה משותפת עם המנהל להגיע לפתרון אפשרי. למשל - ליצור תיעדוף מחודש של משימות העובד המתנדב, ובכך לאפשר לו ליישם את התגייסותו.

היו יותר גמישים, ובלי תירוצים

אתגרי התקופה דורשים גמישות רבה. שינויים מתרחשים מרגע לרגע, מטלות חדשות מתווספות, והתנאים הופכים פחות נוחים לרבים. בהתאם לכך, על המנהל להתמודד עם התנגדויות רבות מצד העובדים, כנגד ההנחתות וחוסר הנוחות, ועובד סתגלן ומסייע יהיה עובד שאינו מקשה על מנהלו בהקשר זה ("לא מתאים לי השינוי בשעות העבודה... לא על כך דובר כשהתחלתי לעבוד כאן").

גם האתגרים האישיים של העובד אינם בראש מעייניו של המנהל בימים טרופים. בין אם על העובד להתמודד עם ילדיו בבית, בין אם אשתו פוטרה והוא לחוץ - הוא זקוק לתפקוד מלא שלו, ויש לו די אתגרים משלו. הוא זקוק לגמישות ולהכלה, והוא אינו זקוק לתירוצים ולתלונות מצד עובדיו.

הלא בימי משבר תמיד יהיו יותר כאלה המצביעים על בעיות וקשיים מאשר כאלה המוצאים פתרונות לאתגרים. תמיד יהיו יותר מתלוננים מאשר כאלה המסוגלים להעלות על דל שפתיהם דווקא את מרכיבי חצי הכוס המלאה.

איך למשל? תרגלו יותר חיוביות, והפגינו גמישות. נסו לבלוט לטובה על ידי כך שתימנעו מלקטר על הקושי. מננו את השיח על האתגרים שלכם, ואם אתם כבר מדברים על קשיים ובעיות - הקפידו תמיד ללוות זאת בפתרונות אפשריים.

מילה לסיום

בכל הקשור לקורונה - היו שקופים וממושמעים. נחשפתם לחולה מאומת? דווחו למנהל. אל תסכנו את חבריכם לצוות, והפגינו מקסימום רצינות בנוגע לכללים, במיוחד לכללים שהמנהל עצמו דורש להקפיד עליהם: הוא מקפיד על שמירת מרחק של שני מטר בין עובד לעובד? כבדו את דרישתו והפגינו התנהלות מותאמת. ובכל מקרה - שמרו לעצמכם הערות על חוסר ההיגיון, כביכול, שבהחלטה כזו או אחרת.

יעל מהודר היא יועצת ארגונית, מומחית לניהול ולקריירה, וכותבת הספר "המועמד הנבחר" והספר בערבית "העתיד הנבחר"

עוד כתבות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש