גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל הסדרי החוב כבר כאן: מי הן החברות שפעלו לשינוי תנאי אג"ח שהנפיקו בהיקף של 12 מיליארד שקל

הסדר חוב בחסות ביהמ"ש, דחיית תשלומי החוב או שינוי בתנאיו: עליית מדרגה במספר החברות הציבוריות שנדרשות לשינוי בתנאי החזר חוב האג"ח שלקחו

יצחק תשובה / צילום: עינת לברון, גלובס
יצחק תשובה / צילום: עינת לברון, גלובס

המפולת בשווקים והמשבר בפעילות הכלכלית בעקבות התפשטות וירוס הקורונה גרמו גל של הסדרי חוב, דחיית תשלומים ושינויים בתנאי החוב, והתחזית לעתיד היא לגל גדול אף יותר של הסדרי חוב (מצד חברות ופרטיים), ככל שהמשבר יתמשך ותסתיים תקופת "גרייס" שבמהלכה התאפשרה דחייה של החזרי הלוואות.

מבדיקת "גלובס" עולה, כי תוך פחות מחצי שנה, היקף חוב האג"ח של חברות הנסחרות בבורסה בת"א שנכנסו רשמית להסדר בחסות ביהמ"ש (או לקראת פנייה שכזו) - או שלגביו נערכו דיונים מול המחזיקים על דחייה בתשלום ושינוי תנאים - הגיע לסכום עתק מצטבר של כ-12 מיליארד שקל (על-ידי 14 חברות).

זאת כאשר חמש מאותן חברות פנו להסדר חוב, בהיקף מצרפי של כ-4.5 מיליארד שקל, ותשע אחרות פנו בבקשה לדחיית תשלומים ושינויים שונים בתנאי האג"ח, בהיקף מצרפי של כ-7.5 מיליארד שקל.

מגמה זו, של פנייה למחזיקים בבקשה לדחיית מועד התשלום ושינויים אחרים בתנאי החוב, ללא תספורת וכנגד תמורה נוספת בריבית, הולכת ותופסת תאוצה מאז פרץ משבר הקורונה. מדובר בחברות שלמרביתן אין מאפייני חדלות פירעון מובהקים, ואשר קיבלו את אישור המחזיקים לביצוע אותם שינויים ודחיות בתשלומי החוב.

בעוד שחלק מאותן חברות התמודדו עוד  טרם פרץ משבר הקורונה עם אתגרים פיננסיים משמעותיים, והמשבר בשווקים הוביל אותן לנקודת שפל חדשה, אצל חלקן האחר התפשטות הקורונה גרמה למכה קשה ומהירה שדרדרה באופן אקוטי את מצבן, כאשר  המשותף להן הוא בדרך כלל  מינוף גבוה יחסית - עמד להן לרועץ.

בעיצומו של משבר הקורונה יזמה וניסחה רשות שוק ההון בראשות הממונה ד"ר משה ברקת יוזמה משלה ל"אספקת נזילות לחברות סולבנטיות עקב השלכות מגפת הקורונה", כשיצרה כביש עוקף להסדרי חוב, שאינם כוללים תספורת ושרלוונטיים לחברות סולבנטיות וחזקות.

הסדרי-החוב-ודחיות-החוב-הבולטים-מתקופת-הקורונה

במסגרת זו ניסחה רשות שוק ההון עקרונות מנחים מוצעים "למתווה החלפה ודחייה זמנית של לוחות סילוקין של הלוואות ואג"ח", שרלוונטיים לגופים המוסדיים שמנהלים את חסכונות הציבור, ושמשמעותם - מתן "מסלול ירוק" לדחייה זמנית של עד שנה בתשלומי אג"ח לחברות שנקלעו לקשיי תזרים בשל משבר הקורונה ומאמצי ההתגוננות מפניו.

בהקשר זה מסביר גורם בשוק ההון, כי נראה שהחברות שפעלו עד כה לגיבוש של הסדרי חוב כאלה ואחרים לא עומדות בתנאים שקבעה רשות שוק ההון. בנוסף, הוא מציין כי "יתכן שעל רקע פרסום תזכיר להקלות בחוק חדלות פירעון שפורסם אחרונה חברות יבחרו בחלופה השנייה - של 'מיני הסדרי חוב במסלול מהיר'".

המוסדיים אישרו הסדרים שכאלו (כמו למשל במקרה של קבוצת דלק), במה שנראה כסיוע מצידם ל"החלקת" המשבר והליכה לקראת החברות שנקלעו לקשיים ונדרשו להקלה תזרימית. זאת ללא תספורת בהיקף החוב.

חברות ממגוון תחומים ובמגוון גדלים

עם הפונות בבקשות להסדרי חוב ושינוי התנאים שלהם התחייבו בעת הנפקת האג"ח, נמנות חברות מענפי פעילות שונים מענקיות ועד קטנות, חלקן בעלות דומיננטיות גבוהה בענפי פעילותן, הנסחרות במדדי הבורסה המובילים ושוויין מגיע למיליארדי שקלים, דוגמת פתאל החזקות, וחלקן חברות קטנות יחסית הנסחרת בשווי של מיליוני שקלים בודדים.

בהתאם, כך גם היקף החובות השונים לגביהן החלו תהליכי הסדר או דחיית ושינוי בתשלומים, המתחילים מכמה מיליארדי שקלים ומסתכמים בחלק מהחברות הקטנות יותר בכמה עשרות מיליוני שקלים.

ברשימת החברות שהגיעו להסדר חוב או לדיונים לגבי דחיית תשלומים כמה חברות נדל"ן זרות שגייסו חוב זול יחסית משמשקיעים בת"א - הנפקות שנהנו בשנים קודמות מפופולריות גבוהה. 

בין האמריקאיות בולט שמן של סטרווד ווסט שבשליטת בארי שטרנליכט, עם חוב בהיקף של יותר מ-900 מיליון שקל שבעניינו הוגש צו לפתיחת הליכים, וכן חברת רילייטד של סטיבן רוס, שם הסדר חוב בהיקף של כ-680 מיליון שקל, שכלל דחיית תשלום ללא תספורת, אושר באחרונה.

עם זאת, מעל לכל החברות שהגיעו להסדרים בולטת קבוצת דלק של יצחק תשובה, גם בשל קריסתה המהירה, וגם בשל היקף החוב הענק שלה למחזיקי האג"ח, בהיקף של כמעט 6 מיליארד שקל. סכום זה מהווה קרוב למחצית מסכום החוב לגביו החלו הליכי הסדר או שינוי תנאים מאז פרוץ הקורונה.

מניית קבוצת דלק מציגה מתחילת השנה צלילה מדהימה של כ-85% בערכה, ומשקפת לחברה שבשליטת יצחק תשובה שווי נוכחי הנע סביב כ-1 מיליארד שקל. לנוכח מצבה, המינוף הגבוה תחתיו פעלה והפסדי העתק מהם היא סובלת, דלק פנתה למחזיקי האג"ח וסיכמה איתם לאחר כמה חודשי מו"מ כי חובותיה לא יועמדו על-ידיהם לפירעון מיידי בשנה הקרובה, ובתמורה לכך תעבה החברה את יתרות המזומן שלה ותוסיף להם בטוחות.

לצד דלק ניצבת קבוצת אי.די.בי של אדוארדו אלשטיין, שעומדת בפני הסדר חוב בהיקף של כ-2 מיליארד שקל הצפוי לכלול תספורת משמעותית למחזיקי האג"ח. באחרונה נודע כי אלשטיין מאיים שלא להזרים לחברה סכום של 70 מיליון שקל לו התחייב בעבר, וזאת בניסיון ללחוץ על מחזיקי האג"ח המובטחות לקבל את הצעת ההסדר שהגיש להם.

מירלנד: על פתחו של הסדר שני

מצטרפת לחדשה לגל הסדרי החוב הנוכחי היא חברת הנדל"ן מירלנד, לשעבר בשליטת אליעזר פישמן, הפועלת ברוסיה, אשר מנהלת כיום מו"מ מול המחזיקים בקשר לחוב של כ-280 מיליון שקל, שצפוי להיות לה הסדר חוב שני.

כארבע שנים לאחר שהשלימה מירלנד הסדר חוב מול מחזיקי האג"ח, שכלל תספורת אגרסיבית של כ-80% על חוב החברה, שעמד על כ-1 מיליארד שקל, חוסר יכולתה להתאושש מוביל אותה כעת לפתחו של הסדר חוב שני, ולצורך כך פנתה בחודש שעבר למחזיקים.

שתי החברות האחרונות שפנו למחזיקים בבקשה לדחיית תשלומים ושינוי אמות מידה בקשה לחובן הן ספיר קורפ וכנפיים (בעלת השליטה באל על), כל אחת מהן בעלת חוב אג"ח בהיקף של כ-150 מיליון שקל.

ספיר קורפ, שבשליטת אלכס ספיר, הפועלת בתחום הנדל"ן בארה"ב ועוד טרם מגפת הקורונה התמודדה עם אתגרים פיננסיים, ביקשה מבעלי האג"ח דחיית פירעון בשלוש שנים תמורת פיצוי בריבית ופירעון מוקדם חלקי.

זאת בעוד כנפיים אחזקות, שבשליטת בני הזוג תמי ודדי בורוביץ, פנתה למחזיקים לאחר שנפגעה מהסערה המושלמת שפקדה את חברת התעופה אל על שבשליטתה, וכן מפעילות החכרת המטוסים של חברת הבת הנוספת שלה, גלובל כנפיים.

על רקע התדרדרות מצב עסקיה, פנתה מוקדם יותר החודש כנפיים לבעלי האג"ח שלה בבקשה לשנות את הגדרת אמת המידה יחס הון למאזן, וזמן קצר לאחר מכן עדכנה כי היא בוחנת הנפקת סדרת אג"ח חדשה "במסגרתה תיתכן גם הצעת רכש חליפין", לאג"ח שלבעליו פנתה.

פתאל: ויתור על אמת מידה

פונה נוספת, כאמור, בבקשה לדחייה ושינוי תנאי האג"ח, היא חברת המלונאות שבשליטת המייסד דוד פתאל, לה חוב של קרוב ל-1 מיליארד שקל, אשר בעקבות סגירת עסקיה פנתה וקיבלה את אישור המחזיקים לוותר לה על בחינת אמת מידה מסוימת למשך שנה, תמורת תוספת ריבית והתחייבויות נוספות.

חוב אג"ח גדול נוסף, של יותר מ-400 מיליון שקל, הוא של חברת קופרליין האמריקאית, שבשליטת משפחת שלזינגר, שבאפריל האחרון פנתה בבקשה לדחיית תשלומים תמורת תוספת ריבית, ולפני שבועות ספורים החלה בקידום מהלך של הצעת רכש חליפין לאותם מחזיקים.

עוד בין הפונות בבקשות לדחיות תשלומים ושינויים בתנאי האג"ח, החברות מליבו, אברות, אחים יעקובי ופטרוטקס, כל אחת מהן עם חוב למחזיקים בהיקף של כמה עשרות מיליוני שקלים. 

עוד כתבות

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות