גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כחול לבן בימי קורונה? משרד האוצר טוען: "זה יקר מדי"

ההצעה להרחיב את התיעדוף של יצרנים ישראלים במכרזי מדינה מונחת לפתחו של רה"מ נתניהו ● כבר היום זוכים היצרנים להעדפה במכרזים ממשלתיים בהיקף של יותר מ-50 אלף שקל והם מבקשים להרחיב אותה לנוכח משבר הקורונה ● באוצר מזהירים שצעדים כאלה גורמים יותר נזק מתועלת

ישראל כ"ץ / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
ישראל כ"ץ / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

האוצר מתנגד לדרישת המגזר העסקי להרחיב את ההעדפה הניתנת לייצור המקומי לכל מכרזי הרכש הציבוריים. עמדת האוצר הוצגה לקראת החלטה שתתקבל בנושא בימים הקרובים על-ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו. יצויין כי לאחרונה ביקש ראש הממשלה מכל המנכ"לים לעודד את התעשייה המקומית ולעדכן אותו מה הם עושים בעניין.  

הייצור המקומי כבר זוכה להעדפה במכרזי מנהל הרכש של מערכת הביטחון ובאופן פורמאלי גם במכרזי הרכש הממשלתיים (בהתקשרויות בהיקף כספי של 50 אלף שקל ומעלה). נציגי המגזר העסקי מבקשים לקבוע כי בכל מכרזי הרכש של הממשלה, השלטון המקומי ומערכת הבריאות תינתן העדפה ליצרנים מקומיים, כל עוד המחיר שיציעו אינו עולה ביותר מ-15% על ההצעה הזולה ביותר במכרז.

מסע-הקניות-של-המדינה

להגדיל את הסיוע

הצעת נשיאות המגזר העסקי היא להגדיל את הפער במחיר לטובת היצרן המקומי מ-15% ל-20% ואף ל-35% בענפים המוגדרים "במשבר".

באוצר טוענים כי הענקת העדפה ליצור מקומי יוצרת עיוותים כלכליים שיפגעו בסופו של דבר בכלכלה המקומית, וכן כי תביא לייקור משמעותי בעלויות, ייקור שיתגלגל בסופו של דבר לעלייה ביוקר המחייה לצרכנים. לפי אומדני האוצר זה יעלה למשק הישראלי עוד 1.3 מיליארד שקל בשנה.

בנוסף טוענים באוצר, כי אכיפת חובת ההעדפה תחייב מנגנונים בירוקרטיים שיעכבו עוד יותר את הליכי המכרזים ומציינים כי במערכת הבריאות מתנגדים ליוזמה. יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס כבר הודיע כי הוא מתנגד להצעה במתכונתה הנוכחית. ביבס מציע לאפשר ליצרנים המקומיים להשוות את המחיר במכרזי השלטון המקומי למחיר שבהצעה הזולה ביותר - אך לא לאפשר העדפת הצעות יקרות יותר רק משום שהן מיצרנים בישראל.

העמדות השונות יובאו בקרוב להכרעת ראש הממשלה בנימין נתניהו, שמינה את ממלא מקום מנכ"ל משרדו רונן פרץ לעמוד בראש צוות שימליץ על דרכים לעידוד התעשייה המקומית בתקופת משבר הקורונה.

במכתב ששלחה לפרץ אתמול מנכ"לית האוצר קרן טרנר היא מציינת שורה של מהלכים שננקטו לאחרונה כדי לסייע ליצרנים המקומיים ובהם תוכנית ההאצה, שכוללת פרויקטים בתחום התשתיות, קמפיין הסברה המעודד את הציבור לקנות "כחול-לבן", קידום תקנות פחת מואץ לציוד ומכונות, קיצור ימי האשראי לספקים ברכש הממשלתי ומתן חובת העדפה במכרזים ממשלתיים.

עוקפים את התקנות

החוק מחייב את משרדי הממשלה והחברות ממשלתיות להעניק במכרזים לרכש "טובין" מוצרים המיוצרים בישראל, כל עוד מחירם אינו עולה ביותר מ-15% ממחירם של מוצרים דומים מחו"ל. כתוצרת ישראלית מוגדר מוצר שהמרכיבים ממנו המיוצרים בישראל מהווים לפחות 35% ממחירו הסופי. ההעדפה חלה רק על מכרזים שהיקפם נמוך מ-200 אלף דולר ושאינם כפופים להסכמים בינלאומיים סותרים שעליהם חתומה מדינת ישראל.

סקטור העסקי טוענים כי התקנה אינה מיושמת בפועל וכי לממשלה אין נתונים ברורים שמציגים את היקף הרכש המקומי. לדברי יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, "משרד הממשלה עצלנים ומגלגלים את האחריות על יישום התקנות לידי אינטגרטורים".

טרנר טוענת כי בפרויקטים כמו סלילת כבישים, 75% מעלות הפרויקט מבוצעת על-ידי ספקים מקומיים.

לפני שבועיים הגישה נשיאות המגזר העסקי לנתניהו לנתניהו הצעה להרחיב באמצעות חקיקה את העדפת היצרנים המקומיים בכל מכרזי הרכש הציבורי, שהיקפם השנתי מגיע ל-105 מיליארד שקל. מדובר בין היתר במכרזי PPP (כולל BOT), כמו מכרזי הרכבות הקלות בירושלים ובת"א, וכן במכרזי הרכש של מערכת הבריאות (בהיקף שנתי של כ-34 מיליארד שקל) ושל השלטון המקומי (כ-20 מיליארד שקל). אמיתי מציין כדוגמה מוצלחת את מערכת הביטחון, המבצעת רכש של 17 מיליארד שקל בשנה תוך מתן העדפה ליצרנים מקומיים (בכל המכרזים שאינם כפופים להסכמי רכש הגומלין מול ארה"ב).

בירוקרטיה ועיכובים

לטענת אמיתי הרחבת חובת הרכש תפתור את בעיית האבטלה במשק ותחסוך למדינה מיליארדים בדמי אבטלה למפוטרים וליוצאים לחל"ת.

באוצר טוענים כי הנזק שיגרום המהלך גדול בהרבה מהתועלת הצפויה ממנו. השוואה בינלאומית שערכה הכלכלנית הראשית באוצר שירה גרינברג עולה כי רק ארבע מדינות בעולם הרחיבו מתחילת משבר הקורונה את ההעדפה שהן מעניקות לתוצרת ויצרנים מקומיים: מצרים, אינדונזיה, בוסניה הרצגובינה והודו - כולן מדינות מתפתחות.

האוצר מציין כי מלבד ישראל הנהיגו רק שתי מדינות מפותחות בעולם - אוסטרליה וארה"ב - העדפה בחוק לתוצרת מקומית - עוד לפני מגפת הקורונה. באוצר מציינים מדינות מפותחות דוגמת ניו-זילנד, שדווקא הקטינו לאחרונה את ההעדפה שהן מעניקות לתעשייה המקומית.

בנוסף מציין האוצר בסקירה כי אכיפת התקנות כרוכה בבדיקות ממושכות ומעוררת לעתים קרובות מחלוקות משפטיות בשאלות כמו, האם המוצר עונה על ההגדרת מוצר ישראלי. כתוצאה מכך, מעריכים באוצר כי הרחבת התקנות תגרום לעיכובים ולסחבת בירוקרטית ומשפטית בפרויקטים שהמדינה מקדמת, דווקא בתקופה שבה הממשלה נדרשת להקדים השקעות במשק כדי לסייע לו להחלץ מהמשבר.

פגיעה בתעסוקה

"סיבוך המכרזים ומורכבותם משפיעים גם על יכולת "עשיית העסקים" בישראל" כותבים באוצר ומזהירים מפגיעה בדירוג ישראל במדד ה"business Doing" של הבנק העולמי. בנוסף מציינים באוצר כי לצד הקושי בפרקטיקה, הספרות המחקרית התאורטית והאמפירית מראה כי הנזק במנגנון העדפת תוצרת הארץ עולה על התועלת והמטרות של עידוד תעסוקה וצמיחה לא רק שאינן מושגות, אלא אף מביאות לתוצאות הפוכות מן הרצוי - ייקור הרכש הציבורי, פגיעה בתעסוקה ויצירת חיכוך בירוקרטי רב בין המגזר הפרטי והמדינה".

להערכת האוצר, "במידה ומניחים הנחה שמרנית כי העדפה אפקטיבית תביא לייקור 7.5% ב-25% מהיקף הרכש המושפע בלבד, אזי מדובר בעלות נוספת המוערכת ב-1.3 מיליארד שקל לשנה".

לדברי עו"ד אוריאל לין נשיא איגוד לשכות המסחר, "אנו בעד להזרים את כוח הקנייה הקיים כיום בקרב הציבור ומוסדות המדינה, אל המגזר העסקי המקומי. בשנת 2019 הצריכה הפרטית היתה 750 מיליארד שקל, רכישות המדינה האזרחיות 250 מיליארד שקל ורכישות מערכת הביטחון 70 מיליארד שקל, כלומר מעל טריליון שקל - כוח הקנייה שקיים בישראל. את כוח הקנייה העצום זה יש להזרים אל השוק המקומי.

"חייבת להיות חשיבה כוללת ובמסגרת זו כן לתת העדפות לרכישות 'כחול-לבן' על ידי המדינה, אך תוך שמירה על כללי תחרות שווים, ובמשולב גם להפסיק את האפליה לרעת המגזר העסקי בישראל מול הפטור ממע"מ בייבוא אישי המוענק לספקי חוץ. את הפטור מתשלום מע"מ אפשר להעביר לרכישות של מים או חשמל, כדי לסייע לשכבות החלשות, ולתת כל מי שמייצר ומשווק מוצרי צריכה לשוק המקומי הזדמנות לתחרות שווה והוגנת מול ספקי חוץ". 

מדינות שיישמו מדיניות של העדפה מקומית בעקבות הנגיף:
● בוסניה הרצגובינה
● הודו
● אינדונזיה
● מצרים
● אוסטרליה (מחוזות מסוימים)

כלכלות מתקדמות שקיימת בהן העדפה לתוצרת מקומית (עוד לפני הנגיף)
● אוסטרליה - ההעדפה תלויה במחוזות השונים במדינה
● ארה"ב - עדיפות עד לפער של 6% במחיר
● ישראל - עדיפות עד לפער של 15% במחיר

מקור: משרד האוצר

עוד כתבות

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

המשטר האיראני הוזהר: תקיפה אמריקאית תזעזע את השלטון

גורם רשמי באיראן: "אין אופטימיות שהמו"מ יהיה פורה" ● צה"ל תקף מחסני אמצעי לחימה של ארגון הטרור חיזבאללה בדרום לבנון ● בישראל מעריכים: טראמפ יממש את האיומים, ה"נעלם" שנותר במשוואה - היקף התקיפה • איחוד האמירויות מנהלת בשבועות האחרונים מגעים עם ארה"ב וישראל על ניהול ההיבטים האזרחיים של רצועת עזה ● עדכונים שוטפים

חוות השרתים באלבניה / הדמיה: APPA Architects

החברה הישראלית שתבנה את חוות השרתים הראשונה באלבניה

חברת ADC הישראלית תקים את החווה הראשונה עבור ממשלת אלבניה, שתתבסס על מעבדי אנבידיה ועל חשמל ירוק ● המיזם נהנה ממימון אירופי ומהיתרים מהירים בצל הידוק היחסים ● ראש ממשלת אלבניה אדי רמה הפך לאחד מתומכיה הבולטים של ישראל באירופה מאז פרוץ המלחמה

היועצת המשפטית לכנסת, עו''ד שגית אפיק / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

הייעוץ המשפטי ממליץ לפצל כשני שלישים מחוק ההסדרים; מה יישאר בחוץ?

רפורמת החלב, הבנקים הקטנים ומס הקרקעות – בחוץ: היועצת המשפטית לכנסת, עו"ד שגית אפיק, ממליצה להוציא מהמסלול המהיר של חקיקת התקציב כשני שלישים מסעיפי חוק ההסדרים ולקדם אותם בחקיקה רגילה ● באוצר מודאגים מהיקף הפיצולים ומלינים על כך שלא מאפשרים להם לקדם רפורמות מבניות – לא בהסדרים ולא מחוצה להם

מפעל עדשות חניתה / צילום: איל יצהר

התביעה נגד קרן ההשקעות חשפה: ממשלת סין אוסרת על השקעות בישראל

קיבוץ חניתה, שמכר ב-2021 את השליטה בחברת העדשות הרפואיות שלו לקרן הסינית Ballet Vision, דורש כי הקרן תממש את האופציה המחייבת אותה לרכוש מהקיבוץ את יתרת החזקותיו בחברה ● תגובת הקרן גילתה כי בסין אוסרים עליה להשקיע בחברה ישראלית

קמפיין החוצות נגד צביקה נווה / צילום: מיכל אריאלי

נקמה במיליון שקל: המספרים מאחורי "את מי אתה סוחט היום"

בשלטי חוצות שהוצבו בימים האחרונים באיילון ובמקומות נוספים נכתב: "צביקה נווה, את מי אתה סוחט היום?" ● מאחורי הקמפיין האגרסיבי עומד איש העסקים אלכס סקלר, שבימים אלה מנהל מאבק משפטי מול גרושתו - שהיא כיום אשתו של צביקה נווה, חוקר פרטי ובעלי חברת המודיעין העסקי CGI

סניף של רשת מקדונלד’ס / צילום: Shutterstock

גם מקדונלד'ס מעלה מחירים: כמה תשלמו על ארוחת ביג מק?

רשת המזון המהיר הודיעה על העלאת מחירים במוצרי הדגל ובארוחות הקלאסיות, בהמשך לגל ההתייקרויות במשק ● ארוחת הילדים במקדונלד'ס תעלה מעתה 32 שקל במקום 31, הביג מק המסורתי יעלה ב15% מ־20 ל־23 שקל, והמק רויאל יעלה מ־36 ל־40 שקל

בינה המלאכותית מפרקת ובונה מחדש את המבנה הארגוני בהייטק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

אחראי מקצה לקצה: הדרישות החדשות ממהנדסים בעידן ה־AI

הבינה המלאכותית כבר לא רק מייעלת את העבודה, היא מפרקת ובונה מחדש את המבנה הארגוני בהייטק ● מוויקס ועד חברות ההשמה - התעשייה מחשבת מסלול מחדש בכל הקשור לדמותו של המפתח, ומבהירה: הקוד הופך לאמצעי, האחריות היא ליבת התפקיד

המוסדיים מעריכים שהשקל ימשיך להתחזק / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך שתומך בהתחזקות השקל ומסמן - השיא כנראה עוד לפניו

החשיפה של הגופים המוסדיים בישראל למטבע חוץ צומצמה בהדרגה, עד שהגיעה לפחות מ-20% - רמות שפל שלא נראו מאז סוף 2022 ● בכך הם מצטרפים לגורמים המקומיים והגלובליים התומכים בהתחזקות השקל ● איך הם עשו זאת, ואילו גופים צמצמו את החשיפה בצורה חדה במיוחד?

פרויקט רוח של זפירוס בפולין / צילום: מצגת החברה

איתות שמניות האנרגיה הגיעו לשיא? הקרן שנפרדת מהשקעותיה ברווח גדול

בשבועות האחרונים חתמה קרן תש"י על עסקאות למכירת החזקותיה במפעילת תחנות הכוח דליה ובחברת האנרגיה המתחדשת זפירוס ● הקרן של ירון קסטנבאום, הראל ועו"ד יהודה רווה גייסה עד היום מיליארדי שקלים מגופים מוסדיים ומניבה תשואה שנתית המוערכת בכ-15%

מנכ''ל מִנהל התכנון רפי אלמליח ויו''ר מטה התכנון הרב נתן אלנתן / צילום: רז רוגובסקי

מינהל התכנון: "רווחיות עודפת של יזמים אינה עילה לצמצום נפח הבנייה"

בעקבות עדכון התקן השמאי שהגדיר רווח מזערי לפרויקטים של פינוי־בינוי, מדגישים גופי התכנון כי מבחן הרווח הוא רק "שלב מסייע", אחרי פרמטרים כמו "צפיפות ראויה, איכות עירונית ועוד"

כך הקפיץ המעבר למסחר ביום שישי את המחזורים בת''א / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"בהתחלה היה חשש": חודש למעבר למסחר ביום שישי - מה קרה למחזורי הבורסה?

חודש אחרי שהושק, המהלך לשינוי ימי המסחר בבורסה המקומית נותן את אותותיו ● עם מעורבות גוברת של משקיעים זרים ואימוץ הדרגתי של השינוי מצד משקיעי הריטייל המקומיים, נדמה שבבורסה כבר יכולים לחייך: "לא מדובר בקוריוז, המהלך עשה טוב לשוק המקומי"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

ינואר בענף הרכב: סך המסירות ירדו ב-10%, פלח החשמליות נעלם במהירות, והסיניות ממשיכות להתחזק

הפלח בעל שיעור הצמיחה הגדול ביותר בחודש החולף היה פלח הפלאג-אין היברידי, שהכפיל כמעט את חלקו לכ-23.5% מכלל השוק - על חשבון כלי הרכב עם הנעה חשמלית מלאה ואפילו על חשבון ההיברידיות הרגילות ● ומה היה הדגם הנמכר ביותר?

יאיר רביבו, ראש עיריית לוד / צילום: יח''צ משה אלדן

ראש העיר לוד לא אהב את הסרטון הסאטירי, עכשיו הוא מאיים לתבוע

יוצר התוכן דן פונדק פירסם סרטון סאטירי בו הוא מגיע ללוד ומתאר באופן הומוריסטי את "פינות הנופש" בעיר ● בתגובה, ראש עיריית לוד יאיר רביבו שלח לפונדק מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים, בטענה כי הציג את לוד "באופן חד-צדדי, פוגעני ומעוות" וגרם לה נזק תדמיתי ● מה הסיכויים של תביעה כזו להתקבל?

מכוניות חדשות בנמל אשדוד. הלהיט הנוכחי בשוק הישראלי הוא רכבי ה-PHEV / צילום: תמר מצפי

שנת הפלאג-אין הייבריד? הטרנד החם ברכב לא מתאים לכולם

הלהיט הנוכחי בשוק הישראלי הוא רכבי הפלאג-אין הייבריד (PHEV), שעשויים כבר השנה לתפוס כשליש מכלל המכירות ● אבל קיימים לא מעט סימני שאלה לגבי עלויות התחזוקה בטווח הארוך, שמירת הערך והיכולת שלהם לחסוך דלק בתנאי השימוש הישראליים הנפוצים

משרדי WIX בגלילות / צילום: איל יצהר

דור ה-Z לא יבלה שלוש שנים בפקק: השיעור שצריך ללמוד מהמהלך של Wix

הסיפור של שוק התעסוקה לא קשור רק למשאבי אנוש, אלא גם לכלכלות המיקום של מגדלי המשרדים ומגורי העובדים ● ליזמים, למתכננים ולמנהלי שיווק מומלץ לאמץ את מודל 5 ה-ל': לגור, לעבוד, ללמוד, לקנות ולבלות - וכולם באותו מרחב הליכה

שער הדולר מתחיל להשפיע על ענף ההייטק / צילום: Unsplash, Igor Omilaev

הכסף נשחק, השכר מתייקר: צניחת הדולר מאיימת על ענף ההייטק הישראלי

בזמן שטראמפ מצהיר כי "מצב הדולר מצוין", חברות ההייטק הישראליות מתמודדות עם שחיקה מתמשכת בהון שגייסו וזינוק בעלויות השכר השקליות ● השילוב בין היחלשות המטבע לחוסר התערבות ממשלתית מעמיד בסכנה את הכנסות המדינה ממסים, ומאלץ את התעשייה לבחון מחדש את תוכניות הצמיחה והגיוס בישראל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; אנבידיה ירדה, סנדיסק זינקה בכ-16%

הנאסד"ק עולה בכ-0.8% ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם הודו ● אורקל הודיעה כי תגייס עד 50 מיליארד דולר כדי להרחיב את תשתיות הענן שלה ● אנבידיה נחלשה, לאחר שדווח כי תוכנית ההשקעה שלה בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ב־OpenAI הוקפאה ● מחיר הזהב ירד, מחיר הכסף נע בתנודתיות ● מחירי הנפט צונחים

תל אביב / צילום: Shutterstock

112 עמודי התנגדויות: מהנדס העיר ת"א הצטרף לדרישה לשינויים בתוכנית המתאר

תוכנית המתאר של תל אביב מגיעה לשלב ההתנגדויות, והשבוע תדון הוועדה המקומית ברשימה ארוכה של שינויים שמבקש מהנדס העיר ● במרכזן: ביטול קביעת היקף זכויות הבנייה לפי גודל המגרש והפחתת עצימות הבנייה בצפון העיר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

גורמים איראניים: מוכנים להשעות את תוכנית הגרעין

בדרך למו"מ? באיראן רוצים להרגיע את המתיחות עם ארה"ב ● טראמפ: "הספינות הטובות ביותר בדרך לאיראן" ● דיווח: חמינאי העביר לפוטין הודעה חשאית - עשויים להסכים להעביר את האורניום המועשר לרוסיה ● לשכת רה"מ נגד סמל הוועדה לניהול עזה, הדומה לסמל הרשות הפלסטינית: "לא מקובל עלינו" ● עדכונים שוטפים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בעליות שערים ● הדיווחים על מו"מ אפשרי בין ארה"ב ואיראן הקלו על השווקים ברחבי העולם ● וול סטריט ננעלה בירוק, בעקבות נתוני מאקרו מעודדים והודעה של טראמפ על הסכם סחר עם הודו ● מחירי הנפט ממשיכים לרדת, תנודתיות חדה במחירי המתכות היקרות ● וגם: מנהל ההשקעות שטוען - זהו הזמן לקנות מניות מיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר