גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרפובליקנים החליטו: דונלד טראמפ ישיר לנו סולו

החלטתה של ועידת המפלגה לוותר על כתיבת מצע, ולהסתפק בהבעת "תמיכה נלהבת" בנשיא, היא חסרת תקדים ● בתוך 4 שנים, המפלגה הרפובליקנית הקלאסית נגוזה ● אחרוניה הם גולים פוליטיים, המנסים לצלוף בטראמפ מבחוץ, אלא שהרוב העצום של הרפובליקנים עומדים לצדו

בכירי המפלגה הרפובליקאית מוחאים כפיים לטראמפ בהגיעו להאזין לנאום התמיכה של מלניה אשתו במועמדותו, ביום שלישי / צילום: Evan Vucci, Associated Press
בכירי המפלגה הרפובליקאית מוחאים כפיים לטראמפ בהגיעו להאזין לנאום התמיכה של מלניה אשתו במועמדותו, ביום שלישי / צילום: Evan Vucci, Associated Press

האקט שהיטיב להגדיר את ועידת המפלגה הרפובליקנית, או בעצם את המפלגה עצמה, היה ההודעה על המצע. או בעצם, ההודעה על אין-מצע.

הוועידה היא רק שלד של עצמה. רק קומץ של צירים הגיעו לעיר שרלוט, במדינת צפון קרוליינה, מחמת הגבלות הקורונה. הם באו כדי להניף את הדגל, ולספק קצת מוסיקת רקע, אבל לא כדי למלא את האולם; וגם לא כדי לשבת בוועדות, ולכתוב מצע. אז אין מצע, לא בתור שכזה. יש לעומת זאת שבועת אמונים למנהיג: "המפלגה הרפובליקנית מוסיפה ותוסיף לתמוך בהתלהבות בתכנית 'אמריקה-תחילה' של הנשיא".

זהו. זו האידיאולוגיה של מפלגת השלטון בארה"ב על רגל אחת, או בעצם על שתיים. בפעם הראשונה ב-174 שנות קיומה, המפלגה ויתרה על מצע. ועידתה הראשונה התקיימה ב-1856.

לא בדיוק "מפלגות"

צריך להגיד שמצעים מפלגתיים הם הרבה פחות חשובים בארה"ב, מפני שמפלגות בתור שכאלה הן הרבה פחות חשובות.

למען האמת, עצם המונח "מפלגה" בהקשר האמריקאי הוא כמעט מטעה. אין בארה"ב מפלגות במובן האירופי. אין להן חברים, אין בהן מוסדות המקבלים החלטות (כמו מרכז, או הנהלה, או מזכירות).

הן לאמתו של דבר פלטפורמות לצורך בחירות, ווים שמועמדים נתלים בהם מטעמי נוחיות ולצורך תמיכה כספית. לשתי המפלגות הגדולות אמנם יש "ועדות ארציות", אבל תעודתן העיקרית, לפעמים היחידה, היא לאסוף כספים לסיבוב הבחירות הבא.

בניגוד למשל לבריטניה, שבה המפלגות מכנסות ועידה כל שנה ברדת הסתיו, האמריקאיות מסתפקות באחת לארבע שנים. זה 50 שנה שהוועידות האלה הן בעיקרן חותמת גומי רבת רושם, הזכורות בדרך כלל בזכות עיצוב הבמה, אורך התרועות וריבוי הבלונים הצבעוניים.

יש להן מצעים, ולא פעם הם כרוכים בהרבה עבודה, והם מעניינים כשלעצמם. אבל מועמדי המפלגה רשאים למשוך בכתפיהם. קשה להיזכר אימתי נשיא קיבל עליו את עול המצע, נגד העדפותיו ורצונותיו.

עניין של הגדרת המהות

אף על פי כן, ועידה ללא מצע היא בערך כמו יום עצמאות ללא דגל. מדהים לפיכך שמפלגת השלטון של ארה"ב, בניגוד למפלגת האופוזיציה, החליטה כי אין היא זקוקה למצע. תחת זאת היא נופלת רשמית בזרועותיו של אדם יחיד. אין ויכוח, אין הצבעה, אין משא ומתן, אין פשרות ואין שינויים. דונלד טראמפ סימן את הדרך, ורק חסר להם שיגלו עודף עצמאות. זה לא רק עניין של דמוקרטיה פנימית. זה בראש ובראשונה עניין של הגדרת מהות.

דונלד טראמפ מעולם לא היה רפובליקן, עד שהחליט להיתלות בוויו, ולהתמודד על הנשיאות מטעם הרפובליקנים. עד אמצע העשור, פחות או יותר, עמדותיו ברוב העניינים היו מעמידות אותו ללא קושי בין הדמוקרטים, או לפחות בין חלק מן הדמוקרטים. למשל, התנגדותו להסכמי הסחר החופשי שחתמו נשיאים קודמים, בין 1994 ל-2016; נטיותיו הבדלניות בענייני חוץ; התנגדותו ל"מלחמות נצחיות" מעבר לים; צינתו כלפי בעלות ברית משכבר הימים באירופה ובמזרח אסיה ניתנו לאימוץ קל יחסית בשמאל הדמוקרטי. הן היו, לעומת זאת, לצנינים בעיני רוב הרפובליקנים.

הזוג מלניה ודונלד טראמפ, שלישי / צילום: Evan Vucci, Associated Press

היה מעניין לקרוא בשבוע שעבר, שפעילי ליכוד דורשים "הצהרות נאמנות" מצד כמה אלפי מצטרפים אחרונים. המצטרפים חשודים, שהם זוממים לגרור את הליכוד לשדות זרים. כאמור, בארה"ב אי אפשר "להצטרף" אל מפלגה, מפני שאין כרטיסי חבר. אלה המזדהים איתה יכולים לכל היותר להירשם כ"רפובליקנים" או "דמוקרטים" בוועדת הבחירות המקומית, כדי שיורשו להצביע בבחירות המקדימות שלה. זה מה שקרה ב-2016. מיליוני מצביעים חדשים הופיעו לבחירות המקדימות, כדי להצביע בעד טראמפ. רובם הגדול לא היו רפובליקנים "קלאסיים", והם לא נדרשו לשום "הצהרת נאמנות" מפני שאין מכאניזם כזה.

"עיסקה של אמריקה הוא עסקים"

המפלגה הרפובליקנית שכבש טראמפ התפתחה במשך 70 שנה. עד ערב מלחמת העולם הראשונה היא נטתה לרפורמה רדיקלית ולצמצום כוחם של התאגידים הכלכליים הגדולים ושל הבנקים.

אבל מן העשור השלישי של המאה ה-20 היא הפכה למפלגת ההון הגדול, זו שניצחונותיה, או הציפייה לניצחונותיה, מקפיצים אוטומטית את מדדי הבורסה. היא חרתה על דגלה את ההתנגדות ל"ממשלה הגדולה", רבת הסמכויות ועתירת התקציבים. היא האמינה, בלשונו של נשיא פופולרי מאוד ערב השפל הכלכלי הגדול של שנות ה-30, ש"עיסקה של אמריקה הוא עסקים", ועיסקה של הממשלה הוא לשבת בפינה, ולא להתערב.

מאגר המצביעים של המפלגה כלל בימים ההם את המעמד הבינוני והבינוני-גבוה של צפון מזרח ארה"ב ואת הסוחרים הזעירים של הערים הקטנות במערב התיכון.

אבל לפחות עד אמצע שנות ה-60, המפלגה הייתה מתונה בשאלות חברה וגזע. בלי עזרתה, הנשיא הדמוקרטי לינדון ג'ונסון לא היה מסוגל להעביר את החוקים לשיווי זכויות האזרח של השחורים. אבל זו הייתה נקודת מפנה. הרפובליקנים והדמוקרטים החליפו מקום. מדינות הדרום אמנם הוכרחו להיפרד מן האפליה הגזעית הממוסדת, אבל הם הענישו את הדמוקרטים על בגידתם, ונכרכו על צוואר הרפובליקנים. המפלגה התחילה את פנייתה החדה ימינה.

גאונותו של רייגן

רונלד רייגן יצר מפלגה רפובליקנית חדשה, זו שהקפיצה אותו לבית הלבן ב-1980, והכשירה את הדרך לנצחונו העצום ב-1984. היא כללה המוני מצביעים במדינות התעשייה של המערב התיכון, שהם והוריהם והורי-הוריהם נהגו להצביע אוטומטית לדמוקרטים. "הדמוקרטים של רייגן" עברו ימינה מסיבות שמכנים "תרבותיות", לא כלכליות. הם נטו להיות שמרנים בשאלות חברה: התנגדות להפלות, תרעומת על אורח חיים ליברלי בערים הגדולות, הדגשה על "חוק וסדר", תמיכה במתן מקום לדת בחיי הציבור.

הגאונות של רייגן הרחיבה פלאים את הבסיס הרפובליקני, והעניקה למפלגה 12 שנה רצופות בבית הלבן, ואחר כך 12 שנה רצופות של שליטה בקונגרס. "גאונות", מפני שהמפלגה מורחבת-הבסיס הוסיפה להחזיק בהשקפות כלכליות, שלא התיישבו עם סדרי היום של תומכיה החדשים: סחר חופשי, צמצום דרסטי של תקציבי הממשלה, פתיחות להגירה.

כל זה השתנה מעיקרו תחת טראמפ. המפלגה הקלאסית נאבקה נגדו ללא הצלחה במקדימות של 2016, וכרעה תחת כובד משקלו בשנתיים הבאות.

"המפלגה הפכה לכת"

אחרוני הקלאסיים איבדו את מושביהם בקונגרס, כל אימת שניסו להתנגד לו. הם עכשיו גולים פוליטיים, ללא בית, ומנסים להתלכד בהתנגדות לבחירתו החוזרת. הם הקימו את "פרויקט לינקולן", היורה חצים מושחזים ומכאיבים, בעיקר באמצעות סרטונים על המדיה החברתית. ביום ב' השבוע, יותר מ-20 חברי קונגרס רפובליקניים לשעבר סמכו את ידיהם על מועמדות ג'ו ביידן, בכללם אנשים שזוהו, לפחות בעבר, כ"שמרנים". רפובליקן בכיר, מושל מדינת אוהיו לשעבר, ג'ון קייסיק, אפילו נאם בוועידה הדמוקרטית הווירטואלית בשבוע שעבר.

דובר רהוט של הקבוצה הזו, וויליאם קריסטול, שהיה פעם ראש הסגל של סגן הנשיא הרפובליקני דן קווייל, כתב השבוע שהרפובליקנים חדלו להיות מפלגה, והפכו להיות "כת".

התבטלות כזאת של מפלגה בפני נשיא לא ראינו בהיסטוריה האמריקאית, אפילו לא אצל נשיאים מצליחים במיוחד: רוזוולט הדמוקרטי, רייגן הרפובליקני. במפלגת טראמפ אין מקום לוויכוח. נוהגת בה נוסחה שבקומוניזם הסובייטי קראו לה "צנטרליזם דמוקרטי", הרבה צנטרליזם ומעט דמוקרטיה.

ההתלכדות הזו משקפת בהחלט את רצון הרוב הגדול של הרפובליקנים. הסקרים מראים אהדה עצומת ממדים לנשיא בין תומכי מפלגתו. האוהדים מוכנים להעניש בחומרה כל רפובליקן, החוטא בחוסר נאמנות.

גורם ההתלהבות

דרגת הליכוד הזו מעניקה לטראמפ יתרון חשוב: הסקרים חוזרים ומראים, כי ה"התלהבות" בין תומכיו גדולה בהרבה מן ההתלהבות בין תומכי ביידן. זה חשוב, מפני שסבירות ההצבעה של הנלהבים גדולה מזו של הלא-נלהבים.

ב-2016 הצביעו רק 55% מן הרשומים להצביע. יש לנו סיבה להניח, שתבוסת הילרי קלינטון הייתה קשורה, בין השאר, בחוסר ההתלהבות שמועמדותה עוררה בין מצביעים דמוקרטיים. הבחירות הפעם עשויות לקום או ליפול על השאלה כמה לא-נלהבים יישארו בבית, או יימנעו מלהצביע באמצעות הדואר.

מה יקרה למפלגה הרפובליקנית אם יתברר לה בעוד 70 יום שדונלד טראמפ עלה לה באבדן השלטון? האם היא תיתקף מחשבות שניות על הבחירה של ארבע השנים האחרונות? אולי, אבל כלל לא בטוח.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

לאחר נפילת המניה: בנק ההשקעות שחותך את מחיר היעד של מאנדיי ב-70%

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה