גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה אפשר ללמוד מחברות מדטרוניק, לגו ו-DHL על שיתוף פעולה וקהילתיות ואיך "הביחדנס" מתגלה כטוב לעסקים?

לצד הדברים הרעים שהביאה עלינו הקורונה, נבטו גם כמה תופעות מרעננות כמו שיתוף פעולה, קהילתיות ואלטרואיזם,  ומתברר שזה אפילו משתלם כלכלית

עידן היצירה המשותפת / איור: חן ליבמן
עידן היצירה המשותפת / איור: חן ליבמן

אחד הדברים שהפתיעו את העולם בשיאה של מגפת הקורונה, באמצע הגל הראשון, היה אקט לא צפוי של נדיבות. חברת מדטרוניק העולמית, יצרנית הטכנולוגיות הרפואיות המובילה בעולם, הודיעה שהיא משתפת את המפרטים של מכונת ההנשמה PB 560 המהוללת שלה, במטרה לאפשר ליצרנים מכל העולם ליצור במהירות מכונות הנשמה כדי לעמוד בביקוש העולמי ולסייע לרופאים ולחולים המתמודדים עם קורונה.

מדטרוניק לא הייתה היחידה. חלק מתופעות הלוואי של המגפה היו גם טובות - תופעות מרעננות של סולידריות ושיתוף בין ארגונים - במידע, בידע, בתהליכי עבודה ועוד. אבל לפני שקושרים לנגיף כתרים, מן הראוי לזכור שהקורונה רק האיצה תהליכים ששורשיהם היו שם קודם.

המונח "עולם בהפרעה" לא נולד עם הקורונה. צמד המילים הזה מתאר את קצב השינויים ההולכים וגוברים בשוק כאוטי, בעולם שאיננו דומה למה שהיה בעבר. מתחרים חדשים ומפתיעים צצים מכל פינה, טכנולוגיות חדשות, שינויים רגולטוריים, רווחיות פוחתת ואתגרים מאקרו-כלכליים מדי בוקר, בכל מהדורת חדשות. זהו מצב קבוע של כאוס, אי ודאות ומערבולת שינויים שאיתם עלינו להתמודד.

למעשה זה כבר למעלה משני עשורים שאנו חיים בעולם כזה, שבו קצב השינויים ועוצמתם הם אקספוננציאליים, ורובנו התרגלנו לחיות בו. הטכנולוגיה העכשווית מספקת לנו מוצרים ושירותים, שעד לפני כמה שנים היו בגדר מדע בדיוני. היא מאפשר לנו לחלוק מידע, לתקשר במהירות ובזול וחושפת אותנו לאפשרויות ולהזדמנויות שמעולם לא עמדו בפני המין האנושי קודם לכן. תקופה זו הגדירה מחדש מונחים כמו מהירות, נגישות, זמינות וגם שיתוף.

העולם החדש מייצר שינוי נוסף, שינוי בתודעה. שינוי בדרך בה בני אדם רואים את עצמם, את מיקומם במרחב, את היעוד שלהם ואת הדרך בה הם מממשים פוטנציאל. הארגונים שישכילו לתרגם את העולם החדש לגדילה, התפתחות - ורווח, יהיו אלו שישכילו להבין ולהפנים את הלך הרוח התודעתי.

התקופה הקרובה עומדת לשנות הנחות יסוד שהיו מקובעות בחשיבה שלנו. מונחים כגון אסטרטגיה, תחרות, ניהול, עובדים, לקוחות, מטרות וגם קהילתיות יעברו מהפכה.

מיומנויות מפתיעות

אם מתבוננים בסדר החדש המתעצב בימים אלו ממש, ניתן לזהות שתי מיומנויות קריטיות להצלחה בעידן של אי ודאות: המיומנות האחת היא חשיבה יזמית. חשיבה המקפלת בתוכה יצירתיות, תעוזה, מהירות, גמישות ויכולת תנועה והשתנות מהירה, תוך כדי תנועה, מבלי להתאהב בשום רעיון או קהל יעד.

על ארגונים להפעיל חשיבה יזמית לא רק במה שהיה מקובל בעבר כעולמות פיתוח טכנולוגיה, אלא גם ובעיקר בעולמות של מודלים עסקיים, תהליכי עבודה, שיווק, הון אנושי וקהילות.

המיומנות השנייה היא מיומנות ה"ביחדנס" (togetherness): היכולת להבין מונחים כמו שיתופיות, קהילה ועזרה הדדית. אלה מחייבים שימת דגש על ממד האנושיות, כולל תחומים שעד כה נתפסו כמשניים בניהול עסק, אם בכלל נלקחו בחשבון: רגש ורוח.

מבחינה זו ניתן לראות מונחים כמו חיבור נכון ומאוזן לאגו, צמצום (במובן החיובי שלו) כמקביליהם של מונחים מוכרים יותר בעולם האסטרטגיה כמו לחשוב קטן, חכם וזריז, ולקחת בחשבון סביבה ואיזונים אקולוגיים. השלב הראשון מחייב אותנו קודם כול לצמצם שומנים, והשני לדייק ולבדל את הערך המוסף, הייחודי, שלנו. שילוב בין שתי המיומנויות, חשיבה יזמית ושיתופיות, מולידה את עידן היצירה המשותפת.

יצירה משותפת עם הלקוחות

המרחב הטבעי ביותר להתחיל בו את תהליך היצירה המשותפת הוא בין הארגון ללקוחות שלו. כבר באוקטובר 2017 בדו"ח של היטאצ’י אירופה, דיווחו 58% מהחברות שנסקרו שהן מבצעות תהליכים של יצירה משותפת עם לקוחות ומחזיקי עניין אחרים. 51% מהן דיווחו על שיפור במכירות, ו-54% על שיפור באימפקט החברתי. כדי להמחיש את הערך שהפיקו כדאי להסתכל מקרוב בשתי דוגמאות בולטות:

לגו: אחת הדוגמאות המעוררות השראה ביותר בכל הקשור ליצירה משותפת. האמת היא שהשינוי האסטרטגי שהובילה לגו בתהליך פיתוח המוצרים במשותף עם לקוחותיה, הצילה אותה בראשית שנות ה-2000 ממשבר פיננסי ומפגיעה מתמשכת באטרקטיביות המותג שלה.

בשנת 2004 יזמה ההנהלה החדשה מהלך של שיתוף לקוחות בפיתוח קווי מוצרים חדשים. לגו יצרה יוזר מיוחד באתר שלה בשם Lego Ideas, שבאמצעותו הזמינה לקוחות להציע קווי מוצרים חדשים. אחרי הכול, מי אם לא בונים ושחקנים יממשו יצירתיות וחדשנות? הרעיון הוכיח את עצמו: לגו קיבלה יותר ממיליון הצעות!

הדגמים הנבחרים הועלו לאתר והוצגו לקהל. אלה שזכו לתגובות הנלהבות ביותר הפכו להיות קווי המוצרים החדשים. המעצבים הזוכים, בלי קשר לגילם, תוגמלו בנדיבות, וזכו בהכרה ובהוקרה על כל מארזי המוצר והחומרים השיווקיים שלו, וגם באחוזים מהמכירות. הפרויקט הוביל להשקה של 23 קווי מוצרים חדשים פרי יצירה משותפת. נרשמה עלייה תלולה במכירות, חיזוק מאסיבי של המותג והתהדק הקשר עם הלקוחות והקהילה.

DHL: עוד דוגמה לחברת שירות המשתמשת בכוחה של יצירה משותפת עם לקוחותיה. בעשור האחרון הקימה החברה שלושה מרכזי חדשנות (בגרמניה, בסינגפור ובשיקגו), וקיימה קרוב ל-10,000 סדנאות חדשנות עם לקוחותיה. המצאה מצוינת שנולדה במהלך סדנאות אלו היא ה-Parcelopte - רחפן ייחודי המספק חבילות באזורים שקשה להגיע אליהם קרקעית. 

פיתוח נוסף הוא משקפיים חכמים, המשלבים מציאות רבודה, ששיפרו את יעילות האריזה והשילוח ב-25%. שיתופיות היצירה העלתה גם את רמת שביעות הרצון של המשתמשים והביאה לעלייה משמעותית באחוזי שימור הלקוחות.

תהליכים אלו מחייבים ארגונים לבחון מחדש את הגדרת המונח "לקוח". כבר שנים הטרנד החם ביותר בשיווק, במיתוג מעסיק ובעוד תחומים הנוגעים בממשק שבין ארגון לסביבתו הוא קהילות. הפיכת שותפי תפקיד מבית ומחוץ, לקהילה. כזאת שמעורבת בחדוות העשייה ומפיצה את "הבשורה", ולא רק פותחת את הארנק. חברי הקהילה אינם נמצאים רק בצד המשלם, הם מרגישים ומתנהגים כשותפים.

לצורך חיזוק היצירה המשותפת נידרש להגדיר מחדש מונחים כגון: "תחרות", "תחרותיות", "נתח שוק", "הובלה" ושאר מונחים שנוצרו בזמן ובמקום אחר, אך מגדירות תוכניות עסקיות עד היום. נידרש לשחרר כמויות גדולות של אגו ולהחליף אותו בתשוקה ליצירה ומשמעות. ההבנה כי טובת החברה והקהילה היא חשובה ולא רק טובתנו האישית, תחולל את השינוי. נראה שכיום, עם השיבוש שנוצר בשוק בעקבות ההשפעה של הקורונה, המגמה עומדת להתחזק אף יותר. אין ספק שצורת חשיבה כזאת תכין אותנו למטס הברבורים השחורים שאין לדעת מתי יבואו או מה יהיה טיבם, אבל אין ספק שבוא יבואו. 

המאמר נכתב ביחד על-ידי ניל"י גולדפיין ורונן גפני, לצורך המחשת יצירתיות שיתופית. The medium is the massage. ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה. רונן גפני, יזם ומרצה בינלאומי, מפתח משחק העסקים פרשביז

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן