גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפער בסקרים מצטמצם ונשיא התוהו ובוהו רוצה עוד

7 קליעים, שירה שוטר בעיר קטנה בוויסקונסין בגבו של גבר שחור, מאיימים להפוך את הגלגל בבחירות לנשיאות ● מהומות רחוב על רקע גזעי הן מה שנחוץ לטראמפ, כדי לשכנע די אמריקאים שהוא החלופה היחידה להתמוטטות החוק והסדר ● לביידן אין תשובה, וההפרשים בסקרים מתחילים להצטמצם

צעדה לזכר ג'ייקוב בלייק, שבת. טראמפ משמתש במחאות כדי להפחיד את אמריקה הלבנה / צילום: Morry Gash, Associated Press
צעדה לזכר ג'ייקוב בלייק, שבת. טראמפ משמתש במחאות כדי להפחיד את אמריקה הלבנה / צילום: Morry Gash, Associated Press

הסבירות, צריך להגיד, אינה גדולה: עיר קטנה במדינת וויסקונסין, לא הרחק משיקגו, עשויה להפוך את הגלגל בבחירות לנשיאות ארה"ב. שמה קנושה (Kenosha), מתגוררים בה 100 אלף בני אדם, והיא נהנית עכשיו מתשומת לב ארצית, שעליה היא היתה כנראה מוחלת.

בה התחולל הסיבוב האחרון בעימות בין שוטרים לשחורים. הוא התחיל בשבעה קליעים בגב; הוא נמשך במחאות, שגלשו עד מהרה להתפרעויות; הוא נמשך ברצח של שני מפגינים בידי נער לבן.

לשונות האש, שלחכו את מרכז קנושה בלילה שבין 24 ל־25 באוגוסט, היו תפאורת רקע לוועידת המפלגה הרפובליקאית, שהעמידה במרכזה את האזהרה מפני התמוטטות החוק והסדר, אם ג׳ו ביידן ייבחר לנשיא.

יועצתו הבכירה של הנשיא טראמפ, קליאן קונוויי, שניהלה את מסע הבחירות שלו לפני ארבע שנים, לא הצליחה להתאפק. היא אמרה לרשת פוקס, "ככל שיתפשטו התוהו־ובוהו, האנרכיה והוונדליזם, כך יתבהר מי המועמד הטוב ביותר להבטחת בטחון הציבור".

הניצחון עובר בוויסקונסין?

גילוי הלב שלה לא היה אלגנטי במיוחד, אבל היה כמעט מובן מאליו. האלימות ברחובות הערים אמנם משרתת את צורכי הבחירות של דונלד טראמפ; והיא משרתת אותם במיוחד אם היא נרשמת במה שהפרשנים הפוליטיים קוראים "מדינות שדה־המערכה", זאת אומרת קומץ המדינות שבהן תיתכן תנודה לכאן או לכאן.

ומתוך הקומץ הזה, לשלוש מדינות במערב התיכון יש פוטנציאל ניכר להכריע את הכף. וויסקונסין, שהעיר קנושה נמצאת בתחומיה, היא אולי הקריטית ביותר. אין זה כלל מן הנמנע שהיא תאפשר לטראמפ לעבור את משוכת 270 הצירים בחבר האלקטורים, שבידיו מסורה בחירת הנשיא.

החשבון די פשוט. טראמפ ניצח ב־2016 בחבר האלקטורים, אף כי הפסיד במניין הקולות הכללי, מפני ששלוש מדינות עם עבר דמוקרטי ערקו אליו: פנסילווניה, מישיגן, וויסקונסין. ההפרש הכולל של נצחונו בכל השלוש עמד על 80 אלף קולות מתוך 13 מיליון ויותר. לכל הדעות, הפרש זעיר, היכול להימחק בקלות.

בשנתיים האחרונות התרבו הראיות לאכזבה ניכרת מטראמפ בין חלק מבוחריו ב־2016, בייחוד נשים לבנות המתגוררות בפרוורים.

בדיוק לאוזניהן של הנשים האלה מיועדות אזהרותיו החוזרות של טראמפ בשבועות האחרונים מפני עתיד קודר לפרוורים תחת נשיאות ביידן. הוא מדבר על ירידת ערך הנדל"ן בשכונותיהן - ועל אלימות רחוב. מעמד בינוני לבן הוא צרכן רב־שנים של הפחדות מפני התמוטטות החוק והסדר. הניסיון מראה שהפחדות כאלה הן מטבע עובר לבוחר.

קשה להאמין עד כמה וויסקונסין תלויה על בלימה. טראמפ ניצח בה בהפרש של 23 אלף קולות, מתוך כמעט 2.8 מיליון; המושל הנוכחי של המדינה, דמוקרט, ניצח ב־2018 בהפרש של 30 אלף קולות. דחיפה קלה תזיז את המטוטלת של וויסקונסין בכיוונים מנוגדים. מה לך דחיפה מועילה יותר מלשונות האש בקנושה, העיר הרביעית בגודלה במדינה.

שבעה קליעים 

את המאורעות התחילו שבעה קליעים, שנורו מאקדחו של שוטר מקומי, אל עמוד השדרה של ג׳ייקוב בלייק, שחור בן 29, בנוכחות שלושת ילדיו הקטנים. בנס הוא לא נהרג, אבל לא התחולל כל נס בתוך גופו: הוא משותק ממותניו ומטה, ולפי הדיווחים הוא איבד את כל המעי הגס ואת השליטה על שלפוחית השתן ועל אברי הרבייה שלו. גם כך, השוטרים כבלו את רגלו אל מוט הברזל של מיטת בית החולים. כנראה ליתר בטחון, כדי שלא יתעופף משם (המנעול הוסר לאחר שהופקדה ערבות אנונימית של 500 דולר).

המונים מילאו את מרכז קנושה בלילה הבא, לאחר שהווידיאו של היריות נפוץ ברחבי הרשת. עד מהרה, חנויות וכלי רכב תחילו לעלות באש. המתפרעים גם התנגשו עם שוטרים.

"קנושה על הסף״, מכריז עיתון היוצא בשיקגו הסמוכה / צילום: צילום מסך

המושל הדמוקרטי, מלומד ניסיונן של ערים אחרות, מיהר לגייס את המשמר הלאומי. זה כוח צבאי כמעט לכל דבר, הסר למרות המושל בכל אחת מ־50 המדינות. אבל לא הכול היו בטוחים שזה יספיק.

למחרת הגיעה אל העיר תגבורת לא־קרואה: גברים לבנים חמושים ברובים חצי אוטומטיים, שהחליטו להגן על העיר מפני המתפרעים. חלקם נענו להזמנת פייסבוק של חבר לשעבר במועצת העיר, שהקים מיליציה להגנת קנושה (פייסבוק סגרה אחר כך את העמוד). אחד הגברים ההם היה, מבחינת החוק, קצת פחות מגבר. הוא רק בן 17, אבל הוא יודע מה עושים ברובים.

בתוך דקות אחדות הוא הרג שני מפגינים, לא במהלך התפרעות, אלא במהלך התכתשות. שניהם היו לבנים. המשטרה לא עצרה אותו. הוא חזר הביתה, אל עיירה קטנטנה מעבר לגבול, במדינת אילינוי, מצפון לשיקגו. המשטרה המקומית הגיעה אליו למחרת. וויסקונסין מבקשת את הסגרתו מאילינוי. הוא יואשם בשני סעיפי רצח ובסעיף אחד של ניסיון לרצח. שורה של פעילים ושל פרקליטים בימין האמריקאי כבר נחלצים להגנתו, כולל עורך דין שייצג בשעתו את רודי ג׳וליאני. בעיניהם, הנער שהרג שני בני אדם ברובה שנשא באופן לא חוקי הוא־הוא הקורבן. אכן, אמריקה מתנהלת בשני יקומים פרלליים. לפחות שניים.

״עוד תוהו־ובוהו בקנושה למרות תחינות לשקט״, מכריז העיתון / צילום: צילום מסך

"לא היה נעים"

קשה להבין מדוע נורו שבעת הקליעים בגבו של ג׳ייקוב בלייק. שיטור בארה"ב עומד בשלושת החודשים האחרונים בסימן ג׳ורג' פלויד, הגבר השחור שנחנק תחת כובד ברכו של שוטר במיניאפוליס (במינסוטה, שכנתה של וויסקונסין). הווידיאו שהנציח את תשע הדקות האחרונות בחיי פלויד העיר הר געש פוליטי ותרבותי באמריקה. השוטר בעל הברך חבוש בכלא, יעמוד לדין על רצח, כנראה, ואפשר שיבלה את שארית חייו מאחורי סורג ובריח.

מדוע אם כן שוטר בקנושה יקבל עליו סיכון כה גדול וכה מיותר? מן הווידיאו שצילמו עוברי אורח נראה שהירוי לא סיכן את השוטר שירה בו. יש אמנם אי הסכמה על נסיבות הימצאותו במקום, אבל הוא היה בחברת שלושת ילדיו הקטנים, שאחד מהם חגג את יום הולדתו.

גם דונלד טראמפ הודה ביום ו׳, באיחור של שלושה ימים, שמראה הווידיאו "לא היה נעים". אבל הוא אינו נרתע אף כמלוא הנימה מפני הסניגוריה החד־משמעית שהוא מלמד על שוטרי אמריקה באשר הם. השוטרים גומלים לו בעין יפה. איגודיהם המקצועיים תומכים במועמדותו לנשיאות.

61% הפכו ל־48%

לאחר חניקת פלויד הסתמן שינוי היסטורי בדעת הקהל בארה"ב. הארגון Black Lives Matter נחלץ מן השוליים שבהם נמצא מאז ייסודו, לפני חמש שנים, וזכה בן לילה בתמיכה ציבורית מסיבית, על פי סקרי דעת הקהל. סקר בוויסקונסין, למשל, הראה ביוני, ש־61% תומכים במחאותיה של התנועה, ורק 36% מתנגדים.

עברו שלושה חודשים בדיוק מאז מות פלויד. אותו הסקר, מאוניברסיטה מקומית, מראה כי שיעור התמיכה ב־BLM ירד ל־48%, ושיעור ההתנגדות עלה ל־48%. זה שינוי מסחרר, שאולי מעיד כי השינוי הקודם היה רופף מעיקרו. אבל אין צורך להתפלא שבני אדם נורמליים אינם נוטים להתגייס אידיאולוגית לאיזשהו עניין, אלא נוטים להגיב על מאורעות.

ביוני הם הגיבו על חניקת פלויד. על מה הם מגיבים עכשיו? אל נכון על האלימות שליוותה את מחאותיה של BLM ועל הדרישות הקולניות "לבטל את המשטרה". הרוב הגדול של המוחים לא השתתפו באלימות, והתנערו ממנה. מנהיגים קהילתיים שחורים ייחסו את האלימות להתערבותם של מפיחי צרות מקצועיים, חלקם לבנים, שהסתפחו לתנועת המחאה, לא פעם מחלקים אחרים של ארה"ב.

סקרים במדינות הקריטיות של המערב התיכון הראו בשבועיים־שלושה האחרונים צמצום ביתרונו של ג׳ו ביידן. ביום ו׳ התפרסם אפילו סקר אחד, ראשון לפי מיטב ידיעותיי, שהראה יתרון של 2% לטראמפ במדינת מישיגן. חדשות לא טובות לביידן. סקר ארצי, הראשון לאחר הוועידה הרפובליקאית, הראה אתמול הצטמקות יתרונו הארצי של ביידן מ־9% ביולי ל־6%.

"בלתי נחוצה"

הערכה סבירה מייחסת את הצמצום הזה לשאלת החוק־והסדר. בימים האחרונים, רפובליקאים אשר פנו נגד טראמפ, ותומכים בגלוי בביידן, מייעצים למועמד הדמוקרטי למצוא דרך להתייצב חד משמעית נגד האלימות. הוא אמנם דיבר נגדה, אבל באופן לא משכנע. הוא אפילו השתמש בצירוף המלים "אלימות בלתי נחוצה" כדי לתאר את ההתפרעויות. היש לדעתו איזושהי אלימות, שאינה ראויה לתואר "בלתי נחוצה"?

ביידן מתלבט. גינוי בוטה מדי עלול להקטין עוד יותר את נכונותו של האגף השמאלי במפלגה לתמוך במועמדותו או לפעול לטובתה. אבל בהיעדר גינוי, ביידן עלול לשלם מחיר ניכר בפרוורים של המעמד הבינוני הלבן.

יש עדיין 64 יום עד הבחירות (אם כי ההצבעה המוקדמת מתחילה בעוד שבוע). בין סוף אוגוסט לתחילת נובמבר, קנושה עשויה להישכח על נקלה, אם מפני שהיא תירגע, ואם מפני שיהיו קנושות אחרות. אם יהיו, הבלימה שעליה תלויה מועמדות ג׳ו ביידן תתרופף ותלך.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 צלל ב-1.7%

ת"א 35 ירד ב-1% ● ישראייר חזרה לגודל צי מטוסים שהיה זמין לפני המלחמה ●  קרן המטבע חתכה את תחזית הצמיחה של ישראל ● בעקבות האג"ח האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית הארוכה בישראל בשיא של 12 שנים ● ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" ● יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה, זה לוקח יותר זמן משחשבנו"

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● 
"עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?