גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אג"ח קונצרניות: הלהיט החם של קיץ 2020

השוק הקונצרני מקבל רוח גבית מרכישות האג"ח שמבצע בנק ישראל, ונעשה אטרקטיבי במיוחד לנוכח התשואות לפדיון של האג"ח הממשלתיות ● עם זאת, על המשקיעים לשים לב לסיכונים השונים החבויים בדרך

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. קצב רכישות האג”ח מעיד כי הבנק מתכנן להתערב בשוק עוד תקופה ארוכה / צילום: Ronen Zvulun, רויטרס
אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. קצב רכישות האג”ח מעיד כי הבנק מתכנן להתערב בשוק עוד תקופה ארוכה / צילום: Ronen Zvulun, רויטרס

איגרות החוב הקונצרניות הן אפיק ההשקעה המדובר ביותר בשוק ההון הישראלי בתקופה האחרונה. אפיק זה עלה לכותרות, בין השאר, בשל הודעתו של בנק ישראל על כוונתו לרכוש אג"ח קונצרניות בהיקף של כ-15 מיליארד שקל כתמיכה בשוק הקונצרני.

כשבוחנים את שוק האג"ח בישראל, נקודת המוצא היא שהריבית הנמוכה כאן כדי להישאר לעוד זמן רב, ומצב השווקים הנוכחי מראה כי באג"ח הממשלתיות השקליות והצמודות התשואות לפדיון נמוכות, ולעתים אף אפסיות עד שליליות.

בתקופה האחרונה נמשכת הירידה בתשואות לפדיון באג"ח הממשלתיות שהנפיקה מדינת ישראל, וזאת בהתאמה לריביות הנמוכות בבנקים המרכזיים בעולם, כמו ריבית הבנק הפדרלי בארה"ב בטווח שבין 0%-0.25%; ריבית בנק ישראל בשיעור של 0.1%; ריבית הבנק המרכזי האירופי (ECB) הניצבת על 0%; ריבית הבנק המרכזי של יפן - מינוס 0.1%; וריבית הבנק הלאומי של שווייץ, שהינה שלילית ברמה של מינוס 0.75%.

התשואה הנמוכה באג"ח הממשלתיות בישראל הביאה למצב שבו עלול משקיע פרטי שרוכש אג"ח מסוג זה, לשלם עמלת קנייה/מכירה שתכלה לו את מרבית התשואה, אם לא את כולה, וזאת עוד בלי להביא בחשבון עמלות דמי שמירת ניירות ערך שונות, הנגבות על ידי הבנקים.

מסיבה זו, משקיעים ומנהלי השקעות מחפשים אלטרנטיבות בשוק איגרות החוב ופונים לשוק האג"ח הקונצרני, המספק תשואה לפדיון גבוהה יותר מהתשואה לפדיון באג"ח הממשלתי.

בשוק הקונצרני יש מבחר גדול של איגרות חוב המונפקות על ידי חברות ציבוריות מסקטורים שונים, כמו ביטוח, בנקאות, נדל"ן, מסחר, שירותים ועוד. אמנם קיים פיזור רחב של סקטורים, אבל רובן הגדול של איגרות החוב הציבוריות הן של חברות נדל"ן ובנקים, המהוות כ-65% מסך האג"ח המונפקות לציבור, הן מבחינה כמותית והן מבחינת שווי כספי של סדרות האג"ח.

סיכונים גלויים וסיכונים חבויים

הסיכונים המוכרים באיגרות חוב קונצרניות הם סיכון המנפיק - סיכון המגלם מצב שבו החברה עלולה להגיע לקשיים תזרימים, וכתוצאה מכך להיכנס לחדלות פירעון; וכן, סיכון המנוף - שהוא פועל יוצא מאורך חיי האג"ח, ועלול לגרום לרווח/הפסד הון בעת ירידה/עלייה של התשואה לפדיון ומחיר האג"ח.

מלבד סיכונים אלה יש סיכונים חבויים נוספים, שראוי לשים לב אליהם בעת בחינת כדאיות רכישה של אג"ח. למשל, סיכון ההצמדה השלילית: יש בשוק איגרות חוב הצמודות למדד המחירים לצרכן, שקיימת להן הצמדה שלילית - משמע, אין בהן הגנה תשקיפית מדפלציה - ולכן, הקרן של האג"ח יכולה להיפגע ולרדת בתאריך הפדיון.

סיכון זה עלול להתרחש כשקיימת דפלציה בשוק, והמדד הידוע יורד מתחת למדד הבסיס שבו הונפקה איגרת החוב. הדבר רלוונטי בהחלט בתקופה האחרונה, שבה ציפיות האינפלציה נמוכות ושוררת דפלציה בשוק.

איגרות חוב צמודות, שקיים עבורן מנגנון שכזה, הן אג"ח של בנקים מסוימים, המדורגות בדירוגים גבוהים על ידי חברות הדירוג. דירוג זה משקף את יכולת החברה לשרת את החוב, אבל לא משקף את סיכון ההצמדה השלילית - שכתוצאה ממנו הקרן של האג"ח יכולה להיפגע.

כך לדוגמה, איגרת חוב של בנק אגוד סדרה י', עם מח"מ (משך חיים ממוצע) של שנתיים, ועם דירוג של חברת מדרוג Aa3, המקביל לדירוג מינוס AA של חברת מעלות S&P. האג"ח הצמודה למדד מחירים לצרכן, והמשקפת תשואה לפדיון שנתית של כ-0.4%, צפויה להיפדות ב-15 בספטמבר 2022.

האם התשואה משקפת את הסיכון הגלום? מדד הבסיס 100.3 נקודות, המדד הידוע 100.2, וההפרש הנוכחי בין מדד הבסיס למדד הידוע הוא שלילי ועומד על מינוס 0.1, וזאת לאחר עלייה של כ-0.2% במדד המחירים לצרכן בחודש יולי. מדד המחירים לצרכן ב-12 החודשים האחרונים, מחודש יולי 2019 עד לחודש יולי 2020, היה שלילי ברמה של מינוס 0.6%, ובהינתן המשך מדדים נמוכים עלולה להיות פגיעה בקרן.

סיכון נוסף שצריך לשים אליו לב, הוא סיכון המח"מ, אך לא בפשטותו - הכוונה היא למשך החיים הממוצע של האג"ח - או במילים אחרות, מהו הזמן הממוצע שבו המשקיע יחזיר את השקעתו - בהשוואה למשך החיים הכולל של האיגרת.

מסיבה זו, כאשר האג"ח נפדית לשיעורין, המשקיע נפגש עם כספו במהירות רבה יותר במהלך חיי האג"ח, ולכן המח"מ קצר יותר ממשך חיי האיגרת ומתאריך הפדיון הסופי שלה - ולעתים אף קצר בפער משמעותי. במקרים רבים, פער זה נוצר כדי להראות אטרקטיביות בעיני המשקיעים, שמחפשים מח"מ בינוני-קצר, ונוסף על כך, מאפשר לחברות המנפיקות את האג"ח להסתיר מעט את הסיכון הגלום בתקופת הזמן המלאה עד לפדיון הסופי של האג"ח, שיכולה להיות ארוכה ולא אטרקטיבית.

כך לדוגמה, האג"ח של חברת גב-ים מסדרה ט', שהרחיבה סדרה בחודש האחרון. מח"מ האג"ח הוא 5.24 שנים, אבל הפדיון הסופי של האיגרת הוא בעוד כ-13 שנים, ב-30 ביוני 2033. זהו הפרש משמעותי של יותר מ-7.5 שנים, שבהחלט יש להביא בחשבון בעת בחינת רכישה של האג"ח.

וכך הדבר קיים גם באג"ח של אדמה סדרה ב', כאשר מח"מ איגרת החוב הוא 7.18 שנים, אבל הפדיון הסופי של האיגרת הוא יותר מ-16 שנים, ב-30 בנובמבר 2036 - הפרש של יותר מ-9 שנים.

רק 4% מתוכנית הרכישות בוצעה

באחרונה עדכן בנק ישראל כי מתוך 15 מיליארד שקל המובטחים לתמיכה בשוק הקונצרני, רכש הבנק עד לסוף יולי אג"ח קונצרניות ב-600 מיליון שקל - כלומר, רק כ-4% מסך התוכנית נרכשו בפועל. פעילים בשוק מעריכים כי קצב רכישות האג"ח הקונצרניות של בנק ישראל מעיד על כך שהוא מתכנן להתערב בשוק עוד תקופה ארוכה, וכמובן שהכסף הגדול של הרכישות עוד בדרך - ובהמשך צפויות להתבצע רכישות נוספות של אג"ח קונצרניות בהיקף של כ-14.5 מיליארד שקל.

יש כאן, למעשה, בשורה משמעותית ורשת ביטחון שמספק בנק ישראל למשקיעי האג"ח הקונצרני בארץ. חשוב לזכור שעקב משבר הקורונה חלו ירידות במדדי האג"ח הקונצרני והתשואות לפדיון עלו, ורובם כעת אף נסחרים בתשואה לפדיון אטרקטיבית יותר מאשר בתחילת השנה.

לסיכום, שוק האג"ח הקונצרני מקבל רוח גבית מרכישות האג"ח שמבצע בנק ישראל, ובהחלט הופך למעניין בתקופה הנוכחית, ובמיוחד לנוכח התשואות לפדיון של האג"ח הממשלתיות. ואולם, בד בבד יש לשים לב לסיכונים השונים החבויים בדרך. 

הכותב הוא אבי שקורי, מנהל השקעות בחברת אילים קרנות נאמנות, וכל המידע המופיע בטור זה הוא על דעתו בלבד. לחברה עשויים להיות זיקה למוצרים הפיננסיים המפורטים בטור ועניין אישי בנושאים המוזכרים בו. כל האמור מובא כמידע כללי בלבד ואין לראות בו המלצה או ייעוץ לרכישה, מכירה או החזקה של ניירות ערך או נכסים פיננסיים או מוצרים פנסיוניים, והוא אינו תחליף לייעוץ אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון לא מביא לשינוי בציפיות להורדת ריבית" ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים