גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם הכנסות של פי שניים מהרבעון הקודם זום הפתיעה אפילו את עצמה

זום צפתה כי ההכנסות שלה ברבעון השני יעמדו על 500 מיליון דולר אך הפתיעה גם את עצמה עם הכנסות של 633 מיליון דולר וצמיחה של 100% בהשוואה לרבעון הקודם ● הלקוחות הקטנים תופסים יותר נתח מההכנסות, חברות הענק מגדילות גם הן את הפעילות, אבל כמה מהלקוחות יחזרו אחורה לאחר סיום המשבר?

מייסד ומנכ”ל זום, אריק יואן / צילום: Mark Lennihan, Associated Press
מייסד ומנכ”ל זום, אריק יואן / צילום: Mark Lennihan, Associated Press

חברת זום האמריקאית, שפיתחה מערכת לשיחות וידיאו, היא אחת המרוויחות הגדולות ממשבר הקורונה, ומהמעבר המהיר לעבודה ולמידה מרחוק. כל זה לא חדש. ועדיין, זום הצליחה אתמול להפתיע גם את האנליסטים, ונראה שגם את עצמה. החברה, שצפתה כי ההכנסות שלה יעמדו על 500 מיליון דולר, הצליחה להשיג הכנסות של 663 מיליון דולר, צמיחה פנומנלית של 100% לעומת הרבעון הקודם. ברבעון המקביל ההכנסות עמדו על 146 מיליון דולר.

ההכנסות-הוכפלו-בתוך-רבעון

אם רוצים לקבל עוד אינדיקציה למסע החריג שעוברת החברה - מנייתה זינקה ב-800% בתוך 16 החודשים שעברו מאז שהנפיקה ושוויה קפץ מפחות מ-10 מיליארד דולר ל-91 מיליארד דולר. המשקיעים הגיבו לדוחות בצורה חיובית מאוד ושוויה עומד לעבור את ה-100 מיליארד דולר.

המניה-של-זום-לא-עוצרת

בחודשים האחרונים חוותה זום זינוק אדיר במספר המשתמשים שלה, כשהיא עברה משימוש בעיקר לעבודה לשימוש גם לעניינים פרטיים ולשיחות אישיות - מפגישות חברתיות ועד שיחות עם הפסיכולוג. גם בהיבט של עבודה, עיקר השימוש בזום היה בחברות הייטק, אך השימוש התרחב לתחומי פעילות רבים, בהם תחומים מסורתיים.

סימן השאלה כלפי החברה הוא לא הגידול בפעילותה, אלא כמה מהצמיחה של החברה היא כאן כדי להישאר גם אחרי הקורונה, או במילים אחרות - האם מדובר בשינוי אמיתי ומתמשך בהרגלי השימוש וההתנהלות של אנשים ועסקים, והאם לא תהיה חזרה אחורה. כמובן שחלק משמעותי מהצמיחה תישמר, אך השאלה עד כמה. דוחות זום מאפשרים לקבל כמה אינדיקציות בתחום הזה, ונראה שהן חיוביות.

גידול בעסקים קטנים וגדולים כאחד

"ארגונים עוברים מצורך ליצור המשכיות עסקית מיידית לתמיכה בעבודה עתידית מכל מקום, למידה מכל מקום ותקשורת מכל מקום באמצעות פלטפורמת הוידאו של זום. אנו שואפים לספק חוויית תקשורת ברמה עולמית, נטולת חיכוך ובטוחה עבור לקוחותינו בכל מקום, באמצעות כל מכשירים ובעבור כל צורת שימוש", מסר אריק יואן, מייסד ומנכ"ל זום, בהודעה לעיתונות.

החלק של עסקים קטנים, כאלו שמעסיקים עשרה עובדים או פחות, מכלל הכנסות זום הולך וגדל. בסוף השנה שעברה עמד החלק שלהם בהכנסות על 20%, ברבעון הראשון על 30% וכעת על 36%. יש כמה דרכים לפרש את הנתון הזה, אבל ניתן להניח כי הגידול הזה מוכיח כי אותם עסקים מטמיעים יותר ויותר את הזום בתהליך העבודה שלהם, והם גם מוכנים לשלם על כך. יש סימן שאלה לגבי ההכרח לשלם בעבור זום, כשניתן לעשות שיחות של 40 דקות גם בגרסה החינמית, אך נראה כי העסקים כן מעדיפים לשלם בשביל לקבל את הגרסה המלאה.

בתחזיות השנתיות זום לא התייחסה לנתון הזה, אך כן הצהירה כי שיעור הנטישה אמור להיות גבוה ממה שזום רגילה אליו. האינדיקציה של זום לכך היא בגידול במספר המינויים החודשיים, כלומר אנשים ועסקים שצופים כי התשלום שלהם לזום הוא זמני בלבד.

מנגד, ניתן לראות כי גם העסקים הגדולים תופסים נתח משמעותי בפעילות זום - מספר הלקוחות שאחראים להכנסות של יותר מ-100 אלף דולר ב-12 החודשים האחרונים זינק ב-112% בתוך שנה והוא מתקרב ל-1,000. מספר הלקוחות שמעסיקים יותר מ-10 עובדים גדל בתוך שנה ביותר מ-450% והגיע ל-307 אלף. בתוך רבעון מספר הלקוחות האלו עלה ב-39%.

קצב הצמיחה מהיר אך מואט

לאחר שהכנסות זום קפצו ב-100% בהשוואה לרבעון הקודם, ההכנסות ברבעון השלישי צפויות להיות דומות לאלו של הרבעון השני. עדיין מדובר בצמיחה פנומנלית בהשוואה לרבעון המקביל, של יותר מ-300%. האנליסטים צפו כי ההכנסות יעמדו על כ-500 מיליון דולר, גם ברבעון השני וגם ברבעון השלישי, ובשניהם החברה מתקרבת להכנסות של 700 מיליון דולר.

אינדיקציה נוספת לכך שהצמיחה המהירה של החברה מאטה מעט, ניתן לראות בתזרים המזומנים החופשי, שעמד על 373 מיליון דולר ברבעון השני, לעומת 17 מיליון דולר ברבעון המקביל. איך ניתן להבחין בהאטה? התזרים כולל גם הכנסות נדחות, כלומר הכנסות שהחברה מקבלת אך עדיין לא מכירה בהן באופן חשבונאי. כך, בסוף הרבעון הראשון של השנה עמדו ההכנסות הנדחות על 333 מיליון דולר ואילו בסוף הרבעון השני על 196 מיליון דולר. המשמעות היא שיש האטה בקצב המינויים החדשים שעושים מנוי לשנה.

הפעילות של זום יעילה יותר

זום לא צפתה כמובן את הזינוק בעסקיה בשל המשבר, והייתה צריכה להיערך לכך לאחר הגידול בעסקיה והשינוי בדפוסי השימוש בה. למרות זאת, החברה שיפרה משמעותית את הרווחיות שלה - הכנסות החברה גדלו פי 4.5, אך הוצאות השיווק שלה קפצו רק פי שניים, וגם ההוצאות שלה על מחקר ופיתוח שלה גדלו רק בפי שלושה. זאת למרות שהחברה נאלצה לשפר את היכולות שלה, למשל בתחום אבטחת סייבר והגנת הפרטיות. מה שלא השתפר זה שיעור הרווחיות הגולמית שלה, שנשאר על 81%. כנראה שרוב ההוצאות האלו מיועדות להוצאות על גידול בפעילות הענן של החברה. ניתן להניח כי לאורך זמן החברה תצליח לייעל את הפעילות שלה בתחום. 

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף