גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרידור על כ"ץ: "לא נתקלתי בדבר כזה. ההקשבה לא קיימת, בטח שלא דיון מקצועי"

בראיון שקיים הערב ראש אגף התקציבים הפורש באוצר בחדשות 12, הוא האשים את שר האוצר ישראל כ"ץ בהשלטת אווירת טרור במשרד ● "ברגע שמישהו בחדר אומר משהו שלא מתאים למה שהשר רוצה, הוא מתחיל לאיים ולצעוק עליו. זו לא אווירה סבירה לדיון ענייני"

שאול מרידור / צילום: רפי קוץ, גלובס
שאול מרידור / צילום: רפי קוץ, גלובס

בראיון לחדשות 12 לקרן מרציאנו מדבר לראשונה שאול מרידור על מה הוביל אותו להתפטר מראשות אגף התקציבים באוצר ועל הטעויות שעשה בעצמו.

בתשובה לשאלה מה הוביל את ההחלטה שלו אף שאנשים שדיברו איתו בשבועות האחרונים קיבלו את הרושם שהוא עומד לעשות את זה ענה מרידור כי "ברגע שהרגשתי שאני לא באמת משפיע על המדיניות, והיא באמת שוברת כל מוסכמה אפשרית בעולם התקציב, החלטתי שזה אחד יותר מדי בשבילי".

מרציאנו שאלה אותו אם ההתפטרות שלו נעשתה רק לאחר שהבין כי שר האוצר ישראל כ"ץ דן עם היועץ המשפטי לממשלה בפיטוריו. "יצאתי לחופשה ביום שלישי עם משפחתי, ומשלישי עד שבת, ישבתי, חשבתי, כתבתי מכתב, שאני חושב שהוא מכתב מאוד משמעותי", ענה מרידור, "מכתב ששם מראה לא פשוטה על איך העניינים מתנהלים".

בנוגע לטענה כי פקיד אמור ליישם את המדיניות של השר הנבחר אמר מרידור כי "הוא נבחר ציבור ואנחנו משרתי ציבור שלא נבחרים, ואנחנו אכן צריכים ליישם מדיניות של ממשלה מחליטה. אבל הדרך שבה ממשלה מחליטה במשטר דמוקרטי היא לא עוברת דרך זה שיושב נבחר ציבור, חושב בלילה על איזה משהו, מגיע בבוקר ואומר 'עכשיו תבצעו'. הוא אמור לעשות תהליך מקצועי שבו דרגי המקצוע יושבים ושמים בפניו נתונים". מרידור הוסיף כי "גם האמירות הקשות האלה בטלוויזיה של 'אני מחליט ואתם תבצעו', הן רק חלק מהמשוואה".

עוד אמר מרידור כי "לא הייתה פעם אחת שבה הייתה החלטה של הדרג המדינה שאני והאגף שלי לא ביצענו, אבל הדרך להחליט חשובה".

בתגובה לשאלה האם כ"ץ לא הקשיב לנתונים שהצגתם בפניו, ענה מרידור כי "הדרך להקשיב היא לא להקשיב ולומר 'עכשיו אני אגיד לכם מה לכתוב'. הדרך להקשיב היא באמת להקשיב ולנהל דיון. עבדתי תחת הרבה שרי אוצר, ובכלל, עם הרבה מאוד שרים, ובאמת שלא נתקלתי בדבר כזה. ההקשבה לא קיימת, בטח שלא דיון מקצועי, בטח לא שקילת שיקולים. זה פשוט לא קיים".

בשלב זה בראיון מרידור עלה להתקפה. "תכניס אותי לחדר הישיבות", ביקשה מרציאנו, "תסביר מה לא בסדר". מרידור השיב כי "ברגע שמישהו בחדר אומר משהו שלא מתאים למה שהשר רוצה, הוא מתחיל לאיים ולצעוק עליו, להשליט בעצם אווירת טרור". מרידור הוסיף כי הוא באופן אישי הוא לא מושפע מכך, אך אולי אנשי מקצוע אחרים כן. "זו לא אווירה סבירה לדיון ענייני", סיכם.

מרציאנו שלאה האם הכול ענייני או שנפגעת כי לא קיבלו את דעתך? ומרידור ענה כי
"מסילבן שלום ועד ישראל כ"ץ, לא היה כדבר הזה עם אף אחד מהשרים שעבדנו איתו. אף אחד מהם, וזה לא השר הראשון שאנחנו עובדים איתו. לא יכול להיות שככה מתנהלים הדיונים, שכשאדם מציע לו חומר מקצועי, ואין לשר שום קשב. הוא מסתכל בטלפון או פתאום מדבר על דבר אחר. אי אפשר לנהל ככה דיונים".

מרציאנו שאלה האם מעבר לחוסר ההקשבה, כ"ץ ניסה לעשות נתונים פיקטיביים בתקציב? ומרידור השיב כי "היו גם לצערי מקרים שבהם שר האוצר לחץ מאוד על הדרג המקצועי, ואני בראשו, לשנות אומדנים כדי לייצר כסף. אני חושב שזה דבר לא נכון, אני גם אמרתי את זה בדיונים".

מרציאנו הקשתה ושאלה, "הוא אמר לך, הסעיף הזה מתומחר ביותר מדי כסף, תתמחר אותו בפחות"? והשיב כי "זה קצת יותר מורכב מזה, אבל בסופו של דבר כן. אלה לא דברים שעושים במדינה מתוקנת. הלחץ היה די מסיבי. בסופו של דבר זה לא קרה כי לא הסכמתי, אבל אני חושב שזו נורת אזהרה מאוד חמורה".

מרידור הוסיף כי "נפרצו פה כללים שלא נפרצו אף פעם ובאף מדינה. לא מעבירים פה תקציב, אין מסגרות לתקציב, כשכל שני וחמישי פותחים אותם, אין שום דיון על סדרי העדיפויות. מעבר לכול, התקציב הפך להיות כלי שרת פוליטי והדבר הזה בלתי מתקבל על הדעת בניהול כלכלה סבירה. יש צורך אמיתי עכשיו לעבוד ולהגיש תקציב ל-2020 ול-2021. עכשיו ולא דקה אחר כך. כי כדי להגיע ולעמוד בחוק צריך היום להתחיל לעבוד".

מרציאנו שאלה האם עוד לא התחלתם לעבוד על התקציב? ומרידור ענה כי "לצערי לא, הלוואי וזה היה קורה. שר האוצר עוד לא רוצה להתחיל לעבוד עליו". בתשובה לשאלה האם הדבר מגיע בעקבות מניע פוליטי ענה מרידור כי "אני לא רוצה לדבר על מניעים. לא כל דבר יכול להיות כלי בפוליטיקה. תקציב מדינה הוא אבן יסוד ביכולת של מדינה לקבוע סדרי עדיפויות, להעביר כסף לאזרחים, ולהגיד מה עושים ומה לא עושים".

בנוגע להאשמות שהוא פועל משיקולים פוליטיים, ענה מרידור כי "אין לי מניעים פוליטיים, ואף אחד באוצר לא מכניס מניעים פוליטיים. זה מחוץ לתחום".

ישראל כ"ץ מסר בתגובה לדברים כי " שאול מרידור נהג בשרירות לב ואחראי באופן ישיר לכך שציבור רחב שנפגע מהקורונה לא קיבל את הסיוע שהגיע לו מהממשלה. כאשר השר כ"ץ נכנס לתפקידו הוא תיקן את התוכניות ודאג להזרמת הסיוע לציבור. מרידור סירב להכיר בעובדה שהוא פקיד המחויב במילוי הנחיות הדרג המדיני וניסה למנוע את יישום המדיניות, בחבירה לשורשי משפחתו ולאופוזיציה, תוך התקפות פומביות, תדרוכים והדלפות מדיונים, כדי לפגוע במדיניות הממשלה.

"על רקע זה הודיע השר כ"ץ ליועץ המשפטי לממשלה על כוונתו לפטר אותו ושעה לאחר מכן הניח מרידור מכתב התפטרות מבוהל ומלא בשקרים ובהשמצות. השר כ"ץ מנהל את משרד האוצר בביטחון וברוגע, כפי שעשה בכל תפקידיו עד כה, תוך שמירה קפדנית על מנהל תקין וסגנון נאות - יחד עם עמידה על כך שהמדיניות שאותה קבע תיושם על ידי הדרגים המקצועיים".

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"