גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים: לא נאפשר עוד חל״ת למתמחים בעריכת דין

מזכר חדש שהופץ לכלל עובדי הרשות הודיע כי הנוהל שאיפשר לעובדים לבקש חופשה ללא משכורת לטובת התמחות מבוטל ● אחת הסיבות לכך היא הארכת תקופת ההתמחות ל-18 חודשים

ערן יעקב, יו"ר רשות המסים /  צילום: יונתן בלום
ערן יעקב, יו"ר רשות המסים / צילום: יונתן בלום

עובדי רשות המסים שסיימו לימודי משפטים לא יוכלו לצאת לחל"ת לטובת התמחות. כך קובע מזכר חדש שהופץ לכלל עובדי הרשות, במסגרתו מובהר כי הנוהל שהיה נהוג עד כה, לפיו עובדים יכולים לבקש חופשה ללא משכורת לטובת ההתמחות, והבקשה תיבחן, מבוטל, ולא יתקבלו בקשות מסוג זה.

את המזכר הפיץ ראש מנהל משאבים והון אנושי ברשות המסים, כפיר חן, אשר הודיע לעובדים כי "לאור ריבוי בקשות לחופשה ללא משכורת לצורך התמחות במשפטים החליט מר ערן יעקב, מנהל רשות המסים, בהתייעצות עם הגורמים הרלבנטיים, כי החל ממועד מכתב זה ואילך כלל כלל לא יאשר הח"מ (כפיר חן, א' ל"ו) חופשה ללא משכורת להתמחות במשפטים ו/או מינוי בפועל להתמחות בתוך שירות המדינה".

בשנים האחרונות חלה עלייה במספר העובדים המועסקים בשירות המדינה ולומדים משפטים, ובמסגרת זו גם מקרב עובדי רשות המסים. על פי הוראות תקנון שירות המדינה (התקשי"ר), האחראי על העובד רשאי לאשר לעובד המדינה חופשה ללא משכרות, בין היתר, לצורך התמחות במשפטים. בהודעות נציבות שירות המדינה נקבעו העקרונות למתן היתר להתמחות במשפטים לעובדי מדינה ותנאי ההעסקה בתקופה זו, ובין היתר נקבע כי מתן היתר ללימודי משפטים אינו מחייב את המשרד במתן היתר ל"התמחות במשפטים" במסגרת המשרד שבו נמצא העובד או במשרד ממשלתי אחר וכי כל מקרה ייבחן לגופו.

"האכזבה היא מאלמנט ההפתעה"

לדברי עובדים ברשות המסים במקרים רבים אושרה בקשת העובדים שסיימו את לימודיהם לצאת לחופשה ללא תשלום לצורך ההתמחות, ורבים הסתמכו על הנוהג הזה כאשר בחרו להירשם ללימודי משפטים. מדי שנה מאושרות כ-30 פניות מצד עובדים ברשות המסים לצאת לחופשה ללא תשלום או לקבל מינוי בפועל להתמחות במשפטים.

א', עובד רשות המסים שסיים לאחרונה את התואר, מספר כי הנוהג הזה הוביל גם אותו ללמוד, וכעת כאשר הנהלת רשות המסים חזרה בה מהנוהג הוא נותר מול שוקת שבורה. א' מספר: "ראיתי חברים לעבודה שלומדים משפטים ושבים למערכת כעורכי דין ומתקדמים והחלטתי לעשות אותו הדבר, כי ראיתי במסלול הזה אמצעי להתמקצעות וקידום בתוך הרשות. לכן, לפני כמה שנים התחלתי ללמוד על חשבוני ואחרי שעות העבודה במכללה פרטית. הייתי מוכן לצאת לחופשה ללא תשלום לשנה ולרדת בשכר ממשכורת סבירה לגובה של שכר מינימום שמשלמים לסטאז'רים. בינתיים האריכו לי את משך הסטאז' ועכשיו אני תקוע. אני רוצה לסיים את המסלול ולשוב למערכת, אבל בגלל ההחלטה אני לא אוכל להגיש בקשה להתמחות, מה שהתכוונתי לעשות בחודשים הקרובים".

א', ועובדים נוספים שלו ברשות המסים, עומדים כעת מול החלטה: האם לוותר לחלוטין על משרתם ברשות המסים ועל השירות הציבורי, להתפטר ולחפש את מקומם במשק לאחר ההתמחות או לוותר על רישיון עריכת הדין מראש. א': "אני שוקל מסלול מחדש וייתכן מאוד שמחוסר ברירה אעזוב את השירות הציבורי, כי אחרי כל מה שהשקעתי ויש לי ציונים טובים, חבל לי לא להשלים את הדרישות לקבל רישיון. גם חברים שלי לעבודה, שעברו מסלול דומה, עשויים לבחור בדרך דומה. האכזבה היא מאלמנט ההפתעה שלא היינו מוכנים לכך, כשאנחנו בסוף המסלול הלימודי ולקראת הסטאז'".

על פי המזכר ששיגר חן לעובדי רשות המסים, אחת הסיבות לביטול האפשרות לקבל חופשה ללא תשלום לצרכי התמחות, הנה הארכת תקופת ההתמחות מ-12 חודשים ל-18 חודשים לאחרונה. הארכת ההתמחות לא חלה על מי שהחל את לימודיו לפני אוגוסט 2017 או מי שסיים את לימודיו במועד זה, ובלבד שישלים את תקופת התמחותו בתוך 3 או 4 שנים מיום סיום לימודיו (בהתאמה). כל שאר הסטודנטים נאלצים להשלים חצי שנה נוספת של התמחות.

ביטול האפשרות לצאת לחל"ת לצורך ההתמחות מעורר תגובות נסערות בקרב חלק מעובדי רשות המסים שלמדו משפטים, ומספר עובדים אף פנו אל עו"ד בנציון ציטרין כדי לבדוק אפשרות לפתוח בהליכים משפטיים נגד ההחלטה. לדברי עו"ד בן-ציון ציטרין, ייתכן ויש לקונה משום שנציבות שירות המדינה לא הוציאה עמדה ברורה בעניין. עו"ד ציטרין: "אנחנו בוחנים את צעדינו המשפטיים נגד רשות המסים. מדובר בהחלטה מקוממת, בפרט שהיא פוגעת מיידית בעובדים שסיימו את לימודי המשפטים על חשבונם, או שנמצאים בישורת האחרונה, אחרי שהשקיעו עשרות אלפי שקלים מכיסם ועל חשבון שעות הפנאי וחיי המשפחה שלהם ועתה ניצבים בפני שוקת שבורה".

עוד לטענת ציטרין, "ההחלטה, מהרגע להרגע, ללא מתן אפשרות לבוגרים להתארגן ולכלכל את צעדיהם, חמורה משום שהיא מציבה רף נוסף בפני המבקשים לקבל רישיון מלשכת עורכי הדין. לא די בהארכת תקופת ההתמחות ובבחינה הקשה. כך מנטרלים באופן מלאכותי את מספרם של הניגשים לבחינות על ידי חסימתם מלגשת להתמחות על חשבונם, במסלול חל"ת. ההחלטה למנוע מבוגרי משפטים מלהתמחות בשירות המדינה תגרום לירידה באיכות עובדי המדינה".

עוד לדבריו, "בהחלטה יש פגיעה קשה יותר בנשים שנשללת מהם האפשרות להתקדם ולהתפתח בשירות המדינה. זו דוגמה כיצד המעביד מרע את תנאי העבודה של עובדיו דווקא בתקופת משבר תעסוקתי בימי קורונה".

רשות המסים: יציאה לחל"ת להתמחות - לא זכות מוקנית

מרשות נמסר בתגובה: "יציאה לחל"ת למטרה התמחות במשפטים, או מינוי בפועל במשרד ממשלתי אחר לצורך זה, אינן זכויות מוקנות לעובדים בהתאם להוראות התקשי"ר, אלא נתונות לשיקול דעת הגורמים המוסכמים במשרד. לא ניתנה כל התחייבות מצד הרשות לאשר לעובדים יציאה להתמחות במשפטים. גם בעבר, כל אישור נבחן לגופו של עניין בהתאם למכלול השיקולים המקצועיים ולא ניתן אישור גורף.

"העובדים אליהם מתייחסת ההחלטה אינם עובדי החטיבה המשפטית אשר ההתמחות במשפטים נדרשת לצורך עבודתם השוטפת. ככלל, מדובר בעובדי הרשות אשר עוסקים בתפקידי הליבה של הרשות כגון - שומה, גבייה, ביקורת, חקירות וכו'. לצורך ביצוע עבודתם של עובדים אלה, לא נדרשת הסמכה בעריכת דין. בתום תקופת ההתמחות, חוזרים אותם עובדים לתפקידם ערב היציאה להתמחות ואינם משובצים בחטיבה המשפטית. ככלל, מדובר בעובדים שלמדו לימודי משפטים לצורך העשרה כללית של ידיעותיהם וללא תלות או דרישה בתפקידם ברשות.

"דווקא בתקופה הנוכחית, עת פוקד את ישראל משבר הקורונה, נדרשת הרשות לעובדים מקצועיים בתחומי הליבה, וזאת, בין היתר, לצורך יישום החלטות הממשלה והחקיקה בנושאי מענקי הקורונה וכן לצורך העמקת גביית המסים וצמצום הגירעון התקציבי.

"נוכח נסיבות אלה, הארכת משך תקופת ההתמחות לתקופה של 18 חודשים וריבוי בקשות מצד עובדים בתפקידי הליבה (חלק עובדים בכירים) לצאת להתמחות, הביאו את מנהל הרשות לכדי החלטה לפיה, ככלל, לא יינתנו אישורים להתמחות במשפטים.

"מדי שנה קלנדרית, מאושרות כ-30 פניות מצד עובדים לצורך התמחות במשפטים (בדרך של מינוי בפועל/חל"ת). הארכת תקופת ההתמחות ל-18 חודשים, תגדיל את מספר העובדים אשר ייעדרו בכל שנה מהמשרד ותפגע בעבודה השוטפת של הרשות ובמטלות הנדרשות ממנה, במיוחד בתקופה זו בהעדר תקציב מדינה ומשבר הקורונה.

"על דברים אלה נוסיף כי גם בהתייחס ללימודי המשפטים, הרי בהתאם למדיניות נציבות שירות המדינה, לא מאושרת השתתפות בשכר הלימוד לתואר ראשון במשפטים ו/או שעות לימוד ובחינה".

עוד כתבות

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן