גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשמית: מטוסים ישראליים יוכלו לטוס במרחב האווירי של ערב הסעודית

ההודעה הרשמית של ערב הסעודית מאשררת את הרמזים הרבים מסביב להתרחשויות המדיניות, לפיהן מדינות נוספות ינרמלו את יחסיהן עם ישראל ● "אל על צריכה לדאוג", אומר בכיר בענף התעופה, "לא רק מהמוצר המעולה של החברות מהאמירויות אלא גם מהמחיר שהן יציעו"

בכירים בענף התעופה באמירויות על רקע מטוס אייר אמירייטס / צילום: Kamran Jebreili, AP
בכירים בענף התעופה באמירויות על רקע מטוס אייר אמירייטס / צילום: Kamran Jebreili, AP

יממה אחרי סיום עבודת צוותים ישראלים ואמירטיים באיחוד האמירויות, וערב הסעודית מודיעה רשמית - מטוסים ישראליים יוכלו לטוס במרחב האווירי שלהם כדי לקצר את זמן הטיסות בין תלאביב לאבו דאבי.

הידיעה הראשונית הופיעה בסוכנות הידיעות "רויטרס". דקות לאחר מכן, היה מוכן ראש הממשלה בנימין נתניהו עם קטע וידאו והודעה מטעמו: "במשך שנים אני עובד לפתוח את השמיים של ישראל מזרחה. בשורה גדולה הייתה לפני שנתיים וחצי כשחברת התעופה "אייר אינדיה" קיבלה אישור לטוס ישירות לישראל. עכשיו, פריצת דרך ענקית נוספת - מטוסים ישראלים ומטוסים של כל המדינות יוכלו לטוס ישירות מישראל לאבו-דאבי, לדובאי ובחזרה. זה יוזיל את הטיסות, זה יקצר את הזמן, זה יפתח תיירות אדירה, זה יפתח את הכלכלה שלנו.

"זה יעשה עוד דבר - זה יפתח את המזרח. כשאתם טסים לתאילנד או לכל מקום אחר באסיה, זה יגלח שעות ומחירים. בשורה ענקית לכם, אזרחי ישראל. אלה פירות השלום של שלום אמת. אני רוצה להודות לג'ראד קושנר ולשייח' מוחמד בן זאיד על התרומה החשובה הזאת של היום. יהיו עוד הרבה בשורות טובות".

פריצת הדרך הזו חשובה במיוחד, שכן היא מסמלת את המעורבות הסעודית הגבוהה במהלכים עם איחוד האמירויות, ואף מאשררת את הרמזים הרבים מסביב להתרחשויות המדיניות, לפיהן מדינות נוספות ינרמלו את יחסיהן עם ישראל. מדברים על בחריין, עומאן ואולי אף ערב הסעודית.

לפי דיווחים בכלי תקשורת במפרץ, הדבר נדון אתמול (ג') בשיחה בין ג'ראד קושנר למוחמד בין סלמאן, יורש העצר הסעודי, ולאחריה הורה בין סלמאן לרשויות התעופה בארצו להתארגן ליישום פתיחת השמיים למטוסים הטסים לישראל וממנה. הנושא היה על השולחן מזה זמן, ווהציפייה הייתה כי יקרה במקביל לקביעת קו תעופה ישיר קבוע בין ישראל לאמירויות.

תחרות שאל על עוד לא מכירה

מדובר בבשורה אדירה לתעופה, אבל לצד הבשורה החשובה מדובר בפתיחת תחרות שאל על עוד לא מכירה. אל על טעמה את התחרות הזו מכיוונה של טורקיש איירליינס שהתחזקה עד כדי 10 טיסות יומיות מתל אביב לאיסטנבול, כשרוב הנוסעים בטיסות המשיכו עם טורקיש ליעדים אחרים, בארה"ב או במזרח הרחוק. אלא שכעת חברות התעופה המצוינות של איחוד האמירויות יכולות לחולל תחרות עמוקה יותר, הן בשל המיקום של נמלי התעופה שלהם המקשר בין מדינות המזרח במסלול מקוצר וישיר, והן בשל החברות המצטיינות שמציעות מוצר שרחוק שנות אור מזה של אל על.

אתיחד ואמירייטס שממומנות על ידי הממשלות שלהן הן שתי חברות שמדורגות מבין הטובות בעולם והן עשויות להביא גם בשורה מכיון במחיר בטיסות למזרח עם עצירת ביניים באמירויות.

אתיחאד איירוייז היא חברת התעופה הלאומי של אבו דאבי והיא אחת החברות המעוטרות, בעיקר בכל הנוגע למחלקות העסקים והראשונה שלה. לחברה צי של כ-100 מטוסים בגיל ממוצע של פחות מ-6 שנים (מה שמעניק לה פרסים ודירוגים גבוהים בקרב נוסעים). ב-2019 היא הטיסה 17.5 מיליון נוסעים וממוצע התפוסה שלה היה 79%. היא טסה ל-84 יעדים ב-55 מדינות וכעת נקווה שמדינה נוספת מהמזרח התיכון תצטרף לרשימה זו.

חברת התעופה הגדולה יותר המגיעה מנסיכות האמירויות היא אמירייטס, שבסיס האם שלה ממוקם בדובאי. החברה זוכה בעקביות בתארים כחברה הטובה בעולם ונחשבת לכזו שמעניקה את השירות הטוב ביותר. ב-2019 הטיסה החברה 56 מיליון נוסעים והצי שלה מונה 270 מטוסים. היא טסה ל-157 יעדים ומעסיקה קרוב ל-60 אלף עובדים.

לתשומת לב המשקיעים שמבקשים להיכנס לאל על, לצד האתגרים שניצבים בפניה מדובר באתגר לא פשוט, תחרות שאפשר לכנותה ככזו היא מליגה אחרת: "כניסה של חברות התעופה מהאמירויות היא סכנה גדולה לתעופה הישראלית ובעיקר לאל על", אומר גורם בכיר בענף.

"עוד לפני המשבר ולפני השינוי שעשוי לבוא עם חתימה על ההסכם עם האמירויות החברות הישראליות הפסידו כסף כשהסכם השמיים הפתוחים הגיע למלוא הביטוי שלו. להבדיל מהחברות הישראליות בממשלות המפרץ והאמירויות כדי לעודד את הכלכלה על כל רבדיה שופכים כסף בתעשיות שונות כולל בתעופה. הן הקימו חברות מדהימות, נמלי תעופה חדשניים כשמחיר הדלק הזול עבורן משרת אותן היטב.

"המטרה שהציבו לעצמם היא לכבוש את העולם ולהגדיל את נתחי השוק בתעופה גם במדינות אחרות, כאשר ההאבים שיש להם בנמלי התעופה מקשרים את כל היבשות, זה מיקום מעולה לטיסות לאוסטרליה, למזרח הרחוק ולאפריקה וכאן אל על וכמוה חברות תעופה כמו טורקיש איירליינס שמטיסות ליעדים האלה צריכות לדאוג, לא רק מהמוצר המעולה של החברות מהאמירויות אלא גם מהמחיר שהן יציעו. אין לי ספק שאמירייטס ואתיחאד יכולות להשתלט פה על השוק בטיסות למזרח".

לדברי אותו בכיר גם בסגמנט הטסות המטען יכול להיות שינוי גדול: "במטען עד היום אף חברה ישראלית לא טסה למזרח והמטען משונע במטוסי נוסעים בעיקר. כניסת שתי החברות הללו יכולה לייצר תחרות גם בזה ולפתוח אפשרות טובה לשיתופי פעולה". בימים כתיקונם נציין כי 70% מהמטען מוטס במטוסי נוסעים וככל שתגדל תנועת מטוסי הנוסעים, כולל של שתי החברות הללו, הן יוכלו לנגוס גם בסגמנט המטען".

ישראייר לא מחכה

לא מחכה: ישראייר הגישה בקשה להיות מוביל נקוב להפעלת טיסות סדירות וטיסות מטען לדובאי. הבקשה הוגשה זמן קצר אחרי דברי נתניהו שאישר כי חברות ישראליות יוכלו לטוס מעל שמי ערב הסעודית בטיסות ישירות לאמירויות. בחברה מציינים כי הטיסות יופעלו במטוסי איירבוס 320.

גיל סתיו סמנכ"ל השיווק והמכירות בחברה מסר כי "מטוסי החברה וטייסיה שפעלו לאורך כל תקופת המשבר כשירים לטוס באופן מיידי. אנו מצויים מזה זמן מה בקשר עם בתי המלון המובילים לשיווק חבילות. דובאי הוא יעד קלאסי לישראלים בחורף ואנחנו צופים ביקושים". עוד לפני הביקושים נזכיר כי טרם נחתם הסכם רשמית וכי עדיין הכניסה לבעלי דרכון ישראלי לאמירויות אינה אפשרית בשלב זה.

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע שבפסיקה נקבע כי 95% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה ● ערב החג, ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"