גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברקת על פרשת פישר: הוועדות למינוי דירקטורים צריכות להמליץ על מועמד ליו"ר

בכנס של לשכת רואי חשבון אמר הממונה על רשות שוק ההון כי "בעל שליטה בחברת ביטוח, כמו בבנקים, לא יכול להתערב גם אם הוא בעל מניות הרוב, אלא על פי תפקידיו האחרים"

משה ברקת / צילום: איל יצהר, גלובס
משה ברקת / צילום: איל יצהר, גלובס

"אני רואה מה שקורה בבנקים עם סטנלי פישר ואני אומר שאם הוועדה למינוי דירקטורים בבנקים ללא גרעין שליטה חושבת שמי שצריך להיות יו"ר הפועלים הוא פישר, עליה לומר זאת. בענף הביטוח נגיד שהוועדה למינוי דירקטורים במבטח ללא גרעין שליטה תמליץ על מועמד ליו"ר, ועל חברי הדירקטוריון יהיה להסביר למה לא אם לא ימנו אותו". כך אמר היום הממונה על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת, בכנס בעניין השלכות דוח דנציגר על התנהלות הדירקטוריון שקיימה לשכת רואי חשבון, שבראשות הנשיאה איריס שטרק.

לדברי ברקת, שמאייש בימים אלה את ועדת השופט בדימוס ספי אלון למינוי דירקטורים בחברת ביטוח ללא שליטה, במקרה הזה רק כלל ביטוח, "יש זכות לבעלי המניות לבוא ולבחור חלק מחברי הדירקטוריון אבל המחוקק רצה לתת תכלית לוועדה. לא ייתכן שהיא תהיה ללא שיניים, ולכן רוב חברי הדירקטוריון יהיו מומלצי הוועדה".

עוד אמר ברקת, בהתייחסו לסוגייה שמסעירה בימים אלה את המערכת הבנקאית סביב העימות בין חברי הוועדה למינוי דירקטורים בבנקים ללא גרעין שליטה - שבראשה עמד על השבוע השופט בדימוס משה גל ושהוחלף על ידי השופט בדימוס דוד חשין, כי "נכניס בהנחיות שלנו שהוועדה למינוי דירקטורים תמליץ על אדם כמומלץ שלה לתפקיד היו"ר", כאמור. ולא מדובר בדבר של מה בכך, בטח כשברקת מגדיר כי "יו"ר זה לא סדרן של ישיבות. זה תפקיד מאוד חשוב".

"בעל שליטה בחברת ביטוח, כמו בבנקים, לא יכול להתערב גם אם הוא בעל מניות הרוב"

ברקת התייחס באריכות לפרשת כלל ביטוח, שפרצה בתחילת מאי השנה עם היוודע כוונת יו"ר הקבוצה דני נוה להדיח את המנכ"ל יורם נוה. הממונה ברקת דחה את הדיון בנושא ועודד את מינויו של השופט בדימוס יורם דנציגר ואת ד"ר אייל גבע, כבודקים חיצוניים. בסופו של יום יו"ר כלל ביטוח פרש, וברקת מוביל שינוי במאזן הכוחות בין כלל חברה לביטוח לבין החברה האם שלה, כלל החזקות ביטוח. נזכיר כי כלל ביטוח היא חברת הביטוח היחידה שאין בה גרעין שליטה ואדם שמחזיק בהיתר שליטה - מציאות שכבר מוכרת בענף הבנקאות, עם הפועלים, לאומי ודיסקונט, אך ללא תקדים בביטוח.

אבל זה לא רק עניין של חברות ללא גרעיני שליטה. בתקופה האחרונה נראה כי יש תזוזה ביחס לעבר במעמד של בעלי השליטה. "בעל שליטה בחברת ביטוח, כמו בבנקים, לא יכול להתערב גם אם הוא בעל מניות הרוב, אלא על פי תפקידיו האחרים", טוען היום ברקת, שבימים אלה מקיים מהלך במישור דומה גם ביחס לקבוצת מגדל, שבה יש בעל שליטה מובהק, שיחד עם כל חבריו לדירקטוריון החברה האם הציבורית מגדל אחזקות רוצה להדיח את יו"ר חברת הביטוח מגדל ביטוח. גם שם ברקת לא מאפשר זאת.

עתה הוא אומר כי "יש הבדל בין חברה שיש בה בעל שליטה שמסכן את כספו לבין חברה שאין בה בעל שליטה. המשמעות בחברה עם בעל שליטה היא שהרבה פעמים יש לו התחייבות פורמלית שאם החברה נקלעת לקשיים הוא יזרים כסף. השאלה אם הוא יעשה כן היא לא טריוויאלית, אבל זו מטרת בדיקת החוסן הפיננסי שאנו עושים".

עוד אמר ברקת כי "בעל שליטה נותן גיבוי פיננסי לחברה וגם דואג להתנהלות שלה", תוך שציין כי "איננו יודעים אם חברה ללא גרעין שליטה פועלת יותר מחברה עם בעל שליטה. אבל, התובנה היא שחברה ללא בעל בית - ציבור של משקיעים שיש לו יכולת לבוא ולהשפיע על החברה או אפילו באיום של שליטה - נותנים את המוטיבציה לחברה להתנהל כמו שצריך. ללא בעל שליטה יש אחריות רבה בהרבה, גם על הרגולטור, לדאוג לחברה, כי המנהל לא מסכן שום דבר. לאפשר למנהל או לדירקטור או לנושא משרה אחר לעשות כרצונו בחברה זה מסוכן מאוד, כפי שגם לא מאשרים לבעל שליטה שמסכן את כספו".

"היינו צריכים להבהיר שכדי שמודל של חברת ביטוח ללא בעל שליטה יעבוד צריכים איזונים ובלמים"

בהתייחס לסערה בכלל ביטוח, שפרצה זמן קצר לאחר שהפכה לחברה ללא גרעין שליטה, אמר הממונה כי "במבחן הראשון הזה כלל ביטוח נכשלה לצערי. זה הרבה יותר מסתם אירוע בחיי חברה. היינו צריכים להבהיר שכדי שמודל של חברת ביטוח ללא בעל שליטה יעבוד צריכים איזונים ובלמים".

עם זאת, מבהיר ברקת, יש פער אדיר בין המערכת הבנקאית לזו של ענף הביטוח, בהתייחס לחברות ללא גרעיני שליטה, הגם שבביטוח מסתמכים לכאורה על המסגרת החוקית משפטית שנוצרה בבנקים עם חוק מראני. "צריך להבין, ואת זה גורמים רבים לא מבינים, את הפער בין הסדרה של בנק ללא שולט לבין ההסדרה של מבטח ללא שולט. נוצרה לקונה בחוק, שלא באשמת אף אחד, הגם שלדעתי היה צריך להתעורר קודם. היינו צריכים לחפות על הלקונה שלפיה בבנק התאגיד המפוקח הוא גם התאגיד הציבורי. לעומת זאת, בביטוח התאגיד המפוקח הוא לא התאגיד הציבורי, לרוב", הבהיר.

ומדוע זה בעייתי בכלל ביטוח? "המצב שיכול להיגרם כתוצאה מכך הוא שלכאורה בחברת ביטוח יש שולט והוא חברת ההחזקות - אבל בחברת החזקות יש החזקה מבוזרת ויכול לבוא מישהו ללא היתר ועם החזקה קטנה ולשלוט דה פקטו", מסביר ברקת ומיד מבהיר כי "זה מצב בלתי נסבל". לכך מוסיף ברקת כי מבחינתו חברת ההחזקות אינה בעל שליטה, כש"עלינו להבטיח שחברת ביטוח מתנהלת כפי שהיא צריכה להתנהל. יש פה אחריות גדולה לכספו של הציבור".

בהקשר זה ציין ברקת כי "כלל החזקות תפקידה הוא כבעל שליטה ולכן התפקיד שלהם הוא כמו שנדרש מבעל שליטה - אל תתערב, אלא אם יש לך תפקיד כדירקטור או יו"ר. אל תתערב אם אינך נושא מישרה. וגם", ממשיך ברקת ומתייחס לתפקיד הבעלים, "הדרך להתערב ולשמור על הנכס היא דרך המינויים".

"אפשר לתת לחברה להיכשל ואחר כך להאשים. אבל, מטרתי היא למנוע היווצרות של בעיות ולכן ההתערבות מהירה"

עוד גילה ברקת את ההיגיון שהוביל אותו להתערב בכלל ביטוח, ובמידה רבה גם בסערה במגדל, במלוא העוצמה ועוד לפני שבוצעו שינויים. "למה התערבנו בחברת ההחזקות? התערבנו בשלב שעדיין לא נעשתה פעולה, היו כוונות לפעולה אך אף אחד לא פיטר מנכ"ל. התגובה המהירה של הרגולטור היא דבר רצוי ואנו מגיבים לסיטואציות מהר מאוד. יש שיראו בזה חיסרון ולדעתי זה יתרון. אנו רגולטור עם יד על הדופק. אפשר לתת לחברה להיכשל ואחר כך להאשים. אבל, מטרתי היא למנוע היווצרות של בעיות ולכן ההתערבות מהירה".

עוד הבהיר ברקת כי התפיסה שלו לאי ביצוע שינויים מיידיים לא שמורה רק לגבי תפקיד המנכ"ל. "השאלה האחת שקיימת היא לגבי מינוי של נושאי מישרה, לאו דווקא מנכ"ל", ו"אני חושב שהיינו נוהגים אותו דבר בנוגע למנהל סיכונים למשל. אי אפשר לומר בחברה כזו מהיום למחר לאדם ללכת. יש לעשות בחינה מדוע אדם לא עמד ביעדיו. יש אחריות לדירקטוריון ואסור לו להתערב בניהול. על הדירקטוריון לפקח והתווית המדיניות. אם ההנהלה סוטה מהמדיניות של הדירקטוריון עליו להתערב וגם לפטר. אבל לבוא ולקבל החלטות ניהוליות שוטפות זה בוודאי לא מה שהדירקטוריון צריך לעשות".

רו"ח שטרק ציינה היום כי "על מנת להימנע מטשטוש הגבולות כפי שעלה בפרשת כלל ביטוח, על דירקטוריונים לקבוע נורמות, למשל כיצד מתבצעת פגישה עם בעלי מניות, כיצד מנהלים ישיבות דירקטוריון, כיצד נפגשים עם נציגי ההנהלה, ועוד. חשוב לא לאפשר לבעלי המניות ולדירקטורים התערבות בניהול השוטף, אבל כן לשמוע את דעתם". עוד מסרה כי "המגבלות חשובות, כי האמון והאוטונומיה להנהלה מאוד חשובים".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר