גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המוצר המפתיע שבאיחוד האמירויות כבר התחילו להזמין מישראל

הטיסות הישירות בין ישראל לאיחוד האמירויות עדיין לא החלו, אבל הצורך של תושבי המדינה במפרץ במים נקיים כבר מקבל ביטוי בהזמנות מישראל ● הפניות מסוחרים ישראלים לחברות שליחויות בינלאומיות כבר מתחילות להגיע בקצב מהיר

בבטן המטוס של חברת השילוח הבינלאומית DHL, שהמריא מישראל, מונח מטען לא גדול שעושה היסטוריה קטנה בדרכו מרחוב אוסישקין בירושלים למגדל אל מנארה בדובאי. בלי כתובת ביניים, בלי הסרת הכיתוב בעברית - משלוח ישיר. המטען הקטן הזה מסמל בדיוק את מה שדובאי צריכה מישראל.

עוד קודם לפני ההסכמים המסחריים, היו קשרי מסחר בין ישראל לאיחוד האמירויות הערביות בתחומים מגוונים, אבל עד כה כל משלוחי הסחורות עברו דרך מדינה שלישית - לעתים קפריסין, לעתים ארה"ב, ולפעמים גם טורקיה וירדן. עכשיו, לראשונה, יוצא משלוח מכתובת בישראל לכתובת באיחוד האמירויות. השינוי הזה משמעותי מאוד לחברות קטנות ובינוניות בעיקר, שיש להן יכולת מוגבלת להחזיק משרד או אתר במדינה שלישית.

מים נקיים יאחדו את העולם?

רק שתי חברות השתתפו בפיילוט השילוח הזה. אחת מהן הייתה "לשתות", שיש לה מוצר קטן ויעיל לבדיקת איכות מי השתייה. כמה קטן? בגודל של מחזיק מפתחות.

"לשתות", מתברר, פופולרית למדי גם במדינות ערב שאין להן קשרים עם ישראל. המוצרים של החברה נמצאים בשימוש במדינות שכנות כמו ירדן, סעודיה ואיחוד האמירויות, אבל גם במדינות רחוקות יותר כמו פקיסטן ומלזיה ואפילו באיראן. שם זכתה החברה לכתבה מפרגנת דווקא בסוכנות הידיעות MEHR המזוהה עם השלטונות, ובעקבותיה באתרי תקשורת נוספים במדינה האסלאמית.

סרטון הסברה באתר איראני  / צילום: צילום מסך

"שם החברה הוא מילה בעברית (שמופיעה בכתבה באתר האיראני) ועל כל אחד מהמוצרים מוטבעMade in Israel , ולמרות זאת המוצר נמצא בשימוש במדינות שלישראל אין איתן קשרים רשמיים", אומר נתנאל רייש, מנכ"ל החברה. "כשהקמנו את החברה היו אנשים שהציעו לנו לבחור שם לא בעברית כדי לא לפגוע בעסקים, אבל אנחנו חושבים בדיוק ההיפך, אנחנו מאמינים שהצורך הבסיסי של כל בני האדם לשתות מים נקיים יהיה הגשר לשלום בין ישראל למדינות העולם, ולשתות יהפוך להיות מושג גלובלי לאיכות של מי שתיה. אנחנו מאמינים שאיחוד האמירויות יכול להיות הגשר בין מוצרים מישראל לשאר מדינות המזרח התיכון".

סוד ההצלחה טמון במתן מענה לאחד האתגרים החשובים של כל מדינה כיום, אספקת מים נקיים. בכל שנה מתים מילוני אנשים בעקבות שתיית מים מזוהמים. בעיית זיהום המים אינה רק במדינות מתפתחות, היא משפיעה על מדינות מפותחות רבות. בסקר שנתי שערכה חברת גאלופ בארה"ב, יותר משני שלישים מהנשאלים הגדירו את בעיית זיהום מי השתייה כבעיה הסביבתית הגדולה ביותר במדינה.

באיחוד האמירויות בעיית המים חריפה אפילו יותר. המדינה נמצאת באחד המקומות היבשים בעולם וצריכת יתר של מי תהום בעבר דלדלו את מאגרים. היום המדינה מסתמכת על התפלת מי ים שעלותה יקרה.

למרות העלות הגבוהה של המים, יש מיתוסים רבים בקרב האזרחים על איכות המים בברזים. לדוגמה, הם סבורים ששתיית מים מהברז גורמת נשירת שיער ולכן חלק גדול מהתושבים שותים מים רק מבקבוקים - דבר שהפך את איחוד האמירויות לאחת המדינות עם צריכת המים המבוקבקים הגבוהה בעולם לנפש. הדבר נובע בין השאר מחוסר אמון ברשויות, שטוענות שהמים בברזים ראויים לשתייה.

אחת הטענות המרכזיות שנשמעות נגד הרשויות היא שבדיקות המים מתבצעות בנקודות הפקת המים ולא בבתים, והמים מזדהמים בצנרת בדרכם אליהם. כמו כן, מערכות הביוב באזורים רבים באיחוד האמירויות מתבססות עדיין על בורות ספיגה שמזהמים את מי התהום, ולעתים הזיהום חודר למערכות מי השתייה.

המתקן של חברת לשתות אמור לפתור את הבעיה הזאת. החברה הוקמה על ידי ד"ר אלן באואר ונתנאל רייש ב-2015. הטכנולוגיה שלה מבוססת על גילוי תופעה חדשה במים, המאפשרת לזהות אם המים מזוהמים לפי השדה החשמלי סביבם. 

המכשיר הראשון שפיתחה החברה בודק אם המים מכילים מזהמים בתוך שתי שניות. האפשרות של זיהוי מזהמים רבים במים בבדיקה אחת, ללא מגע ישיר, נותן לראשונה לצרכנים הזדמנות להחליט אם לשתות או לא לשתות. המתקן זכה להכרה בינלאומית בין השאר בזכות מבחנים שערכה אוניברסיטת MIT וכתבה מפרגנת במגזין "טיים".

ד"ר אלן באואר (מימין) ונתנאל רייש, מייסדי חברת "לשתות" / צילום: אוליביה פיטוסי, הארץ

המוצרים שיככבו בסל הקניות של האמירויות

כיום, יש לחברה לקוחות ב-70 מדינות, וכאמור גם באיחוד האמירויות. כיוון שאין עדיין טיסות ישירות, המטוסים ייצאו למרכז DHL בלייפציג ומשם לדובאי. ההערכות הן שהסרת המחסומים והמכשולים במסגרת הסכם השלום תביא לגל של רכישות הדדיות, הן בעסקאות בין חברות בשתי המדינות והן בעסקאות אונליין ישירות מהיצרן והמפיץ אל הצרכן בבית. נחכה ונראה מה יקרה כאשר הצרכן הישראלי יגלה את ההיצע העצום של מכירות אונליין באיחוד האמירויות, והן בעיסקאות בין חברות בשתי המדינות.

מוצרים דוגמת המתקן של לשתות ומתקן נוסף לבדיקות במתקני מים גדולים, שייצא בקרוב, צפויים לככב בסל הקניות של תושבי איחוד האמירויות משום נחיצותם הרבה וקלות השימוש בהם. ואכן הקשר עם חברות מאיחוד האמירויות בנושא תפס תאוצה מאז ההכרזה על ההסכם. רייש מעיד כי מאז ההכרזה פנו אליהם כמה חברות והם בדרך לחתימה על חוזי אספקה חדשים. 

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט