גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הפקידות והפוליטיקאים – מרידור וכ"ץ כמשל

התנגחות בשרים הפכה עבור לא מעט פקידים לכלי לגיטימי לשימוש בשם הדאגה לטובת הציבור, אלא שזו מונעת מהם לשמש בתפקידם המקורי: מקור לידע מקצועי ● הניסיון להשתלט על קבלת ההחלטות מייצר תרבות שלטונית רעה, בה לפקידות אין מקום אפילו כגורם מייעץ

שאול מרידור / צילום: רפי קוץ, גלובס
שאול מרידור / צילום: רפי קוץ, גלובס

ארבע שנים ריכזתי את ועדת השרים לענייני חקיקה עבור שרת המשפטים, וכמעט בכל יום חמישי הוא היה מתקשר אלי. בצד השני של הקו היה איש אגף התקציבים; בכל פעם מישהו אחר. הוא תמיד היה פותח בבקשה שהשיחה תישאר בינינו, ומרגע שההתחייבות ניתנה, התעניין האיש מהעבר השני באפשרות לגייס את התנגדותה של שרת המשפטים להצעת חוק שהאגף חפץ במותה, ושעמדה לעלות לדיון בוועדת השרים הקרובה.

ועל אף שהכרתי היטב את חוקי הפורמט, הקפדתי תמיד לשאול את איש האגף מדוע אינו פונה למשה כחלון, שר האוצר שתחתיו הוא עובד, כדי לשכנע אותו להתנגד להצעה. התשובה הייתה תמיד אותה התשובה - "השר שלי מתכנן לתמוך בהצעה, ולכן אני מנסה לגייס התנגדות מצד שרים אחרים". המשפט הזה היה נאמר בכל שבוע בכזו שלווה וביטחון, שלעיתים הייתי שואל את עצמי אם ההנמקה הזו באמת כל כך מוזרה, או שהבעיה בכלל בי.

באותה התקופה הייתי איש פוליטי במפלגה מתחרה, וככזה כמובן שלא יצאתי נגד הפרקטיקה הזו שחתרה במפורש תחת הנהגתו של שר האוצר. זו גם הייתה הדרך שלי להשיג מידע שהיה חסר לי מתוך משרד ממשלתי חשוב. זה כמובן לא היה רק המידע. הפרקטיקה הזו עזרה לי מאוד לעשות עסקאות פוליטיות עם שחקנים שבאופן טבעי לא היו אמורים להיות בצד שלי. הדברים נמשכו באופן הזה ארבע שנים תמימות.

לקראת סוף הקדנציה, כשכולנו היינו כבר בשלב הסיכומים, סיפרתי למקביל שלי בלשכת שר האוצר שהמשרד שלו דולף לחלוטין. להפתעתי, הוא לא ממש היה מופתע. השיחה התגלגלה ככה שמצאתי את עצמי מסביר לו שזה אחד ההבדלים בין משרדי המשפטים והאוצר. במשפטים מתווכחים בתוך החדר על החוקים שעולים לוועדת השרים לחקיקה, אבל איש לא יוציא את חוות דעת המשפטית מחוץ לגבולות המשרד, ואילו באוצר - כל מה שקורה בפנים מוצא את עצמו תוך כמה דקות בחוץ, אצל כל גורם העשוי להתעניין בנושא ושלפקידות נדמה שיש ערך בתדרוכו לשם סיכול היוזמה מצד השר.

המקביל שלי הביט בי. בהתחלה במבט שביקש להבין אם אני רציני, ואחר כך, כשהבין שאני רציני לחלוטין - במבט מלא רחמים. "כל מה שתיארת שקרה לך מול הפקידות אצלנו באוצר", אמר לי המקביל, "קרה לי בדיוק באותו האופן מול הפקידות אצלך במשפטים. וכן, גם אצלי זה נמשך מולם מתחילת הקדנציה".

התנגדות לפוליטיקאים כערך

החתירה השבועית הזו תחת השרים היא טיפה בים. אולי אפילו באוקיינוס. היא ביטוי למשהו גדול בהרבה שפגום מאוד באתוס של הפקידות הישראלית. הוא פגום במשפטים והוא פגום באוצר, שני משרדי המטה המובילים את העשייה הציבורית בישראל. הוא גורם לאנשים מעולים בשירות הציבורי לפעול לא פעם בדרך מקולקלת.

איני יודע מה בדיוק קרה בחדרים בהם ישבו ראש אגף התקציבים שאול מרידור, ושר האוצר ישראל כ"ץ, שהביא לפיצוץ ביניהם. איני יודע מי אשם יותר ועד כמה מדויק המכתב שהפיץ מרידור לתקשורת. אבל אני יכול להעריך בזהירות שיותר משהמריבה המתוקשרת הזו נובעת ממחלוקת נקודתית ביחס לבחירת צעד כזה ואחר בניהול משבר הקורונה, היא קשורה לטופוגרפיה המוכרת של השירות הציבורי. ליחסי הכוח הבלתי משתנים שבין נבחרי ציבור ופקידות.

אני רחוק מאוד מלבקש פקידי ציבור שהם "יס-מנים". לעמדה העצמאית שלהם ולידע המקצועי החשוב של אנשים איכותיים כמו מרידור יש תפקיד דרמטי בגיבוש המדיניות הממשלתית. בוודאי בכל הנוגע לאוצר. אין מי שלא יודע מה קרה כאן כשמשרד האוצר היה משרד חלש. אלא שישראל של השנים האחרונות רחוקה מאוד מלהיות מקום שמעודד את השתקתם של הפקידים. היא הפכה למקום שמעודד יותר את שיתוקם של הפוליטיקאים.

באקלים הציבורי, שיש מי שדואג לטפחו, הפוליטיקאים נתפסים יותר ויותר כמי שהפקידות המקצועית אמורה להציל את הציבור מפני גחמותיהם. הנרטיב הזה, שנשזר גם במכתבו של מרידור ופומפם היטב בתקשורת, הוא נרטיב שחוזר על עצמו בטקסטים שמנפקת הפקידות הבכירה בישראל מפעם בפעם. כולל כאלו של מרידור.

הנרטיב הזה הרסני קודם כל לפוליטיקאים, שזוכים בגללו לרמת אמון נמוכה באשר למהלכים שאותם הם מבקשים להוביל, מה שבתורו משמש כסיבה מרכזית לכישלון יוזמותיהם. אבל הוא הרסני לא פחות כלפי הפקידות שמתרגלת להתנגחות בדרג הפוליטי כעניין חיובי שיש לעודדו. כמעט כערך. הנרטיב הזה גורם לפוליטיקאים להביט בפקידות בחשש. למפות אותה כאתגר איתו עליהם להתמודד. לעיתים אפילו כאיום, אבל לעולם לא ככוח סיוע להובלת מדיניותם, גם לא זו הלגיטימית. הוא מרחיק מהם את הפקידות. הוא מייצר חיץ מיותר בין העשייה המקצועית לזו הפוליטית, שבימים כתיקונם אמורות לצעוד יחד, גם אם מתח (חיובי בעיקרו) ודאי ששורר ביניהן.

מיתוס "שומרי הסף" שגדל אצלנו פרא בעשור האחרון, כבר מזמן גלש להכתרה סיטונאית של כל פונקציונר דה-לה-שמטע בשירות הציבורי בכתר "מושיע האומה". כל פקידה היא לא פחות מז'אן דארק. אין לחלוק או לבקר איש מהפקידות המקצועית, וכל ביקורת כזו נתפסת כ"השתקה". והמסר מחלחל: הפקידות עובדת לטובת האינטרס הציבורי, והפוליטיקאים עסוקים בלעשות לביתם.

בישראל של 2020 הבעיה אינה שהפקידים אינם מדברים בחדרי הישיבות, אלא שחלקם לא שותקים גם ביציאה מהם. דיון פנימי שתוכנו גולש החוצה, הוא כזה שמסכן את הוצאתה לפועל של המדיניות המסתמנת. ככל שזו רעה בעיני הפקיד הוא ודאי מרגיש שבהדלפתו - הציל את המדינה, אבל באותה שעה בדיוק הוא גם כרת את הענף שעליו הוא יושב. הדיון הבא יהפוך עקר. השר ינהג בו בחוסר סבלנות. הוא כבר מבין שמה שנאמר בשקט בתוך החדר, מרוח למחרת על דפי העיתונים.

בכספת של משרד המשפטים

מזה שנים שמנכ"לי המשרדים באוצר ובמשפטים, אנשי האמון הקרובים ביותר לשרים המצויים שם כדי לקדם את מדיניות הדרג הפוליטי שמינה אותם, אינם הגורם החשוב ביותר בקרב הפקידות במשרדם. במשרד האוצר מרבית הסמכויות הסטטוטוריות השייכות לשר על פי חוק, הואצלו לפקידות המקצועית. המנכ"ל, הפועל באופן ישיר מטעמו, הפך שם ללא יותר מאשר גורם "מתכלל".

הוא מארגן אצלו ישיבות בכירים בחדרו, מסדר את הבורקסים והכרוב הסגול על שולחנו, אבל מי שיקבל את ההחלטה יהיו הפקידים הבכירים שיתארחו בלשכתו. המנכ"ל יכול לבקש מהם בקשות כאלה ואחרות, אבל אין לו באמת סמכות מעבר לכך. הסמכות הרשמית חונה אצלם. ראש אגף התקציבים, ראש אגף השכר, הכלכלן הראשי והחשכ"ל עצמאיים, בוודאי למעשה, וברבים מהמקרים - גם להלכה. הם אינם חייבים להישמע לו.

בפלנטה של משרד המשפטים המנכ"ל חלש אף יותר. הרי שם המחלוקות המקצועיות קדושות בהרבה. ובדיוק בשל כך השפעתו של השר על ההכרעה בהן פחותה בהרבה. חלוקת כספים לא מעניינת את אנשי המשרד, וריב סמכויות כלל לא מעסיק אותם. במחלקת יעוץ וחקיקה עוסקים בשאלות ערכיות ועקרוניות בלבד.

בכספת המחלקה, בקצה המסדרון, בקומה 2 של המשרד המרכזי בצלאח א-דין, מוחזקים סרגלי הסבירות והמידתיות. הם שמורים בה לצד המאזניים האטומיות המכריעות בצורה מדויקת מהו האינטרס הציבורי. לכל אחד מהמשנים ליועץ המשפטי לממשלה, וכן לראש מחלקת הבג"צים, יש גישה חופשית לכספת. אבל לא למנכ"ל. אין לו שום אפשרות להכריע במחלוקות המתגלעות חדשות לבקרים בתחומי החקיקה, או ביחס לייצוג המדינה בערכאות. המפתחות לקבלת החלטות עקרוניות שכאלה מצויים בידי אנשי היועץ המשפטי לממשלה בלבד.

השפה המשפטית שונה אומנם מזו הכלכלית, אבל העיקרון דומה. גם התרבות הארגונית דומה מאוד בשני המשרדים. הפקידות כאן ושם מתקשה להתמודד עם שרים המבקשים לקבל החלטות גדולות מדי. היא מחבקת שרים הרואים את תפקידם ככזה הכולל לא יותר מגזירת סרטים בפרויקטים שלא יזמו, וחתימה על מסמכים שלא הם יצרו. ומה קורה כשנופל על המשרדים האלה שר פעלתן המבקש להזיז דברים? באוצר הורגים את היוזמות שלו באמצעות תדרוך עיתונאי; במשפטים הורגים אותן בדרך כלל באמצעות חוות דעת משפטיות.

הכללים שמולידים את ההתנגשות

יחסי הכוחות הקבועים שבין הפקידות והשרים בישראל חולים. והמחלה הזו מייצרת שירות ציבורי ברמה נמוכה. השיטה הישראלית, והתרבות השלטונית בה, מעודדות התנגשויות אינסופיות בין שני צדדים, שבמצב דברים רגיל אמור היה הציבור ליהנות מתפקודם המוצלח של כל אחד מהם. הזרם שנוצר כל כך חזק, שגם אנשים מוצלחים, מהפוליטיקה ומהפקידות, נאלצים לשחות באותן התעלות המוכרות.

והבעיה הכי גדולה היא שהפיתרון לא נראה באופק. האתוס הבעייתי שהתפתח במערך הפקידות אינו משתנה לאורך השנים, שכן סוג האנשים שמאייש את משרדי הממשלה לא משתנה לאורך השנים. וזו כבר סיבה לדאגה. הקצנה של האתוס הפקידותי נענית בהקצנה של האתוס הפוליטי. והאגרסיביות מהצד הפוליטי נענית במנת טהרנות נוספת מצד הפקידות.

לפעמים הפקידות היא זו שפותחת במלחמה ולפעמים זה דווקא הצד הפוליטי. אבל הכללים שבהם עובדות שתי המערכות האלה מולידים את ההתנגשויות האלה שוב ושוב. כ"ץ ומרידור הם רק משל מוצלח לבעיה הקשה שלנו. אחריהם יבוא אחרים שיאלצו להתמודד עם אותן הבעיות. אין אפשרות אחרת. הפיצוץ הבא בין הדרג הפוליטי למקצועי כתוב על הקיר. הקורונה לא מייצרת את הכשל הזה. היא אולי רק מקצינה אותו.

הכותב לומד לתואר שלישי במשפטים באוניברסיטה העברית, מעניק ייעוץ לגופים שונים, לרבות בתחום הבנקאות, ושימש בעברו כיועץ לענייני חקיקה של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ירוקה אחרי דוח התעסוקה; מניית אפל מזנקת ב-7%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם