גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפילו מנכ"ל האוצר היוצא מודה: היה צריך לנטוש מזמן את מודל החל"ת

שי באב"ד נזכר כי ההחלטה שהובילה לגל של אבטלה התקבלה "תחת לחץ" • קרנית פלוג אומרת שהמצב הקיים מעודד חוסר תעסוקה • והכלכלן צבי אקשטיין טוען שמודל החל"ת "הפך לבעיה גדולה" • התוצאה: מעל 500 אלף איש מחוסרי עבודה ● תקועים בחל"ת, פרויקט מיוחד

שי באב"ד / צילום: יונתן בלום, גלובס
שי באב"ד / צילום: יונתן בלום, גלובס

אם יש החלטה שמנכ"ל האוצר לשעבר שי באב"ד מצטער שלא קידם בתחילת משבר הקורונה, זוהי החלטה על מעבר עתידי ממודל החל"ת למודל הגרמני. "עשינו רשת ביטחון לשלושה חודשים, וישראל כ"ץ האריך אותה בשנה", אומר באב"ד בשיחה עם "גלובס". "המובטלים הם בעלי שכר נמוך, וצעירים ואומרים לעצמם בשביל מה אני צריך לחזור לעבוד, בשביל עוד 2,000 שקל? בדיעבד מה שהיה צריך לעשות, זה להחליט שבתוך שלושה חודשים נעבור למודל הגרמני".

 

הכרתם את המודל הזה בתחילת המשבר.
"כן, הכלכלנית הראשית באוצר שירה גרינברג הציגה לנו אותו אבל כולנו הסכמנו שבלוחות הזמנים שהיו זה לא פרקטי. היינו תחת לחץ לתת לאנשים פתרון מיידי, כדי להפעיל את המודל הזה היה צריך כמה חודשים של הקמת מנגנונים, צריך חקיקה וגם לא הבנו שההסדר שאנחנו מביאים ייצור אבטלה מבנית. היה צריך לנצל את השלושה חודשים האחרונים כדי להכין את המעבר למודל הזה ולקבוע שבמקום הארכת רשתות האבטלה יהיה מעבר למודל הגרמני".

המודל הגרמני? באוצר לא מתלהבים

המודל הגרמני שאומץ על-ידי מרבית מדינות אירופה, תואר בהרחבה ב"גלובס" כנוסחה שהוכיחה את עצמה במהלך המשבר. המודל מבוסס על עבודה חלקית או חל"ת מלא כשמהעסיקים ממשיכים לשלם לעובדים בין 60% ל-80% משכרם - ומקבלים מהמדינה החזר חלקי של שכר העבודה. כפי שדווח בתחילת השבוע ב"גלובס", בגרמניה סבורים כי בזכות המודל הכלכלה המקומית כבר מתאוששת מהמשבר.

גם בישראל זוכה המודל הגרמני לתמיכה גוברת למשל מצד שר הכלכלה עמיר פרץ שקורא לממשלה לאמץ אותו לאלתר. אלא שבאוצר יש עדיין מי שחולק על יתרונותיו של המודל הגרמני ומידת התאמתו לישראל. עבודה פנימית שנערכה באגף התקציבים באוצר ופורסמה השבוע בחנה את המודלים השונים באירופה והגיעה למסקנה כי הם יוצרים עיוותים בכלכלה. "החיסרון העיקרי בתכניות אלו הינו חוסר המוביליות של העובדים", נכתב בסיכום הנייר. "העובדים ‘כבולים' למעסיק, גם אם הם לא עובדים בפועל. סבסוד שכר מעודד עובדים להישאר במקום עבודתם, גם אם בסופו של דבר ייתכן כי משרות אלו ייעלמו, והעובדים לא יחזרו לעבודתם".

המסקנה של כותבי הדוח הפנימי באוצר היא, כי "שימור המשרות הקיימות על ידי המדינה עלול דווקא להאריך את זמן התאוששות המשק".

באוצר מודים כי המודל הנוכחי אינו מושלם, אך טוענים כי מימדי האבטלה בישראל אינם גבוהים יותר ביחס למדינות מערביות שמנהיגות מודלים של סבסוד שכר. "במודל הגרמני יש הרבה עובדים שנשארים בבית וממשיכים לקבל שכר חלקי, כך שהם לא מדווחים כעובדים בחל"ת", אומרים באוצר. "אצלנו יש 450 אלף איש שמוגדרים מובטלים או בחל"ת. זה מספר מאוד גבוה, אבל צריך לזכור שהוא כולל כ-150 אלף אנשים שהוצאו לחל"ת ולא יכולים לחזור כי הענפים שבהם היו מועסקים פועלים עדיין תחת מגבלות. ובנוסף הוא כולל מספר דומה של מובטלים שהיו ערב המשבר, כך שבסוף אנחנו נשארים עם בערך 150 אלף שנוספו לשוק האבטלה בגלל המשבר - זה מספר שאפשר להתמודד איתו באמצעים שיש לנו, כמו רשתות הביטחון וההכשרות המקצועיות".

מודל החל"ת? מזיק; "לעבור לחל"ת גמיש"

נגידת בנק ישראל לשעבר פרופ' קרנית פלוג אומרת שהמודלים השונים מקשים לדעת מה מצב האבטלה בישראל ביחס למדינות שמנהיגות מודלים של סבסוד שכר. פלוג, המכהנת כסגנית נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה ומרצה באוניברסיטה העברית, מציינת כי "ההשוואה היחידה שאפשר אולי לעשות, היא לפי הירידה בשעות העבודה - ושם מצבנו רחוק מלהיות מזהיר".

קרנית פלוג / צילום: איל יצהר

הבעיה העיקרית לדעת פלוג עם מודל החל"ת הישראלי היא שהוא קשיח - מי שעובר לעבוד במשרה חלקית מאבד למעשה את זכאותו לדמי אבטלה. "המודל של החל"ת הקשיח מונע מאנשים להתפשר על עבודה חלקית בשכר נמוך", אומרת פלוג. "הוא יוצר דיכוטומיה בין מובטל לעובד במשרה מלאה, כשברור שבשוק העבודה יש גם משרות חלקיות - וזה מאוד בעייתי וגם מעודד תעסוקה לא מדווחת".

המודל המתאים ביותר לישראל, לדעת פלוג, הוא מודל של חל"ת גמיש, שמאפשר להוסיף למודל הקיים של החל"ת גם אפשרות לתעסוקה בחצי משרה - במקרה כזה הממשלה תפצה את העובד באופן חלקי על המחצית השנייה של המשרה, כך שבסך הכל יגיע שכרו ל-85% מהשכר שהרוויח.

עמדתה של פלוג בעד החל"ת הגמיש זוכה לגיבוי כמעט מקיר לקיר באקדמיה. מחקר שפרסמו לאחרונה כלכלנים ממכון אהרן למדיניות כלכלית ומכון טאוב קובע, כי "מדיניות החל"ת גורמת נזק מיותר למשק הישראלי".

החוקרים צבי אקשטיין, בנימין בנטל וסרגיי סומקין מסבירים, כי "על פי מדיניות זאת עובדים הנמצאים בחל"ת אינם רשאים לעבוד באופן חלקי, לא עבור המעביד המקורי ולא עבור מעביד אחר. במדינות רבות אחרות מאפשרת מדיניות התעסוקה גמישות רבה בשיעור ההעסקה של עובדים, תוך תמיכת הממשלה בחלק מהשכר העובד עקב ההעסקה החלקית".

להערכת החוקרים, התוצר של המשק היה גדל ב-0.5% (כ-7.5 מיליארד שקלים - ע"ב) אילו הממשלה הייתה מאפשרת חזרה חלקית לעבודה.

פרופ' צבי אקשטיין  / צילום: איל יצהר, גלובס

"המלצנו כבר במרץ להכניס מרכיב של גמישות לשוק העבודה", אומר פרופ' אקשטיין, דיקאן בית הספר טיומקין למנהל עסקים וראש מכון אהרן למדיניות כלכלית. "המודל הגרמני בעייתי בגלל שהוא מחייב הסכמה של ועד העובדים, ובחלק מהמקרים משלמים עבור עובדים שלמעשה נשארים בבית. היתרון של מודל החל"ת הגמיש הוא בכך שאינו דורש הסכמה של הוועד ושיש מדרגה אחת של חצי משרה. כל מה שהעובד צריך זה הסכמה של המעסיק ודיווח של המעסיק על המשרה החלקית".

באוצר אומרים שבמודלים של סבסוד שכר - היקף ההוצאה הרבה יותר גדול.
"זה נכון שהיקף העובדים שמקבלים סבסוד שכר גדל, אבל מצד שני המודל הזה מבטל את הצורך במענקי החזרת עובדים מחל"ת ומצמצם את תשלומי דמי האבטלה. כך שבשורה התחתונה, המודל מגדיל את התעסוקה במשק מבלי שההוצאה הממשלתית תגדל".

מה דעתך על החשש באוצר מדיווחי כוזבים על עובדים במשרה חלקית?
"החשש מגניבה הפך להיות אצלנו טיעון מרכזי בעד או נגד מדיניות. גם במודל החל"ת הנוכחי יש אנשים שמדווחים שהם בחל"ת ועובדים בשחור או מסכמים על דחיית תשלום לאחרי יוני 2021. זו לא סיבה לא לעשות".

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"