גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטה הדיור שהקים כחלון פורק לשלושה גופים שונים. אף אחד מהם לא הוקם

שר הפנים דרעי הודיע שיקים במשרדו מטה תכנון - זה לא קרה • שר הבינוי ליצמן הכריז על מטה דיור - התוכנית בדרך לגניזה • שר האוצר כ"ץ בישר על מטה תשתיות אך נכון לעכשיו מונה רק יו"ר • גרירת הרגליים בהקמת המטות מעלה את התמיהה באשר לנחיצותם

שר הפנים דרעי, שר הבינוי ליצמן, שר האוצר כ”ץ. גרירת הרגליים בהקמת המטות / צילום: אפי שריר, ידיעות אחרונות
שר הפנים דרעי, שר הבינוי ליצמן, שר האוצר כ”ץ. גרירת הרגליים בהקמת המטות / צילום: אפי שריר, ידיעות אחרונות

מדיניות הדיור של הממשלה הנוכחית הייתה אמורה להישען על גופים חדשים כמובילי מדיניות - כך הודיעו שר הבינוי, יעקב ליצמן, שר הפנים, אריה דרעי, ושר האוצר, ישראל כ"ץ. מדובר בשלושה מטות נפרדים: מטה דיור במשרד הבינוי והשיכון, מטה תכנון במשרד הפנים ומטה תשתיות במשרד האוצר. מבדיקת "גלובס" עולה כי למרות שממשלת ישראל ה-35 פועלת מאז אמצע מאי, אף אחד מהגופים הללו אינו פעיל, וספק אם מי מהם יתחיל לתפקד בתקופה הנראית לעין. אי הקמתם, שלא נראית דחופה למשרדי הממשלה השונים, מעלה את השאלה האם הם באמת נחוצים, או שמדובר בניפוח של מנגנונים מיותרים.

המתווה החדש של מטות בתוך משרדי ממשלה שונים, עלה לאחר פירוקו של מה שכונה "ארגז הכלים", שהקים שר האוצר הקודם משה כחלון. כחלק ממתווה כחלון רשות מקרקעי ישראל ומינהל התכנון הועברו למשרד האוצר, כשמעליהם הוקם מטה הדיור.
כשהוקמה ממשלת האחדות, פורק ארגז הכלים, כשבמקביל מינהל התכנון חזר למשרד הפנים, ואילו דירה להשכיר ורמ"י, עברו למשרד הבינוי והשיכון. מטה הדיור, שבראשו עמד ח"כ לשעבר, זאב בילסקי, פורק, וכפי שמתברר כעת, ללא שום תחליף.

מטה התשתיות - בינתיים יש רק יו"ר

לנוכח פרויקטים רחבי היקף כמו הרכבת התחתית במרכז הארץ (המטרו), ואולי עם הרקע של שר האוצר מתחום התחבורה, החליט כ"ץ על הקמת מטה תשתיות במשרדו. כחלק מהחלטת ממשלה שהתקבלה בנושא ב-31 במאי השנה נקבע כי המטה מוקם "במטרה לקדם את פרויקטי התשתית הלאומיים הנדרשים להמשך צמיחת המשק ולצמצום הפער במלאי התשתיות הפיזיות-הכלכליות".

בדברי ההסבר נכתב כי מטה זה אמור להסיר חסמים המאפיינים פרויקטי תשתית בעלי אופי והיקף לאומי, באמצעות תיאום עבודת כלל הגורמים הנוגעים לפרויקטי תשתית נרחבים ובכלל כך, משרדי ממשלה ויחידות סמך, חברות ממשלתיות, תאגידים ציבוריים, רשויות מקומיות ועוד.

כן נאמר בהחלטת הממשלה כי על שר האוצר להגיש, עד לסוף חודש יולי, תזכיר חוק לתיקון חוק התוכנית הכלכלית, אשר ייעל את הליכי תיאום התשתיות בין גופי תשתית ובו ייקבע כי יו"ר המטה ישמש כיו"ר הוועדה לתיאום תשתיות באוצר.

מבדיקת "גלובס" נמצא כי נכון לעכשיו קודם רק דבר אחד בנוגע למטה זה: ביום חמישי האחרון אישרה נציבות שירות המדינה את מינויו של קובי בליטשטיין - שמשמש כמשנה למנכ"ל משרד התחבורה לענייני תשתיות, לתפקיד יו"ר מטה התשתיות הלאומיות. המינוי עדיין איננו סופי והוא דרוש אישור ממשלה. מה לגבי המטה עצמו? הוא עדיין לא קיים, ולא ברור מה יהיה היקפו. ממשרד האוצר נמסר כי, "בימים הקרובים בליטשטיין יחל בתפקידו ויתבצע הליך איוש של שאר הצוות".

מטה הדיור של ליצמן לא מתרומם

במסגרת החלטת הממשלה על עתיד מטה הדיור החדש במשרד הבינוי והשיכון, נכתב כי התוכנית היא "להעביר את תחומי הפעילות של מטה הדיור שהוקם במשרד האוצר... למעט נושאים שבסמכות שר הפנים ושטחי הפעולה הנתונים לאחריותו, למשרד הבינוי והשיכון. בכפוף לסמכותו של נציב שירות המדינה, להעביר את עובדי מטה הדיור במשרד האוצר למשרד הבינוי והשיכון, לצורך שמירה על רצף פעילות המטה ומימוש מדיניות שר הבינוי והשיכון והממשלה בנושא מקרקעין, בנייה ודיור על חשבון תקני כוח אדם המצויים במשרד הבינוי והשיכון, או באמצעות תוספת של תקני כוח אדם שתסוכם בין הממונה על התקציבים לבין שר הבינוי והשיכון".

במילים אחרות, ההחלטה קבעה, כי מטה הדיור של כחלון לא יפורק ויוקם מחדש, אלא יועבר על 12 עובדיו למשרד השיכון, ואולם סמכויותיו קוצצו והוגבלו. העברת המטה, כמו גם ההחלטה להחזיר למשרד את רמ"י, ולהכפיף למשרד את חברת "דירה להשכיר" התקבלה בברכה על ידי ליצמן שאמר לפני כמה חודשים כי, "בכך נוכל להאיץ את פתרונות הדיור בישראל, תוך ריכוז ותיאום כל גורמי הנדל"ן, באיתור ופיתוח שטחים לבנייה למגורים, לתעשייה ולחקלאות, בצורה מקצועית ונכונה. העברת מטה הדיור כחלק ממשרד הבינוי והשיכון תעניק את הכלים הנכונים הדרושים למימוש מדיניות אחידה ונכונה בנושא מקרקעין, בנייה ודיור".

אלא שדבר לא ארע בעניין מטה הדיור, שכלל לא הוקם. להיפך. אנשי המטה הקודם פוזרו וחלקם עזבו את שירות המדינה. גורם שמצוי בתהליך הסביר ל"גלובס" כי במשרד השיכון הגיעו למסקנה שלאור הסמכויות הדלות שנותרו למטה הזה, אין טעם בהקמתו, ומשרד השיכון יכול למלא את הפונקציה של המטה, ללא צורך במטה עצמו.

תגובת משרד השיכון שהועברה ל"גלובס", מאששת את דבריו. "משרד הבינוי והשיכון יעשה שימוש בתקנים שהוקצו לו במטרה להקים יחידה לטובת האצת שיווק הדיור על קרקעות מדינה. בהיותה חלק ממשרד הבינוי והשיכון, היחידה תהיה מצומצמת וממוקדת".

אין מי שמתכנן את מטה התכנון

עם ההחלטה על שני המטות האחרים, הוחלט להקים עוד מטה חדש - מטה התכנון, וזאת במשרד הפנים. הכוונה כאן הינה לתאם את פעולות גורמי התכנון מטעמו של שר הפנים, אריה דרעי. אבל לא רק זה. דרעי הודיע בעבר, כי בכוונתו למנות את ראש מטה התכנון כיושב ראש המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, וכי דרגתו תהיה מקבילה למנכ"ל משרד ממשלתי.

ברצותו לשלוט לגמרי במתרחש בזרועות התכנון הממשלתיות דרש דרעי וקיבל מהממשלה החלטה, כי יושבי ראש המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של תשתיות לאומיות, והוועדה הארצית לתכנון ובנייה של מתחמים מועדפים לדיור, ויושבי ראש הוועדות המחוזיות, יהיו עובדי משרד הפנים וימונו על ידי שר הפנים. המשמעות היא שהם לא ימונו מקרב עובדי מינהל התכנון, שהרכבו מזוהה כיום עם השר לשעבר כחלון.

מבדיקתנו גם מטה זה טרם הוקם. גורם אחר עמו שוחחנו טוען, כי מי שלא מקדם את הנושא הוא דווקא דרעי עצמו. לדבריו המחלוקת נסובה סביב הגורם שדרעי רוצה למנות, דבר שעדיין לא נקבע, בין היתר בשל קושי במציאת דמות עם רקע בכיר.

גורם תכנוני עמו שוחחנו מכחיש את הטיעון, ולדבריו, כל העניין תקוע בנציבות שירות המדינה, ורק לאחר שהנושא ייפתר שם, ניתן יהיה לבחור לו אנשים.

ממשרד הפנים נמסר בתגובה כי, "חזרת מינהל התכנון למשרד הפנים והקמת מטה התכנון במשרד, מממשים באופן הדוק את הצורך בראיית כלל ההשפעות על הרשויות המקומיות תחת קורת גג אחת. המטה שיוקם יהיה הגוף האמון על גיבוש ועיצוב מדיניות התכנון בישראל ויורכב מגורמי המקצוע הרלוונטיים. מדובר בסוגיה חשובה מן המעלה הראשונה ואנו פועלים לקדמה ביתר שאת מול משרד האוצר ונציבות שירות המדינה". 

עוד כתבות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים