גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח שהזמין המשרד להגנת הסביבה קובע כי יש כדאיות כלכלית להרחבת חוק הפיקדון

הרחבת חוק פיקדון גם לבקבוקים גדולים צפויה להביא תועלת לצרכנים בעלות נמוכה ליצרנים, כך עולה מדוח של חברת הייעוץ פרטו ● השרה גילה גמליאל תציג את עמדתה בשבוע הבא

מפעל של תאגיד המיחזור תמיר. הפסולת בפח הכתום, שבה הוא מטפל, תצומצם / צילום: מתן פורטנוי, גלובס
מפעל של תאגיד המיחזור תמיר. הפסולת בפח הכתום, שבה הוא מטפל, תצומצם / צילום: מתן פורטנוי, גלובס

הקרב סביב חוק הפיקדון מתחמם. בתחילת השבוע נקבע בפתאומיות דיון בוועדת הכלכלה בנושא "כוונת המשרד להגנת הסביבה להחיל את חובת הפיקדון על בקבוקי משקה גדולים". המשרד זומן על ידי יו"ר הוועדה, יעקב מרגי, להציג את המתווה שמקדמת השרה גילה גמליאל בנושא. במשרד הופתעו מכך, ודרשו לדחות את מועד הדיון - אחרת לא יציגו בו את עמדתם.

הדיון נדחה לשבוע הבא, ובמקביל המשרד נדרש להציג לבג"צ את החלטתו בנושא הרחבת חוק הפיקדון, בעקבות עתירת ארגון אדם טבע ודין, עד ה-16 בספטמבר. באפשרות המשרד גם לבקש מוועדת הכלכלה לדחות את הרחבת החוק, למרות שחברות המשקאות לא עמדו ביעדי האיסוף שנקבעו.

בניגוד לנוהג המשרד טרם תקופתה, גמליאל החליטה לבחון את הרחבת חוק הפיקדון, ולא לגשת לוועדת הכלכלה על 'טייס אוטומטי'. לאחרונה קיימה השרה פגישת בזק עם יצרני המשקאות, תאגידי המחזור והפקידות המקצועית במשרד, שלאורך השנים האחרונות התנגדה להרחבת החוק. מטרתה כעת היא למצוא פתרון שיוביל להגדלת יעדי האיסוף ל-68% בשנתיים הבאות, ולאחר מכן ל-73%. החלטתה נמצאת בשלבי גיבוש: האם להגיע אל היעד באמצעות חוק הפיקדון, או באמצעות דרך אחרת המקובלת על היצרנים.

על השרה מופעלים לחצים כבדים שלא להרחיב את החוק, ממספר כיוונים - חברות המשקאות, מרכולים המתנגדים להצבת מכונות איסוף בקבוקים אוטומטיות בשטחן, וחברי הכנסת החרדים שטוענים כי יהיה בכך נטל נוסף על משפחות קשות יום. עם זאת, עבודה שנעשתה על ידי חברת הייעוץ pareto עבור המשרד להגנת הסביבה, קובעת שהרחבת החוק דווקא משתלמת; החלת חוק פיקדון צפויה להביא תועלת כלכלית לצרכנים, אשר רובם צפויים להשתתף באיסוף, ולקבל את מלוא ערך הפיקדון.

החלת חובת פיקדון גם על בקבוקים גדולים תוביל גם לחלוקה מאוזנת של הנטל - צמצום עלויות לרשויות המקומיות, וקבלת תמריצים לגורמים ממחזרים. לצרכנים היא צפויה להביא תועלת של כ-57 מיליון שקל בשנה, לאספנים הקטנים (בתי ספר, אנשים פרטיים) - תועלת כוללת של כמעט 30 מיליון שקל, ושאר גורמי האיסוף - לתועלת של כ-16 מיליון שקל בשנה. הרשויות המקומיות, הנדרשות כיום להתמודד בעצמן עם נטל הפינוי והטיפול בבקבוקים הנזרקים לפח הירוק, צפויות לחיסכון של למעלה מ-5 מיליון שקל בשנה.

אין מה לפחד ממכונות

הגופים המרוויחים ממכירת הבקבוקים - חברות המשקאות והמרכולים הגדולים - צפויים לשאת בנטל כבד יותר, תחת עקרון 'המזהם משלם', המבקש להעביר חלק מעלויות הזיהום אל היצרניות. יצרני ויבואני המשקאות, יחד עם תאגיד אל"ה, יספגו גידול של כ-6.2 מיליון שקל בעלויות - אך במקביל, תיחסך עלות דומה מצמצום הפסולת בפח הכתום, שבו מטפל תאגיד תמיר. הקמעונאים יספגו גידול של כ-77 מיליון שקל בעלויות (עלויות טיפול וספיגת נטל הפיקדון), אלא אם יציבו מכונות אוטומטיות בשטחם.

פרטו טוענים שחשש היצרנים מפני הכנסת המכונות האוטומטיות איננו מוצדק; גם על בסיס כמויות המכלים הנוכחיות, קיימת כדאיות כלכלית לרכישת מכונה מצד הקמעונאים. כ-57% מהבקבוקים צפויים להיאסף דרך מכונות, ולהוביל לחיסכון של 6 אגורות לבקבוק עבור הקמעונאים. אגב, המכונות הללו עשויות אף להיות יעילות יותר מהמיחזוריות, שכן ישנם דגמים שביכולתם לאסוף 13 אלף בקבוקים ביום - כמו 15 כלובי בקבוקים. יתר על כן, למכונות יש גם פוטנציאל לתועלת כלכלית, שכן הניסיון בעולם מראה שכאשר שלקוחות מגיעים למכונת בקבוקים שסמוכה למרכול - לא אחת הם מבצעים בו קנייה.

הדוח משתמש בנתוני האיסוף הקיימים במשרד להגנת הסביבה, שאותם מקבל המשרד מחברות האיסוף. למרות שמדובר בנתונים שנויים במחלוקת - ארגון אדם טבע ודין טוען שהאיסוף בפועל נמוך משמעותית - בשלב זה, לפי נתוני החברות, 54% מהבקבוקים הגדולים ללא פיקדון נאספים למחזור, ואילו 46% מגיעים למטמנות ונותרים כעול סביבתי. הרחבת חוק הפיקדון צפויה לגרום לאיסוף של 71% מהבקבוקים לפחות.

נחלי הפלסטיק זורמים

מדינות רבות בעולם, ובהן מדינות האיחוד האירופי, ארה"ב ואוסטרליה, מפעילות חוקי פיקדון לטיפול במכלי המשקה בכל הגדלים. בכעשר מדינות באיחוד, שיעור האיסוף הממוצע גבוה מ-90%. בשנים הקרובות מדינות נוספות צפויות להחיל חובת פיקדון, ובהן צרפת, בריטניה, אוסטריה, בלגיה, ספרד, פורטוגל, רומניה, סלובקיה, לטביה ומלטה. הגבלת החוק לכדי בקבוקים קטנים היא שיטה ישראלית בלבד.

בזמן שהמשרד להגנת הסביבה עסוק בהתלבטויות, מצב אתרי הטבע בקיץ החולף המחיש את חומרת זיהום הפלסטיק בישראל. כלי פלסטיק חד פעמיים הושלכו על הקרקע, נחלים התמלאו בקבוקי פלסטיק, ואשפה התגלגלה ועודנה מתגלגלת בשמורות. לפי ארגון אדם טבע ודין, הרחבת החוק, בראש ובראשונה, תאפשר ניקיון של המרחב הציבורי והטבע.

"החשש הכבד שלנו הוא שהשרה לא תאמץ את הדוח, בשל הלחץ האדיר המופעל עליה מצד היצרנים והקמעונאים", אומרים בארגון. "את הלחץ הזה הם מבטאים בטיעונים לכאורה ענייניים, אך כאלה שלא נחלו הצלחה בשום מקום בעולם שבו החוק עובד. הם מתבלים את זה בבכיינות, למרות שיש כאן יתרון כלכלי לחברה, לסביבה ולחינוך.

"העלויות לקמעונאים יכולות להפוך לאפסיות באם יתקינו מכונות אוטומטיות, שרכישתן יכולה להתבצע במימון המשרד להגנת הסביבה. השאלה כאן היא עקרונית: האם יש עלינו את מורא החוק, או את מורא הקמעונאים. זו החלה של חוק סביבתי, והגנה על הסביבה עולה כסף. זה המבחן הגורלי של גמליאל: האם היא הולכת עם הסביבה או עם המזהמים".

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "השרה גילה גמליאל בוחנת בימים אלה את הנושא, ותקבל החלטה שתשקף את האינטרס הציבורי, הסביבתי והחברתי-כלכלי. השרה פועלת להתאים את הסטנדרטים בישראל לאלה של האיחוד האירופי מבחינת מדדי האיסוף, המיחזור וניקיון המרחב הציבורי".

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

למה הצבאות של מדינות ערב כל כך לא יעילים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה