גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החתונות בחברה הערבית: לקחת בחשבון את התרבות והאופי הייחודי

במלחמה בנגיף הקטלני, החברה הישראלית–יהודית, התקשורת והפרויקטור גמזו אינם מתאמצים להבין את התרבות הערבית ואופייה • הם עוצמים את עיניהם כדי לא לדון בפתרונות יחודיים, ומסתפקים בתיאורם כפיגוע לאומי או כמפיצי מחלות • הגיע הזמן לחשיבה מחודשת

חתונה / צילום: Shutterstock
חתונה / צילום: Shutterstock

כדי להבין מדוע הערבים ממשיכים לקיים את החתונות, רצוי להוריד את משקפי החברה הישראלית-יהודית ולבחון את המאפיינים התרבותיים שחושפים את הדילמה הכואבת שבין בריאות לכלכלה.

חלף לו מעל עשור מאז הזיכרון שלי מהתארגנות לחתונה יחד עם המשפחה. זה מתחיל בדיון ארוך סביב הבגדים ומידת רשמיותם הנדרשת והכל בכפוף לאירוע הספציפי, זה ממשיך בתור ארוך למקלחת ומריבה על המים החמים ונגמר בקשירת שרוכים שמסמלת את המוכנות ליציאה.

אך בין לבין, ישנו מנהג שמסמל את המחויבות החברתית לחתונה, כשאחד מההורים ניגש למגירה נידחת ושולף ממנה את המחברת ומתחיל לחפש את שם בעל השמחה כדי לדעת בדיוק כמה צריך לשים.

בזמן שבחברה היהודית נעזרים באתרים ובאפליקציות שמתיימרות לחסוך את מסע הייסורים והישיבה על המדוכה בחישוב השטרות שבמעטפה, בחברה הערבית מספר השטרות במעטפה הוא פונקציה שתלויה בכמה קיבלתי ואם לא קיבלתי, אזי לפי ברירת המחדל החברתית והכל מתוך רצון "למלא את החובה".

החתונה וכספיה בחברה הערבית אינם דבר של מה בכך, זוהי קונבנציה חברתית שהפכה עד כדי חובה חברתית שבמקומות מסוימים, הפרתה עלולה להביא לחרם חברתי כולל. תפישה זו ספגה לא מעט ביקורות בתוך החברה הערבית, אך אין בכוחם של קולות אלה לשנות תרבות עתיקת יומין, כך שמבחינת המוזמנים מדובר בחובה שצריך למלא עם כל המשתמע מכך. בימים כתיקונם, משפחה ממוצעת מתרוצצת מחתונה לחתונה כשבסוף היום היא נאנחת אנחת רווחה שאומרת "מילאתי את חובתי" ואילו עבור בעלי השמחה המעטפה שנתנו אי שם לפני עשור, אינה אלא הלוואה שמלווה בציפייה להחזר עם ריבית והצמדה אוטומטית למדד החברתי. סוגית השבת החובה בחתונות, מושרשת עמוקות ותרבותית עד שבהזמנות של ימינו לחתונה, ניתן לראות בשחור על גבי לבן את המדריך לאדם שנמצא בבידוד "מי שנמצא בביתו עקב בידוד, יישלח את "חובתו" עם קרוב משפחה" לצד איחולי בריאות כמובן.

עם תחילת הגל הראשון, רבים בחברה הערבית דחו את חתונתם בתקווה לימים טובים יותר שיבואו, ולרגע קט נדמה שהנה ישראל מניפה את גביע הקורונה לאחר שהביסה את המגפה והספיקה לייעץ למדינות העולם. אותן משפחות הסתמכו על החגיגה הישראלית ופיזרו בכפר הזמנות חדשות עם תאריכים חדשים ולפתע הקורונה שבה במלוא העוצמה.

המשפחות מצאו עצמן בדילמה מייסרת, כשמצד אחד חשבון הבנק דוחק בהם על רקע החובות שצברו עקב הוצאות החתונה ובניית הבית והרי ממילא המצב הכלכלי בחברה הערבית אינו מזהיר עקב משבר הקורונה והצורך בכספים מהחתונה שיכולים להגיע עד למאות אלפי שקלים, נהיה יותר דחוף וחיוני.

הדילמה הוכרעה עם החלטה במרבית המקרים לקיים את החתונה, ועל רקע סגירת אולמות האירועים החלופה הריאלית היחידה שנותרה היא לארח את המוני המוזמנים בבית בעלי השמחה, כך שחלקם דאג לארח במשך שבוע שלם את המוזמנים עם חלוקה של 200 איש ליום כדי לעמוד בנטל האירוח וחלקם נהנים מחצר גדולה שמאפשרת את קבלת פניהם של כולם בבת אחת.

יש לומר, בלשון המעטה, שהחתונות בבתים אינם מתנהלים בהתאם לתו הסגול והנחיות משרד הבריאות מקבלות יחס דומה לתקנון המשתמש של פייסבוק וכתוצאה מכך, החתונות הביתיות הפכו להיות למוקד התחלואה הגבוה ביותר ואף הביאו כפרים שלווים כדוגמת דליית אל-כרמל לזינוק בתחלואה כאשר כ-70% מהנדבקים, נדבקו בחתונות הביתיות.

התקשורת הישראלית, הרחוב הישראלי ואפילו הפרויקטור שממונה על ניהול משבר הקורונה אינם מתאמצים להבין את התרבות הערבית ואת אופייה, הם עוצמים את עיניהם כדי לא לדון בפתרונות ייחודיים. הם מסתפקים בתיאורם כפיגוע לאומי או כמפיצי מחלות. האדישות הזו לתרבות הפרטיקולרית אינה נחלת הערבים בלבד, אלא נחלת החרדים גם שהפכו עם פרוץ המגפה לשק החבטות הישראלי לעניין הקורונה ואף בדומה לערבים שסיגלו לעצמם פתרונות עצמאיים כדוגמת החתונות הביתיות, הם הפכו חלק מהישיבות "מילוניות קורונה", פתרון שאולי רצוי היה להתגבש במשרדו של גמזו.

עונת החתונות בחברה הערבית טרם הסתיימה, היא צפויה להימשך עד סוף אוקטובר. משרד הבריאות ופרופסור גמזו וכל העוסקים במלאכה, צריכים לבחון צעדים קונקרטיים ומדודים כדי להתמודד עם התפרצות המגפה בחברה הערבית תוך בחינה של התרבות והאופי הייחודי של החברה הערבית, במנותק מפתרונות שנראים הגיוניים בעיניים ישראליות-בורגניות וכצעד ראשון יש להורות באופן מיידי על פתיחת גני האירועים כדי להמשיך לקיים את החתונות באופן שיעלה בקנה אחד עם הנחיות משרד הבריאות לצד אכיפה מוגברת של צוותי משרד הבריאות ורשויות האכיפה. ולא, החברה הערבית תמשיך לככב במצעד היישובים האדומים, דבר בעל השלכות טרגיות על חיי המסחר בכל אחד מהם היישובים. 

הכותב הוא סטודנט למשפטים ואקטיביסט דרוזי

עוד כתבות

גיא נתן / צילום: תומר שלום

הוא רק בן 27, אבל כבר גורו של מעל 100 אלף עוקבים: "אנשים רואים שכל ירידה נמשכת חודש, וזו בעיה"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול; מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו"; וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני / צילום: Shutterstock

בין שלגייה לפנתר השחור: שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני

אומץ אינו רק תכונה אישית אלא תוצר של אקלים ארגוני, ואלה שמטפחים אותו קוטפים את הפירות ● דיסני מציעה שיעור מרתק לכל מנהיג במסעה ההיסטורי - מתקופת התעוזה היצירתית של וולט דיסני, שלא קיבלה ביטוי בצד הערכי, ועד לחזון השיטתי של בוב אייגר

מכלית נפט בחופי ונצואלה / צילום: Reuters, Humberto Matheus/Sipa USA

טראמפ מאיים להרוס את "צי הצללים" של ונצואלה, ו־8 מיליארד דולר בסכנה

העימות בין ונצואלה לארה"ב מסלים לאחר שהכוחות האמריקאים מנעו ממכליות נפט להמשיך בדרכן, כחלק מהמצור שהטיל טראמפ ● כלכלנים מזהירים: אכיפה מחמירה תגביר את המחסור במזון ובדלק במדינה ותגרום להחרפת האינפלציה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: ap, Gil Cohen-Magen

היועמ"שית נגד ועדת החקירה שמקדם נתניהו: מתווה רצוף פגמים שלא יאפשר את חקר האמת

בהרב-מיארה במתקפה על הצעת החוק של חה"כ אריאל קלנר: "העדפת שיקולים פוליטיים על פני עקרונות של חקירה עצמאית, בלתי תלויה ומקצועית"

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

משחק הכיסאות בשוק החשמל: דוראד חוזרת למרוץ ולוחצת את המתחרות לפינה

לאחר שנים של סכסוכים יצריים, משיכת התביעות של אדלטק סוללת את הדרך להקמת תחנת הכוח "דוראד 2" ● מול מגבלות הרגולציה ולוח הזמנים הצפוף של רשות החשמל, חזרת התחנה למגרש מגבירה את הלחץ על המתחרות - ועשויה להכריע מי מהן תישאר מחוץ לרשת

אנדרו סטנטון ודמותו של וול-E. ''נתיב אחר לגמרי בכביש המהיר'' / צילום: Reuters, Martin Klimek

במה צדק "וול-E" של פיקסאר בנוגע לעבודה בעתיד

לבמאי והתסריטאי-השותף אנדרו סטנטון היה חזון של עתיד דיסטופי, שנראה כעת נבואי באופן מטריד

בכמה נמכר בית פרטי שזקוק לשיפוץ יסודי ביישוב הר אדר / צילום: נועם יונה

המחיר ההתחלתי נשק ל-6 מיליון שקל: בכמה נמכר בית בן 40 בהר אדר?

מחיר השיווק של הנכס, בעל 7.5 חדרים, עמד על 5.8 מיליון שקל ● לבסוף הוא נמכר תמורת 4.9 מיליון שקל ● "זאת הייתה עסקה לא פשוטה, המוכרים התחילו גבוה אבל הבינו את המצב בשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

מניית אינטרקיור נפלה על רקע קריסת בזלת, שחייבת לה 27 מיליון שקל

קבוצת החברות בזלת, שהייתה מפעל העיבוד והאריזה של אינטרקיור וגם רכשה ממנה חומרי גלם, נכנסה לאחרונה להקפאת הליכים, והיא חייבת לה 27 מיליון שקל ● מלבד עצם החוב שלא ברור מה יעלה בגורלו, אינטרקיור תצטרך כעת למצוא ספק אחר בתחום האריזה ● ומה קרה לשאר מניות הקנאביס בבורסה בת"א?

מוניות בדרכים / צילום: Shutterstock

האם כניסת אובר לישראל מצדיקה פיצוי של 4 מיליארד שקל?

במשרד התחבורה בוחנים פיצוי בהיקף 4 מיליארד שקל לנהגי המוניות בשל קידום הכנסת חברות שיתופיות בינלאומיות לשוק ● מדובר בסכום גבוה יותר בהשוואה למהלכים דומים

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

המשקיעים הזרים נוהרים לבורסה, ואלו המניות האהובות עליהם – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

"בשביל מה לקנות דירה ולקבל 2.5% אם אפשר לקבל 4% רק על דיבידנדים בבורסה?"

תשכחו מהמרוץ לדירה: בצל הצפי להמשך ירידת מחירים וריבית, משקיעים רבים נוטשים את שוק הנדל"ן, ורבים מהם מצאו מפלט בשוק ההון, שהציג השנה תשואות חסרות תקדים ● בשוק מסבירים: "מי שהשקיע במניות עשה תשואה של עשרות אחוזים השנה, בזמן שמי שרכש דירה רואה כבר 8 חודשים ברצף ירידות מחירים"

אחרי טעויות חמורות בדיווח: BBC יבחן מחדש את הסיקור על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חיזבאללה מסרב להתפרק מנשקו והחזית עם לבנון מתחממת, האנטישמיות בבריטניה נמצאת ברמות שיא, ב-BBC צפויים לבחון מחדש את הסיקור על ישראל אחרי דוח שקבע שהיו טעויות חמורות בדיווח על המלחמה, ושגריר ארה"ב בישראל בראיון לוול סטריט ג'ורנל על החיים בירושלים ● כותרות העיתונים בעולם

צפוי להיסגר בסוף השנה: הפגנה מחוץ למפעל פולקסווגן / צילום: Reuters, Sebastian Kahnert

בלחץ גרמניה ותעשיית הרכב: אירופה לקחה צעד אחורה במהפכה הירוקה

שלוש שנים וחצי אחרי ההחלטה הדרמטית לאסור מכירת כלי רכב בעלי מנוע בעירה פנימית מ־2035, הנציבות האירופית נסוגה - בעיקר בשל לחצים מצד גרמניה והביקוש הנמוך לכלי רכב חשמליים ● המהלך מסמן שינוי סדרי עדיפויות וניסיון לאזן בין יעדי האקלים ליציבות כלכלית

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

הבלגן ב-i24NEWS: זעם בעלי המניות, קיצוצי התקציב וחוסר הוודאות באולפנים

ההודעה על העברת הבעלות ב־i24NEWS מחברת אלטיס ארה"ב לידיים הפרטיות של משפחת דרהי הכניסה את עובדי ומנהלי ערוץ החדשות לבלבול רב ● הסערות בחודשים האחרונים סביב החברה־האם, כולל תביעה מול JP מורגן, עשויות ללמד מה עומד מאחורי המהלך

נקבע למועד אחר? / צילום: Shutterstock

הבוס שלך כבר לא פנוי בשבילך

אמזון רוצה צוותים גדולים יותר. בנק אוף אמריקה משטח את ההיררכיה ● אמריקה התאגידית מצמצמת שכבות של מנהלים, ועולם העבודה משתנה באופן דרמטי

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

האם המשבר בהייטק הסתיים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח חדש חושף - סיכום השנה בהייטק: שיא בעסקאות לצד שפל במספר המועסקים

דוח חדש חושף כי בשנה החולפת נרשמה לראשונה ירידה שנתית במספר העובדים בענף ההייטק, ובמקביל הג'וניורים מתקשים להיכנס לשוק למרות שנת שיא פיננסית

פנטהאוז בן 4 חדרים בחיפה / הדמיה: יח''צ

"עסקה חריגה במיקום יוצא דופן": בכמה נמכר פנטהאוז בחיפה?

הפנטהאוז, שנמצא במרחק אווירי של כ־40 מטר מהים, נמכר תמורת 6.2 מיליון שקל ● מסתבר שכשהים פתוח לפניך, וכשהמרחק אליו קצר במיוחד, ניתן להגיע למחירים "תל אביביים" גם בשוק החיפאי

מה יהיה מחר בבורסה? / צילום: Shutterstock

הנתון שעשוי לסלול את הדרך לראלי בוול סטריט, ומה צפוי היום בת"א?

לאחר שבוע שיא בבורסה בת"א, המסחר צפוי להיפתח היום בצל העליות בוול סטריט ● האינפלציה הנמוכה וההתאוששות במניות ה-AI מפיחה אופטימיות לגבי ראלי סנטה קלאוס בניו יורק ● המניות הדואליות יחזרו למסחר בת"א בפערי ארביטרז' מעורבים ● חברת הביטוח והקמעונאית שצפויות לרדת ● וגם, הרשימה הלא קטנה של ההפתעות של השנה