גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח תלונות הציבור על שופטים: שופטת כינתה הלכה של העליון "פיגוע רב נפגעים"

965 תלונות נגד שופטים הוגשו ב-2019, מתוכן 68 נמצאו מוצדקות, כך עולה מדוח נציב התלונות על השופטים ● עלייה של 42% בתלונות על בימ"ש לענייני משפחה ● רבע מהתלונות המוצדקות היו על ליקויים בניהול המשפט

הגשת הדוח השנתי של נציבות תלונות הציבור על שופטים לשנת 2019 בלשכת נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות / צילום: דוברות הרשות השופטת
הגשת הדוח השנתי של נציבות תלונות הציבור על שופטים לשנת 2019 בלשכת נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות / צילום: דוברות הרשות השופטת

זינוק בתלונות על שופטים בבתי משפט לענייני משפחה, שופטת שכינתה הלכה של בית המשפט העליון "פיגוע רב נפגעים", ושופטת שהציעה לאחד הצדדים בדיון לקבל טיפול פסיכולוגי. כך עולה מהדוח ל-2019 של נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט (בדימוס) אורי שהם.

עוד עולה מהדוח כי אף אחת מ-33 התלונות שהוגשו נגד שופטים בבית המשפט העליון, לא נמצאה מוצדקת. כן עולה מהדוח כי מרבית התלונות המוצדקות נגד שופטים או דיינים היו בגין התמשכות הליכים ועיכוב במתן החלטות ופסקי דין.

התפלגות-התלונות-המצודקות-לפי-ערכאות

מבין כלל הנתונים לשנת 2019, מתבלטת עובדה מרכזית אחת והיא גידול משמעותי של 42% בכמות התלונות שהוגשו נגד שופטים לענייני משפחה - 184 תלונות לעומת 130 תלונות בשנת 2018. לפי הנציב שהם, נתון זה מחייב התייחסות של המערכת.

לדברי עורכי דין העוסקים בדיני משפחה, הסיבה המרכזית לעלייה הגדולה בכמות התלונות היא העלייה בחלקם של הסכסוכים הקשים שבהם דנים שופטים לענייני משפחה. "לפני כשלוש שנים החל פיילוט המחייב זוגות שנמצאים בהליכי גירושין לקיים פגישת גישור אחת לפחות לפני הגעה לביהמ"ש", מסביר עו"ד ארתור שני העוסק בדיני משפחה. "התוצאה היא שכמות התיקים הפשוטים יחסית, בעצימות נמוכה ובינונית, המגיעה לבית המשפט ירדה, ושתיקים בעצימות גבוהה, של סכסוכים קשים, מהווים אחוז גדול יותר מכלל התיקים. וזה עולה משנה לשנה".

לדברי עו"ד שני, "העובדה שהיום כמעט כל הסכסוכים ששופטי המשפחה דנים בהם הם 'מקרים קשים' מקשה עליהם את העבודה השיפוטית, יוצרת עליהם לחץ רב, שמביא לעיתים גם להתנהלות לא תקינה לכאורה של חלק מהשופטים. הסיכוי להתנהלות שיפוטית לא ראויה עולה ככל שהתיקים בעצימות גבוהה יותר, ולכן העלייה במספר התלונות".

"פסיקת העליון היא דבר נורא"


אחת התלונות שנמצאה מוצדקת הייתה נגד שופטת של בית משפט לענייני משפחה בראשל"צ, אסתר שטיין. זאת, לאחר שהיא כינתה את הלכת העליון שזכתה לכינוי "מהפכת השוויון בנטל המזונות", כ"פיגוע רב נפגעים". המדובר בהלכה שקבעה כי יש לקיים שוויון מלא בין הורים בעלי יכולות כלכליות דומות בנטל המזונות לילדים בגילאי 15-6.

את אמירותיה החריפות נגד העליון השמיעה השופטת בדיון משמורת שניהלו בני זוג בנוגע לבתם המשותפת בת ה-6. השופטת הדגישה בפני המתדיינים כי פסיקת העליון ששינתה באופן משמעותי את המצב המשפטי בסוגיית המזונות, היא "פיגוע חמור יותר ביחס לפיגועים אחרים", ואף הגדירה אותה כ"דבר נורא". הנציבות מצאה את התלונה בדבר אמירתה הבעייתית של השופטת כמוצדקת, ומתחה ביקורת חריפה על דבריה.

פסק דין לפני הגשת סיכומים

במקרה נוסף נמצאה מוצדקת תלונה, שבה טען תובע כי שופט שלום נמנע מלתת החלטות בשתי בקשות שהוא הגיש לו לזמן שני עדים לדיון הוכחות. בהחלטתו ציין הנציב, שהימנעות השופט ממתן כל החלטה בבקשות הללו הותירה את המתלונן ללא מענה ובחוסר ודאות לגבי עדויותיהם של השניים, עדויות אשר לשיטתו, היה בהן כדי לסייע לו בהוכחת תביעתו.

מקרה נוסף שמוזכר בדוח וגרם מבוכה להנהלת בתי המשפט נוגע לשופטת שלום שפרסמה בשגגה את פסק דינה, לפני שהוגשו סיכומי בעלי הדין בתיק. השופטת הודתה בטעות, אך טענה כי מדובר בפרקטיקה הרווחת, "בתיקים רבים למען שימור הזיכרון הטרי מההתרשמות מהעדים בדיון, ולרישום הממצאים המסקנתיים שעלו ממנו". הנציב לא קיבל את הסברי השופטת וקבע כי התלונה מוצדקת. "בהכנת טיוטה מלאה ומפורטת של פסק הדין, טרם שהושלם ההליך המשפטי, יש טעם רב לפגם", קבע.

במקרה נוסף מצא הנציב שהם תלונה נגד שופטת כמוצדקת, לאחר שהשופטת הציעה לאישה שנכחה בדיון שבפניה לפנות לטיפול פסיכולוגי. "אין זה מתפקיד ביהמ"ש להציע לבעל דין שמפריע באולם לקבל טיפול פסיכולוגי", כתב הנציב שהם.

תלונה נוספת שנמצאה מוצדקת, היא של תובע שטען כי תביעה שנקבע שתנוהל בדלתיים סגורות, נוהלה בפועל בדלתיים פתוחות. הנציב קבע, כי משניתנה החלטה לקיים דיון בדלתיים סגורות, מוטלת על בית המשפט האחריות לוודא כי הדיון אכן יתנהל באופן זה, "שהרי לא יעלה על הדעת, כי בית המשפט יפעל בניגוד להחלטתו לקיים דיון בדלתיים סגורות".

עוד נמצאה מוצדקת תלונה על שיהוי במתן החלטה בבקשת רשות ערעור על החלטת רשם לשכת ההוצאה לפועל, שהוגשה לבימ"ש השלום בשבוע האחרון לפגרת בתי המשפט. הנציב קבע כי המערכת המשפטית אמורה להתמודד גם עם הליכים דחופים המוגשים בתקופת פגרה או חגים. הנציב ציין כי הרשם נתן זמן תגובה שאינו הולם את נסיבות העניין, ואשר הפך, הלכה למעשה, את בירורה של בקשת רשות הערעור לאקדמית.

בתי משפט השלום בראש

לפי הדוח, במהלך 2019 הגיש הציבור 965 תלונות נגד שופטים או דיינים, ובוררו לגופן 508 תלונות. מסך התלונות שבוררו לגופן נמצאו 68 (13%) תלונות מוצדקות, ו-48 תלונות (9%) מכלל התלונות שבוררו לגופן, הסתיימו בהערה לשופט או לדיין.

הדוח מפרט את הסיבות למציאת התלונות כמוצדקות. הסיבה המובילה היא התמשכות הליכים ועיכוב במתן החלטות ופסקי דין - 38% מהתלונות המוצדקות היו בגין עילה זו. מדובר בעלייה משמעותית לעומת שנת 2018 - אז שיעורן עמד על 29%.

עוד מתברר כי 26% מהתלונות שנמצאו מוצדקות, היו על לקויים בניהול המשפט; ו-21% היו על התנהגות בלתי ראויה של שופט.

כאשר בוחנים את התפלגות 68 התלונות המוצדקות ב-2019 לפי ערכאות, הערכאה שמתייצבת במקום הראשון היא בתי משפט שלום - עם 40% מכלל התלונות המוצדקות. במקום השני במספר התלונות המוצדקות (28%) נמצאים בתי המשפט לענייני משפחה, ובמקום האחרון המחוזיים עם 4% מהתלונות המוצדקות.

הנציב שהם הגיש את הדוח השנתי לשר המשפטים, אבי ניסנקורן, ולנשיאת העליון, אסתר חיות. הדוח הוגש באיחור מה לעומת שנים קודמות בשל אילוצים שונים הנובעים מהקורונה. 

איך לא נמצאה אף תלונה מוצדקת נגד שופטי עליון? | פרשנות

לפי דוח נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט (בדימוס) אורי שהם, בשנת 2019 התקבלו 37 תלונות על שופטים בבית המשפט העליון וניתנו החלטות ב- 33 תלונות מביניהן. לפי הדוח, לגבי 25 תלונות  (76%) מכלל התלונות נגד שופטי העליון, שבהן ניתנה החלטה, קבע שהם כי אין לבררן. 6 תלונות נגד שופטי העליון בוררו על ידי שהם ונדחו. בתלונה אחת קבע הנציב כי נפל ליקוי מערכתי ותלונה אחת הסתיימה בהערה לשופט.

התמונה הזאת ביחס לתפקוד של שופטי העליון היא מעודדת. ולמרות האמור, יש טעם לפגם בכך שמי שתפקידו לברר את התלונות שמוגשות נגד שופטי העליון, הוא עמית שלהם, שופט ביהמ"ש העליון בדימוס. אדם שעד לא מזמן ישב לצדם בהרכבים שיפוטיים ובילה עמם במסדרונות בית המשפט שבגבעת רם בירושלים.

כל עוד הוא נדרש לברר תלונות שהוגשו נגד שופטי הערכאות הנמוכות, שופט ביהמ"ש העליון בדימוס, הוא האדם המתאים, אולי המתאים ביותר לתפקיד הנציב. ניסיונו במערכת המשפט, היכרותו את האופן שבו מתנהל ההליך, יכולים לסייע לו לברר את התלונות בצורה המיטבית. ובנוסף, שופטי הערכאה העליונה הם ממילא בעלי ניסיון בביקורת על החלטות ופסקי הדין של שופטי הערכאות הנמוכות.

אבל לצפות משופט עליון בדימוס לבקר באופן אובייקטיבי לחלוטין וחסר פניות אדם אחר שכל כך מקורב אליו, זו דרישה מוגזמת. מה עוד שגם לא צריך להעמיד את הנציב במבחן כזה. כמו כל ביקורת, גם תלונות הציבור נגד שופטי העליון צריכות להתברר על-ידי אדם אובייקטיבי שאין לו היכרות מוקדמת קרובה, שלא לומר חברות מוקדמת, עם מושאי ביקורתו.

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; מניית בית זיקוק אשדוד קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.6% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות