גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תכלה שנה וקללותיה: זו הייתה שנה איומה אבל יש בתוכה גם שלוש מגמות אופטימיות שכדאי לאמץ לשנה הבאה

מה אפשר ללמוד מהשינויים שכפתה עלינו הקורונה, ואיך אלה יכולים להצעיד חברות וארגונים קדימה אל עתיד טוב יותר ומתאים יותר למאה ה-21

תחל שנה וברכותיה / איור: חן ליבמן
תחל שנה וברכותיה / איור: חן ליבמן

מאז ראשית ימי הקורונה מלאים העיתונים הכלכליים, כולל מדור זה, בתיאורים על עולם בהפרעה, השתנות השווקים, מטסי הברבורים השחורים העטים עלינו וכן, הצורך להשתנות, מהר. בימים אלה של סוף הרבעון השלישי בשנה, והשני שבו מתמודדים עם הבלתי אפשרי, אנו עדים למעבר, עדין אך נראה לעין, מהלם למצב משברי - ולהתחלה של יציאה מהמשבר.

העולם שאחרי הקורונה כבר לא יהיה העולם שהיה לפניה, ועדיין רבים סימני השאלה מאשר התשובות, אולם מגמות ארגוניות שהיו כבר קודם מקבלות נוכחות, צורה וצבע, כמו ניצנים נובטים שמרמזים מה יהיה, ומעניקים תחושה אופטימית.

1. מה הסיפור שלך

מגמת "אריזה" של סיפור ארגוני, למשל, אינה חדשה. כבר אמר סטיב ג’ובס המנוח כי "האדם החזק ביותר בעולם הוא מספר הסיפורים. מספר הסיפורים קובע את החזון, הערכים והאג’נדה של דור שלם שעתיד לבוא".

כבר בראשית שנות האלפיים עברו יזמים ישראליים קורסים מזורזים בבניית הסיפור שלהם, בדרכם לגיוס כסף מקרנות בינלאומיות. "הנתונים נשארים על השולחן", אמרו המדריכים האמריקאיים, "מה שיקנה את המשקיעים יהיה הסיפור שלכם, והדרך שלכם לספר אותו".
בעידן של "כלכלת תשומת לב" מגמת הסיפוריות אך מתחזקת. ארגונים רבים מבינים כי עליהם לנהל אסטרטגית את נרטיב המותג מול כלל מחזיקי העניין, בדיוק כפי שהם מנהלים את המותגים המסחריים שלהם.

הבנה זו התגברה בעידן הקורונה, לצד המעבר לעבודה מרחוק והאתגרים החדשים שהביאה איתה: מחוברות עובדים, נאמנות לקוחות והגדרה משופרת של בידול בשווקים בתזוזה. עבודה מרחוק או היברידית מעלה סוגיות כמו איך מייצרים מנהיגות ואיך משמרים תרבות ארגונית בתנאים כאלה? איך מטפחים מיתוג מעסיק - והאם בכלל יש צורך בכל זה בימים של מיתון ואבטלה? ושאלת השאלות - כיצד משתמשים בתרבות ארגונית לתמיכה באסטרטגיה חדשה, שמתהווה בעולם שונה מזה של הטרום קורונה?

בחרתי הפעם להביא כמה תשובות, בקולותיהם של המשיבים עצמם. אימי עירון, לשעבר פרסומאית ומנכ"לית סלונה, האתר המצליח לתכנים נשיים ברשת, מובילה כיום את likearainbow, חברה המסייעת לארגונים ללמוד לספר את הסיפור שלהם. הם עושים זאת באמצעות קהילות טאלנטים פנימיות ועל גבי פלטפורמות דיגיטליות.

עירון משתפת: "בשנה האחרונה, אנו פועלים בחברות טכנולוגיה מובילות כמו אינטל, HP ואחרות בפיתוח תשתיות דיגיטליות למיתוג מבוסס P2P Communications (תקשורת אנשים לאנשים). "התברר שה’שילוש הקדוש’ - תרבות ארגונית מוגדרת ובהירה, ש'מדברת' עם האסטרטגיה, ביחד עם הטאלנטים, העובדים עצמם, שמספרים את הסיפור מנקודת מבטם הם - מייצר מנועי השפעה ושינוי רבי עוצמה, המשמשים בידי הארגון כלי לקידום שימור, צמיחה ויכולת להכיל מצבים מאתגרים, ביחד".

2. כלכלה שיתופית בארגונים

גם הכלכלה השיתופית היא טרנד נוכח ולא חדש. זהו עולם שהחל להתפתח לפני כעשור, והגיע לשיאו בשנה שעברה עם התעצמותן של חברות ענק כמו אובר, Airbnb ואחרות. בבסיס הכלכלה השיתופית עומדת ההנחה שלכולנו יש משאבים שאינם מנוצלים באופן מלא: רכב, נדל"ן, ספרים. שיתוף המשאבים הפנויים עם אחרים עשוי להביא תועלות אינספור בחיסכון בכסף, זמן ושיפור באיכות הסביבה.

עד לקורונה פרחה התפיסה הזו בעיקר בקרב אנשים פרטיים. אחת מברכות המשבר הביאה לפריחת הכלכלה השיתופית גם בארגונים. המציאות הקשה מחייבת אותם להתייעל והם שואלים את עצמם: "איך אנחנו יכולים לעשות יותר עם מה שיש לנו בכל מקרה?".

תחום בולט בהתעוררותו ברוח זו הוא תחום ההיסעים, אומרת איילה צורף, מומחית לכלכלה שיתופית ותחבורה שיתופית חכמה: "עד לאחרונה התנהלו בשיטות ישנות של הסעות 'טיפשות' (קו האוסף את העובדים ממקומות קבועים, בשעות קבועות). בימים אלה נוצרים מערכי היסעים שיתופיים בסיוע טכנולוגיה חכמה, המותאמת לקפסולות, עם אפליקציה שמראה לעובד בדיוק היכן נמצא הרכב שיאסוף אותו ומתי עליו להתייצב בנקודת האיסוף.

ההסעות השיתופיות מייצרות ערך כלכלי רב, חוויית משתמש טובה, שלא לדבר על ההשפעה החיובית על זיהום אוויר, פקקים ואפילו אתר היכרויות נחמד לפנויים ופנויות. זה לא רק החיסכון בעלויות, אלא שאיפה לנתב את המשאבים בצורה חכמה יותר לטובת העובדים, הארגון, הסביבה - והכול בחסותה האדיבה של גברת קורונה".

3. בין בלבול ללבלוב

אחד מנזקי הקורונה הוא רמות המתח שאותן חווינו כולנו בצורה כזו או אחרת. ברוב מדינות המערב נמדדים הנזקים של היעדר איזון בין עבודה ליתר תחומי החיים במיליארדי דולרים. בנוסף ללחץ ושחיקה, חשש מחל"ת או פיטורים ולא פעם גם תביעות גבוהות מצד מעסיקים לשעות ולתפוקות, הצטרף למסיבה מדד נוסף והוא הריחוק החברתי.

הארגונים המודרניים ממלאים את מקום הקהילות של פעם בפרמטרים רבים. הם ממלאים פונקציה חברתית של הזדהות ושייכות. העולם החדש, עם קפסולות, מסכות, ריחוק חברתי וכל היתר, גורם לעלייה תלולה בתופעות לחץ ומתח, המיתרגמות לבעיות גוף ונפש, שעולות בתורן הרבה מאוד כסף: מחלות, היעדרויות, טיפולים תרופתיים, תביעות ביטוח ואפילו מוות.

ארגונים שהיו מודעים עוד קודם לכן ליעילות הכלכלית והתרבותית שבהשקעה בפרט וברווחתו, מתמודדים היום גם עם תופעות הלוואי של הריחוק, ונעזרים ביועצים חיצוניים כדי לייצר פתרונות חכמים לאיזון ומחוברות במגוון דרכים, כדי להקל על הפרט את המתח שמייצרת הסביבה התובענית והכאוטית.

עומרי אלעד, למשל, ששילב במשך שנים בין עבודתו האינטנסיבית בהייטק לבין עולמות הספורט, הקים את חברת Flexity, שמציעה לממונים על רווחת הפרט בארגונים פתרונות שונים ויצירתיים לטיפול בבדידות שנכפתה עלינו, ובמצב המאתגר של עבודה מרחוק והיעדר נוכחות של סביבה חברתית סדירה.

Flexity מתווכת בין מאות ספקי תוכן מגוונים לצורכי לימוד והתפתחות של עובדים ומנהלים, ומספקת פעילות פיזית מסוגים שונים, להרגעת הגוף והנפש, תמיכה והדרכה בעובדים המרוחקים הן להפגת הבדידות והן לשמירה על אורח חיים בריא.
לאחרונה האירה את עיניי שרית סלאי-קדוש שהמילים בלבול ולבלוב מורכבות מאותן האותיות. "מי שאיננו מתבלבל, אינו יכול לצמוח", אמרה, "כי מי שיודע הכול ואינו משתנה, נותר כשהיה".

הקורונה הביאה לחיי כולנו בלבול רציני. אבל די, מספיק. הגיע הזמן להפסיק לקטר על נזקי הקורונה, ולהתחיל להבנות מחדש ארגונים על בסיס תשתיות נכונות ומתאימות יותר למה שנדרש במאה ה-21. 

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה

עוד כתבות

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן דיווחה רשמית: הנשיא ראיסי נהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של הנשיא התרסק אתמול בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי שברי המסוק אותרו וכי אין סימני חיים במקום, וכעת היא מדווחת רשמית על מותו ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, שנהרג אף הוא

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

בנק דיסקונט ובנק הפועלים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווח ירד, הדיבידנד גדל והמס החדש נכנס לפעולה: מאחורי דוחות הפועלים ודיסקונט

שני הבנקים הגדולים, שדיווחו על תוצאותיהם לרבעון הראשון של 2024, מלמדים על כמה מגמות בולטות במערכת הבנקאית ● התמתנות האינפלציה והתקררות בשוק ההלוואות העיבו על ההכנסות, ההפרשות להפסדי אשראי הצטמקו, והדיבידנד גדל במאות מיליוני שקלים

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט חשפה מחשבי AI חדשים

הנאסד"ק עלה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן