גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשובות אדוני, תשובות: רגע לפני סגר, 8 שאלות קשות לשר האוצר ישראל כ"ץ

הוא רץ מאולפן לאולפן, מגיב במלוא המרץ, אבל נמנע מלספק תשובות עומק לשורה של סוגיות מהותיות • בעיצומו של המשבר הכלכלי החריף שידעה ישראל ולקראת הליכה לסגר נוסף, כתבי "גלובס" מפנים לשר האוצר 8 שאלות משמעותיות, ומסבירים מדוע התשובה עליהן קריטית

ישראל כ"ץ / צילום: אמיל סלמן-הארץ
ישראל כ"ץ / צילום: אמיל סלמן-הארץ

 1. מתי יאושר תקציב לשנת 2021?

החדשות הטובות הן שאחרי עיכובים ממושכים שר האוצר הורה סוף סוף בבוקר יום חמישי לדרג המקצועי במשרדו להתחיל לעבוד על תקציב לשנת 2021. אבל השאלה שכ"ץ מסרב עדיין להשיב עליה היא מתי התקציב הזה יוגש לאישור הממשלה והכנסת? האם ביחד עם תקציב 2020 (שאמור להיות מאושר בכנסת שבוע לפני סוף שנת 2020) או שכל הסאגה של אישור תקציב 21' תתחיל רק אחרי שתסתיים הסאגה של אישור תקציב 20'. חשוב להבין שלדחייה באישור תקציב 21' יש משמעות מעבר לבזבוז זמן ודיונים מיותרים. המשמעות היא שגם שנת 21' תתחיל ללא תקציב מאושר ומה שיותר גרוע, תקציב המדינה יהיה בן ערובה בידי הפוליטיקאים, במובן הזה שאם התקציב לא יעבור עד לסוף מרץ הכנסת תתפזר וייערכו בחירות - במקרה כזה ישראל תמצא את עצמה שוב ללא תקציב במשך חודשים ארוכים בעיצומו של המשבר הכלכלי הקשה ביותר בתולדותיה.

2. 20% ממקבלי דמי האבטלה מעדיפים לשבת בבית ולא לחזור לעבודה. המומחים תמימי דעים שיש לאמץ מודל גמיש לשוק העבודה. מדוע באוצר ממשיכים להתעקש על מודל החל"ת?

אין דרך עדינה לומר זאת: מודל החל"ת כשל. מכל קצוות המשק גוברים הקולות לפיהם הבטחת דמי אבטלה עד יוני 2021 אולי הייתה אמת לשעתה עם פרוץ הקורונה, אבל היום היא כבר פוגעת במשק - בעסקים, וגם בעובדים. בשבוע האחרון ניתחנו כאן ב"גלובס" בהרחבה את ההשלכות ואת האלטרנטיבות. השמענו את קולות המעסיקים שלא מצליחים לגייס עובדים ואת קולות המומחים שטוענים שלא זו הדרך.

אפילו מנכ"לית משרד האוצר הודתה השבוע בכנסת כי 20% ממקבלי דמי האבטלה לא רוצים לחזור לעבוד. החשש הוא מדור אבוד, מאבטלה כרונית, אבל שר האוצר לא רואה, לא שומע וגם לא אומר דבר בעל ערך. בינתיים במשרדו ממסמסים בחינת אלטרנטיבות.

3. בניגוד להצהרותיך, דוחות של משרד האוצר מלמדים שעדיין כמחצית מהכסף שהובטח בתוכניות הסיוע לא זורם למשק. 

צריך לומר ביושר: לפני שישראל כ"ץ נכנס למשרד האוצר נתוני הביצוע של תוכניות החילוץ הכלכליות היו גרועים בהרבה. ועדיין, קצב הביצוע של תכניות הסיוע לקורונה רחוק מלהשביע רצון ועומד על כ-50% בלבד. כלומר, רק מחצית מהכסף שהובטח למשק זרמה לו עד כה.

כאן צריך לשים כוכבית ולומר שההתחייבות היא להזרים את הכסף עד לסוף השנה האזרחית. ושוב, עדיין, לזמן יש משמעות תזרימית. שר האוצר הבטיח עם כניסתו לתפקיד שידאג להסרת החסמים. גם ראש הממשלה הבטיח. ועדיין.

4. אתה מקיים קשר הדוק עם מנהיג השולמנים, הבטחת לדאוג לעצמאים, ראש הממשלה שהוא גם ראש מפלגתך הבטיח דמי אבטלה לעצמאים. יש בידך לקדם את הנושא, למה אתה בוחר שלא לעשות היסטוריה?

דמי אבטלה לעצמאים הוא אחד הנושאים שבהם קיימת הפליה מובהקת ברורה ולא שנויה במחלוקת בין עצמאים לבין שכירים. הדבר עלה מספר פעמים לסדר היום, הובטח על ידי מספר פולטיקאים, ואף הובטח בתחילת המשבר על ידי ראש הממשלה עצמו. ארגוני העצמאים טוענים "הבטחתם - תקיימו"; באוצר טוענים "מעולם לא הבטחנו". הגיע הזמן ששר האוצר יבהיר האם הוא מיישר קו בעניין זה עם נתניהו שהבטיח (ובינתיים נראה שחזר בו), עם פקידי האוצר שמתנגדים בגלל העלות התקציבית הגבוהה, או גם וגם.

5. ראש אגף התקציבים לשעבר, שאול מרידור, האשים אותך במכתב ההתפטרות שלו ב"שינוי אומדנים כדי לייצר כסף". עד היום לא נתת הסבר קונקרטי לטענות.

זו הייתה אחת ההאשמות החמורות שהוטחו אי פעם בשר מכהן. ראש אגף התקציבים היוצא האשים את שר האוצר בהתנהגות בוטה ומזלזלת, בשיקולים לא ענייניים ובדילוג מעל הגורמים המקצועיים. אבל הוא בעיקר האשים אותו בניסיון "לייצר מקורות פיקטיביים לצורך חלוקת תקציבים נוספים".

כ"ץ נשאל על הנקודה הזו פעם אחר פעם בשבועיים האחרונים והקפיד להדוף את ההאשמות מכול וכול. גם אנחנו פנינו אליו בנושא זה וקיבלנו הכחשה גורפת. "שקר גס" מכנה זאת כ"ץ, הוא מספק גרסה נגדית לאירוע שמתאר מרידור; טוען שקיבל את חוות דעתם של הפקידים; ובאופן כללי מתעקש שהוא עובד בהרמוניה עם כל גורמי המקצוע בתוך משרד האוצר ומחוצה לו.

לאור ריבוי העדויות על יחסים קשים במשרד, שורת העזיבות ומה שמסתמן כהיעדר חשיבה אסטרטגית על תקציב ומדיניות כלכלית לעתיד, נשארנו בכל זאת מוטרדים.

6. יכול להיות שאתה לא מקבל חלק מההצעות שמובאות בפניך, כמו למשל את אלו של היריב הפוליטי ניר ברקת והכל משיקולים לא עניינים.

שר האוצר הוא תפקיד קשה, אין ספק. שר האוצר תמיד חוטף אש. אבל אש כה צולבת מתוך אותה מפלגה היא כבר אירוע נדיר. ובכל זאת, שורה של פוליטיקאים מתוך הליכוד מבקרים לאחרונה בחריפות את ישראל כ"ץ. וזה לא שאין להם אינטרס, ניר ברקת למשל הוא המבקר החריף ביותר ובעל האינטרס האישי המובהק ביותר כמי שהתפקיד של כ"ץ בכלל הובטח לו על ידי רה"מ.

אלא שזה תיאור פשטני מכיוון שכשבוחנים לעומק את ההצעות של ברקת נדמה שיש מאחורי חלקן גם היגיון כלכלי. ברקת למשל מרבה לדבר על הסבות מקצועיות בעיקר בשיתוף פעולה עם השוק הפרטי. הוא הציע לתמרץ מגזרים ספציפיים שנפגעו מהמשבר באמצעות שוברים כמו גם הקמת מנהלת הסבה בניהול ושליטה של המגזר העסקי. כ"ץ דחה או התעלם מההצעות. שיקולים ענייניים?

7. מפעולותיך עד כה עולה כי אינך רואה בהורדת מחירי הדיור משימה לאומית, ודאי לא של שר האוצר. האומנם?

לאורך העשור האחרון הצהירו בזה אחר זה שרי השיכון והאוצר כי הם יורידו את מחירי הדירות המשתוללים, ולא בכדי. הזינוק במחירים שהחל בסוף העשור הראשון של המאה הנוכחית, הקפיץ את השווי של ההוצאה הגדולה ביותר של משקי הבית, והביא לביקורת נוקבת של הציבור על פעולות הממשלה. רחוק מכולם הלך שר האוצר, משה כחלון, שעבור המשימה הזו כינס במשרדו יחידות ממשלתיות שונות והכריז על תוכנית ההנחות "מחיר למשתכן", שהצליחה לבלום לתקופה קצרה את עליית המחירים, קצרה מדי.

על כן תמוהה במיוחד השתיקה, שלא לומר ההתעלמות של כ"ץ, מבעיית מחירי הדירות. והכל על אף הקורונה. לא זו אף זו, במעשיו עד כה שידר שר האוצר שהנושא בכלל לא נמצא על שולחנו, ורק לאחרונה דחף בכל הכוח מהלך להורדת מס הרכישה למשקיעים.

8. לא מזמן שלפת את נשק יום הדין והכרזת כי תיזום מהלכים להפחתת השכר במגזר הציבורי, בינתיים אתה כלל לא עומד בדד ליין של עצמך. 

זה התחיל בקול תרועה רמה. שר האוצר הסביר שגם בעלי השכר הגבוה והפנסיות התקציביות צריכים לשאת בנטל המשבר, הוא איים בחקיקה ואמר שהוא לא מתרגש מאיומי השביתה. הוא הסביר איך כשר תחבורה קידם תחרות בנמלים למרות הוועדים, ואפילו הציב דד ליין קשוח במיוחד. הדד ליין יפוג ביום ראשון, חקיקה או צעדים בכיוון האמור - אין. 

פנינו לכ"ץ. הוא בחר להתייחס רק לטענות שהעלה שאול מרידור

בתגובה לפניית "גלובס" שר האוצר בחר להתייחס רק לטענות אותן העלה ראש אגף התקציבים לשעבר, שאול מרידור. ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "מדובר בשקר גס. בהמשך לישיבות תכופות שמקיים השר בהשתתפות כלל גורמי המקצוע במשרד האוצר ולעיתים יחד עם הגורמים הרלוונטיים במשרד רה"מ, בנק ישראל ובביטוח הלאומי, למעקב וסטטוס הביצוע של תכניות הסיוע הכלכלי לקורונה, ולאור טענות של גורמי מקצוע אחרים בממשלה כי קיים תת-ביצוע בחלק מהתכניות, הנחה השר מספר פעמים את מנכ"לית המשרד, מתוקף תפקידה, יחד עם אגף התקציבים והגורמים המוסמכים באוצר לבחון האם קיימים מקורות תקציבים שלא נוצלו מתוך תכניות הסיוע, זאת מתוך רצון לבחון כיצד ניתן להקצות אותם לסיוע למשק, לציבור ולאוכלוסיות שצריכות סיוע כלכלי להתמודדות עם משבר נגיף הקורונה.

"בהתאם לכך, גורמי המקצוע באוצר בחנו את הנושא וחזרו עם תשובה כי לפי דעתם המקצועית, ללא שינוי חוקי של היקף או משך הזכאות ברכיבי התכנית השונים, אין מקורות פנויים בתכניות הקורונה לצורך ביצוע תכנית האצה משלימה ומענק מס הכנסה שלילי מוגדל. בהתאם לזאת, עמדת אגף התקציבים שאין מקורות פנויים התקבלה בגדר עובדה, כולל בדיון בראשות רה"מ בנושא זה. משכך סוכם כי יש צורך לייצר מקור של קופסת קורונה נוספת להאצה ולמענק מס הכנסה שלילי מוגדל. ההסתייגות שעברה בוועדת הכספים הוגשה במשותף ע"י חברי הכנסת איתן גינזבורג ואופיר כ"ץ ועברה בתמיכת רה"מ וראש הממשלה החלופי, בהתאם לתיאום מוקדם ביניהם, וזאת בכדי לאפשר לממשלה לתת מענק למקבלי מס הכנסה שלילי למקבלי הכנסות נמוכות בהתאם לסיכומים שהתקיימו אצל רה"מ בהשתתפות הגורמים המקצועיים בממשלה, לרבות ראשי האגפים של משרד האוצר.

"שר האוצר ציין במספר דיונים שהתקיימו באוצר, שבמידה ואין עובדים ישראלים לענפים כדוגמת בניין, חקלאות ותיירות אזי יש לאפשר הבאת עובדים זרים באופן מדוד, וזאת בכדי לאפשר לענפים לפעול, ולא לעסוק בדיונים תיאורטים.

"אגף תקציבים ביקש וקיבל אישור לדון מול משרד השיכון על היקף העובדים והתנאים הנלווים". 

17 הופעות בתקשורת ב־17 יום

10.9 בוקר טוב ישראל, גלי צה"ל
● 7.9 ויינט, אולפן ויינט
6.9 גלי צה"ל,  נכון להבוקר
● 5.9 רשת 13, חדשות השבת
31.8 כאן 11, חדשות הערב
31.8 ערוץ 20, חדשות 20
● 31.8 גלי צה"ל, וילנסקי את ברדוגו
31.8 כאן ב', הבוקר הזה
30.8 רדיו ללא הפסקה, ינון מגל ובן כספית
30.8 כאן ב', קלמן־ליברמן
29.8 רשת 13, המטה המרכזי
28.8 רדיו ללא הפסקה, ג'ודי ניר מוזס שלום
27.8 קשת 12, חדשות הערב
27.8 ויינט, אולפן ויינט
26.8 רדיו ללא הפסקה, שבע-תשע
26.8 גלי צה"ל, בוקר טוב ישראל
25.8 קשת 12, שש עם עודד בן עמי

מקור: עיבוד לנתוני יפעת מחקרי מדיה

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל