גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפוסט של רועי ארד זו לא התנצלות, זה ניהול משברים"

בחברה שעדיין לומדת ושחלקים נרחבים בה סבורים שאין מחילה, חשיפה כמו התחקיר שפורסם על העיתונאי-משורר-אמן היא משבר שדורש ניהול ● אך האם צ'יקי ארד ניהל אותה נכון?

רועי צ'יקי ארד. במבט שני עולות השאלות / צילום: עינת לברון, גלובס
רועי צ'יקי ארד. במבט שני עולות השאלות / צילום: עינת לברון, גלובס

"אני רוצה לעדכן את חברותיי וחבריי כי מחר עומד להתפרסם עלי תחקיר של שרון שפורר ב'מקום הכי חם בגיהנום' עם אמירות קשות מאוד על מין עם קטינות בראשית האלפיים, כשהייתי בתחילת שנות העשרים שלי, ויחסים במצב שכרות לאחר מכן". כך נפתח פוסט ההתנצלות של רועי צ'יקי ארד, שהתפרסם ערב חשיפת התחקיר של העיתונאית שרון שפורר.

הפוסט זכה לתגובות רבות, חלקן הגדול אוהדות, והוא גם הודהד על ידי עמודי תוכן גדולים. אולם פחות משעה אחרי פרסום הפוסט כתבה מאשה אברבוך, גם היא כתבת  המקום הכי חם בגיהנום: "זו לא התנצלות, זה ניהול משברים". והיא צודקת.

אנחנו חיים בתקופה מאתגרת, בתקופה של שינוי של כל מה שידענו, שבה נורמות משתנות, שבה הכוח חוזר לאנשים, והאנשים עושים בו שימוש. לכוח הזה יש עוצמות ומשמעות, הוא יכול להרים אנשים והוא יכול לשתול אותם. חלק יחשוב שהמטרה ראויה, חלק יחשוב שאחרים מגזימים וחלק יחשוב שהקורבנות סבלו יותר וש"אין מקום למחילה".

זה נכון לכל תחום ולא רק למקרה הזה, אבל אנחנו עדיין נמצאים בשלבי למידה. המציאות הזו מייצרת שיימינג ומשברים, לעיתים גם בריונות רשת ולינצ'טרנט כנגד ארגונים, מותגים, עסקים ולפעמים גם מול אדם פרטי - שיכול להיות אדם מן הישוב או מותג מוכר.

שייך לקבוצה שמבינה היטב את הנורמות שהשתנו

זה גם מה שמביא אותנו לפוסט של רועי צ'יקי ארד. כמו במקרים אחרים בעבר, ארד בחר להקדים "תרופה" למכה ופרסם את הפוסט לפני התחקיר של שפורר. פרקטיקת החשיפה המוקדמת היא אחד הכלים בארגז הכלים של ניהול משבר. בדרך זו ניתן להשפיע על מסגור האירוע, הסללת היחס אליו ובמקרים מסויימים אף לבטל את הצורך להעמיק בתחקיר.

ואכן, מי שקורא רק את הפוסט יכול בקלות להביע אהדה על נטילת האחריות על החשיפה, על הרכנת הראש, על קבלת הנורמה ועל הנכונות לשלם מחיר אישי. זאת, תוך הטלת ספק אם החשיפה הזו הייתה מגיעה ללא התחקיר שעמד להתפרסם, וספק אם השימוש במילה "מקרים" ו"לא זוכר" תואם את מה שפורסם בו.

ארד שייך לקבוצה שמבינה היטב את הנורמות שהשתנו והוא גם אמן של מילים, מה שמאפשר לו לפצח את הקוד של ניהול משבר ברשת ולפעול כדי לצמצם את הנזקים. ראוי להודות שהאלמנט השקוף עבורנו הוא קבלת ההחלטות ולא יהיה מופרך להניח שבגזרה זו, מה שנתן את הטון לא היה שמו או עבודתו אלא החשש מהסתבכות פלילית או משפטית - חשש שמשאיר מרחב תמרון מוגבל למילים.

במבט ראשון ניתן היה לחשוב שהוא כתב את טקסט ההתנצלות המדוייק שפורסם בישראל עד כה ועל כן הוא גרף תגובות אוהדות, בעיקר בשל הנכונות לשלם מחיר אישי של הפסקת עבודתו כעיתונאי. ועדיין, היו בו מספר אלמנטים שנתפשו כבעייתיים, בהם התנצלות על תנאי - "למי שחשה שנפגעה".

לא בטוח שזו המטרה, אבל למי שלא בקיא בדקויות, הביקורת נגד הטקסט נתפסת ככזו שאף פעם לא תהיה מרוצה ותחושה זו היא מאוד בעייתית, כי היא עלולה לגרוע מהסיפור הבא שיתפרסם - והוא יתפרסם, אין ספק בכך. אבל, לאחר שפורסם התחקיר התברר שהוא מתנגש עם התוכן שהובא בהתנצלות: יש פער בזמנים, יש פער בתיאור המקרים, יש פער במצב הפיכחות, יש טענות על קטינות ולא רק בראשית שנות ה-20. מה שמחזיר אותנו להגדרה של אברבוך: יותר משזו התנצלות, זה ניהול משבר.

שיהיה ברור: בחברה שעדיין לומדת ושחלקים נרחבים בה סבורים שאין מחילה, חשיפה כזו היא משבר שדורש ניהול. לחשיפה כזו יש מחיר אדיר על חייו של אדם מבחינה תעסוקתית, כלכלית, חברתית, זוגית ומשפחתית - לגיטימי לחלוטין שהוא ינסה לצמצם אותו.

העניין הוא שככל שניהול המשבר יהיה סינתטי ופחות אותנטי, הוא יהיה פחות יעיל כלפי האדם עצמו, החברה ומי שנפגע ממעשיו. מילים יפות נשמעות טוב, אבל האקס פקטור של תוכן טוב הוא הערך שעומד מאחוריו וכשהקהל שלך הוא גם הקהל שמחזיק נורמות חברתיות מסויימות ומייחס אמינות לגורם שחשף את החריגות שלך מהן, זה כבר לא תרגיל כתיבה זו כבר בעיה.

כמו בכל אירוע שיימינג: ארד הוא לא הנושא

ויש עוד מילה. כמו בכל אירוע שיימינג, ארד הוא לא הנושא. הנושא הוא הנורמה שאפשרה לו לפגוע במתלוננות, נורמה שלפיה צריך להשכיב, לצוד, לעשות ביחד, לא להתייחס, נורמה שלפיה כל מפגש מסמן עניין מיני, נורמה שבה אישה היא מטרה, היא אובייקט.

הנורמה הזו משתנה ומהפכת #Metoo הוכיחה ששיימינג הוא קטליזטור של שינוי. זה נכון שיש לשיימינג הזה מחיר אישי עבור המבוייש, אבל הדרך לשינוי עוברת גם דרך חשיפות מסוג זה, שהתפקיד שלהן הוא לסמן את הנורמה, להרחיב את גבולותיה ואת הקהל שמאמץ אותה וגם, לתת לנפגעות אפשרות לסגירה, העצמה, דרך לחטא את הפצע, וליצור איזון.

מסיבה זו השיח נעשה ברשת ולא בבתי המשפט או בחדר החקירות - שזה אולי המשבר הכי מדוייק כאן, משבר שמבטא את חוסר האמון במערכת אכיפת החוק ומוצא לה חלופות. אני לא מאחל לאף אחד להיות מבוייש. מניסיון אישי אני מכיר את התחושה, אבל לבושה יש תפקיד חברתי חשוב ביותר וכל עוד היא תהיה קיימת, נוכל לקיים חברה ולשאוף שהיא תהיה חברה טובה יותר.

תארו לכם מה היה קורה אם הטקסט שארד היה כותב היה אותנטי יותר, תארו לכם שהוא היה יוצא מוקדם יותר, שהוא היה מנתק את הקשר לתחקיר, שהוא לא היה מתחבא מאחורי שיכרות ושיכחה ושהוא לא היה משלב בו טקסטים ש"נתפסים כנכונים" ומיזמים שאין לו בהם חלק, אלא יוצא ממקום של חרטה אמיתית ולא חשש מן המחר.

במצב כזה היינו צריכים לעמוד כחברה בפני אתגר, שבו מצד אחד יש בנו את תחושת ההתגייסות נגד ההתנהגות המגונה אבל מצד שני, אין יותר עבור מה להיאבק, היות שהמאבק הוכרע מראש: המבוייש התבייש וכתב הכניעה כבר נחתם.

בנקודה זו היינו צריכים להתמודד עם השלב הבא של הביוש, עם הבאג במציאות החדשה שבה אנחנו חיים. הבאג הוא שבמישור הפלילי יש פג תוקף לקלון אבל בהיבט הציבורי הקלון נמשך לנצח. כחברה אנחנו צריכים את שביל הביניים, את הנתיב שיאפשר לנו מצד אחד לגנות תופעה בלתי מקובלת חברתית וזמן מה לאחר מכן, להושיט את היד ולשלב את מי שסרח, שילם מחיר והתחרט. לנפגע תמיד שמורה הזכות לא לסלוח ולא לשכוח אבל כחברה עלינו לדעת לא רק לבייש אלא גם לאפשר לאנשים לחיות עם הבושה. 

אסף שמואלי הוא מומחה לשיימינג ומשברי רשת, ובעל הבלוג "המשבריסט"

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים