גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין "המלחמה המטומטמת" ל"מלחמה הטובה": למה מנהיגי העולם משתתפים במשחקי סיום העונה של הנשיא טראמפ

פחות מחודשיים נותרו עד סוף עונת הבחירות, ונשיא ארה"ב מנסה להוציא מים מן הסלע: ניצחונות דיפלומטיים כדי לעזור לסיכוייו האלקטורליים ● מדוע מנהיגים זרים משתתפים במשחקי סיום העונה שלו? בעיקר מפני שאין להם ברירה

דונאלד טראמפ יורד ממטוסו הפרטי לאחר שהשתתף בעצרת בחירות / צילום: Evan Vucci, Associated Press
דונאלד טראמפ יורד ממטוסו הפרטי לאחר שהשתתף בעצרת בחירות / צילום: Evan Vucci, Associated Press

ברק אובמה נהג להבחין בין שתי מלחמות: "המלחמה המטומטמת" ו"המלחמה הטובה", או לפחות המובנת.

"המטומטמת" הייתה מלחמת עיראק, והוא נתן לה את האיפיון הזה עוד ב-2002, בשעה שהיה חבר אלמוני באסיפה המחוקקת של מדינת אילינוי. התנגדותו המוקדמת-מאוד למלחמה, חמישה חודשים לפני שהתחילה, מילאה אחר כך תפקיד חשוב בזינוקו המסחרר אל הבית הלבן.

"המלחמה הטובה" הייתה אפגניסטן, במובן הזה שהיה בה היגיון, היא שירתה אינטרס לאומי, היא מילאה צורך הומאני, היה לה סוף סביר ומהיר. לב מי לא יצא אל תושבי כאבול, שנאספו ברחובות עירם להריע למשחרריהם, בנובמבר 2001. מי לא שמחו לאידם של הטליבאן, אשר דירדרו את אפגניסטן בתוך חמש שנים אל ימי הביניים, והזמינו את אל-קאעידה לבנות שם מקפצת טרור גלובלית.

הסוף הסביר והמהיר של "המלחמה הטובה" לא הסתבר, גם לא מיהר. בדיוק 19 שנה לאחר אקט המלחמה של אל-קאעידה נגד ארה"ב, בין המגדלים התאומים לפנטגון, מגורשי כאבול 2001 נכנסים ברגל גאווה אל אולם בדוחה, בירת קטאר, כדי לפתוח משא-ומתן עם ממשלת אפגניסטן שבה אין הם מכירים. הם עושים כן מעמדת כוח.

השאלה היחידה, כנראה, היא אם הם ישלטו באפגניסטן ללא מצרים, או שיסכימו לקבל שותפים זוטרים. הם חושבים שהם ניצחו במלחמה, ואיש אינו חולק עליהם ברצינות. טבעת החנק שלהם סביב כאבול מתהדקת והולכת. במוקדם או במאוחר הם יפילו את הממשלה, בשדה הקרב או על שולחן המשא ומתן.

"הדמוקרטיזציה של האיסלאם"

מלחמת 19 השנה לא הייתה מיועדת להסתיים כך: לא במפלה, לא בהפסד בנקודות, אפילו לא בתיקו. בסתיו 2001 דיברו בממשל ג'ורג' בוש הבן על "דמוקרטיזציה של האיסלאם". אין זה מספיק להרוס את אל-קאעידה, אמרו אז. צריך להבטיח שלא תהיה תקומה, לה או לבנות דמותה.

מה קל היה הניצחון באפגניסטן. משטר הטליבאן התאדה. לוחמיו נפוצו לכל רוח. העיניים הוסטו מייד אל עיראק. סדאם חוסיין חיכה לתורו. בוש עצמו רמז על התחנה הבאה: טהראן. במאי 2003, לאחר שחיילים אמריקאיים משולהבים עטפו את פסלו של סדאם במרכז בגדאד בדגל אמריקאי, הנשיא בוש הכריז "ידן של ארה"ב ושל בעלות בריתה היתה על העליונה". הוא השמיע את ההצהרה ההיא מסיפון נושאת המטוסים אייברהם לינקולן, שעליה נחת במטוס אף-16. שלט ענקי היה מתוח לרוחב חלק מן הסיפון, "עמדנו במשימה".

לא יצאו אלא שבועות אחדים לפני שהתבררה האיוולת. ארה"ב שקעה אל דיונות החול של עיראק במידה כזאת, ששלוש שנים אחר כך, ועדת חקירה רשמית יעצה לנשיא להוציא בהקדם את כל כוחותיו מעיראק. באותו הזמן, נסיגה כזאת הייתה מניבה התמוטטות: השתלטות של אל-קאעידה, או השתלטות איראנית, או התפרקות של עיראק לגורמיה (דאע"ש עדיין לא הופיעה).

בוש החליט לעשות את ההיפך. לא זו בלבד שהוא לא יצא, אלא שהוא שלח תגבורת. העזתו עלתה יפה. המצב יוצב, לפחות לשנים אחדות. אבל הסחת הדעת המסיבית של עיראק הקטינה את יכולתה של ארה"ב לפרוש כוחות כדי למנוע את תחיית הטליבאן.

בשלוש השנים הראשונות של נשיאותו, אובמה הגדיל פי שלושה ויותר את מצבת הכוחות האמריקאיים באפגניסטן, עד כמעט 110 אלף. הוא אפילו שלח לשם את הגנרל שהציל את עיראק מהתמוטטות, דייוויד פטראוס. אבל זה לא עבד. בשוך נשיאותו של אובמה, מספר החיילים ירד אל מתחת לעשרת אלפים והם לא מילאו עוד תפקיד פעיל במלחמה.

אבן הריחיים מכאבול עד קנדהר

"המלחמה הטובה" הפכה בהדרגה לאבן-הריחיים הכבדה ביותר מאז ומעולם על צווארה של ארה"ב. תווית המחיר על 18 השנה הראשונות הייתה 778 מיליארד דולר. עוד 44 מיליארד דולר הושקעו בתכניות שיקום ובנייה באפגניסטן, כולל סלילת דרך המלך מכאבול לקנדהר (אלה הם נתוני משרד ההגנה בוושינגטון. מחקר עצמאי של אוניברסיטת בראון ברוד איילנד העריך שההוצאות היו גבוהות בהרבה). אין זו דמגוגיה להזכיר, שסכומים כאלה היו יכולים לכסות חלק ניכר משיפוץ התשתיות של ארה"ב עצמה. הן זקוקות עד ייאוש לשיפוץ, אבל הקונגרס אינו מוצא את הכסף.

להיטותו של דונלד טראמפ להסתלק מאפגניסטן בהקדם האפשרי אינה שנויה במחלוקת. קשה להעלות על הדעת השקעה מעוטת תשואה יותר מזו של אפגניסטן.

פינוי חיילים אמריקאיים מאפגניסטן ומעיראק מאפשר לנשיא להתייצב בוויכוחי הטלוויזיה שלו עם ג'ו ביידן בחודש הבא, ולהכריז שהוא קיים את הבטחותיו לסיים את "המלחמות הנצחיות". זו היתה הבטחה פופולרית, וקיומה הוא פופולרי. לטראמפ אין חזון של ממש במדיניות חוץ, לא ממין חזונם של 13 קודמיו, ב-80 השנה האחרונות. אבל יש לו מערכת דחפים, שאפשר לאפיין כבדלנית. אלה דחפים שאיפיינו את ארה"ב רוב שנות קיומה, מאז ג'ורג' וושינגטון.

 "פרס נובל, פרס נובל"

הדיפלומטיה של טראמפ עברה להילוך בחירות גבוה במהלך הקיץ. הכיוון היה ברור: לסיים מלחמות אמריקאיות, ולהשכין שלום בין אויבים מושבעים. הנשיא קיווה להשיג את האפקט הזה עוד בקוריאה, בימי השיא של הפלירט שלו עם קים ג'ונג און, ב-2018. הוא גם השתכנע ש"עסקת המאה" ממשמשת ובאה בין ישראלים לפלסטינים. הוא הגיב בענווה אופיינית על הקריאות "פרס נובל, פרס נובל" מצד תומכיו, בעצרות בכל רחבי ארה"ב.

שלוחות של "עסקת המאה" צצו בינתיים במפרץ הפרסי, שאולי מעכשיו נצטרך לקרוא לו המפרץ הערבי. חבר בפרלמנט הנורווגי כבר ניצל את סמכותו להציג את מועמדות טראמפ לפרס נובל על עסקת האמירויות. חבר בפרלמנט השוודי הציע אותו לנובל על התערבותו בקוסובו-סרביה. אמנם אין אפילו קצה קצהו של סיכוי שטראמפ יקבל את הפרס, אבל בעיני עצמו הוא שקול עכשיו כנגד פיינאליסט באוסקר.

שליט איחוד האמירויות, ח'ליפה בין זאייד אל נאהיאן. קולות של נובל / צילום: Andrew Winnin, Associated Press

פרשת קוסובו-סרביה, צריך להגיד, גובלת בפארסה. שום איש בר דעת לא חשב שנשיא סרביה וראש ממשלת קוסובו יעשו שלום בלשכה הסגלגלה בבית הלבן. נשיא סרביה הוא נשיא סרביה בזכות סרבנותו, לא בזכות פייסנותו. "נירמול יחסי הכלכלה" בין שתי האויבות האלה היה המחיר שנשיא סרביה שילם על הפוטו-אופ בבית הלבן. הבה נראה מה ייצא מן הנירמול הזה. ניחוש: בין מעט מאוד ללא-כלום.

נשיא סרביה, אלכסנדר ווצ'יץ'. שלום כפוי / צילום: Olivier Matthys, Associated Press

ההישג הקונקרטי היחיד של הפסגה הדרום בלקנית היה כינון קשרים בין קוסובו לישראל. הקשר בין המהלך הזה לעתיד הבלקנים מקרי בהחלט. בשביל זה לא היה צריך את טראמפ או את ג'ארד קושנר. קוסובו הייתה נופלת אל חיקה של ישראל אילו ישראל הזמינה אותה ליפול. וישראל לא הזמינה מפני שקשריה עם סרביה, ולצורך זה עם רוסיה, היו חשובים לה יותר. היחסים הפתאומיים עם קוסובו הם המחיר שישראל משלמת על פטרונותו של טראמפ.

נשיא קוסובו, האשים טאצ'י. סרבן ידוע / צילום: רויטרס

כיוצא בזה גם משפחת המלוכה הסונית של בחריין משלמת מחיר על צורכי השיור שלה. לפחות 60% מנתיניה, השיעים, אינם רוצים בה, וסביר שהם ירצו עכשיו בשושלת חליפה אפילו פחות. ספק אם דגל ישראלי מתבדר במאנאמה יביא תועלת לשושלת. אבל מהיותה הבסיס של הצי החמישי האמריקאי, ומהיותה תלויה ברצונה הטוב של וושינגטון, היא מרכינה את ראשה, ומקווה שלא תתחרט.

לא כולם כמו אנגלה

בבית הלבן, הכול כפוף עכשיו לצרכיו הפוליטיים המיידיים של הנשיא. הוא מגלה מה שגילו בשלב כזה או אחר רוב קודמיו: מדיניות החוץ קלה להכוונה יותר כמעט מכל צד של מדיניות הפנים. אפשר להזיז אבנים על לוח השחמט במהירות וללא הגבלות. ביל קלינטון למשל ניסה לעשות שלום בין הישראלים לפלסטינים בשבוע האחרון של נשיאותו בת שמונה השנים.

לא תמיד ברור מדוע מנהיגים זרים מוכנים להשתתף במשחקי סיום העונה של נשיאי ארה"ב. אבל קשה מאוד לסרב לנשיא אמריקאי, בייחוד זה המפורסם בשמירת טינה. לא לכל אחד יש הכוח לעשות מה שעשתה אנגלה מרקל. הקנצלרית של גרמניה דחתה את הזמנת טראמפ להשתתף בוועידת ה 7G בקמפ דייוויד בחודש יוני. הנשיא היה להוט לפגישה כדי לסמל את "הפתיחה מחדש" לאחר הקורונה. מרקל משכה בכתפיה. היא אמרה שהקורונה מחייבת אותה להישאר בברלין ולהשגיח על ארצה.

מה שיכולה מרקל לעשות לא יוכלו לעשות נסיכים קטנים או ראשי ממשלה בינוניים. כולם קוראים את הסקרים, זה בטוח. אבל אין להם כל חשק להסתכן.

רשימות קודמות ב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים