גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זהירות, קנאים בסביבה

למה הם מקנאים בכם, איך תבחינו בכך, מה זה עושה לכם ולהם, ואיך מתמודדים עם הרעה החולה הזו?

משרד הייטק / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
משרד הייטק / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

כשאנשים מקנאים, לפי החוקר Buunk , הם חשים תחושת חוסר בהשוואה לאדם אחר, ולמעשה רוצים, לרוב באופן בלתי מודע, ליטול את הצלחותיו ואת כישרונותיו לעצמם.

הקנאה מצויה בכל מקום, גם במקום העבודה. היא יכולה להיות חיובית כשהיא מייצרת הנעה לפעולה, אך כשרצון להצליח בא על חשבון אחר, היא עלולה להיות הרסנית. במקרים רבים היא עלולה לגרום לעובדים לפעול בבריונות של ממש, לדוגמה בצורת רכילות והפצת שמועות על האדם שמקנאים בו.

ומדוע אנו רואים יותר מקרי קנאה בארגונים ימים אלה? למעשה, נמצא כי בעתות משבר אנשים בכל הרמות בחברה פגיעים יותר למצבי קנאה. משבר שהשפעותיו גם כלכליות מזמן מצב שבו ככל שגוברים ההפסדים, כך חוששים העובדים שמשרתם בסכנה, וגדלים הסיכויים להתמרמר על עמיתים שמצליחים סביבם בעבודה.

איך יכול עובד להבחין שמקנאים בו?

"אני שם לב שהם מדברים זה עם זה בלי הפסקה, אך איכשהו תמיד כשאני מתקרב, הם משתתקים או מחליפים נושא", מספר עובד שמוטרד בקשר לקנאת חבריו לעבודה. "כשמישהו בצוות מצליח הם תמיד מברכים אותו ומעצימים אותו, אבל איכשהו כשאני משיגה הישג חשוב או מקבלת פידבק חיובי בפומבי מהמנהל, הם נראים כאילו לא אכפת להם, ולא אומרים מילה טובה", מספרת עובדת אחרת.

"אני תמיד מושיט יד לעזרה, אבל כשאני זקוק לעזרה אני שם לב שבדרך כלל אין מתנדבים", מספר עובד נוסף, ומוסיף: "יש לי גם תחושה שהם לא משתפים איתי פעולה במכוון. כאילו חשים צורך תמיד לחלוק על דבריי, גם כשאני יודע שהם חושבים כמוני".

לעתים יכולה להיות לעובד תחושת בטן לכך שמקנאים בו, ובמקרים אחרים הסימנים נסתרים. למשל, העובדה שהעובדים המקנאים מחבלים בתוצריו ובתפוקותיו באופן פעיל בכך שהם מוסרים לו מידע כוזב, או העובדה שהם מדברים עליו מאחורי גבו, מספרים למנהל שקרים אודותיו, יוצרים אווירת עוינות סביבו ומותירים אותו מחוץ לקבוצה, וכדומה.

פוגע בכם, ולא משתלם להם

התחושה שמקנאים בו קשה מאוד להתמודדות בעבור העובד. היא מבודדת אותו חברתית ופעמים רבות גם מקצועית, ולעתים אף פוגעת בו ממשית: כדי להפסיק להרגיש מחוץ לקבוצה ולהיות מושא לקנאה, הוא עלול להוריד מיכולותיו במתכוון, וכך למעשה לפגוע בהישגיו ובאופציות הקידום וההצלחה שלו בארגון.

אולם הקנאה היא רעה חולה לא רק בעבור העובד המוצלח שמקנאים בו, כי אם גם בעבור המקנאים עצמם ומעסיקיהם. מחקרים מראים כי כשעובד מקנא בקולגה, זה עלול לפגוע משמעותית על התפוקה שלו. זאת משום שהקנאה פוגעת במערכת היחסים וגורמת למתח בסביבת העבודה, וקשרי העבודה הפגועים הללו משבשים את האפקטיביות של הצוות, למשל, גורמים לעובדים המקנאים להתעלם מרעיונותיו של הקולגה המהווה מושא לקנאתם, כפי שהודגם ב מחקר מאוניברסיטת הרווארד .

אם כן, למעשה, מושא קנאה שפועל כדי להפחית את הקנאה כלפיו מצד האחרים יועיל לא רק לעצמו אלא גם לקולגות המקנאים בו, לצוות כולו, וכמובן למעסיקיו.

מה עושים?

  • נסו שפה אחרת: נסו להשתמש בשפה מכילה יותר. למשל, חשבו ואמרו "אנחנו" במקום "אני", תנו קרדיט לאחרים על ביצועיהם - גם אם הם פחות מרשימים משלכם, וכיוצא בזה.
  • אל תשמרו את כל הטוב לעצמכם: יש להניח שאתם בעלי כישרון ייחודי שהופך אתכם ליוצאי דופן ביכולות כלשהי שמעוררת קנאה בצוות. אל תתעקשו לשמור יכולת זו לעצמכם באופן בלעדי. הציעו עזרה וסיוע לאחרים שרוצים ללמוד אותה. במקביל לכך, אך היוועצו גם אתם בהם, ותנו להם להרגיש טובים במה שהם עושים ומועילים בעזרתם (כהחלטה אסטרטגית, גם אם אינכם זקוקים לעזרתם בהכרח).
  • אל תתרברבו: אמנם מגיע לכם להיות גאים בהישגיכם, וחשוב שמנהליכם יכירו בהם, אך הישמרו מלהצטייר כיהירים, והקפידו שלא להתפאר באוזני הקולגות. פרסמו את הצלחותיכם, אך הקפידו לנסחן באופן צנוע, עובדתי ופשוט.
  • התחברו לבעלי השפעה אסטרטגיים: בחרו את בעלי הברית שלכם. דאגו שיהיו אלה בעלי כוח השפעה, וכאלה שאינם עסוקים בקנאה בהצלחתכם (משום שהם עצמם טובים בעבודתם, בעלי ביטחון בעצמם, וחשים שהם רק מרוויחים מיכולותיכם הייחודיות). אלה יהיו, בעת הצורך, התומכים שלכם.
  • הישמרו מלחבל בעצמכם בכוונה: היו ממוקדים וזכרו שהגעתם להכרה מכיוון שמקבלי ההחלטות והכוח מעריכים אתכם. המשיכו לפעול כדי להיענות לצורכיהם, והתאמצו ככל האפשר לראות את חצי הכוס המלאה, לא לדאוג ממה שחושבים עליך הקולגות הקנאים, ולא לקחת את הדברים באופן אישי מדי. באשר לאותם מקבלי החלטות - דאגו לנקות אצמכם מולם במקרה שהמקנאים מלכלכים על שמכם.

יעל מהודר היא יועצת ארגונית, מומחית לניהול ולקריירה , וכותבת הספר "המועמד הנבחר" והספר בערבית "העתיד הנבחר"

עוד כתבות

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד הוא פיתח את אפליקציית "פארמי", שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?