גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משקיעים צריכים לבחון השפעת תאגידים על החברה והסביבה

יותר מ-30 מיליארד דולר מוזרמים להשקעות אחראיות ואימפקט שמטרתן להשיג רווחים תוך שמירה על ערכים חברתיים ● אך אין דרך לדעת איזו השפעה חברתית יש למוצרים ולאופי הפעולות של החברות ● על הממשלות להכריח חברות לפרסם את נתוני האימפקט

משקיעים צריכים לבחון השפעת תאגידים על החברה והסביבה  / אילוסטרציה: שאטרסטוק
משקיעים צריכים לבחון השפעת תאגידים על החברה והסביבה / אילוסטרציה: שאטרסטוק

אם הייתם משווים בין המחירים שגובות מהסביבה 1,800 חברות שונות הייתם מגלים למשל שפעילותן של ססול וסולביי, שתי חברות כימיקלים עם מחזור של כ-12 מיליארד דולר כל אחת, גורמות לנזק סביבתי של 17 מיליארד דולר ו-4 מיליארד דולר בהתאמה, ואילו הנזק הסביבתי שגורמת חברת BASF, עם מחזור של 70 מיליארד דולר, הוא 7 מיליארד דולר.

ומה אם הייתם משווים בין העלויות החברתיות של חברות בשל מחסור בגיוון תעסוקתי? קחו לדוגמה את אינטל. החברה משלמת ל-50,000 עובדיה בארצות הברית יותר מ-7 מיליארד דולר בשנה, מקדמת את רווחתם ומעודדת גיוון. אבל אם תשוו בין הגיוון בקרב עובדיה לגיוון הדמוגרפי הכללי בסביבתה תגלו שההשפעה התעסוקתית החיובית של אינטל על הקהילה צונחת לכ-2.5 מיליארד דולר.

האם לא ראוי שנערוך השוואות כאלו בין כל החברות ונעודד מרוץ לצמרת?

הנתונים האלה נחשפים ב"פרויקט דוחות משוקללי אימפקט" של בית הספר למנהל עסקים של הרווארד שאותו מוביל ג'ורג' סרפיים ושאני משמש כיו"ר שלה.

לאחרונה פרסמנו באתר האינטרנט שלנו הערכות לגבי ההשפעה הסביבתית של יותר מ-1,800 חברות על פי מידע זמין לציבור. בשנה הבאה נוסיף מדדי אימפקט של המוצר ואימפקט תעסוקתי, ובכך נספק תמונה מלאה של השפעת החברות על הסביבה ועל החברה. אנחנו מאמינים כי מדובר בפריצת הדרך המשמעותית ביותר מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת ביצירת כלים למדידת ביצועים תאגידיים.

המפולת של וול-סטריט ב-1929 הבהירה למשקיעים כי ההחלטות שלהם להשקיע בחברה כזו או אחרת התקבלו מבלי להבין את הרווחים האמיתיים של החברות. ולכן בשנת 1933 דרשה ממשלת ארצות הברית מכל חברה להכין את הדוחות הכספיים שלה בהתאם ל"עקרונות חשבונאיים מקובלים" ולאשר אותם על ידי מבקר חיצוני. זאת הנורמה המקובלת כיום.

נציגים בקונגרס התריעו אז כי המהלך יבשר את קץ הקפיטליזם האמריקאי. למעשה, השקיפות הובילה לצמיחה אדירה בשוק ההשקעות, מאחר שמשקיעים וחברות הרגישו שהם יכולים לסמוך על שיטת החשבונאות בארצות הברית. כתשעים שנים אחר כך חושף משבר הקורונה בעיה דומה. הפעם דרושה שקיפות לגבי רמת ההשפעה של חברות על הסביבה ועל החברה.

היום יותר מ-30 מיליארד דולר מוזרמים להשקעות אחראיות (ESG) ולהשקעות אימפקט שמטרתן להשיג רווחים תוך שמירה על ערכים חברתיים וסביבתיים. כפי שאני מסביר בספרי, הסכום הזה שווה ערך לשליש מההון המנוהל על ידי גופי השקעות ברחבי העולם. אף על פי כן למשקיעים, כמו גם לצרכנים ולעובדים, אין דרך לדעת איזו השפעה חברתית-סביבתית יש למוצרים, לאופן ההעסקה ולאופי הפעולות של החברות.

מה שמניע את זרם ההשקעה הגדול הזה הוא דחייה של חוסר שוויון משווע, אפליה לא הוגנת ואדישות כלפי הפגיעה בסביבה. הערכים האלה נפוצים מאוד בקרב אנשים צעירים שנותנים להם ביטוי בבחירות היומיומיות שלהם באשר למוצרים שהם קונים, החברה שהם עובדים בה והמניות שבהן הם משקיעים.

אי שוויון חברתי וכלכלי מוביל לעיתים קרובות לאלימות שמאיימת על יציבות החברה שלנו. אנשים רבים בדמוקרטיות קפיטליסטיות מרגישים שהמערכת הכלכלית במדינתם אינה מחלקת בצורה הוגנת את התוצרים החברתיים והכלכליים ושהממשלה אינה מצליחה לתקן את המעוות. בינתיים הנזק הסביבתי שגורמות החברות הולך ומצטבר, והממשלות נאלצות לבזבז את כספי המיסים שלנו במאמצים עקרים למזער את הנזקים. המערכת הכלכלית שלנו הפכה לדוגמה מפוארת של הרס עצמי.

כדי להיחלץ מהמציאות המסוכנת הזאת עלינו לייצר מדדים וכלים שיסייעו לנו להעריך את ההשפעה שיש לחברות לפי "עקרונות אימפקט אחידים ומקובלים" ולשקף אותם בדוחות משוקללי אימפקט. הטכנולוגיה המתקדמת והביג דאטה מאפשרים לנו למדוד ולהעריך בצורה אמינה השפעות אימפקט. אם ממשלות יכריחו חברות לפרסם בתשקיפים ובדוחות הכספיים שלהן את נתוני האימפקט החל מעוד שנתיים מהיום, החברות יתחילו כבר עכשיו למצוא דרכים לשפר את האימפקט שלהן ולחפש פתרונות לאתגרים חברתיים וסביבתיים.

הדי המפולת משנת 1929 עדיין מצלצלים באוזנינו. הקורונה ערערה את ההרגלים ואת האמונות שלנו וגרמה לנו לפקפק בקפיטליזם. היא פתחה את הדלת לשינוי הדחוף שנדרש בתקופתנו: לתת לאימפקט מקום מרכזי בכלכלה שלנו, להפיל את דיקטטורת הרווח ולהסיט את השיקולים העומדים בבסיס קבלת ההחלטות העסקיות שלנו מפרדיגמה של סיכון-תשואה לפרדיגמה של סיכון-תשואה-אימפקט. אם ננצל את חלון ההזדמנויות אנחנו יכולים לשנות לטובה גם את הכלכלות שלנו וגם את החברות שבהן אנחנו חיים.

יש לנו הזדמנות פז לעשות צעד גדול קדימה. אם נמדוד ונעריך אימפקט של חברות נוכל לנווט את היד הנעלמה של אדם סמית באמצעות הלב הנעלם של השווקים וליצור את העולם שבו אנחנו רוצים לחיות. 

המחבר הוא יו"ר ועידת ההיגוי העולמית בנושא השקעות אימפקט וכתב את הספר "אימפקט: לעצב מחדש את הקפיטליזם כדי לחולל שינוי אמיתי"

עוד כתבות

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

השופט בדימוס ד''ר עדי זרנקין / צילום: פאול אורלייב

בן הבורר הוא בכיר בחברה מתחרה - האם זו עילה לפסילתו?

ביהמ"ש דחה את בקשת קבוצת סיגמא לפסול את הבורר ד"ר עדי זרנקין, שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, בשל טענה לחשש לניגוד עניינים, מאחר שבנו מכהן כבכיר ומחזיק במניות של חברה מתחרה לחברה שבלב המחלוקת

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"