גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כישלון זועק לשמיים": הקניונים נערכים להשבתה. ביג תעניק הקלות לשוכרים

מנכ"ל ביג מצהיר כי קבוצת הנדל"ן המניב תעניק פטור מדמי שכירות וניהול על הימים בהם החנויות יידרשו להיסגר בספטמבר ובאוקטובר בשל החלטת המדינה ● על התנהלות ההמשלה הוא כותב: "הכישלון זועק לשמיים, הטיפול במשבר הוא בגדר מחדל מהגדולים שחוותה המדינה מאז הקמתה"

ישראלים עושים קניות במרכז "ביג פאשן" באשדוד אחרי הסגר / צילום: Amir Cohen, רויטרס
ישראלים עושים קניות במרכז "ביג פאשן" באשדוד אחרי הסגר / צילום: Amir Cohen, רויטרס

רגע לפני הסגר: חברת הנדל"ן המניב ביג תוקפת את התנהלות הממשלה ומודיעה כי היא תומכת בשוכריה ומבטיחה גם הפעם, בדומה לסגר הקודם, פטור מדמי שכירות ודמי ניהול עבור אובדן ימי עבודה שיגרמו כתוצאה מהנחיית הסגר. כך עולה ממכתב שנשלח לשוכרי ביג והגיע לידי "גלובס".

אתמול אישרה הממשלה הטלת סגר מיום שישי הקרוב לכל תקופת החגים, עד ה-11 באקטובר. כחלק מההנחיות, עסקים שמקבלים קהל לא יוכלו להיפתח. כלומר, חנויות וקניונים רבים ייאלצו להשבית את פעילותם למשך שלושה שבועות (לא כולל חנויות חיוניות).

במכתב עליו חתום מנכ"ל הקבוצה, חי גאליס, הוא משמיע לראשונה ביקורת חריפה נגד התנהלות ממשלת ישראל במשבר. לדבריו, "כישולנה המתמשך של הממשלה בטיפול במשבר הקורונה מביא את כולנו שוב למצב של סגר", תוך שהוא מוסיף כי ישראל היא ה"מדינה היחידה בעולם שהממשלה מכניסה את אזרחיה לסגר כולל בפעם השנייה בחצי שנה", וכי "הכישלון זועק לשמיים, הטיפול במשבר הוא בגדר מחדל מהגדולים, שחוותה המדינה מאז הקמתה. הכישלון וההחלטות ההזויות והקיצוניות הן לא שלנו, אבל אנחנו אלה שמלשמים את המחיר".

לדברי מנכ"ל ביג, "למרות שעד כה לא זכינו לפיצוי ולו של שקל בודד מהמדינה בניגוד לעסקים רבים אחרים", הוא מצהיר על המשך התמיכה בשוכרים במרכזי הקניות שבניהולו. גאליס התייחס לכך שהקבוצה רשמה בדוחותיה הכספיים ברבעון השני הפסדי הכנסה של עשרות מיליוני שקלים. לדבריו, "אין לנו ספק כי אין דרך אחרת לבנות מרכזי קניות חזקים לעתיד הרחוב, בלי שוכרים חזקים - לא יהיו מרכזי קניות בריאים".

גאליס מתייחס גם לביקורת שנשמעה בתקשורת בנוגע לתוצאות החיוביות של קמעונאיות האופנה הציבוריות ואומר: "אנו מכירים בעובדה שהם אינם לוקחים בחשבון השפעות שליליות מהותיות שעדיין לא באו לידי ביטוי", ומבהיר - "לנו בביג, כמי שחיים את המסחר היומיומי, הקשיים הרבים שעמם הנכם מתמודדים בתקופה זו ברורים - יחד עם זאת בכוונתנו לפעול בכל הכלים ובנחישות, על מנת שהפעם ממשלת ישראל תכניס את ידה לכיס וגם היא תיתן כתף לנשיאת המשא הכבד בו אנו נושאים לבדנו מאז תחילת המשבר". ואולם, הפעם הוא גם מבהיר מראש כי שוכרים שיבטלו את הוראת הקבע באופן חד צדדי או לא יחדשו פעילות עם החזרה לשגרה, לא יזכו בהטבות.

חנויות שיפעלו לא יקבלו פטור משכירות

גם בסגר הראשון בחודשים מרץ ואפריל קבוצת ביג הייתה הראשונה לספק הקלות לשוכריה. כעת מפרטת ביג בנוגע לחודשים ספטמבר-אוקטובר כי יינתן כאמור פטור וזיכוי מדמי השכירות הבסיסיים ומדמי הניהול עבור אובדן ימי העבודה בפועל כתוצאה מהסגר, כשהזיכוי ירשם אצל השוכרים וישמש לתשלומים עתידיים. בנוסף, את תשלום שכר הדירה עבור חודש אוקטובר היא דוחה ל-20 לחודש, במקום בתחילתו.

כמו כן, מבהירה ביג כי בסיום שני חודשי הפעילות של ספטמבר-אוקטובר ועם קבלת הפדיונות יתבצע על ידה חישוב עומס שכר הדירה (שיעור היחס בין הפדיון לגובה שכר הדירה) ששולם בפועל בנוסף לזיכוי כאמור, אשר יושווה לעומס שכר הדירה בחודשים המקבילים ב-2019. במידה והעומס בשנת 2020 היה נמוך יותר מהתוצאה של עומס 2019 - תצא חשבונית השלמת שכר דירה כך שהעומס יהיה זהה לשנה קודמת. היתרה, במידה ותהיה, תשולם ב-20 בנובמבר.

עם זאת, ישנם שוכרים שלא ייהנו מהפטור המובטח מראש ובראשם המרכולים וחנויות הפארם שיידרשו לתשלום רגיל. גם שוכרים בתחום המשרדים, הבנקים, קופות החולים וחברות הסלולר ושאינם עוסקים במכירות ישלמו כרגיל.

בנוסף, רשתות "עשה זאת בעצמך", חשמל ואלקטרוניקה, תאורה, תקשורת, אופטיקה ותחזוקת הבית המורשות בפתיחת החנויות לפי הגדרות הסגר מתבקשות על ידי ביג להמשיך ולהפעיל החנויות במרכזי הפאואר סנטרס הפתוחים של ביג, ולא יקבלו את פטור על דמי השכירות מראש. כמו כן, בחברה מציינים כי במידה ותהיה פגיעה מהותית בפדיון, תינתן עזרה נקודתית.

לצד זאת מבהירים בחברה כי "במידה ועל פי החלטות רשויות המדינה יינתנו לשוכרים החזרים ותמיכות כלכליות עבור אובדן הפדיון, יושלמו תשלומי שכר דירה על חשבון הזיכויים והפטורים" שניתנו על ידה. עוד היא מעדכנת, כי בקניונים בהם כבר ניתנה הקלה לרבעון השלישי, לא תחול הקלה עבור חודש ספטמבר, אלא עבור חודש אוקטובר בלבד.

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים