גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפט נתניהו: בכירים לשעבר במשרד התקשורת וב"וואלה" יעידו ראשונים

הפרקליטות העבירה את שמות העדים מטעמה לפתיחת שלב ההוכחות בינואר עם תיק 4000 • קבוצת העדים הראשונה תכלול, בין היתר, את עד המדינה ניר חפץ, מנכ"ל "וואלה" לשעבר אילן ישועה, שני מנכ"לי משרד התקשורת לשעבר, ברגר ובר טל, ואת דרור שטרום

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: via Pool , רויטרס
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: via Pool , רויטרס

כך תיראה בינואר 2021 פתיחת שלב ההוכחות במשפטו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, המואשם בשוחד ובמרמה והפרת אמונים. לאור הוראת בית המשפט המחוזי בירושלים, העבירה הפרקליטות לסנגורי הנאשמים ב"תיקי האלפים" ולבית המשפט את שמות העדים הראשונים שהיא מבקשת להביא למסור עדות מטעמה במשפטו של נתניהו. עם זאת, הפרקליטות לא פירטה את סדר הבאת העדים אלא רק את קבוצת העדים הראשונה.

הפרשה הראשונה שבה יישמעו עדויות היא גם הפרשה "הכבדה" שבין שלוש הפרשות - פרשת 4000 (פרשת בזק-וואלה), שבה מואשם נתניהו בלקיחת שוחד מבעל השליטה לשעבר בבזק, שאול אלוביץ ומרעייתו איריס. כל אחד מבני הזוג אלוביץ מואשם במתן שוחד לנתניהו. לפי כתב האישום, נתניהו קידם עבור בזק הטבות רגולטריות שהיקפן נאמד בסכומי עתק, בתמורה לסיקור אוהד לו ולבני משפחתו באתר "וואלה" מקבוצת בזק.

הפרקליטות טוענת כי בני הזוג אלוביץ העניקו סיקור מוטה לנתניהו ובני משפחתו באופן שוטף ורציף, שכלל מעורבות וירידה לפרטים של המשפחה בתכנים. בתמורה, נטען, הורה נתניהו לאנשי משרד התקשורת, ובראשם שלמה (מומי) פילבר ששימש אז כמנכ"ל המשרד וכיום הוא עד מדינה בפרשה, לקדם את עסקת המיזוג של בזק עם יס ששוויה מוערך בכמיליארד שקל. 

לפי הודעת, הפרקליטות קבוצת העדים הראשונה שצפויה להעיד בתיק נתניהו היא: מנכ"ל אתר "וואלה" לשעבר, אילן ישועה, שיעיד ראשון; ולאחריו, עורך האתר לשעבר, אבירם אלעד; מנהלת מחלקת החדשות לשעבר, מיכל קליין; ראש דסק אתר "וואלה" לשעבר, עמית אשל; והמגיש הבכיר, דב גילהר.

לפי הודעת הפרקליטות, בקבוצת העדים הראשונה שתעיד במשפט, נמצאים גם מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר, אבי ברגר, שהוחלף בשלמה פילבר, שהוא כיום עד מדינה בתיק 4000. לפי האישום, פילבר הובא לתפקיד במקומו של ברגר, כדי לשמש עושה דברו של נתניהו שרצה לקדם את האינטרסים של קבוצת בזק. זאת, לכאורה בתמורה לקבלת סיקור מוטה לטובתו באתר "וואלה".

עוד נמצאים בקבוצת עדי התביעה הראשונה דרור שטרום, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים; בועז סטמבלר שהיה דובר משרד רה"מ; חוקרי הפרשה מטעם המשטרה ורשות ני"ע, פליקס כהן, ניר שוורץ, יניב פלג, מוטי אלמליח, קים לוי, שי חייק, יריב עמיעד ופולינה גלובזמן; עו"ד רלי לשם שייצג את אתר "וואלה"; טליה גרסטלר ממשרד לשם שנפגשה כעו"ד עם ישועה; ועדן בר טל, לשעבר מנכ"ל משרד התקשורת.

עד התביעה המשמעותי ביותר שמופיע בקבוצת העדים הראשונה שהעבירה  הפרקליטות, הוא עד המדינה, ניר חפץ. חפץ, לשעבר יועץ התקשורת של משפחת נתניהו, מסר עדות מפלילה לכאורה נגד ראש הממשלה, ועדותו בבית המשפט המחוזי בירושלים צפויה להמשך ימים רבים וארוכים.

כל אחד מעדי התביעה ייחקר בחקירה נגדית על ידי הסנגורים של נתניהו והזוג אלוביץ.

אופציה לשינויים בסדר העדויות

בהודעה שהוגשה לביהמ"ש ושעליה חתומים התובעים במשפט, עוה"ד יהודית תירוש-גרוס, אמיר טבנקין, ניצן וולקן ואסף עיסוק, מוסיפה וכותבת הפרקליטות כי עשויים לחול שינויים בסדר העדים שנמסר. "ראשית, בשל העובדה שמדובר בשלב מוקדם של ההליך, שבו טרם הוגשו תשובות הנאשמים לכתב האישום וטרם התבררה והתחדדה יריעת המחלוקת בין הצדדים. מטבע הדברים, תשובת הנאשמים לכתב האישום עשויה לייתר את עדותם של עדים מסוימים או להשליך על מיקומם בסדר פרשת התביעה", הסבירה הפרקליטות. "שנית, טרם תואמו מועדי רענון ועדות לכלל העדים, ומועדים אלו עשויים להשתנות מטעמים שונים, כולל אילוצים של העדים עצמם, שחלקם שוהה בחו"ל".

הפרקליטות מציינת כי בנוסף לעדים שמפורטים בתוכנית העדת העדים שנשלחה לסנגורים, ישולבו עדויות חוקרים נוספים שיובאו לצורך הוכחת קבילותם של מוצגי תביעה (ככל שלא יהיו הסכמות בנושאים אלה), ולצורך מתן עדות לגבי פעולות חקירה שבוצעו.

עדות מגובה בהקלטות ובהודעות

שלב העדויות עצמו ייפתח בינואר 2020, בעדותו של ישועה, לשעבר מנכ"ל "וואלה". ישועה הוא עד מפתח בפרשת 4000. זאת, מאחר שעדותו המפורטת והמגובה בהקלטות, הודעות ווטסאפ, ומיילים, היא זו שהביאה לכך שהיועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הורה לפתוח בחקירה פלילית נגד נתניהו, נגד אלוביץ ונגד שאר החשודים בתיק.

בעדות שמסר לחוקרי רשות ניירות ערך החל מה-12 בדצמבר 2017 ועד ה-18 בפברואר 2018, הודה ישועה בעצמו בטעויות שביצע. זאת, לדבריו, כשמילא אחר ההוראות של הבוס שלו לשעבר, שאול אלוביץ, להטות לכאורה את הסיקור באתר "וואלה" לטובת בנימין ושרה נתניהו ולהיכנע לתכתיבים של הזוג נתניהו בכל הנוגע לאופן הסיקור של פועלם באתר שהיה בניהולו.

ישועה זומן לחקירה ברשות ני"ע, לאחר שבמסגרת חקירה שעסקה בתחילת הדרך בחשד לביצוע עבירות ני"ע של בכירי בזק (תיק פרשת בזק בגלגולו הראשון), התגלו ממצאים שהצביעו על המעורבות החריגה של משפחת נתניהו בנעשה באתר החדשות שהיה בניהולו.

כשישועה "פתח" את הפה והחל למסור את עדותו, החוקרים נדהמו ממה ששמעו. למן הרגע הראשון של עדותו, ולאור הנפיצות הרבה של המידע שהוא הביא לחוקרים, כל מה שישועה אמר ומסר - דווח לגורמים הבכירים ביותר בפרקליטות - פרקליטות המחוז, פרקליט המדינה לשעבר, שי ניצן, והיועמ"ש מנדלבליט. בעדותו הצפויה בביהמ"ש יידרש ישועה לחזור על עדותו המפורטת באשר למערכת היחסים המושחתת לכאורה בין רה"מ לאלוביץ.

מאחר שישועה היה הגורם הניהולי הבכיר ב"וואלה", שהיה לו תפקיד משמעותי בהעברת המסרים בין בני הזוג נתניהו לבין עורכי האתר, כבר במהלך חקירתו הראשונה של ישועה, היו ברשות ני"ע ובפרקליטות מי שחשבו שלאור המידע שהוא מביא גם לגבי מעורבותו בפרשה, החקירה צריכה להפוך לחקירה שלו באזהרה כחשוד. אולם מנדלבליט וגורמים נוספים בצמרת הפרקליטות חשבו אחרת - וכך, ישועה יצא בשלום מחקירת הפרשה.

נתניהו יטען להגנה מן הצדק

הדיון הבא במשפטו של ראש הממשלה יתקיים ב-6 בדצמבר, והשופטים חייבו את נתניהו ואת יתר הנאשמים להתייצב אליו. מדובר בדיון תשובה לכתב האישום, וכן יועלו בו טענות מקדמיות. צוות ההגנה של נתניהו צפוי לטעון כי יש לבטל את כתב האישום נגדו מחמת הגנה מן הצדק. זאת, בין היתר, לאור התנהלות חוקרי המשטרה.

כתב האישום שהוגש בסוף ינואר האחרון לביהמ"ש המחוזי בירושלים נגד נתניהו ואחרים כולל בנוסף לפרשת 4000, שתי פרשות נוספות: 1000 (פרשת המתנות); ו-2000 (פרשת נתניהו-מוזס).

בפרשת 2000, המגוללת את שיחותיהם של נתניהו ומו"ל "ידיעות אחרונות" ארנון (נוני) מוזס, מואשם נתניהו בעבירה של מרמה והפרת אמונים ומוזס מואשם בעבירה של הצעת שוחד. לפי האישום, נתניהו פעל כדי לקדם חקיקה שתמצם את תפוצת "ישראל היום", העיתון המתחרה של "ידיעות אחרונות". בעיקר בסופי השבוע. בתמורה, כך נטען, הבטיח לו מוזס סיקור חיובי בכלי התקשורת של קבוצת "ידיעות אחרונות". האישום מובסס רובו ככולו על הקלטות שיחותיהם של השניים שבוצעו ביוזמת נתניהו ונמסרו לרשויות החקירה על-ידי ארי-הרו, לשעבר מנהלך לשכתו של נתניהו וכיום עד מדינה בתיק. 

בפרשת 1000 מואשם נתניהו בעבירה של מרמה והפרת אמונים, בכך שקיבל במשך תקופה ממושכת הספקה סדירה בשווי של כ-700 אלף שקל של סיגרים, שמפניה, תכשיטים וטובין נוספים מאנשי העסקים, ארנון מילצן וג'יימס פאקר. לפי האישום, במקביל למתנות שקיבל נתניהו, הוא עסק בקידום עניינים שנוגעים למילצ'ן באופן ישיר ועקיף - דוגמת "חוק מילצן" המעניק הטבות מופלגות לתושבים חוזרים; מיזם תעשייתי שהיה אמור להקים מילצ'ן יחד עם איש העסקים ההודי טאטא על גבול ירדן-ישראל; וניסיון לחדש למילצ'ן את הוויזה לארה"ב שנשללה ממנו. פאקר ומילצ'ן שצפוי להעיד על קשריו עם נתניהו במשפט, לא הואשמו בפרשה.

***מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר, עדן בר טל, מכהן בין היתר כדירקטור ב"גלובס".

***חזקת החפות: ההליכים המשפטיים נגד רה"מ בנימין נתניהו והזוג שאול ואיריס אלוביץ הם בעיצומם. הנאשמים מכחישים בתוקף את המיוחס להם בכתב האישום שהגיש היועמ"ש ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35