גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ד"ר טל בן שחר הוא ד"ר לאושר, והוא לא נולד מאושר

ד"ר טל בן שחר, מייסד האקדמיה ללימודי אושר, אומר שאושר הוא כמו יופי: "אי אפשר להגדיר אותו, אבל יודעים כשהוא שם"

ד"ר טל בן שחר / צילום: Laura Pedrick
ד"ר טל בן שחר / צילום: Laura Pedrick

אני: לא אדם רגוע במהותי וכילד הייתה תקופה ששברתי מחבטי סקווש מרוב עצבים. לא נולדתי מאושר, כי כנראה אין לי את הגנטיקה באושר, אבל גם על זה אני עובד, ואני יותר מאושר מלפני 30 שנים, ומקווה שבעוד חמש שנים אהיה מאושר יותר.

משפחה: משפחתה של אמא מסיגט ברומניה. סבא עבד במפעל בגדים, ובארץ במפעל סולוג. סבתא, גם היא מאותה העיר, נשלחה עם משפחתה ברכבת לאושוויץ, שם נרצחו כולם חוץ מאחותה ומשם הן הועברו לברגן בלזן. בסוף המלחמה היא שקלה 26 ק"ג והצליחה להחלים.

כשחזרה לסיגט, סבא יוסי ראה אותה במקרה והתאהב בה. הם התחתנו אחרי שבועיים וב-48' עלו לארץ, הוגלו לקפריסין, שם ילדו את אמא, בתם היחידה, והתיישבו ביד אליהו. כשהייתי בן 16 עלינו יחד לקבר אחותה, שהצילה את חייה במלחמה, והיא אמרה לי: "איזה עולם יפה זה, חבל שצריך לעזוב". לשמוע את המשפט הזה ממי שכל-כך סבלה, התחיל את ההתעסקות שלי בפסיכולוגיה חיובית.

הוריו של אבא הגיעו מאזור אוקראינה. סבא היה עילוי, והיה אמור לצאת ללימודים גבוהים בחו"ל, וממש לפני פרוץ המלחמה ב-1939 הוא הצליח לברוח לארץ. סבתא הגיעה מווינה ב-1934 לת"א, עם תחילתם של גילויי האנטישמיות. ההורים נפגשו במסיבת ריקודים בבני עקיבא, כשאמא למדה מיקרוביולוגיה בבר אילן ואבא הנדסת אלקטרוניקה בטכניון, התחתנו ועברו לרמת גן.

ילדות: משפחה דתית-לאומית. עד גיל תשע, כשאבא קיבל עבודה בדרום אפריקה ועברנו לשם בעקבותיו, למדתי בבית ספר דתי. גרנו בשכונה עם אנטישמיות עמוקה ולא פעם הלכתי מכות כי קראו לי "יהודי מלוכלך". הסקווש, שהפך למרכז עולמי, הציל אותי ואחרי חמש שנים חזרנו לרמת גן.

למדתי בתיכון בליך ובסיום הלימודים התאמנתי במכבייה. הייתי היחיד בתיכון עם כיפה על הראש, והורדתי אותה לפני הצבא. זכיתי באליפויות הארץ לנוער וכשסיימתי את הבגרות במגמת מחשבים ריאלית, יצאתי לשנתיים לשחק בסבב המקצועני בחו"ל וחזרתי כדי להתגייס כספורטאי מצטיין. אחרי שזכיתי ארבע פעמים באליפויות הארץ, הייתי עסוק במה אעשה כשלא אוכל להיות מקצוען, כי אין משהו אחר שאני אוהב.

במלחמת המפרץ לא ראיתי בית ומגרש במשך כמה חודשים טובים, ושבוע אחרי שחזרתי למגרש נפצעתי בגב ובמפשעה, פציעה חוזרת שגם ניתוח לא יכול היה להחזיר אותי למגרש. כשוויתרתי על הסקווש נכנסתי למשבר קיומי.

אקדמיה: מאמן שהיה לי הציע לי להתקבל להרווארד ולשחק שם סקווש לא מקצועני, שעתיים ביום במקום שש שעות. טסתי לשם ללמוד במגמת מחשבים וזכיתי באליפות המכללות. ואפילו שהכול, לכאורה, היה נפלא, בשנה השנייה נכנסתי לדיכאון, החלטתי לשנות כיוון ועברתי לפילוסופיה ופסיכולוגיה. לאורך הלימודים עידן עופר אימץ אותי, ובכל קיץ נסעתי לעבוד בחברת הספנות שלו בסינגפור. כשסיימתי את התואר, אחרי שנה שבה למדתי חינוך באנגליה, עבדתי אצלו שנתיים כיועץ הארגוני של החברה.

חזרתי לעשות דוקטורט בהרווארד, בתואר שהוא שילוב של מנהל עסקים והתנהגות ארגונית ועבדתי חלקית אצל עידן. המנחה שלי, פיליפ סטון, ממייסדי הפסיכולוגיה החיובית, הכניס אותי חזק לתחום כעוזר הוראה שלו, במחקר, ומדי פעם נתתי הרצאות. ב-2004, כשסיימתי את הדוקטורט, הוא היה על סף פנסיה והציע לי להמשיך ללמד את הקורס במקומו. תוך כמה שנים הוא הפך לפופולרי ביותר באוניברסיטה.

תמי: אשתי, בוגרת מגמת אמנות בבצלאל, עוסקת בעיצוב מוצר ועיצוב אמנותי, והיא לימדה בהרווארד. נפגשנו בסוף כיתה ב', כשהיא הייתה ב-א', בטיולית, בדרך לקבלת ספר תורה. היא לא הייתה מעוניינת בי וכשחזרתי מדרום אפריקה הפכנו לחברים, היו לנו פרידות ובסופו של דבר התחתנו. יש לנו שלושה ילדים ואנחנו גרים בניו ג'רזי, שאליה חזרנו אחרי עשר שנים שגרנו ברמת השרון, כי רצינו לתת להם חוויית רילוקיישן.

אושר ואיכות חיים: אושר הוא כמו יופי - אי אפשר להגדיר אותו, אבל יודעים כשהוא שם. ההגדרה שלי לאושר כוללת כמה אלמנטים:

א. רווחה נפשית רוחנית - למצוא משמעות וללכת עם התשוקות, התמקדות ב"כאן ועכשיו". לקבל את העובדה שלא בסדר זה בסדר. חשוב לקבל את הקושי כחלק טבעי מהחיים. על אחת כמה וכמה בתקופה מאתגרת.

ב. רווחה גופנית - ספורט משפיע על הנפש, שהוא סוג של סם בלי תופעות לוואי. בין שאנחנו בהסגר או לא, פעילות גופנית חשובה, לפחות שלוש פעמים בשבוע. זה יכול להיות הליכה בחוץ או הליכה במקום, הרמת משקולות או הרמת בקבוקי מים. ההשפעה של ספורט על הנפש היא לא פחות משמעותית מאשר על הגוף. בנוסף, שמירה על תזונה.

ג. רווחה אינטלקטואלית - סקרנות, ולמידה.

ד. רווחה בינאישית - אינטראקציה עם בני משפחה, חברים וקולגות. לבלות זמן איכות עם אנשים שאנחנו אוהבים ואוהבים אותנו. אם אפשר פנים מול פנים, מה טוב. אם לא, אז אפשר להקדיש זמן בטלפון או בווידיאו - להתחבר ולדבר באמת .

ה. רווחה רגשית - יכולת להתמודד עם רגשות כואבים ולטפח רגשות חיוביים. באופן קבוע, להתנתק מהשלילי ולהתחבר לעצמינו. לא חייבים להיות מחוברים לחדשות כל הזמן. אפשר לראות קומדיה, לקרוא ספר טוב, להקשיב למוזיקה או לעשות כל דבר אחר שיטעין את המצברים .

ו. ליצור הרגלים - ריטואלים - בריאים. קל מאוד בימים אלה ליפול לחוסר מעש ולאות. כדי שזה לא יקרה, אנחנו צריכים שהפעילויות החיוביות יהיו קבועות - לעשות גם כשלא הכי בא לנו. כל אלה מגובים במחקרים מדעיים. ההבדל בין עצב לדיכאון זה שדיכאון הוא עצב בלי תקווה. לכן חשוב להזכיר לעצמינו שגם זה יעבור !

האקדמיה ללימודי אושר: חוץ מללמד באוניברסיטת קולומביה, אני עסוק באוניברסיטה מקוונת ללימודי אושר, שהקמתי עם יובל קוץ. יש לנו סט הרצאות מוקלטות, ופעם בשבועיים סשן חי לאלפי סטודנטים במעל 60 מדינות. אנחנו מפעילים גם תוכנית לבתי ספר, מכיתה א' עד י"ב, ובינואר נתחיל ללמד תואר שני, שנמצא בתהליכי אישור של המל"ג האמריקאי. בארץ יש לנו את "מיטיב" עם תוכנית דומה לילדים ונוער.

ספורט: יוגה, פינג פונג, כדורסל עם הבנים וריקוד עם הבת.

תפיסת עתיד: אני מתמקד באקדמיה שלנו ורואה אותה צומחת לאוניברסיטה לכל דבר ומקווה שהאושר יהפוך לחוג בכל אוניברסיטה בעולם.

אישי: בן 49, נשוי ואב לשלושה, גר בניו ג'רזי
תפקיד: מייסד האקדמיה ללימודי אושר

עוד כתבות

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי, כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה בדה מרקר וכאן ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו , הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

בישראל מאשרים רשמית: חמינאי חוסל

גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור