גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ד"ר טל בן שחר הוא ד"ר לאושר, והוא לא נולד מאושר

ד"ר טל בן שחר, מייסד האקדמיה ללימודי אושר, אומר שאושר הוא כמו יופי: "אי אפשר להגדיר אותו, אבל יודעים כשהוא שם"

ד"ר טל בן שחר / צילום: Laura Pedrick
ד"ר טל בן שחר / צילום: Laura Pedrick

אני: לא אדם רגוע במהותי וכילד הייתה תקופה ששברתי מחבטי סקווש מרוב עצבים. לא נולדתי מאושר, כי כנראה אין לי את הגנטיקה באושר, אבל גם על זה אני עובד, ואני יותר מאושר מלפני 30 שנים, ומקווה שבעוד חמש שנים אהיה מאושר יותר.

משפחה: משפחתה של אמא מסיגט ברומניה. סבא עבד במפעל בגדים, ובארץ במפעל סולוג. סבתא, גם היא מאותה העיר, נשלחה עם משפחתה ברכבת לאושוויץ, שם נרצחו כולם חוץ מאחותה ומשם הן הועברו לברגן בלזן. בסוף המלחמה היא שקלה 26 ק"ג והצליחה להחלים.

כשחזרה לסיגט, סבא יוסי ראה אותה במקרה והתאהב בה. הם התחתנו אחרי שבועיים וב-48' עלו לארץ, הוגלו לקפריסין, שם ילדו את אמא, בתם היחידה, והתיישבו ביד אליהו. כשהייתי בן 16 עלינו יחד לקבר אחותה, שהצילה את חייה במלחמה, והיא אמרה לי: "איזה עולם יפה זה, חבל שצריך לעזוב". לשמוע את המשפט הזה ממי שכל-כך סבלה, התחיל את ההתעסקות שלי בפסיכולוגיה חיובית.

הוריו של אבא הגיעו מאזור אוקראינה. סבא היה עילוי, והיה אמור לצאת ללימודים גבוהים בחו"ל, וממש לפני פרוץ המלחמה ב-1939 הוא הצליח לברוח לארץ. סבתא הגיעה מווינה ב-1934 לת"א, עם תחילתם של גילויי האנטישמיות. ההורים נפגשו במסיבת ריקודים בבני עקיבא, כשאמא למדה מיקרוביולוגיה בבר אילן ואבא הנדסת אלקטרוניקה בטכניון, התחתנו ועברו לרמת גן.

ילדות: משפחה דתית-לאומית. עד גיל תשע, כשאבא קיבל עבודה בדרום אפריקה ועברנו לשם בעקבותיו, למדתי בבית ספר דתי. גרנו בשכונה עם אנטישמיות עמוקה ולא פעם הלכתי מכות כי קראו לי "יהודי מלוכלך". הסקווש, שהפך למרכז עולמי, הציל אותי ואחרי חמש שנים חזרנו לרמת גן.

למדתי בתיכון בליך ובסיום הלימודים התאמנתי במכבייה. הייתי היחיד בתיכון עם כיפה על הראש, והורדתי אותה לפני הצבא. זכיתי באליפויות הארץ לנוער וכשסיימתי את הבגרות במגמת מחשבים ריאלית, יצאתי לשנתיים לשחק בסבב המקצועני בחו"ל וחזרתי כדי להתגייס כספורטאי מצטיין. אחרי שזכיתי ארבע פעמים באליפויות הארץ, הייתי עסוק במה אעשה כשלא אוכל להיות מקצוען, כי אין משהו אחר שאני אוהב.

במלחמת המפרץ לא ראיתי בית ומגרש במשך כמה חודשים טובים, ושבוע אחרי שחזרתי למגרש נפצעתי בגב ובמפשעה, פציעה חוזרת שגם ניתוח לא יכול היה להחזיר אותי למגרש. כשוויתרתי על הסקווש נכנסתי למשבר קיומי.

אקדמיה: מאמן שהיה לי הציע לי להתקבל להרווארד ולשחק שם סקווש לא מקצועני, שעתיים ביום במקום שש שעות. טסתי לשם ללמוד במגמת מחשבים וזכיתי באליפות המכללות. ואפילו שהכול, לכאורה, היה נפלא, בשנה השנייה נכנסתי לדיכאון, החלטתי לשנות כיוון ועברתי לפילוסופיה ופסיכולוגיה. לאורך הלימודים עידן עופר אימץ אותי, ובכל קיץ נסעתי לעבוד בחברת הספנות שלו בסינגפור. כשסיימתי את התואר, אחרי שנה שבה למדתי חינוך באנגליה, עבדתי אצלו שנתיים כיועץ הארגוני של החברה.

חזרתי לעשות דוקטורט בהרווארד, בתואר שהוא שילוב של מנהל עסקים והתנהגות ארגונית ועבדתי חלקית אצל עידן. המנחה שלי, פיליפ סטון, ממייסדי הפסיכולוגיה החיובית, הכניס אותי חזק לתחום כעוזר הוראה שלו, במחקר, ומדי פעם נתתי הרצאות. ב-2004, כשסיימתי את הדוקטורט, הוא היה על סף פנסיה והציע לי להמשיך ללמד את הקורס במקומו. תוך כמה שנים הוא הפך לפופולרי ביותר באוניברסיטה.

תמי: אשתי, בוגרת מגמת אמנות בבצלאל, עוסקת בעיצוב מוצר ועיצוב אמנותי, והיא לימדה בהרווארד. נפגשנו בסוף כיתה ב', כשהיא הייתה ב-א', בטיולית, בדרך לקבלת ספר תורה. היא לא הייתה מעוניינת בי וכשחזרתי מדרום אפריקה הפכנו לחברים, היו לנו פרידות ובסופו של דבר התחתנו. יש לנו שלושה ילדים ואנחנו גרים בניו ג'רזי, שאליה חזרנו אחרי עשר שנים שגרנו ברמת השרון, כי רצינו לתת להם חוויית רילוקיישן.

אושר ואיכות חיים: אושר הוא כמו יופי - אי אפשר להגדיר אותו, אבל יודעים כשהוא שם. ההגדרה שלי לאושר כוללת כמה אלמנטים:

א. רווחה נפשית רוחנית - למצוא משמעות וללכת עם התשוקות, התמקדות ב"כאן ועכשיו". לקבל את העובדה שלא בסדר זה בסדר. חשוב לקבל את הקושי כחלק טבעי מהחיים. על אחת כמה וכמה בתקופה מאתגרת.

ב. רווחה גופנית - ספורט משפיע על הנפש, שהוא סוג של סם בלי תופעות לוואי. בין שאנחנו בהסגר או לא, פעילות גופנית חשובה, לפחות שלוש פעמים בשבוע. זה יכול להיות הליכה בחוץ או הליכה במקום, הרמת משקולות או הרמת בקבוקי מים. ההשפעה של ספורט על הנפש היא לא פחות משמעותית מאשר על הגוף. בנוסף, שמירה על תזונה.

ג. רווחה אינטלקטואלית - סקרנות, ולמידה.

ד. רווחה בינאישית - אינטראקציה עם בני משפחה, חברים וקולגות. לבלות זמן איכות עם אנשים שאנחנו אוהבים ואוהבים אותנו. אם אפשר פנים מול פנים, מה טוב. אם לא, אז אפשר להקדיש זמן בטלפון או בווידיאו - להתחבר ולדבר באמת .

ה. רווחה רגשית - יכולת להתמודד עם רגשות כואבים ולטפח רגשות חיוביים. באופן קבוע, להתנתק מהשלילי ולהתחבר לעצמינו. לא חייבים להיות מחוברים לחדשות כל הזמן. אפשר לראות קומדיה, לקרוא ספר טוב, להקשיב למוזיקה או לעשות כל דבר אחר שיטעין את המצברים .

ו. ליצור הרגלים - ריטואלים - בריאים. קל מאוד בימים אלה ליפול לחוסר מעש ולאות. כדי שזה לא יקרה, אנחנו צריכים שהפעילויות החיוביות יהיו קבועות - לעשות גם כשלא הכי בא לנו. כל אלה מגובים במחקרים מדעיים. ההבדל בין עצב לדיכאון זה שדיכאון הוא עצב בלי תקווה. לכן חשוב להזכיר לעצמינו שגם זה יעבור !

האקדמיה ללימודי אושר: חוץ מללמד באוניברסיטת קולומביה, אני עסוק באוניברסיטה מקוונת ללימודי אושר, שהקמתי עם יובל קוץ. יש לנו סט הרצאות מוקלטות, ופעם בשבועיים סשן חי לאלפי סטודנטים במעל 60 מדינות. אנחנו מפעילים גם תוכנית לבתי ספר, מכיתה א' עד י"ב, ובינואר נתחיל ללמד תואר שני, שנמצא בתהליכי אישור של המל"ג האמריקאי. בארץ יש לנו את "מיטיב" עם תוכנית דומה לילדים ונוער.

ספורט: יוגה, פינג פונג, כדורסל עם הבנים וריקוד עם הבת.

תפיסת עתיד: אני מתמקד באקדמיה שלנו ורואה אותה צומחת לאוניברסיטה לכל דבר ומקווה שהאושר יהפוך לחוג בכל אוניברסיטה בעולם.

אישי: בן 49, נשוי ואב לשלושה, גר בניו ג'רזי
תפקיד: מייסד האקדמיה ללימודי אושר

עוד כתבות

שמואל אלפסי, מנכ''ל אמנת / צילום: יח''צ

המניה שקפצה 50% בחודש והרווח של יורשי המייסד

מנייתה של חברת ניהול הפרויקטים וה־IT נסקה בכמעט מ־50% בחודש האחרון ● אשתקד, לפני הקפיצה הגדולה רכש המייסד, אברהם (לולו) אסף ז"ל, מניות משותפו תמורת 22 מיליון שקל

גיא נתן / צילום: תומר שלום

הוא רק בן 27, אבל כבר גורו של מעל 100 אלף עוקבים: "אנשים רואים שכל ירידה נמשכת חודש, וזו בעיה"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול; מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו"; וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

האם המשבר בהייטק הסתיים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח חדש חושף - סיכום השנה בהייטק: שיא בעסקאות לצד שפל במספר המועסקים

דוח חדש חושף כי בשנה החולפת נרשמה לראשונה ירידה שנתית במספר העובדים בענף ההייטק, ובמקביל הג'וניורים מתקשים להיכנס לשוק למרות שנת שיא פיננסית

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

הצעצוע הכי חם של השנה מיוצר בידי סטארט-אפ טכנולוגי שמעולם לא שמעתם עליו

איך חברה אלמונית שינתה כיוון פעמיים, כמעט אזל לה הכסף - ובסוף היא הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט

יוסי אבו / צילום: ענבל מרמרי

רגע אחרי שהממשלה אישרה את עסקת הענק למצרים - ניו-מד רוצה לתת למנכ"ל עוד 8 מיליון שקל

המחזיקה הגדולה במאגר לוויתן, ניו-מד אנרג'י של קבוצת דלק, רוצה להעניק למנכ"ל החברה יוסי אבו אופציות בהיקף של 8.1 מיליון שקל, כשהמנה הראשונה היא כבר "בתוך הכסף" ● כזכור, ניו-מד כבר ביצעה "אובר-רולינג" פעמיים בשנים האחרונות כדי לאשר לאבו תגמול למרות התנגדות אסיפת בעלי המניות

יוסי חסון / צילום: באדיבות מייטאון

"אני אופטימי – הדברים יחזרו לעצמם": היזם שעזב את עולם ההייטק, והקים חברת נדל"ן

מנכ"ל ויו"ר מיי טאון, יוסי חסון, היה בין המשקיעים הראשונים ב־Waze - ובשלב מסוים החליט "לחתוך" מעולם ההייטק וההשקעות אל הנדל"ן ● היום הוא מקווה להפוך את מיי טאון לאחת המובילות בהתחדשות עירונית, מודה כי בדיעבד היה נכנס לעולם הפינוי־בינוי מוקדם יותר, ומלין על הבירוקרטיה המכבידה: "תב"ע ובקשה להיתר בתוך חמש שנים? צריך להיות הודיני"

נאוויטס פטרוליום / צילום: נאוויטס פטרוליום

עם הנפט ממפרץ מקסיקו גם המזומנים יזרמו? רגע האמת של נאוויטס מגיע

לאחר שסיפקה למשקיעים תשואה פנומנלית של יותר מ–1,500% מאז ההנפקה, שותפות האנרגיה בראשות גדעון תדמור משאירה מאחור את שלב פיתוח המאגרים עתיר המזומנים, ונכנסת להפקה מאסיבית ויצירת תזרים חופשי ● האם מחירי הנפט מותירים למניה עוד אפסייד? ● מדור חדש

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

הרצליה היא שיאנית השכר הממוצע. ומי אחריה ברשימה?

עפ"י דוח השכר של ביטוח לאומי, השכר הממוצע בישראל עמד על 15,098 שקל לחודש במחצית הראשונה של 2025 ● הדוח מספק תמונה שונה מזו של הלמ"ס, שם הסכום עמד על 14 אלף שקל ● 9% מהשכירים בישראל מועסקים ביותר ממשרה אחת, וזו סיבה משמעותית לפער

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

המשקיעים הזרים נוהרים לבורסה, ואלו המניות האהובות עליהם – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הביטקוין רחוק בעשרות אחוזים מהשיא, אך זה קרה כבר 7 פעמים בעשור האחרון ● גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א ● 2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח ● רוב מומחי ההשקעות בוול סטריט צופים ש-2026 תהיה חיובית ● וגם: מה יעשה בנק ישראל לאור התחזקות השקל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; חומרים: shutterstock

דוח חדש חושף: שיא כל הזמנים להיקף הגיוסים בדיפנס טק הישראלי

היקף ההשקעות והאקזיטים עלה ב-2025, אך מספר סבבי הגיוס ירד וההון מתרכז בעסקאות גדולות בתחומי הסייבר וה-AI ● גם בנטרול סבבי ענק, היקף הגיוסים בסייבר בשנה החולפת גבוה מזה של 2021

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח: ישראל עדכנה את ארה"ב כי התרגיל האיראני עלול להיות הכנה למתקפה

על פי דיווח: הרמטכ"ל אייל זמיר התקשר למפקד פיקוד המרכז של צבא ארה"ב, ואמר לו שישראל מודאגת מתרגיל הטילים שבו החלו משמרות המהפכה, כך על פי שלושה מקורות ● עדכונים שוטפים

גיל שי / צילום: עומר הכהן

בגיל 14 הוא כבר כתב קוד. היום הוא אחרי שני אקזיטים ומנהל מאות מיליוני דולרים

"בכיתה ד' עברנו לברוקלין. אבא חשב שיהיה שם טוב יותר כלכלית, אבל נאבק לשרוד במכירת מקלטי רדיו בדוכנים. גרנו בשכונה לא טובה. גנבו ממני כסף באיומי סכין וקראו לי 'יהודי מלוכלך' בבית הספר" ● שיחה קצרה עם גיל שי, שותף-מנהל בקרן מירון קפיטל

עופר זיו, מנכ''ל ויתניה הפורש / צילום: דורון סהר

אחרי 16 שנה: מנכ"ל ויתניה עופר זיו עוזב את תפקידו. זה המחליף שלו

עופר זיו יסיים את תפקידו כמנכ"ל חברת הנדל"ן ויתניה בסוף מרץ 2026, ובמקומו ייכנס לתפקיד יריב בר-דעה, ששימש בתפקידו האחרון כסמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי בגב-ים ● מטעם ויתניה לא צוינה הסיבה לסיום כהונתו של זיו כמנכ"ל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסה; ת"א 35 שבר שיא בן 33 שנה

מדד ת"א 35 שבר שיא בפעם ה-60 השנה - היקף שלא נראה מאז 1992 ● מדד הבנקים ירד לאחר שהצוות הבין-משרדי לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים פרסם את הדוח הסופי ובו המליץ על הטלת מיסוי ● ארית דיווחה כי רשף בדרך להשלמת גיוס פרטי של כ-550 מיליון שקל, לפי שווי מוערך של כ-3.75 מיליארד שקל ● ריטיילורס נפלה לאחר שנייקי פרסמה דוחות מאכזבים

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

הבורסה בתל אביב לא ראתה שנה כזו מאז 1992 / צילום: Shutterstock

השיא ה־60: הבורסה בתל אביב לא ראתה שנה כזו מאז 1992. מה קרה אחר כך?

מדד ת"א 35 שבר ביום ראשון את השיא ה־60 מתחילת השנה. כך, שנת 2025 קטפה את התואר השנה עם הכי הרבה שיאים מאז השקת מדד הדגל ב־1992 ● גלובס בדק מה קרה בהיסטוריה אחרי שנים כל כך טובות בבורסה. ולמה שיאים לא תמיד מגיעים יחד עם תשואות גבוהות

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

הבלגן ב-i24NEWS: זעם בעלי המניות, קיצוצי התקציב וחוסר הוודאות באולפנים

ההודעה על העברת הבעלות ב־i24NEWS מחברת אלטיס ארה"ב לידיים הפרטיות של משפחת דרהי הכניסה את עובדי ומנהלי ערוץ החדשות לבלבול רב ● הסערות בחודשים האחרונים סביב החברה־האם, כולל תביעה מול JP מורגן, עשויות ללמד מה עומד מאחורי המהלך

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

מניית אינטרקיור נפלה על רקע קריסת בזלת, שחייבת לה 27 מיליון שקל

קבוצת החברות בזלת, שהייתה מפעל העיבוד והאריזה של אינטרקיור וגם רכשה ממנה חומרי גלם, נכנסה לאחרונה להקפאת הליכים, והיא חייבת לה 27 מיליון שקל ● מלבד עצם החוב שלא ברור מה יעלה בגורלו, אינטרקיור תצטרך כעת למצוא ספק אחר בתחום האריזה ● ומה קרה לשאר מניות הקנאביס בבורסה בת"א?

העיתונאי שלומי אלדר / צילום: צילום מסך יוטיוב

אול־אין פונה לחברה הערבית עם מחלקת פודקאסטים חדשה

בית הפודקאסטים אול־אין מקים מחלקה ייעודית לחברה הערבית בעקבות התחזקות ההאזנה בקרב צעירים וביקוש גובר מצד מפרסמים ● המרכז הארצי החדש להצלת צבי הים במכמורת נפתח לפעילות בהשקעה של 30 מיליון שקל ● ושורת מינויים חדשים בבזק, במשרד הפרסום מנצ' ובאיילון ביטוח ופיננסים ● אירועים ומינויים

יותר מאלף עסקאות לרכישת דירות חדשות בוטלו / איור: גיל ג'יבלי

יותר מאלף עסקאות לרכישת דירות חדשות בוטלו, ובשוק חוששים שזו רק ההתחלה

במשרד האוצר חשפו כי 6% מהעסקאות לרכישת דירות חדשות "על הנייר" ב־2023 בוטלו על ידי הרוכשים ● התופעה בולטת בעיקר במחוז הדרום, שמאופיין בשיעור גבוה של מבצעי מימון מצד הקבלנים ● הנפגעים העיקריים הם לרוב לא היזמים אלא הרוכשים עצמם, שלא מסוגלים להשלים את הרכישה ונאלצים לשלם פיצויים גדולים