גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי אתה דונלד טראמפ: עושה שלום – או "מצית סדרתי"

מה מעניין יותר את האמריקאים 47 יום לפני הבחירות: דגל ישראל בבירת בחריין או אסון אקולוגי עצום ממדים בחוף המערבי ● שריפות כילו אדמות יערות בגודל מדינת ישראל ● מושלים דמוקרטיים מפצירים בנשיא להאזין למדע ● "זה יתקרר, תחכו ותראו", הוא אומר, "המדע לא יודע"

גשר בידוול בר בקליפורניה, בשבוע שעבר צילום: AP-Noah Berger
גשר בידוול בר בקליפורניה, בשבוע שעבר צילום: AP-Noah Berger

כאשר נשיא ארה"ב פורס 700 כיסאות על הדשא בגן הוורדים של הבית הלבן, גם לוויין מרוחק בחלל החיצון יבחין בהם. הקול הבוקע מן הבית הלבן הוא תמיד הרם ביותר.

ממילא ישראל, האמירויות ובחריין מקבלות טיפול של עמוד ראשון בתקשורת האמריקאית. צריך לחטט די הרבה כדי לגלות את הפעם האחרונה שבה בחריין הגיעה אל העמוד הראשון בזכות עצמה (ולא, נניח, בזכות הצי החמישי של ארה"ב).

תשומת הלב הלא שגרתית הזו בוודאי מילאה תפקיד כלשהו בנכונותה של שושלת ח'ליפה להסתכן באיבת נתיניה וחלק משכנותיה, ולהגיע אל המעמד הזה. כללית, מנהיגים זרים מוכנים לשלם מחירים גבוהים על כרטיסי כניסה אל הבית הלבן. אבל זה כמובן אינו גורע מן ההיסטוריות של המעמד ומתחושת הסיפוק המובנת של ישראל ושל ידידיה.

הסיפוק גם מסביר מפני מה ראש הממשלה השיל את העכבות והעניק לדונלד טראמפ "מפתח אל לבו של העם היהודי" חודשיים ופחות לפני הבחירות לנשיאות. לא לגמרי בטוח שזיהוי כה קרוב עם טראמפ בקונטקסט של בחירות יועיל לעניינה של ישראל, בייחוד אם האופוזיציה תנצח, כפי שרומזים הסקרים.

קונטקסט של בחירות הוא עכשיו הקונטקסט היחיד בארה"ב. אין עניין אחד, פנימי או חיצוני, שאינו מתנהל בקשר ישיר עם הבחירות. ועם כל תשומת הלב להסכמי ישראל עם נסיכי המפרץ, מוטב לזכור שסדר היום האמריקאי גדוש בימים האלה בעניינים לא-מזרח-תיכוניים.

הכתום בשיפולי הרקיע

אם ראש הממשלה ומשלחתו טרחו להביט בשיפולי הרקיע לאחר שקיעת השמש בוושינגטון, אפשר שהם הבחינו בגוונים הכתומים, הלא-טבעיים. וושינגטון קרירה עכשיו מן הרגיל לספטמבר, וזו כשלעצמה סיבה טובה בשביל ישראלים להגיע אליה. אבל הצבע הכתום אינו צריך התפעלות אסתטית. גם לכתום, גם לצינה, יש סיבה לא נעימה מעיקרה: השריפה עצומת הממדים המכלה את יערות החוף המערבי של ארה"ב.

היערות שביערה האש עד כה, מכסים שטח השווה לזה של כל מדינת ישראל. אף כי הם רחוקים כדי 4,000 ק"מ מן החוף המזרחי, הרוח נושאת את תמרות העשן לכל רוחב היבשת, בגובה של שלושה ק"מ.

במדינת ורמונט, בקצה הצפון-מזרחי של ארה"ב, התעוררו אתמול התושבים לטמפרטורה של שתי מעלות. ורמונט תמיד קרה מן הרגיל, אבל התקרבות אל נקודת הקפיאה באמצע ספטמבר מעוררת אסוציאציות מקפיאות-דם של "השנה ללא קיץ", הלוא היא 1816, כאשר התפרצות של הר געש באיי הודו המזרחית (כיום אינדונזיה) הסתירה את השמש במשך חודשים, הורידה את הטמפרטורות בכל העולם, גרמה רעב, מחלות ותהפוכות פוליטיות.

ההבדל בין 1816 ל-2020 הוא כמובן בהיקף, אבל גם במידת הטבעיות. ב-1816 הטבע חמד לצון לכדור הארץ. ב-2020 מתנהל ויכוח נוקב על שיעור אחריותו של האדם.

חם מאוד בעמק המוות

השריפות בחוף המערבי באות בעקבות שש שנים של בצורת, כאשר בחלקים של קליפורניה נרשמו בחודשים האחרונים מעלות-החום הגבוהות ביותר על פני כדור הארץ (54.4 בעמק המוות של קליפורניה, 17 באוגוסט). באמצע אוגוסט, שירותי החיזוי בקליפורניה הוציאו בפעם הראשונה מאז ומעולם הזהרות מפני "טורנאדו של אש".

קליפורניה רגילה באש יערות, זה חלק מהווי הקיץ שלה. אבל לא נראה עוד כקיץ הזה, היקף השריפות גדול פי 27 מזה של השנה שעברה. הן התפשטו הרחק צפונה, אל אורגון ואל וושינגטון, בואכה גבול קנדה. בפורטלנד, העיר הגדולה ביותר באורגון, על שפת האוקיאנוס השקט, נרשמה בשבוע שעבר איכות האוויר הירודה ביותר עלי אדמות. היא היכתה בתחרות את דלהי, את מומבאיי, את בייג'ינג ואת שנחאי, לא הישג של מה בכך.

2. ״אני לא חושב שהמדע יודע״, מכריז טראמפ בצפון קליפורניה 
(15 בספטמבר)

באורגון, חצי מיליון בני אדם, או עשירית האוכלוסייה, נאלצו לעזוב את בתיהם. יותר מ-50 ישובים עלו באש. מדבר בעדו סרט הווידיאו הזה, רשק נעשה באמצעות רחפן, של שרידי העיר טאלנט (Talent) במדינת אורגון.

המדינות הכחולות, האנרגיה הירוקה

מדינות החוף המערבי נמצאות זה שנים בשליטת המפלגה הדמוקרטית. לא רק המושלים הם דמוקרטים אלא, למרבה החשיבות, גם רוב הצירים והסנאטורים באסיפות המחוקקות. השלוש הן "מדינות כחולות" לעילא ועילא (כחול, משום מה, הוא הצבע הדמוקרטי בארה"ב; אדום, למרבה התימהון, הוא הצבע הרפובליקאי). מועמדים רפובליקאים לנשיאות לא ניצחו בהן מאז שנות ה-80.

דונלד טראמפ מפורסם באיבתו למדינות ולערים שלא הצביעו לטובתו, או לטובת מועמדי מפלגתו. הוא זוקף כמעט כל חטא אפשרי לחובתן של ממשלות מקומיות מן האופוזיציה, בין אם זה התפשטות נגיף הקורונה, או פשע אלים, או, לענייננו, שריפת יערות.

1. ״הכחשת אקלים בקליפורניה הבוערת״, כותב "סן פרנסיסקו כרוניקל" על ביקור טראמפ (15 בספטמבר)

הוא נמנע ימים ארוכים מלטוס למדינות המערב, כדי לצפות בנזקים, להביע סולידריות או להציע עזרה. מושלי המערב חרקו שיניים. מדינותיהם מצטיינות בתודעה מפותחת של איכות הסביבה. הן מקדימות את כל השאר בניסיון לקדם חלופות חובבות-אקלים לדלק מחצבים. חוקי קליפורניה מחייבים את המדינה לבסס 60% מצורכי האנרגיה שלה עד שנת 2030 על משאבים מתחדשים; ו-100% עד שנת 2045.

אלה יעדים מעוררי מחלוקת, ויש בהחלט סיבה לפקפק בריאליות שלהם. אבל הנשיא טראמפ מגיע מן הקוטב השני: התנגדות כמעט מוחלטת לאנרגיה מתחדשת או להגבלות ממשיות על דלק מחצבים, בין זה אם על כרייה או קידוח ובין אם זה על שימוש.

יתר על כן, טראמפ כופר גם בממצאים מדעיים על הקשר בין פחמנים לשינוי האקלים. בבחירות הקודמות הוא נהג לתאר את שינוי האקלים כ"בדייה סינית", שנועדה להחליש את כלכלת ארה"ב. לאחר שנעשה נשיא הוא הוציא את ארה"ב מהסכמי פאריס על שיתוף פעולה בענייני אקלים.

1. ״הכחשת אקלים בקליפורניה הבוערת״, כותב "סן פרנסיסקו כרוניקל" על ביקור טראמפ (15 בספטמבר)

את הבוז שלו לאנרגיה ירוקה הוא מביע בכל הזדמנות. השבוע למשל הוא הקדיש חלק מנאום בחירות במדינת נוואדה לתיאור טורבינות-רוח מחלידות, שאיש אינו רוצה בהן, והן מכערות את קו הרקיע. הוא אפילו השווה את חלודתן עם ג'ו ביידן, יריבו הדמוקרטי, שהוא מכנה "ג'ו הישנוני", או "ג'ו האיטי".

"יתקרר, חכה ותראה"

בקליפורניה הנשיא נועד עם המושל הדמוקרטי גאווין ניוסום, שהיה נשוי פעם לחברתו של דונלד טראמפ ג'וניור, בכורו של טראמפ. חילופי הדברים הפומביים ביניהם נפוצו ויראלית על הרשת. הם הגיעו לשיאם בהכחשה מלאה מפי הנשיא של הקשר בין השריפות להתחממות האקלים. טראמפ עמד על דעתו מימים ימימה, שהאשמה לשריפות רובצת על ניהול כושל של היערות ועל היעדר דילול וביעור. זו הדעה שמושמעת תדירות בימין האמריקאי כל אימת שנידונות השריפות במערב

השר לענייני הסביבה בממשלת קליפורניה הפציר בנשיא שלא "לטמון את הראש בחול ולהתעלם מן המדע". הנשיא ירה מייד לעומתו: "זה יתחיל להתקרר, רק תחכה ותראה". השר השיב בנימוס, שלא כך חושב המדע. "המדע לא יודע", חתך נשיא ארה"ב. המושל ניוסום הצליח לסחוט מן הנשיא את ההודאה, ש"יש חילוקי דעות".

ביידן לא נסע מערבה. לוח הנסיעות שלו הוא מן המוגבלים ביותר שנראו במערכות בחירות בארה"ב. אבל הוא נשא נאום על השריפות ועל האקלים על רקע שדה במדינת מגוריו דלאוור, במרכז החוף המזרחי של ארה"ב. הוא קרא לטראמפ "מצית סדרתי", והזהיר כי התכחשותו למדע האקלים "תשרוף את הפרוורים במערב ותטביע את השכונות במערב התיכון".

להזכיר לאמריקאים את שיעור פגיעותם לתנודות האקלים באה סופת ההוריקן התורנית סאלי, אשר נחתה אתמול בחופי אלבמה ומיסיסיפי, בדרום העמוק של ארה"ב. עונת ההוריקנים כה צפופה השנה עד שלשירות המטאורולוגי עומד לאזול מלאי השמות הניתנים לסופות. ריבוי ההוריקנים מוסבר בעליית הטמפרטורה של מי האוקיאנוס האטלנטי, תוצאה של שינוי האקלים.

באיזו מידה האקלים יוכל להשפיע על מערכת הבחירות? קשה דעת, אבל ברור למדי שהוא ישפיע יותר, כנראה הרבה יותר, מדגל ישראלי מתבדר במנאמה. לפי מרכז פיו (pew) לחקר דעת הקהל, שני שלישים מן האמריקאים חושבים שממשלתם איננה עושה די לשיכוך השפעותיו של השינוי באקלים; 79% חושבים שצריכה להינתן עדיפות גבוהה לפיתוח אנרגיה חלופית. השאלה התלויה ועומדת היא באיזו מידה הנתונים הדרמטיים האלה יתורגמו ללשון אלקטורלית. אילו תורגמו במישרים לדונלד טראמפ מכחיש האקלים לא היה כל סיכוי.

רשימות קודמות ב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?