גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הזמן להודות: ישראל היא לא מעצמת כדורגל והכסף צריך ללכת לענפים אחרים

רוב הפעילות הספורטיבית בישראל נקטעה בחודש מרץ בעקבות הקורונה • אז מה בכל זאת כדי ללמוד מהשנה החולפת - שההשקעה בכדורגל לא מחזירה את עצמה ושבריכות שחייה חשובות לא פחות מאצטדיונים • וגם: איך ההסכם עם איחוד האמירויות יכול לשדרג את הספורט המקומי

רויטרס ערן זהבי / צילום: STRINGER, רויטרס
רויטרס ערן זהבי / צילום: STRINGER, רויטרס

1. קצת קשה לסכם את שנת תש"פ בספורט הישראלי, בעיקר כי החל מחודש מרץ לא ממש התקיים כאן ספורט. הספורטאים האולימפיים לא יצאו למשחקי טוקיו שנדחו, טורנירים ואירועי ספורט בוטלו, ומה שנשאר פחות או יותר הייתה התעקשות לסיים את ליגות הכדורגל והכדורסל ואחר כך המאמצים לפתוח אותן שוב.

אם רוצים בכל זאת לקבל טעימה מהאופן שבו הסתיימה השנה הזאת ועל המקום שלנו במפת הספורט העולמית אפשר לבחור את ארבעת המשחקים הבינלאומיים שקיימו נבחרות ישראל בכדורגל בשבועיים האחרונים - הנבחרת הבוגרת והצעירה. ארבעה משחקים מול יריבות "אימתניות" כסקוטלנד, סלובקיה, קזחסטן ואיי פארו הסתיימו ללא אף ניצחון ועם הפסדים מזהירים לאיי פארו וקזחסטן.

אפשר להאשים את המאמנים או את הקורונה, אבל בואו נשים את הדברים על השולחן: שני הכוכבים הישראלים הגדולים הנוכחיים שיחקו בשנים האחרונות בסין ובאוקראינה. הקבוצות הישראליות לא מצליחות לעשות שום דבר באירופה כבר כמה שנים.

ענף הכדורגל אחראי ל-30% מהספורטאים התחרותיים בישראל. הוא זוכה לחלק העיקרי מעוגת התקציב השוטפת, הוא נהנה לאורך השנים מההשקעה הגדולה ביותר בבניית מתקנים ואצטדיונים. הוא הנהנה הכמעט בלעדי מכספי השיווק של הטוטו.

כשראשי ערים בוחרים איפה לזרוק את כספי הארנונה בהקשר של ספורט, הם בוחרים כמעט תמיד בקבוצת הכדורגל של הרשות. כשהאוצר העניק רשת ביטחון בסך 110 מיליון שקל בשל נזקי הקורונה הכדורגל זכה ל-70% מהסכום. והכדורגל? הוא מעולם לא החזיר את ההשקעה.

אולי הגיע הזמן לשינוי. לאורך השנים נזהרו שרי ספורט שלא לפגוע בסטטוס קוו התקציבי. בין היתר בזכות נוסחת תבחינים לחלוקת כספי הספורט, שדאגה לשמר את מעמדו של הכדורגל כענף המתוקצב ביותר. לאחרונה נכנס למשרד הספורט חילי טרופר.

להבדיל משרים קודמים שהיו צריכים להיזהר משינויים רדיקליים מחשש שאלו יתנקמו בהם בקולות של חברי מרכזים בפריימריז - לטרופר אין באמת ממה לחשוש. יש לו צ’אנס להסתכל על הספורט ממקום אחר, תרבותי ועממי, שדואג לכלל ענפי הספורט.

סדרי העדיפויות בהשקעה בספורט חייבים להשתנות. מדינת ישראל צריכה להחליט מה היא רוצה להיות מאחר שהשקעה של 800 מיליון שקל בתקציב הספורט היא אוויר במונחים של מדינה. אנחנו, אין מה לעשות, לא מדינה של כדורגל. עם תקציב של 88 שקלים בממוצע לאזרח בשנה בספורט, ההשקעה צריכה להיעשות בצורה מושכלת יותר.

ענפים כמו כדורסל וכדורגל שיש להם את היכולת והכוח להביא משקיעים, מתוקף הפופולריות של הספורט, צריכים להשיל מעליהם את השמיכה התקציבית השוטפת העודפת. הם לעד יהיו פופולריים יותר, לעד יזכו בהסכמי טלוויזיה, בספונסרים. אז לפחות שישחררו את כספי המדינה לטובת 58 הענפים הנותרים.

2. הקורונה היא אולי הזמן המתאים לעצור את טירוף ההשקעות של העיריות בקבוצות ספורט עירוניות. בכל שנה משקיעות העיריות עשרות מיליוני שקלים בקבוצות הספורט המקצועניות, כאשר התירוץ להוצאת כספי הארנונה של התושבים הוא חינוכי - הכסף הזה מביא ילדים לעסוק בספורט במקום שיסתובבו ברחובות.

אבל האמת ידועה: כספי הארנונה שמממנים את קבוצות הספורט מופנים בסופו של דבר לתשלום משכורות של שחקנים ישראלים וזרים. כשצריך את הכסף לבנות אולם ספורט שחסר ברשות או בבתי הספר, מתברר שאין עוד מימון בנמצא.

הנה כמה דוגמאות לאופן שבו מנותבים כספי הארנונה לקבוצות הספורט: עיריית אשדוד השקיעה בשנים 2017 ו-2018 סך של 9.1 מיליון שקל (לפי דוח רשם העמותות) במועדון הכדורגל מ.ס. אשדוד, ובעצם אחראית ל-25% מהכנסות המועדון בשנים הללו. עיריית עכו מימנה בשנים הללו לקבוצת הכדורגל העירונית 4.2 מיליון שקל ובנוסף מעניקה לקבוצה הלוואות לטווח ארוך. וכך זה נמשך ונמשך.

כסף לקבוצות ספורט לא יכול לבוא על חשבון חוסר בבריכות שחייה, אולמות ספורט בבתי ספר, מגרשי טניס ומתקני התעמלות. ממיפוי שנעשה ברשויות המקומיות התברר כי שיעור מתקני הספורט שחסרים בהם ביחס למספר התושבים הוא עצום, והמצב רק יילך ויחמיר עם הצמיחה הדמוגרפית הצפויה כאן.

ילדים לא יסתובבו ברחוב אם יהיו להם מתקנים ראויים לעשות ספורט. לא בגלל שתהיה להם קבוצת כדורגל בליגת העל לשאוף אליה.

3. בהנחה שהמדינה לא צפויה לשנות בתקופה הקרובה את היחס התקציבי שלה לספורט, תש"פ מסתיימת עם הזדמנות גדולה של הספורט להשיג השקעות מבחוץ.

בשנים האחרונות השנור התרכז במיליארדרים מחו"ל דוגמת מיטש גולדהאר וסילבן אדמס ובישראלים בודדים שמשכו את העגלה כמו אלונה ברקת, יעקב שחר ואיזי שרצקי.

עכשיו זהו הסכם השלום עם איחוד האמירויות שמביא את אנשי העסקים הישראלים להציע את מרכולתם ושותפות כזאת או אחרת בקבוצות ספורט לטובת כסף שיגיע מהמפרץ.

מהי מרכולתו של משה חוגג? קבוצת כדורגל שדוחה במשך שנים כל אפשרות לשיתוף של שחקנים ערבים. זה לא נשמע טוב אמנם. אבל הפעם, עם הרצון המוצהר לשתף פעולה בכל כך הרבה גזרות ובשם השלום, זה לא יהיה מופרך להאמין כי כמה טיפות יכולות בהחלט ליפול גם על קבוצות ספורט בישראל. ואם לא שם אז בהשקעה בתשתיות ספורט, או ברכישת זכויות שמיות למבני תרבות ומתקני ספורט.

באיחוד האמירויות משקיעים סכומי כסף גדולים בספורט כבר למעלה מעשור, בעיקר בכדורגל האירופי. ההשקעה המוכרת ביותר היא המיזם במנצ’סטר סיטי. אבל חלק גדול מההשקעות נעשה באמצעות הסכמי חסות לקבוצות ספורט של שתי חברות התעופה הגדולות, אמירטס ואיתיחאד איירווייז.

חברת התעופה אמירטס היא הספונסרית הראשית של ריאל מדריד, מילאן, בנפיקה ועוד מועדונים. היא מפרסמת בטורנירי גולף, טניס, רוגבי, מרוצי פורמולה 1, בייסבול, קריקט, שייט וכמעט כל ענף קיים. איתיחאד, ששייכת לאמירות העשירה מאבו דאבי, מפרסמת את מנצ’סטר סיטי על כל שלוחותיה וקבוצותיה בעולם, כאשר הקו המנחה אותה לפרסם הוא קיומו של קו תעופה "פעיל משמעותית" לאותה מדינה.

פתיחת קו תעופה לישראל בזמן הקרוב מאוד היא חתיכת הזדמנות. עם דחיפה פוליטית נכונה לסייע גם קצת בתחום הזה, הספורט הישראלי יכול למצוא את עצמו בפני הזדמנות שהוא לא חלם עליה. 

עוד כתבות

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

למרות ההנחיות: חברות ביטחוניות שילמו מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות

מבקר המדינה פרסם דוח בנוגע לבקרה של משרד הביטחון על השימוש ב"משווקים" במסגרת עסקאות יצוא ביטחוני ● לפי הדוח, החברות הביטחוניות הישראליות התחייבו לשלם מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות בין השנים 2024-2022 ● עוד עולה כי לא הוקם מנגנון לביצוע ביקורות לעמידתן של החברות הביטחוניות בכללי הציות

עו''ד עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

עורכי הדין גזרו קופון מהמלצות על יועצים חיצוניים. עכשיו הלשכה שמה ברקס

ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין מרחיבה את האיסור להמליץ ללקוחות על יועצים חיצוניים תמורת תשלום, מעורכי דין בתחום ההתחדשות העירונית - לכלל התחומים ● איך בכל זאת אפשר להמליץ?

ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני / צילום: ap, Phil Noble

2,452 טון זהב עלולים להצית עימות חדש שיטלטל את כלכלת איטליה

תיקון חוק חדש באיטליה מבהיר כי זהב המדינה שייך לעם, ומעורר חשש שהממשלה תנסה להשתלט על העתודות ולפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ● המהלך מעורר דאגה גם באיחוד האירופי: לאיטליה יש עתודות זהב בשווי 280 מיליארד אירו, שהן חלק מהגיבוי למטבע המשותף

נשיא אוקראינה זלנסקי (מימין) וראש ממשלת יוון מיצוטאקיס / צילום: ap, Yorgos Karahalis

דרך יוון: כך עוקפת אירופה את הצורך בגז רוסי

אוקראינה ויוון משיקות ציר אנרגיה דרומי־צפוני שמוביל לראשונה גז טבעי מונזל אמריקאי היישר לקייב, ומעניק למזרח היבשת חלופה ממשית לתלות בגז הרוסי ● המהלך מחזק את מעמד יוון כצומת מרכזי אזורי בתחום ומעמיק את המעורבות האמריקאית במפת האנרגיה האירופית

לוחמי חיזבאללה בהלוויית רמטכ''ל חיזבאללה עלי טבטבאי / צילום: ap, Hussein Malla

ההתחמשות המחודשת של חיזבאללה והמסר לשליחה האמריקאית ללבנון

משרד הבריאות: הממצאים שהועברו מחמאס הגיעו למכון לרפואה משפטית לצורך זיהוי ● למרות ההסכם: ממשלת לבנון מאפשרת - וחיזבאללה ממשיך להתעצם ● שני חיילים נפצעו קל הבוקר בפיגוע דקירה ביישוב עטרת בבנימין; המחבל חוסל ● הלילה חוסל המחבל שדרס אמש לוחמת בפיגוע בחברון, אחרי שניסה לדרוס שוב את הלוחמים ● קטאר: נמשכים מאמצי התיווך כדי להגיע לשלב ב' בהסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

הפגנה בירושלים נגד גיוס חרדים לצה''ל / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

"השלכות כלכליות הרסניות": אגף התקציבים באוצר נגד מתווה חוק הגיוס

טיוטת החוק לפטור מגיוס, שהוגשה בשבוע שעבר, מעוררת התנגדות גם באגף התקציבים: "מתווה זה לא יביא להגדלת היקף המתגייסים" ● לפי האוצר, החוק יביא להפסד של עשרות מיליארדי שקלים למשק ולהכבדת הנטל על משרתי המילואים

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

אחרי הזינוק בבורסה: מיטב מכרה 5% מהמניות בחצי מיליארד שקל

לאחר שמניית מיטב זינקה בתוך שנה וחצי ב-650% והפכה לאחת מ-40 החברות הגדולות בבורסה עם שווי שוק של 9.5 מיליארד שקל, החברה מגייסת 500 מיליון שקל ממשקיעים בארץ ובחו"ל ● את הגיוס הוביל בנק ההשקעות ג'פריס

מסיושי סאן, מנכ''ל סופטבנק / צילום: ap, Ahn Young-joon

"בכיתי": מייסד סופטבנק מסביר למה החליט למכור מניות אנבידיה

מייסד הקונצרן היפני הגדול, מסיושי סאן, סיפר כי סופטבנק מכרה את החזקותיה באנבידיה כדי לממן השקעות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, כולל OpenAI ● בנוסף, הוא דחה את החששות בשווקים על "בועת בינה מלאכותית", ואמר כי אלו שטוענים זאת "אינם חכמים מספיק"

דרבי הכדורסל בין מכבי ת''א להפועל ת''א / צילום: עודד קרני

האם ליגות הכדורסל ייפרדו מערוץ הספורט אחרי 30 שנה?

בערוץ הספורט ומינהלת הליגות מקיימים מגעים להארכת החוזה ביניהם בשנתיים נוספות - אך במקביל עמלים במינהלת על מכרז חדש ● התנאים החדשים: 25 מיליון שקל לשנה, למשך 5 שנים

2025 צפויה להיות שנה חזקה לפנסיה של החוסכים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"השאלות החשובות השתנו": החוסכים זכו לשנה היסטורית, אבל איך תיראה 2026?

ביצועי הגמל והפנסיה בשנה הנוכחית בדרך לעקוף את שנת 2021 ולהפוך לטובים ביותר מזה עשור וחצי, הרבה בזכות הפריחה בבורסה המקומית ● במסלולי המניות התשואה מתחילת השנה כבר מתקרבת ל־23% ● ובכל זאת יש מי שמציע למשקיעים לעבור לאסטרטגיה זהירה

מבצעי בלאק פריידיי / צילום: ap, David Zalubowski

המרוויחים הגדולים מהבלאק פריידיי: ענף מוצרי החשמל וענף המחשבים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא מהנפגעים הגדולים בנובמבר, בשל תחרות בינלאומית חזקה

ניו יורק / צילום: Shutterstock

לראשונה בעולם: ניו יורק מחייבת קמעונאים לדווח מתי AI קובעת מחירים

חוק חדש בניו יורק מחייב קמעונאים לדווח כאשר מחירי מוצרים נקבעים ע"י AI על בסיס מידע שנאסף על הלקוחות ● המהלך מעורר זעם בקרב ארגוני הצרכנים, שרוצים ללכת רחוק יותר ודורשים איסור מוחלט על תמחור פרסונלי

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע בביקורת על הבנקים: מקשים על חברות הפינטק להיכנס לשוק

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך בכנס של בנק ישראל, "המערכת של שירותי תשלום יושבת על כמה רגולטורים וגם על מערכת מורכבת בין חברות התשלומים למערכת הבנקאית שמספקת להם שירותים" ● עוד הוסיף זינגר כי "נעשים הרבה מאמצים, אבל צריך להגיד ביושר, זה לא עובד נכון לעכשיו והמצב לא טוב"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; הביטקוין עלה ביותר מ-5%

לאחר הירידות אתמול: הממדים המרכזיים בוול סטריט ננעלו בעליות ● אירופה ננעלה במגמה מעורבת ● חברת התרופות הגרמנית באייר זינקה לאחר שממשלת ארה"ב קראה להגביל את התביעות נגדה ● חברת התוכנה האמריקאית מונגו די.בי זינקה ב-22%

סנטה קלאוס מבקר ברצפת המסחר של הבורסה בניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

ראלי סנטה יגיע השנה? אנליסטים מאמינים שזה תלוי בנתון אחד

בשבוע החולף, שבו חל חג ההודיה, מדדי המניות האמריקאיים המובילים הציגו התאוששות שבין 3%־5%, אבל אולי היה זה רק "הנגאובר" ● לאחר פתיחה שלילית לדצמבר אנליסטים מנסים להעריך אם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו

פערים במחירי הדירות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אותו בניין בתל אביב, שתי דירות שונות. למה יש פער משמעותי במחיר?

רובעים 3 ו־4, שעברו גל של התחדשות עירונית ומזוהים עם "תל אביב של פעם", נחשבים למבוקשים במיוחד בשוק הנדל"ן ● אך בעוד שמחירי דירות מסוימות נשארים גבוהים, דירות בקומות נמוכות ועורפיות רושמות ירידות משמעותיות ויוצרות פערים גדולים בין דירות סמוכות

יפית גריאני / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית שתוביל את מכירת חברת כרטיסי האשראי כאל לבעלי שליטה חדשים

יפית גריאני, לשעבר בכירה בישראכרט ובדיסקונט, נבחרה להוביל את כאל בעיצומו של הליך מכירה לבעלי שליטה חדשים ● היא נכנסת לתפקיד תחת מגבלות של חוסר ודאות רגולטורית ועם ציפייה ברורה: לשמור על ביצועים חזקים שיבטיחו את השווי המרבי בעסקה

חברת סלברייט / צילום: איל יצהר

סלברייט רוכשת חברה ב-170 מיליון דולר, מפטרת 20 עובדים בישראל

מהלך הפיטורים של סלברייט מגיע בתקופה שבה מניית החברה מציגה ביצועים חזקים יחסית לשוק ● בתוך כך, החברה הודיעה היום על השלמת רכישת חברת קורליום תמורת כ־170 מיליון דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

האוצר למשרדי הממשלה: הכינו צעדי התייעלות בשל הגדלת תקציב הביטחון

רה"מ נתניהו הבהיר לאחרונה כי בכוונתו להוביל הגדלה דרמטית של תקציב הביטחון, ב-250-350 מיליארד שקל במשך עשור ● על רקע זה, באוצר פנו הבוקר למנכ"לי משרדי הממשלה בדרישה להציג צעדי התייעלות שיאושרו יחד עם הצעת התקציב בממשלה בעוד יומיים