גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו: "ייתכן שלא תהיה ברירה אלא להחמיר את ההנחיות"

ראש הממשלה נתניהו מסר הצהרה לתקשורת פחות מ-24 שעות לפני הסגר: "אני לא אטיל סגר סתם. כל דבר נשקל בכובד ראש. חובתי לשמור על הבריאות והחיים שלכם" ● מוקדם יותר דן ראש הממשלה בשיחה טלפונית עם שר הבריאות ופרויקטור הקורונה בהחמרת הסגר, לרבות סגירת שווקים, בשל העלייה הגדולה בתחלואה

בנימין נתניהו / צילום: אורן בן חקון, פול
בנימין נתניהו / צילום: אורן בן חקון, פול

ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר הערב הצהרה לתקשורת. פחות מ-24 שעות לפני כניסת הסגר לתוקף, נתניהו שוקל להחמיר את הנחיות הסגר, וזאת לאור העלייה הגדולה בתחלואה.

"אזרחי ישראל, אנחנו לפני סגר שני מאז שהחלה המגיפה העולמית. הסגר הזה חשוב ומתבקש ו נעמוד בו כולנו יחד", פתח ואמר נתניהו. "גם בוושינגטון, עם ידידי סגן הנשיא פנס, עסקנו בקורונה. דנו בשיתוף פעולה. עשינו 2 הסכמי שלום היסטוריים . נראה את פירותיהם יחד. כבר ראינו סוכנות של אבו דאבי שפתחה סניף בישראל. אני מודיע, תהיינה מדינות נוספות.

"עם הנחיתה הסתערתי על המשימות", המשיך ראש הממשלה בדבריו. "הכרזנו על תוכנית כלכלית לשימור עובדים, נגדיל מענקים, נקצץ שכר בכירים. הכלכלה שלנו במצב טוב יותר מרוב כלכלות העולם. 

"בגל הראשון היינו ראשונים בסגר בזכות החלטות נכונות שלנו, והתחלואה היתה מן הנמוכות בעולם. והגל השני מכה בכל העולם. מדינות מטילות סגרים, כמו באוסטרליה לדוגמה. וכולם יגיעו להחלטה קשה כמו שלנו. אמרתי לכם שזה יעבוד כמו אקורדיון, וזה תלוי בדגל אדום שתניף מערכת הבריאות. 

"עשינו את כל המאמצים כדי לאזן בין בריאות לכלכלה. אך ביומיים האחרונים נרשמה עלייה גדולה בתחלואה. ולכן דיברתי היום עם אדלשטיין וגמזו ושאלתי האם המצב מחייב להדק מגבלות. זו היתה שיחה עניינית ורצינית. אני מעריך שבמצב התחלואה הזה, לא תהיה לנו ברירה אלא להחמיר. 

"אני אדון עם גנץ ושאר השרים, אך אני לא אטיל סגר סתם. כל דבר נשקל בכובד ראש. חובתי לשמור על הבריאות והחיים שלכם. ואם יש עלייה גיאומטרית זה מצב של אחרי הוספת מיטות ומכונות הנשמה, ותוספת רופאים ואחיות לא יכולים לעמוד בקצב, ואז מספר המתים יעלה ואתם תשאלו למה לא עשיתם מספיק. אני לא אהסס לקבל החלטות קשות יחד עם חבריי השרים.

"יש 2 הנחיות חשובות. לעטות מסיכות ולמנוע התקהלויות עד שנשיג חיסון. ככל שמדינות עושות זאת הן מונעות צעדים קשים. זה ייקח עוד חודשים עד שנראה את החיסונים השונים. אבל זה נראה באופק. אלה ימי מאמץ לאומי. הבריאות והכלכלה בידיים שלנו. זה הזמן לערבות הדדית. בעזרת השם ננצח".

"כל מי שיצא לחל"ת, יקבל רשת בטחון מהמדינה"

"החלטתי על דוגמה אישית וקודם כל תהיה הפתחת שכר שרים וח"כים", אמר שר האוצר ישראל כ"ץ, שעלה לדבר לאחר הצהרתו של ראש הממשלה. "פרשנו רשת בטחון כלכלית כדי לסייע לעצמאים ובעלי עסקים והיא עובדת היטב. אני בודק ומוודא שהכל מתנהל כפי שהובטח. 

"כל המובטלים שמובטלים בניגוד לרצונם מקבלים למשך שנה דמי אבטלה. וכל מי שיצא לחל"ת, יקבל רשת בטחון מהמדינה. החלטנו לתגבר את רשת הבטחון ולכן בתכנית עצמה יש הורדה של רף הסיוע לירידת פגיעה ב-25% , במקום 40%. כל העסקים שיפגעו בירידה ב-25% במחזור יקבלו השתתפות בארנונה. הדברים האלה באים במקביל גם להקדמת מענקים. ניתן מענקים על חשבון ספטמבר ואוקטובר. הנחינו את רשות המסים לתת פרישת מע"מ. בנוסף, לא נרצה שמעסיקים ישחררו עובדים לחל"ת.

ולכן מצפים מבעלי עסקים לשמור עובדים ולכן יש תמריץ של 5,000 שקל למי שישמור על העובדים לפי טבלה שקבענו. כל עובד שישמור יקבל מענקים. זאת כדי שתהיה ערבות הדדית.

"החלטתי לפעול לביטול סעיף קיזוז דמי אבטלה אם שיעור האבטלה ירד מ-10%. הגדלנו גם את ההלוואות. כדי להחזיר צמיחה, תכנית להכשרה מקצועית ותעסוקה. נעביר עוד חוקים מעודדי צמיחה".

יו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים ונשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, בירך על תוכניתו הכלכלית של שר האוצר: "בניגוד לסגר הראשון, כעת מורגש רצון אמיתי לסייע למגזר העסקי. אני מודה לשרי האוצר והכלכלה והתעשייה שאימצו את עמדתנו וקבעו מענק לשימור עובדים לצד שורה של הקלות תזרימיות וכספיות לטובת המעסיקים. הסגר השני הוא מכה קשה למשק ועל מנת שהעסקים יצאו ממנו בחיים, יש לעשות הכל כדי לספק להם את מכונות ההנשמה הנדרשות.

"אנו מדגישים כי שום תמיכה במגזר העסקי לא תהיה שלמה ללא החלטה נחרצת של הממשלה, להפנות את תקציבי הרכש הציבורי לתוצרת הארץ, בכדי לייצר מקומות עבודה בישראל במקום במדינות זרות. כך עושות כבר כיום המדינות המובילות בעולם, שכבר השכילו להבין כי יש להגדיל את הצריכה באמצעות רכש מקומי".

"התייעצות בריאותית"

מוקדם יותר קיים נתניהו דיון בהשתתפות פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו ושר הבריאות יולי אדלשטיין. גמזו אמור היה להתראיין בגלי צה"ל, והשדרנים ירון וילנסקי וקובי סודרי אף הודיעו מראש כי הוא יצטרף לשידור בשעה 17:30, אך כאשר התקרבה השעה, הסתבר שגמזו יעדר מן הראיון.

בדיעבד הסתבר שהוא נכנס לשיחה טלפונית עם נתניהו ואדלשטיין במהלכה הם דנים בהחמרת הסגר, לרבות סגירת שווקים. בלשכת ראש הממשלה ציינו כי מדובר ב"התייעצות בריאותית" וכי בודקים עד כמה הסגר אפקטיבי.

הכנסת דנה בתקנות

במקביל, ועדת חוק חוקה ומשפט נמצאת בכנסת ודנה מאז שעות הבוקר בתקנות. לפי החוק עומדים לרשותם 24 שעות לשנות, לתקן או לבטל את התקנות, כאשר חברי הכנסת של האופוזיציה מטיחים ביקורת קשה על התקנות, במיוחד לאור העבודה שמומחים רבים מציינים כי הסגר לא אמור להוריד את נתוני התחלואה, אלא רק לעצור את התפשטות הקורונה.

ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) שמע על הכוונה לשנות את התקנות ותקף את יו"ר הוועדה יעקב אשר. "אנחנו יושבים פה מן הבוקר ועובדים על התקנות והם בינתיים שוקלים בכלל לשנותן". בשלב ראשון, אשר לא היה מודע לשינויים הנרחבים וציין רק כי מדובר בתוספת ערים כאדומות. אבל בסופו של דבר הסתבר שמדובר בשינוי מהותי של התקנות.

בוועדה הגיעו להסכימה להגדיל את המרחק המותר בסגר מ-500 מטר ל-1,000 מטר. יור הוועדה ח"כ אשר אמר כי "בעקבות הדברים שנאמרו כאן בוועדה, יש הסכמה מצד הממשלה, וזה ייכנס במשאל טלפוני, ויגדילו מ-500 ל-1000 מטר כדי לתת לאנשים יותר מרחב". אשר ציין כי מדובר על יציאה רגלית בלבד: "הסגר לא הולך להיות קל, אנחנו עושים מה שאפשר".

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמ"שית מתנגדת להצעת לוין: "פגיעה קשה בציבור"

שר המשפטים יריב לוין מציע לשנות את תקנון הממשלה כך שלא תידרש חוות-דעת משפטית לקידום החלטות והצעות חוק – לרבות חוקים עם משמעות תקציבית ● היועמ"שית גלי בהרב-מיארה: "פגיעה חמורה בשלטון החוק, החלפת משילות בפריצות מסגרות התקציב"

נואה ווייל קוטף את גלובוס הזהב על משחקו ב''הפיט'' בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Mario Anzuoni

ההיגיון העסקי של הדרמה הרפואית: איך ד"ר אחד שווה יותר מעשרה דרקונים

ענקיות הסטרימינג מנסות לייצר "אירועים" טלוויזיוניים עם סדרות שעולות סכומים מטורפים כדי לצרף מנויים חדשים ● ובינתיים "הפיט" של HBO Max, שנחת בישראל, מוכיחה שוב שהפרוצדורה הרפואית הישנה והטובה היא עדיין אחד הנכסים המניבים ביותר על המסך

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האם בת של בעלת נחלה במושב זכאית למגרש ללא מכרז?

בעלת נחלה במושב שביקשה מרמ"י להקצות לבתה מגרש מגורים ללא מכרז עוד ב-2007, גילתה כי בקשתה נדחתה ● העליון הורה על עיכוב ביצוע פסק דין ליהלומן בן 87 שחויב במס של כ־34 מיליון שקל, עקב חשש שיקרוס כלכלית לפני בירור הערעור ● ושכנות שבנו דק בחצר משותפת חויבו להשיב את המצב לקדמותו ● 3 פסקי דין בשבוע

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח איראני: "חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי מחשש לתקיפה אמריקאית"

על רקע פריסת הכוחות של צבא ארה"ב במזרח התיכון, גורם איראני בכיר מזהיר: "אנו מקווים שהתגבור הצבאי הזה אינו מיועד לעימות ממשי" ● בחברת התעופה הצרפתית אייר פראנס החליטו להמתין עם ההחלטה הסופית לגבי ביטול הטיסות לישראל והערכת מצב סופית תתקיים היום ● דובר משרד ההגנה האיראני: "כוח הטילים של איראן גדל מאז מלחמת 12 הימים" ● חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי, בנו קיבל לידיו את הניהול השוטף ● דיווחים שוטפים 

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

ועדת החקירה בפרשת הצוללות מצאה: ליקויים ברכש במיליארדים והחלטות שסיכנו את ביטחון המדינה

ועדת החקירה הממלכתית לפרשת הצוללות וכלי השיט, בראשות נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס, מצאה "ליקויים מערכתיים היורדים לשורשם של תהליכי בניין הכוח וקבלת ההחלטות ברכש ביטחוני, בעלות של מיליארדי שקלים, ובתהליכים ביטחוניים-מדיניים רגישים אחרים" ● על המוקד: המל"ל, חיל הים, משרד הביטחון והקבינט המדיני-ביטחוני

אילוסטרציה: Shutterstock

שימוש שלא כדין במאות אלפי שקלים: צו פירוק לעמותה לניצולי שואה

הבקשה הוגשה לפני מספר חודשים, לאחר הליך ביקורת עומק שנערך בעמותה והעלה שורה ארוכה של ליקויים מהותיים ● לפי ממצאי הביקורת, מוסדות העמותה לא תפקדו כמתחייב, וסמכויות מהותיות רוכזו בידי מייסדת העמותה, ששימשה גם כמורשית החתימה להעברות הכספים שהועברו אליה

בודקים את המיתוס. ניצול המוח / איור: הנרי צ'רלטון בסטיאן, ויקיפדיה

אנחנו משתמשים בכל חלקי המוח שלנו - אז למה יש שמועות שלא?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לא 10% ולא 20% - האדם משתמש ב-100% מהמוח, ויש לזה הסבר אבולוציוני

יפתח רון-טל / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

אחרי שנתיים ללא יו"ר: הממשלה אישרה את מינוי יפתח רון-טל ליו"ר רשות שדות התעופה

מינויו של יפתח רון-טל ליו"ר מועצת רשות שדות התעופה אושר היום בישיבת הממשלה, לאחר שוועדת המינויים אישרה את מועמדותו בכפוף להסדר ניגוד עניינים ● המינוי מגיע לאחר תקופה ממושכת שבה לא כיהן יו"ר קבוע לרשות

מימין: מיכה קאופמן, אמנון שעשוע, קובי מרנקו / צילום: עומר הכהן, דויד גראב

הישראלית שזינקה בכ-50% בשבוע, ואלו שנפלו לשפל של כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● ארבה רובוטיקס זינקה בכ-50% תוך שבוע, מבלי שפרסמה דיווח מהותי ● מובילאיי נפלה לשפל של כל הזמנים, לאחר שהמשקיעים התאכזבו מתחזיותיה ל-2026 ● גם פייבר נגעה בשפל חדש, כשברקע חששות מתמשכים שפעילותה תיפגע מיישומי AI

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד מועמדת למכירה; אלו המתחרות עליה

על העסקה מתחרות קרן קוריאנית וקבוצת משקיעים ישראלית, כאשר המחירים שהוצעו משקפים פרמיה של 15%-25% על מחיר המניה בנאסד"ק ושווי של כמיליארד דולר ● המניה רחוקה מאוד מהשיא שרשמה ב-2021, אך עדיין נסחרת בתשואה של 98% ביחס למחיר ההנפקה שלה

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורה של עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, מיתוג והתוכניות להנפקה בבורסה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד, אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

מנהל בתי המשפט, השופט צחי עוזיאל / צילום: דוברות הרשות השופטת

הנהלת בתי המשפט: לבלום את החוק שיפגע בשכר השופטים

ועדת הכנסת צפויה לדון השבוע בהצעת החוק של ח"כ בוארון, ולפיה ועדה ציבורית תקבע את שכר נושאי המשרה הבכירים במגזר הציבורי כאחוז משכר נשיא המדינה ● על רקע ההערכות כי ההצעה תוביל לפגיעה בשכר השופטים, בהנהלת בתי המשפט מתריעים: השכר מבטא את האינטרס בעצמאות השופטים, ופגיעה בו תשליך על איכות השירות לציבור"

מדיניות של חברות התעופה / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה עם איראן: חברות התעופה הישראליות מגמישות את תנאי הביטולים

הצעדים נועדו להעניק לנוסעים גמישות גבוהה יותר בתכנון טיסות בתקופה הקרובה, והם מצטרפים להיערכות תפעולית ושירותית של החברות נוכח אי הוודאות הביטחונית ● אף שמדובר במהלכים דומים במהותם, היקף ההקלות ותנאיהן משתנים מחברה לחברה

פרופ' אסף מידני / צילום: עמית שטראוס

הרשות השנייה מינתה חמישה דירקטורים חדשים מטעם הציבור בערוצי הטלוויזיה

אילת אליאב ודניאל בוטוין מונו לדירקטורים בחדשות 13, פרופ' אסף מידני וד"ר מיכל שפירא מונו לדירקטורים בחדשות 12, ופרופ' אילן אבישר מונה לדירקטור בערוץ עכשיו 14

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

מתחת לצפי אך עדיין גבוה: יחס החוב לתוצר עמד על 68.6% ב-2025

יחס החוב לתוצר של הממשלה עמד ב-2025 על 68.6% - עלייה של 0.9% משנת 2024 ● העלייה, מטבע הדברים, מיוחסת להוצאות הכבדות של המלחמה, אך נראה כי הדרך לירידה משמעותית, גם בזמן הפסקת האש, עוד ארוכה ● נגיד בנק ישראל: "אנחנו לא ארה"ב ולא יכולים להתנהל עם חוב כפי שהם מתמודדים איתה"

שלומי שבת בקמפיין בני עי''ש. האוכלוסייה צפויה לגדול פי ארבעה / צילום: צילום מסך יוטיוב

המועצה שתצמח פי 3, והעיירה שתגדל מפנינת יוקרה לעיר קטנה: היישובים שבדרך להפוך למרחבים אורבניים

בית דגן הסמוך לנתב"ג ובני עי"ש שליד אשדוד הם שני יישובים כפריים קטנים למדי, אשר צפויים להתרחב בצורה משמעותית מאוד בשנים הקרובות ● הם לא היחידים: כחלק ממגמת הצמיחה המתוכננת בישראל עד שנת 2040, יישובים רבים צפויים לשנות את פניהם ● גלובס בודק איך שינוי שכזה צפוי להשפיע

אסתי פורטנוי / צילום: גבריאל סימן טוב

"כשהגעתי לראיון עבודה אצל מייקל ג'ורדן לא הבנתי כלום בכדורסל, אבל התקבלתי"

כשאסתי פורטנוי קיבלה הצעה לעבוד עם אגדת הכדורסל מייקל ג'ורדן, היא לא ממש התלהבה. אחרי הכול, כדורסל לא היה ספורט מועדף עליה. מאז חלפו כמעט 30 שנה שבהן היא משמשת כמנהלת השיווק והמנהלת האישית שלו ● בראיון מיוחד לגלובס היא מסבירה איך מתחזקים מותג שדור ה-Z מעולם לא ראה על המגרש, מה עומד מאחורי מותג הטקילה שלו סינקורו הנמכר גם בארץ, מה השיעור שלמדה ממנו, ואיך אפשר לשפר את תדמית ישראל בעולם

קניון אם הדרך / צילום: בר - אל

קניון M הדרך עומד שוב למכירה, וזאת הסיבה

חברת אוסטרליה ישראל של האחים ניומן ושלומי עקריש העמידה למכירה את החזקותיה בקניון ובנכס מסחרי נוסף בעפולה ● על פי ההערכות, המכירה נובעת מרצון לנקות את החברה לקראת מיזוג אפשרי עם אספן, וכן למימון רכישת מניות השליטה בחברת הנדל"ן