גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתניהו: "ייתכן שלא תהיה ברירה אלא להחמיר את ההנחיות"

ראש הממשלה נתניהו מסר הצהרה לתקשורת פחות מ-24 שעות לפני הסגר: "אני לא אטיל סגר סתם. כל דבר נשקל בכובד ראש. חובתי לשמור על הבריאות והחיים שלכם" ● מוקדם יותר דן ראש הממשלה בשיחה טלפונית עם שר הבריאות ופרויקטור הקורונה בהחמרת הסגר, לרבות סגירת שווקים, בשל העלייה הגדולה בתחלואה

בנימין נתניהו / צילום: אורן בן חקון, פול
בנימין נתניהו / צילום: אורן בן חקון, פול

ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר הערב הצהרה לתקשורת. פחות מ-24 שעות לפני כניסת הסגר לתוקף, נתניהו שוקל להחמיר את הנחיות הסגר, וזאת לאור העלייה הגדולה בתחלואה.

"אזרחי ישראל, אנחנו לפני סגר שני מאז שהחלה המגיפה העולמית. הסגר הזה חשוב ומתבקש ו נעמוד בו כולנו יחד", פתח ואמר נתניהו. "גם בוושינגטון, עם ידידי סגן הנשיא פנס, עסקנו בקורונה. דנו בשיתוף פעולה. עשינו 2 הסכמי שלום היסטוריים . נראה את פירותיהם יחד. כבר ראינו סוכנות של אבו דאבי שפתחה סניף בישראל. אני מודיע, תהיינה מדינות נוספות.

"עם הנחיתה הסתערתי על המשימות", המשיך ראש הממשלה בדבריו. "הכרזנו על תוכנית כלכלית לשימור עובדים, נגדיל מענקים, נקצץ שכר בכירים. הכלכלה שלנו במצב טוב יותר מרוב כלכלות העולם. 

"בגל הראשון היינו ראשונים בסגר בזכות החלטות נכונות שלנו, והתחלואה היתה מן הנמוכות בעולם. והגל השני מכה בכל העולם. מדינות מטילות סגרים, כמו באוסטרליה לדוגמה. וכולם יגיעו להחלטה קשה כמו שלנו. אמרתי לכם שזה יעבוד כמו אקורדיון, וזה תלוי בדגל אדום שתניף מערכת הבריאות. 

"עשינו את כל המאמצים כדי לאזן בין בריאות לכלכלה. אך ביומיים האחרונים נרשמה עלייה גדולה בתחלואה. ולכן דיברתי היום עם אדלשטיין וגמזו ושאלתי האם המצב מחייב להדק מגבלות. זו היתה שיחה עניינית ורצינית. אני מעריך שבמצב התחלואה הזה, לא תהיה לנו ברירה אלא להחמיר. 

"אני אדון עם גנץ ושאר השרים, אך אני לא אטיל סגר סתם. כל דבר נשקל בכובד ראש. חובתי לשמור על הבריאות והחיים שלכם. ואם יש עלייה גיאומטרית זה מצב של אחרי הוספת מיטות ומכונות הנשמה, ותוספת רופאים ואחיות לא יכולים לעמוד בקצב, ואז מספר המתים יעלה ואתם תשאלו למה לא עשיתם מספיק. אני לא אהסס לקבל החלטות קשות יחד עם חבריי השרים.

"יש 2 הנחיות חשובות. לעטות מסיכות ולמנוע התקהלויות עד שנשיג חיסון. ככל שמדינות עושות זאת הן מונעות צעדים קשים. זה ייקח עוד חודשים עד שנראה את החיסונים השונים. אבל זה נראה באופק. אלה ימי מאמץ לאומי. הבריאות והכלכלה בידיים שלנו. זה הזמן לערבות הדדית. בעזרת השם ננצח".

"כל מי שיצא לחל"ת, יקבל רשת בטחון מהמדינה"

"החלטתי על דוגמה אישית וקודם כל תהיה הפתחת שכר שרים וח"כים", אמר שר האוצר ישראל כ"ץ, שעלה לדבר לאחר הצהרתו של ראש הממשלה. "פרשנו רשת בטחון כלכלית כדי לסייע לעצמאים ובעלי עסקים והיא עובדת היטב. אני בודק ומוודא שהכל מתנהל כפי שהובטח. 

"כל המובטלים שמובטלים בניגוד לרצונם מקבלים למשך שנה דמי אבטלה. וכל מי שיצא לחל"ת, יקבל רשת בטחון מהמדינה. החלטנו לתגבר את רשת הבטחון ולכן בתכנית עצמה יש הורדה של רף הסיוע לירידת פגיעה ב-25% , במקום 40%. כל העסקים שיפגעו בירידה ב-25% במחזור יקבלו השתתפות בארנונה. הדברים האלה באים במקביל גם להקדמת מענקים. ניתן מענקים על חשבון ספטמבר ואוקטובר. הנחינו את רשות המסים לתת פרישת מע"מ. בנוסף, לא נרצה שמעסיקים ישחררו עובדים לחל"ת.

ולכן מצפים מבעלי עסקים לשמור עובדים ולכן יש תמריץ של 5,000 שקל למי שישמור על העובדים לפי טבלה שקבענו. כל עובד שישמור יקבל מענקים. זאת כדי שתהיה ערבות הדדית.

"החלטתי לפעול לביטול סעיף קיזוז דמי אבטלה אם שיעור האבטלה ירד מ-10%. הגדלנו גם את ההלוואות. כדי להחזיר צמיחה, תכנית להכשרה מקצועית ותעסוקה. נעביר עוד חוקים מעודדי צמיחה".

יו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים ונשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, בירך על תוכניתו הכלכלית של שר האוצר: "בניגוד לסגר הראשון, כעת מורגש רצון אמיתי לסייע למגזר העסקי. אני מודה לשרי האוצר והכלכלה והתעשייה שאימצו את עמדתנו וקבעו מענק לשימור עובדים לצד שורה של הקלות תזרימיות וכספיות לטובת המעסיקים. הסגר השני הוא מכה קשה למשק ועל מנת שהעסקים יצאו ממנו בחיים, יש לעשות הכל כדי לספק להם את מכונות ההנשמה הנדרשות.

"אנו מדגישים כי שום תמיכה במגזר העסקי לא תהיה שלמה ללא החלטה נחרצת של הממשלה, להפנות את תקציבי הרכש הציבורי לתוצרת הארץ, בכדי לייצר מקומות עבודה בישראל במקום במדינות זרות. כך עושות כבר כיום המדינות המובילות בעולם, שכבר השכילו להבין כי יש להגדיל את הצריכה באמצעות רכש מקומי".

"התייעצות בריאותית"

מוקדם יותר קיים נתניהו דיון בהשתתפות פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו ושר הבריאות יולי אדלשטיין. גמזו אמור היה להתראיין בגלי צה"ל, והשדרנים ירון וילנסקי וקובי סודרי אף הודיעו מראש כי הוא יצטרף לשידור בשעה 17:30, אך כאשר התקרבה השעה, הסתבר שגמזו יעדר מן הראיון.

בדיעבד הסתבר שהוא נכנס לשיחה טלפונית עם נתניהו ואדלשטיין במהלכה הם דנים בהחמרת הסגר, לרבות סגירת שווקים. בלשכת ראש הממשלה ציינו כי מדובר ב"התייעצות בריאותית" וכי בודקים עד כמה הסגר אפקטיבי.

הכנסת דנה בתקנות

במקביל, ועדת חוק חוקה ומשפט נמצאת בכנסת ודנה מאז שעות הבוקר בתקנות. לפי החוק עומדים לרשותם 24 שעות לשנות, לתקן או לבטל את התקנות, כאשר חברי הכנסת של האופוזיציה מטיחים ביקורת קשה על התקנות, במיוחד לאור העבודה שמומחים רבים מציינים כי הסגר לא אמור להוריד את נתוני התחלואה, אלא רק לעצור את התפשטות הקורונה.

ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) שמע על הכוונה לשנות את התקנות ותקף את יו"ר הוועדה יעקב אשר. "אנחנו יושבים פה מן הבוקר ועובדים על התקנות והם בינתיים שוקלים בכלל לשנותן". בשלב ראשון, אשר לא היה מודע לשינויים הנרחבים וציין רק כי מדובר בתוספת ערים כאדומות. אבל בסופו של דבר הסתבר שמדובר בשינוי מהותי של התקנות.

בוועדה הגיעו להסכימה להגדיל את המרחק המותר בסגר מ-500 מטר ל-1,000 מטר. יור הוועדה ח"כ אשר אמר כי "בעקבות הדברים שנאמרו כאן בוועדה, יש הסכמה מצד הממשלה, וזה ייכנס במשאל טלפוני, ויגדילו מ-500 ל-1000 מטר כדי לתת לאנשים יותר מרחב". אשר ציין כי מדובר על יציאה רגלית בלבד: "הסגר לא הולך להיות קל, אנחנו עושים מה שאפשר".

עוד כתבות

כמה מדינות חולקות גבול יבשתי עם איראן? / צילום: Shutterstock

לקסי זהרה ג'ונס היא בתו של זמר ידוע. מיהו?

על שם מי קרויה פרדס חנה, מהו פירושה העברי של הקללה הקבלית פולסא דנורא, ואיזה נחלים עוברים בתוך העיר מודיעין? ● הטריוויה השבועית

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

אולם התצוגה של Walk on plan. תוכנית של הבית בגודל אמיתי / צילום: WOP

לא קונים על עיוור: הטכנולוגיה שמשנה את הדרך שבה אנחנו קונים בתים

הסוף לחוברות מהקבלן ולדירות הדוגמה? פיתוחים טכנולוגיים שמאפשרים לדמות דירות עוד בטרם נבנו, מעניקים לקונים יכולת לראות את סביבת המגורים שלהם - הרבה לפני שהיא נבנתה ● בדקנו שלושה מהם

שנה מעולה בפנסיה ובגמל. מה צפוי בשנה החדשה? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלקח מטבלת התשואות: אף אחד לא נשאר בצמרת לאורך זמן

חברות הביטוח כבשו את המקומות הראשונים בתשואות הגמל לשנת 2025, בזכות ביצועי השיא של הבורסה בת"א ● עם זאת, במבט ל–3 ו–5 שנים הן עדיין מאחורי בתי ההשקעות ● מדוע זה כך, האם זה ישתנה בקרוב, ומה מנהלי ההשקעות חושבים שכדאי לעשות כעת עם הכסף

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; מיקרון ונובו נורדיסק עלו

המשקיעים המשיכו לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן, כאשר לפי הדיווחים האחרונים, בכירים אמריקאיים מסרו שהנשיא טראמפ דחה את ההחלטה על תקיפה בשלב זה ● המסחר ננעל אתמול בעליות, לאחר יומיים רצופים של ירידות ● באירופה נרשמו ירידות ברקע המתיחות הגאופוליטית

פינגוויני מגלן / צילום: Shutterstock

המפגש הבלתי צפוי עם הפומה לימד את הפינגווין לחשוש לא רק מהים, אלא גם מהיבשה

שינויי האקלים וההתערבות האנושית דוחקים מינים למפגשים שלא היו קיימים בעבר ● כזה הוא המקרה של הפומה, שהייתה רגילה לרדוף אחרי חיות יבשה, וגילתה "מוצר מדף" זמין בהרבה: פינגווין מגלן

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

לופטהנזה מאריכה את ביטולי טיסות הלילה לישראל עד סוף החודש

המהלך נובע מהערכת המצב הביטחוני במזרח התיכון, ונועד לאפשר לצוותי האוויר לשוב לבסיסיהם ללא לינה בישראל ● לדברי החברה, מרבית הטיסות הליליות הוזזו לשעות היום, ורק מספר מצומצם של טיסות בוטל

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המכסים החדשים של טראמפ על אירופה - בצל המאבק על גרינלנד

על רקע ניסיונותיו העקביים של טראמפ לרכוש את גרינלנד, הוא הודיע אמש על הטלת מכסים נוספים נגד שורת מדינות אירופיות, ביניהן צרפת, גרמניה ובריטניה ● החרפת הטון מגיעה לאחר שבשבוע שעבר מספר מדינות שלחו כוחות צבאיים אל האי ● באירופה יתכנסו היום לדיון חירום

מערכת פטריוט / צילום: יח''צ

ישראל כבר לא משתמשת בנשק הזה אבל ארה"ב קונה 2,000 מיירטים

צבא הודו חתם על חוזה בסך 35 מיליון דולר לאספקת מערכות שיגור רקטות המבוססות על פיתוחים של אלביט ● בתאילנד מביכים את בייג'ינג ומותחים ביקורת קשה על טנק המערכה הסיני ● ארה"ב סוגרת עסקה במיליארדים עבור תחזוקת מסוקי אפאצ'י ● וענקית הנשק לוקהיד מרטין מגדילה את קצת ייצור מיירטי הפטריוט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"בעל הבית היה בצרות": בכמה נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים בירושלים?

ברחוב אריה דולצין, קרוב לגן החיות התנ"כי בירושלים, נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים תמורת 3.13 מיליון שקל • הפנטהאוז עבר שיפוץ ומשקיף לנוף ירוק ופסטורלי לעמק • ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

העסקים עם קושנר, השותף מה-NBA: המיליארדר הישראלי שמונה למועצת השלום בעזה של טראמפ

יקיר גבאי שהונו מוערך על ידי פורבס ב-4.1 מיליארד דולר, הוא איש עסקים שצמח בשוק ההון הישראלי בשנות התשעים והקים אימפריית נדל"ן עסקית בגרמניה באמצעות חברת הנדל"ן המניב אראונדטאון, שבה הוא מחזיק כיום ב-15% מהון המניות

ג'ורדן פריד / צילום: zooz strategy

המנכ"ל שהימר על קריפטו לא מאבד תקווה: "התנודתיות במחיר הביטקוין היא פיצ'ר ולא באג"

ג'ורדן פריד מונה בקיץ האחרון למנכ"ל זוז אסטרטגיה, שקיבלה החלטה לשנות מיקוד עסקי - מתחום האנרגיה הקינטית תחת זוז פאוור, לחברת אוצר המחזיקה בנכסים דיגיטליים ● מאז המניה קרסה ב-85% עקב גיוס הון ועל רקע החולשה בשוק הקריפטו, וכיום היא בסכנת מחיקה מהנאסד"ק ● אבל פריד לא רק אופטימי, אלא משוכנע שביטקוין הוא חלק מהביטחון הלאומי של מדינה

במשלחי היד האקדמיים נפער פער בין מספר מחפשי העבודה למשרות הפנויות / צילום: Shutterstock

דווקא בעלי המיומנויות הנמוכות נדרשים יותר: הדוח המפתיע של שירות התעסוקה

שוק העבודה הדוק על הנייר, אבל ההתאמה בין סוג כוח האדם, המיומנויות והמשרות הפנויות נשחקת ● דוח שירות התעסוקה מציג תמונה של עודף אקדמאים מול מחסור חמור בעובדים בענפי התעשייה והבנייה, השכלת-יתר שלא מתורגמת למיומנויות – וטכנולוגיה ודמוגרפיה שמאיצות פערים

OnePlus / צילום: יח''צ

שיאומי רוצה תחרות עם כולם אבל יש לה דרך ארוכה לפניה

שיאומי שחררה את סדרת Redmi Note 15 שלה, והדגם Pro+ 5G מנסה לטשטש את הגבול בין מכשיר ביניים לפרימיום ● הוא מציע חבילה מרשימה על הנייר, אלא שתחרות עזה, לצד מחיר של מעל 2,000 שקל, מעלים את השאלה האם התמורה מצדיקה את ההשקעה

כריך בעגלת הקפה גן עד / צילום: אילון פמיליה

גם אנחנו לא האמנו שב־22:00 יש כזה תור למאפייה באמצע עיר

קינוח מושחת שמוגש במשתלה, גלריה עם אמנות ישראלית מתחלפת ומאפיית לחמים מיתולוגית שהתור משתרך אליה גם בחצות ● סיור מפתיע ברמת השרון

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

מה מחפש בישראל מולטי-מיליונר יליד איראן שרוצה לרפא סרטן דרך האף?

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

הממונה על התחרות מיכל כהן ושר הכלכלה ניר ברקת / צילום: כדיה לוי, אוליביה פיטוסי - ''הארץ''

בג"ץ יקיים דיון נוסף בהליך להדחת הממונה על התחרות

נשיא העליון עמית קיבל את בקשת היועמ"שית ונציב שירות המדינה לקיים דיון נוסף בפסק הדין מיולי האחרון, שאישר לכנס את ועדת המינויים כדי לדון בבקשתו של שר הכלכלה ברקת להדיח את מיכל כהן ● עמית: "השלכות רחבות על הליכי הפסקת כהונתם של נושאי משרה בכירים בשירות הציבורי"

ד''ר ג'רמי פוגל ואסף דוקטור ב''הצלחת של הארץ המובטחת''. מסע לאוכל קדום / צילום: יח''צ

הסדרה החדשה שחושפת מה היה בצלחת של היהודים הקדמונים

סדרת הדוקו החדשה של כאן 11 יוצאת למסע תרבותי־קולינרי מהמקרא ועד ימינו, ובוחנת כיצד חומרי הגלם, ההלכות והרגלי האכילה עיצבו את הזהות היהודית - מהלחם והמן במדבר ועד המטבחים היהודיים הגלובליים וארוחת הערב הישראלית

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

טראמפ מאיים בהטלת מכסים על מדינות שיתנגדו להשתלטות על גרינלנד

נשיא ארצות הברית אמר כי הוא שוקל להטיל מכסים על מדינות שיתנגדו למהלך האמריקאי בנוגע לגרינלנד ● “אנחנו צריכים את גרינלנד לצורכי ביטחון לאומי, ולכן ייתכן שאעשה זאת"