גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופטת בית המשפט העליון בארה"ב רות ביידר גינסבורג נפטרה בגיל 87

גינסבורג, שהפכה בשנים האחרונות גם לאייקון תרבותי, נפטרה ממחלת הסרטן ● קידמה פסיקות ליברליות בעליון בסוגיות נפיצות בחברה האמריקאית: זכויות הפלה, נישואים חד מיניים ועוד ● "המשאלה הכי עזה שלי היא שלא יחליפו אותי בתפקיד עד שיושבע נשיא חדש", אמרה לפני מספר ימים

השופטת רות ביידר גינזבורג ז"ל / צילום: Cliff Owen, Associated Press
השופטת רות ביידר גינזבורג ז"ל / צילום: Cliff Owen, Associated Press

שופטת העליון רות ביידר גינסבורג מתה הלילה (שבת) בביתה בוושינגטון והיא בגיל 87 מסיבוכי מחלת הסרטן שממנה סבלה בשנים האחרונות.

גינסבורג, שמונתה לפני 27 שנים ב1993 לכהונה בבית המשפט העליון ונמנית על הצד הליברלי בו, הפכה בשנים האחרון גם לאייקון תרבותי עם שלל סרטים דוקומנטריים ועלילתיים בנוסף לספרי ילדים שנכתבו ונעשו עליה. כחלק מהאהבה והתעניינות הציבורית בה, יהודיה נמוכת קומת בגובה 1.55, היא זכתה לכינוי "Notorious R.B.G". (רפרנס לכינוי של הראפר "Notorious B.I.G").

הייתה אייקון תרבותי. ציור של רות ביידר גינזבורג בחנות במנהטן / צילום: Andrew Kelly, רויטרס

"זה לגמרי הגיוני שהשופטת גינזבורג הפכה לאייקון לדורות הצעירים יותר", אמרה עוד ב-2014 שופטת העליון אלנה כגן, "ההשפעה שלה על החוק האמריקאי ועל אמריקה בכלל היא יוצאת דופן בהיקפה... כעורכת דין ולאחר מכן כשופטת, היא שינתה את פניה של החקיקה נגד-אפליה".

"היא יכולה לקחת קרדיט על כך שהחוק במדינה הזו עובד עבור נשים", אמרה כגן ושהוסיפה עוד כי בעשותה כך גינסבורג גם סללה את הדרך לקריירה שלה.

מותה מגיע לאחר שבשנתיים האחרונות היא נכנסה ויצאה מבתי חולים בשל בעיות רפואיות שונות. משך כל הזמן הזה היא המשיכה להגיע לבית המשפט.

אלפים מילאו את רחבת בית המשפט העליון בארה"ב לאחר ההודעה על פטירת רות ביידר גינזבורג / צילום: Alex Brandon, Associated Press

נשיא בית המשפט העליון האמריקאית, ג'ון רוברטס, ספד לה אמש (ו'): "האומה שלנו איבדה משפטנית בעלת שיעור קומה היסטורית. אנו בבית המשפט העליון איבדנו עמיתה יקרה. היום אנו אבלים, אך אנו גם סמוכים ובטוחים כי הדורות הבאים יזכרו את רות ביידר גינסבורג כפי שהכרנו אותה - מגינת צדק נחושה ובלתי נלאית".

על פי דיווח ב-NPR, גינסבורג אמרה לנכדתה כמה ימים לפני שמתה כי היא מקווה שהיא לא תמות לפני שייבחר נשיא חדש לארה"ב. "המשאלה הכי עזה שלי היא שלא יחליפו אותי בתפקיד עד שיושבע נשיא חדש", היא אמרה לנכדתה על פי הדיווח. ולא בכדי. מותה של גינסבורג מפנה מקום חשוב מאוד בבית המשפט העליון. מותה, ואולי נכון יותר לומר תזמון מותה של השופטת גינסבורג הליברלית כאמור, עשוי לעצב בצורה דרמטית את בית המשפט העליון במדינה לאורך שנים. ההתעסקות במי ימלא את מקומה צפויה לתפוס כותרות ודיונים רבים כאשר יש עוד פחות מחודשיים על לבחירות לנשיאות ארה"ב.

רות ביידר גינזבורג ז"ל מציגה את גלימות השופטת שלה / צילום: Jonathan Ernst, רויטרס

הורים יהודים, מצטיינת בלימודים

גינסבורג נולדה בברוקלין בניו יורק בשנת 1933 למשפחה יהודית. האב היה מהגר מאודסה והאם נולדה להורים עם שורשים אוסטרים. כבר בילדותה הצטיינה רות בלימודיה ואת התיכון היא סיימה כבר בגיל 15. בשנת 1956 החלה גינסבורג את לימודיה בהארוורד - 1 מתוך 9 נשים בלבד בכיתה של 500 סטודנטים בסך הכל.

"איך הייתה ההרגשה להיות אחת מתשע נשים במחזור של יותר מ-500 גברים?", מעלה גינסבורג את השאלה בסרט דוקומנטרי שנעשה עליה לפני שנתיים, "הרגשתי שאני כל הזמן נבחנת. אז אם התבקשתי לדבר בכיתה, חשתי שאם לא אשיב תשובה נכונה, אני נכשלת לא רק אישית, אלא בשביל כל הנשים. גם הייתה לי תחושה לא נוחה שמפקחים עליי. בארוחה של הדיקן לכבוד הנשים שהתקבלו ללימודים בבית הספר למשפטים, הוא ביקש מכל אחת מאיתנו לקום ולהסביר לו למה אנחנו תופסות מקום שיכול היה לשבת בו גבר".

"נוחי בכוח". דמותה של רות ביידר גינזבורג מוקרנת על בית המשפט העליון / צילום: Andrew Kelly, רויטרס

למרות שסיימה במקום הראשון את לימודיה, היא התקשתה למצוא עבודה בתחום. בשנת 1960, לדוגמה, שופט העליון פליקס פרנקפורטר דחה את מועמדותה לסייעת משפטית אך ורק בגלל שהייתה אישה.

בשנת 1963, כשהיא בת 30 בלבד היא קיבלה מינוי של פרופסור בבית הספר למשפטים ראטגרס בניו ג'רזי. על פי פירסומים שונים, באותה שנה היום רק 20 נשים פרופסריות בכל ארה"ב.

ב-1972 הקימה גינסבורג קליניקה לזכויות נשים במסגרת הארגון האמריקאי לזכויות אזרח. גינסבורג עצמה טיפלה בתיקים שהמשמעות של ניצחון בהם ייצור תקדימים בעלי משמעות רחבה מאוד. התיקים האהובים על גינסבורג היו תיקים שבהם התקיימה אפליה מובהקת נגד נשים למשל בתנאי בלה ושכר (היא עצמה קיבלה שכר נמוך מעמיתיה כשמונתה לפרופסרית), הדרת והדחת נשים מתפקידים ומשרות.

עבודת הכנה יסודית

גינסבורג הייתה ידועה גם בזכות עבודת ההכנה המעמיקה שעשתה לפני שהציגה את התיקים בבית המשפט. בחירת התיקים עצמם היתה אחד התפקידים המשמעותיים ביותר בתפקידה כיועצת המשפטית של הקליניקה. היא הפכה לאדריכלית של אסטרטגיה משפטית להבאת תיקים לבתי המשפט שיבטיחו כי התיקון ה-14 לחוקה - זכויות שוות לנשים וגברים - תישמר ותאכף.

לאחר שמונתה ב-1993 על ידי הנשיא ביל קלינטון לבית המשפט העליון של ארה"ב ("אחרי שיחה של רבע שעה", הוא סיפר באחד הראיונות), גינסבורג קידמה פסיקות ליברליות-מתקדמות כולל בסוגיות שנחשבות נפיצות מאד בחברה האמריקאית: זכויות הפלה, נישואים חד מיניים, זכויות הצבעה, הגירה, שירותי בריאות ואפליה מתקנת.

רות ביידר גינזבורג בעת מינויה לבית המשפט העליון בארה"ב / צילום: Ken Heinen, Associated Press

למרות שפסקה בתיקים רבים, אחת מחוות הדעת הידועות ביותר שלה היא בתיק "ארה"ב נגד וירג'יניה", שם כתבה כי מדיניות הקבלה של גברים בלבד במימון המכון הצבאי של וירג'יניה אינה חוקתית שכן היא מדירה נשים מכיוון שאינן יכולות להיות ללמוד במוסד. "ההפרה החוקתית במקרה זה היא ההדרה הקטגורית של נשים מהזדמנות חינוכית יוצאת דופן שניתנה לגברים", כתבה ב-1996. בשנת 2015 הובילה גינסבורג את השופטים הליברליים בעליון בהצבעה בעד נישואים חד מיניים.

"אעבוד כל עוד אני יכולה"

בשנת 2018 ביקרה גינסבורג בישראל לרגל קבלת פרס מפעל חיים של קרן בראשית. בטקס היא אמרה כי היא "שופטת שנולדה, גדלה וגאה בהיותה יהודייה". גינסבורג הוסיפה כי "הדרישה לצדק, לשלום ולהשכלה נמשכת לאורך ההיסטוריה היהודית והמסורת היהודית. אני מקווה שבכל השנים שבהן יהיה לי המזל להמשיך לשבת על כס השיפוט, יהיו לי הכוח והאומץ להישאר חזקה ולשרת מטרה זו". באותו אירוע סיפרה גינסבורג כי בפתח משרדה ישנה תמונה ועליה נכתב בגדול ובשפה העברית: "צדק, צדק תרדוף".

רות ביידר גינזבורג ז"ל משקיפה מחלון בית המשפט העליון / צילום: Charles Dharapak, Associated Press

"לא פעם אמרתי שאשאר שופטת בעליון כל עוד אוכל לעשות את העבודה שלי במלוא הקיטור", אמרה בהצהרה ביולי 2020 לאחר שאושפזה. "אני עדיין מסוגלת לעשות את זה".

בשנת 2019 היא סיפרה באירוע עם קהל במועדון ייל, שהיא אוהבת להישאר עסוקה גם כאשר היא נלחמת בסרטן. "גיליתי בכל פעם מחדש שכשאני פעילה, אני הרבה יותר טובה מאשר כשאני מרחמת על עצמי". באותו אירוע היא אמרה לקהל שהיא חושבת שהיא תשרת בתפקיד בעליון עד גיל 90.

עוד כתבות

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי