גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על פי הנתונים שהוצגו בוועדת הכלכלה: רק 5% מהנוסעים בתחבורה ציבורית נבדקים

הוועדה התכנסה הבוקר במטרה לדון בהגבלות על התחבורה ציבורית בתקופת הסגר ● בוועדה הוסכם כי הרכבת הקלה בירושלים תמשיך להיות מוחרגת מתקנות הסגר ולפעול כרגיל ● מנהל הרשות לתחבורה ציבורית: "אין יכולת לפקחים להתחיל לריב עם הנוסעים ולהתמודד בכל תחנה ולספור את העולים והיורדים"

הרכבת הקלה בירושלים / צילום: Eliricon, שאטרסטוק
הרכבת הקלה בירושלים / צילום: Eliricon, שאטרסטוק

ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה את התקנות שאושרו בממשלה, המגבילות את השימוש בתחבורה ציבורית בתקופת הסגר. בין היתר אושרו איסור הישיבה במתחמי אוכל בתחנות שבהן קיימים מתחמים כאלו, וכן הגבלת מספר הנוסעים בתחבורה ציבורית לפי הנוסחה הבאה: באוטובוס עירוני עד 32 נוסעים; בין עירוני - 30 נוסעים; אוטובוס מפרקי - 50 נוסעים; רכבת וכרמלית - 50% ממספר המושבים; בכל כלי תחבורה יבשתי אחר - 50% מהמספר הקבוע ברישיון הרכב.

כמו כן, לא יתאפשר לשבת בספסל שמאחורי הנהג. באוטובוס בין עירוני לא תותר נסיעה בעמידה, ובאוטובוס עירוני לא יתאפשר לעמוד ליד הנהג. עוד בתקנות, נדרש לנסוע עם חלונות פתוחים ככל האפשר וכן כלי תחבורה יחוטא פעם ביום.
על פי הנתונים, מספר הנוסעים ברכבת ישראל ירד מ-280 אלף ביום לכ-88 אלף כיום.

במונית נהג ונוסע, או נהג ושני נוסעים, אם אחד מהם זקוק למלווה. אם מדובר באותם בני משפחה המתגוררים באותו בית - לא תהיה מגבלה.

עוד נאסר על נוסעים לאכול בתחבורה ציבורית, למעט אם הדבר דרוש לצורך בריאותו.

על פי התקנות, יש לבדוק את טמפרטורת החום של כל מי שנוסע בתחבורה הציבורית. בפועל, על פי הנתונים שהוצגו בוועדה, רק 5% נבדקים. הדבר עלה בעקבות שאלתה של תמר זנדברג, שתהתה "כמה מהנוסעים נבדקים לחום ביום ולכמה יש חום?". 
 מנכ"ל משרד התחבורה, עופר מלכה, השיב כי "אשמח לחזור עם הנתון, אין לי אותו כרגע".

נציג הלשכה המשפטית של משרד התחבורה, עו"ד עופר לוי, הוסיף: "מהיום שהרכבת שבה לפעילות נמצא רק אזרח אחד שחום גופו עלה על 38 מעלות. בכניסה לרכבת כל נוסע נבדק". זנדברג הקשתה ושאלה "יש תחנות פתוחות ברחוב שלא בודקים. אז כמה נוסעים במקומות שכן בודקים וכמה עולים במקומות שלא בודקים? אשמח להשיג את הנתונים". לכך השיב מנהל אגף הרכבות ומסילות ברזל במשרד התחבורה אליאס מטר: "פחות מ-5% נבדקים".

ח"כ עידן רול ציין כי "אחד מהצוות שלי עלה בתחנת סבידור ולא נבדק. מי אחראי? מי אוכף את זה?". מלכה השיב: "בוודאי שכן. בתחנות המרכזיות יש פיקוח. מפקחים שלנו בודקים גם בתחנות בשטח. השקענו המון משאבים כדי שמדידת החום לא רק שתהייה אמיתית גם תהייה אפקטיבית".

הרכבת הקלה תמשיך להיות מוחרגת מתקנות הסגר ולפעול כרגיל

התקנה המגבילה את מספר הנוסעים המרבי בכלי תחבורה יבשתית, המחריגה את הרכבת הקלה בירושלים, אושרה בוועדת הכלכלה. האישור התאפשר לאחר שמנכ"ל משרד התחבורה, עופר מלכה, הציג לחברי הוועדה מנגנון לוויסות מספר הנוסעים ברכבת הקלה בירושלים. הוא הוסיף כי המנגנון יובא במידה והממשלה תבקש את הארכת התקנות בתקופה נוספת, ועד אז התחייב להפעיל את המנגנון למרות שאינו מופיע כעת בתקנה.

נציג משרד התחבורה, עו"ד עופר לוי, הסביר כי המנגנון מאפשר לווסת את מספר הנוסעים ברכבת הקלה כך שבמידה וביום מסוים מספר הנוסעים עלה על 50% - למחרת תדלג הרכבת על תחנות באזורי ביקוש.

"מי יאכוף את התקנה על הגבלת מספר הנוסעים?"

מנכ"ל משרד התחבורה, עופר מלכה, אמר כי "עד כה הותקנו 600-700 מחיצות מתוך 8,000 אוטובוסים שצריכים התקנה. תקצבנו את זה ואנחנו מממנים את ההתקנות. אישרנו יותר מתקינים. יש כמה צווארי בקבוק. יש רק יצרן זכוכית אחד בישראל. יצאו מעל 4,000 הזמנות לערכות.

"יש לנו בעיה שהמחיצות הראשונות שסופקו היו לא בטיחותיות. הייתה השתקפות על הזכוכית. מבין המחיצות שהותקנו נשברו 14. אנחנו עובדים במרץ לעשות התקנות כמה שיותר מהר. התפוסה באוטובוסים כרגע היא 50%".

"מי יאכוף את התקנה על הגבלת מספר הנוסעים?",  תהתה ח"כ תמר זנדברג. בתגובה ענה נציג הלשכה המשפטית של משרד התחבורה, עו"ד עופר לוי: "מי שיאכוף זה משטרה ופקחים". מנכ"ל משרד התחבורה עופר מלכה הוסיף כי "לסדרנים שלנו אין יכולת אכיפה. את זה עושה המשטרה ופקחי הרשויות המקומיות".

הקןאליציה מתקשה לגבש רוב בוועדה כדי לאשר את התקנות כולן

הדיון בוועדה הכלכלה הופסק לאחר שהסעיף העוסק בהגבלת מספר הנוסעים המרבי בכלי תחבורה ציבורית, המחריג את הרכבת הקלה בירושלים מההגבלות, לא אושר. בעד הסעיף הצביעו ח"כ אסנת מארק וח"כ שרן השכל. לעומת זאת, נגד הסעיף הצביעו ח"כ עידן רול, ח"כ עימאן חטיב יאסין, ח"כ יבגני סובה וח"כ תמר זנדברג.

ח"כ מארק דרשה ממשרד התחבורה לתקן את הסעיף, ככל שההגבלות יימשכו גם אחרי ה-15 באוקטובר, ולבטל את ההחרגה. מנכ"ל משרד התחבורה, עופר מלכה, אמר כי המשרד לא יכול להתעלם מדברי הוועדה. ח"כ עידן רול אמר כי הוא לא יכול להצביע בעד, שכן על עסקים קטנים הטילו אין סוף מגבלות ותנאים ולא יכול להיות שבמקרה הזה יסתמכו על הערכה של ירידה במספר הנוסעים. הוא הוסיף כי צריך למצוא לכך פתרונות כבר עכשיו.

לאחר שהסעיף לא אושר בהצבעה הכריזה ח"כ מארק על הפסקה בדיון, וח"כ שרן השכל ביקשה לדון מחדש בסעיף.

מדוע הרכבת הקלה בירושלים ממשיכה לפעול בתקופת הסגר ללא מגבלות?

ועדת הכלכלה של הכנסת התכנסה הבוקר לדיון ואישור התקנות המגבילות את השימוש בתחבורה ציבורית בתקופת הסגר. התקנות נכנסו לתוקף ערב החג, ב-18 בספטמבר, ולפי ההצעה הן יהיו בתוקף למשך 28 ימים, עד 15 באוקטובר 2020. כעת, נדרשת הוועדה לאשר את התקנות בהתאם לחוק הקורונה בדיעבד בתוך 14 ימים, וכן לאשר או לשנות את התוקף שלהן.

במהלך הדיון העלתה יו"ר הוועדה ח"כ הילה מארק את הבעייתיות בכך שלעומת התחבורה הציבורית כולה, עליה חלות הגבלות בסגר, הרכבת הקלה בירושלים ממשיכה לפעול כרגיל. פרופ' איתמר גרוטו שהשתתף בדיון אמר כי "רצינו להגביל גם ברכבת הקלה, אבל מסרו לנו ממשרד התחבורה שזה לא מעשי", וזאת למרות שבמשרד הבריאות רוצים לצמצם את מספר הנוסעים גם שם.

נוסח המודעות שיש לתלות בתחנות התחבורה הציבורית / צילום: צילום מסך

"אין יכולת לפקחים להתחיל לריב עם הנוסעים"

פרופ' גרוטו ציין כי "אנחנו מביאים את תקנות התחבורה לאישור הוועדה. מצב התחלואה כבר ברור וידוע לכולם. עלייה מתמשכת במספר החולים הקשים. כלי תחבורה סגור, לפעמים בלי חלונות, הוא מוקד הדבקה משמעותי, ובכל המקומות בעולם ידוע שאנשים נדבקים בכלי תחבורה. אנחנו רוצים לתת לאנשים את האמצעי להגיע לעבודה. צריכה להיות אכיפה טובה של נושאי המסכה. אם לא יאכלו ולא ישתו אז הסיכוי להדבקה קטן".

מנהל הרשות לתחבורה ציבורית, רן צדמי, אמר כי "הרכבת הקלה פועלת בתדירות מאוד גבוהה ויש ירידה בכמות הנוסעים, ולכן הרכבת לא הייתה עמוסה ובפועל לא היה נדרש להחיל שם מגבלת כמויות. אין יכולת לפקחים להתחיל לריב עם הנוסעים ולהתמודד בכל תחנה ולספור את העולים והיורדים".

בדיון התעורר ויכוח בין חברי הוועדה הילה ארק, עידן רול ותמר זנדברג לבין ח"כ פינדרוס שתמך בהמשך הפעלת הרכבת הקלה ללא מגבלות. ח"כ מארק ביקשה לשמוע על דרכים לווסת את מספר הנוסעים ואילו פינדרוס השיב לה: "אתם מנותקים לגמרי. ברכבת אין דלת אחת ואין דרך לפקח". ח"כ עידן רול אמר "אי אפשר להגיד שלא ניתן לאכוף, זו פגיעה באמון הציבור".

מנהל אגף הרכבות ומסילות ברזל במשרד התחבורה, אליאס מטר,  יצא גם הוא להגנת המשך הפעלת הרכבת הקלה בירושלים ללא מגבלות, וציין כי על הקו ישנם שני מוקדים רפואיים המשמשים את תושבי הבירה. עוד אמר כי "בשגרה ישנם 17 אלף נוסעים ביום ברכבת הקלה, היום אנחנו ב-65% תפוסה. יש ירידה במספר התלמידים, עבודה מהבית, השבתת הבילויים והמסחר. כשמחברים את כל ההגבלות יחד, ובהסתמך על הסגר הקודם, יש לנו הערכה שהתפוסה תרד מ-50%, וזה היעד שמשרד הבריאות כיוון אליו לכתחילה. לכן חשוב לנו לשמור עליה פועלת".

עוד כתבות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"