גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה בשירות המהפכה התעשייתית הרביעית

הכורח למצוא פתרונות להתמודדות עם משבר הקורונה נתן דחיפה עצומה לטכנולוגיות פורצות דרך בשלל תחומים, שכמה מהן משנות את כללי המשחק גם לתקופה שאחרי המגפה ● כיצד נחשפים להשקעה בתחומים אלה?

הדפסת תלת־ממד של מסכות מגן נגד קורונה בצרפת / צילום: Moritz Thibaud/ABACA, רויטרס
הדפסת תלת־ממד של מסכות מגן נגד קורונה בצרפת / צילום: Moritz Thibaud/ABACA, רויטרס

רובוטיקה, בינה מלאכותית, הדפסת תלת-ממד, אינטרנט של דברים, ריצוף גנטי, פינטק ועוד שלל טכנולוגיות חדשניות שעתידות לחולל שינוי קבוע בחיינו, נולדו וצמחו הרבה לפני משבר הקורונה, וכנראה שיישארו איתנו שנים רבות אחריו. הרבה לפני הקורונה טענו אנשי המדע כי לא מדובר רק בשיפורים טכנולוגיים בודדים, אלא במשהו גדול יותר; לא מעטים טענו כי פרץ החדשנות הנוכחי צפוי להתגלות כמהפכה תעשייתית נוספת - רביעית ב-500 השנים האחרונות.

מה מוגדר כטכנולוגיות מהפכניות - Disruptive Technologies? ניתן להתבסס על ארבעה קריטריונים עיקריים שעוזרים לענות על השאלה: מדובר בטכנולוגיה שמשתנה במהירות, או מהווה "פריצת דרך"; היקף ההשפעה הפוטנציאלית חייב להיות רוחבי; זוהי טכנולוגיה בעלת השפעה מאקרו-כלכלית; והשינוי חייב להיות מכונן - כלומר, להפר סטטוס קוו עולמי.

בניגוד ל-Sustained technology, טכנולוגיה שמשפרת את הקיים, יוצרת Destructive technology שוק חדש, בעל פוטנציאל מהפכני. כבר ב-2013 ניבאו כלכלני מקינזי כי בדומה להמצאת מנוע הקיטור - סמל המהפכה הטכנולוגית הראשונה, חשמל - סמל המהפכה השנייה, ומחשוב - סמל השלישית - כך גם דור חדש של טכנולוגיות שנולדו במאה ה-21 צפוי להותיר חותם היסטורי. "ההרס היצירתי" שהן מביאות עמן, ישנה לעד את הכלכלה ואת החברה.

היזם האמריקאי הידוע ג'יי סאמיט (Jay Samit) הסביר פעם: "מחוללי מהפכה (Disruptors) לא חייבים לגלות משהו חדש, הם רק צריכים למצוא שימוש פרקטי לתגליות חדשות". משבר הקורונה סיפק, למעשה, הצצה מרתקת כיצד "טכנולוגיות העתיד" מתורגמות לפרקטיקה. הפרקטיקה בשנת 2020 הגיעה בדמותו של משבר בריאות.

להלן רק כמה מהדוגמאות לאופן שבו טכנולוגיות צעירות גויסו לסייע לממשלות, לצוותי הרפואה ולאנשי המדע במאבק נגד הנגיף.

תחזית-הגידול-של-שוק-הרחפנים-המסחריים-בעולם

הרחפנים: גיבורי-על אמיתיים

טכנולוגיות כמו בינה מלאכותית, ביג דאטה, GIS ,Location Technology (מערכת מידע גיאוגרפית) ומכונות אוטונומיות, ממלאות תפקיד חשוב בהתמודדות עם הנגיף. עם זאת, במלחמה הזו עם האויב הבלתי נראה, הרחפנים מתגלים כ"גיבורי-על" אמיתיים. הם מעבירים דגימות וערכות מיגון בין בתי חולים, משנעים ציוד רפואי ומזון למבודדים (בארה"ב, בסין ובאוסטרליה) ומסייעים בפיזור התקהלויות. הם משמשים למעקב ולהעברת מסרים בידי רשויות אכיפת החוק, יעילים לפעולות החיטוי של שטחים שחשודים כמזוהמים (פי 50 מהר יותר מהשיטות המסורתיות).

במחוז ווהאן שבסין, מקור ההתפרצות, הרחפנים אפילו סייעו בבניית אותו בית חולים זמני שכיכב בחדשות. רובוטים עבדו בניקוי ובחיטוי של בתי חולים, סייעו לצוותי הרפואה, בטיפול בחולים, עזרו בביצוע הבדיקות ונכנסו לשימוש נרחב במרכולים, במטרה לצמצם מגע בין בני אדם ולייעל תהליכים.

חברת פייפאל (Paypal) התחילה להשתמש בצ'טבוטים בכ-65% מהפניות אליה. וולמארט (Walmart), הרשת הקמעונית הגדולה בארה"ב, התנסתה בכלי רכב אוטונומיים בכ-1,000 מהחנויות שלה, כדי לספק מוצרים לצרכנים. שירות הווידיאו יוטיוב עבר לשימוש ברובוטים לצורכי "מיתון התוכן".

גם הטכנולוגיה של הדפסות תלת-ממד "כיכבה" לאחר התפרצות הקורונה, בין השאר, בייצור חלקים למכונת ההנשמה וציוד מיגון. לדוגמה, רשת השירותים הבריאותיים Northwell Health התחילה לייצר מטושים באופן עצמאי באמצעות הדפסת תלת-ממד. נוסף על כך, המשבר נתן תנופה לשימוש בטכנולוגיה הזו לצרכים תעשייתיים, היות שהיא מאפשרת גמישות רבה יותר של תהליך הייצור.

ריצוף גנטי: אפיון גנומי של וירוס Covid-19 היה המהיר ביותר בהיסטוריה (ימים ספורים מאז הגילוי לעומת כשלושה חודשים שלקח לפענח את SARS ב-2003). המידע הוצג לשימוש פתוח למדענים ברחבי העולם כבר בינואר 2020.

לשיתוף המידע הגנטי הייתה חשיבות מכרעת להתקדמות המחקר העולמי, החל בזיהוי ומעקב אחר התפשטות וכלה במרוץ אחר החיסון (כבר בתחילת אפריל היו 80 חברות מ-19 מדינות שעבדו על חיסונים; רובן השתמשו בהנדסה גנטית, כך לפי הדיווח של Scientific American).

תשלומים דיגיטליים: לפי המחקר של חברת Research And Markets, התנהגות הצרכנים משתנה בעקבות הנגיף. כ-50% מהקונים הגלובליים עשו שימוש תדיר יותר בתשלום דיגיטלי בזמן משבר הקורונה מאשר לפניו. רובם מתכוונים להמשיך בכך גם אחרי ההשתלטות על המגפה. ארנקים דיגיטליים (E-Wallets) וכרטיסי תשלום שאינם דורשים מגע יד אדם (contactless cards) הם המכשירים המועדפים.

אינטרנט של הדברים: התחום של (Internet of Health Things (IoHT הוא שלוחה של אינטרנט של דברים (IoT), שמטרתה לחבר בין חולים לשירותים רפואיים, תוך כדי ניטור ומעקב אחר מדדים חיוניים של מטופלים. החיבור מתבצע באמצעות תשתיות הקומוניקציה. דוגמאות לכך הן טלה-רפואה (תקשורת עם הרופא באופן מקוון) ואמבולנסים "חכמים" שמאפשרים לצוותים להתייעץ מרחוק עם מומחים רפואיים.

IoT כתשתית "חכמה" משמעותית למשל עבור מצלמות מעקב שמצוידות בחיישנים, ששידרו מידע ישירות לשרת. נתונים אלו סייעו באיתור החולים ובשמירה על הריחוק החברתי. בתחום התעשייה אפשרה ה-IoT לבצע חלק מתהליכי הייצור מרחוק. בחינוך, למידה מרחוק (e-Learning) מבוססת למעשה אף היא על IoT.

המדד שמרכז את תחומי הטכנולוגיה

ניתן להיחשף לחברות הנמצאות בחזית החדשנות העולמית דרך מדדי "נישה" שונים, תוך בחירה בטכנולוגיה ספציפית כזו או אחרת, או לחלופין, דרך מדד שהוא אוסף של טכנולוגיות מתחומים שונים. דוגמה לאחד כזה הוא מדד המניות INDXX USD DISRUPTIVE TECHNOLOGIES (ראו תרשים), המאגד בתוכו עשר טכנולוגיות פורצות דרך, שכל אחת מהן מהווה 10% מהמדד, ומשקלן של המניות בו שווה.

הדפסת תלת-ממד (3D Printing): חברות העוסקות בעיקר בחומרה להדפסת תלת-ממד.

אנרגיה נקייה ורשת חכמה (Clean Energy and Smart Grid): חברות אשר מייצרות אנרגיה "נקייה" (הפקת אנרגיה ללא פחם אלא באמצעות אנרגיה סולארית, הידראולית, גיאותרמית, באמצעות רוח ושימוש בפסולת), וכן ספקי ציוד עבור אנרגיה "נקייה" (למשל רכיבים לפאנלים סולאריים, טורבינות רוח ורכיבים נלווים), רשתות חשמל, מוני חשמל ופעילויות אחרות הקשורות לרשת החשמל.

מחשוב ענן ( Cloud Computing): חברות המספקות שירותי ענן או חברות שמספקות מוצרים או שירותים שעושים שימוש בטכנולוגיית ענן.

סייבר (Cyber Security): חברות העוסקות בעיקר בפיתוח ובניהול פרוטוקולים של תקשורת עבור רשתות פרטיות פומביות, מחשבים והתקנים ניידים, במטרה להגן על מאגרי המידע ועל פעילות הרשת.

ניתוח מידע (Data and Analytics): חברות שעיקר עיסוקן במתן כלים ושירותים לניתוח נתונים, לתוכנות תומכות החלטה ולמחקרי שוק.

פינטק (FinTech): חברות שמשתמשות בפתרונות תוכנה חדשניות בתעשיית השירותים הפיננסיים, ומתמקדות באחד לפחות מהתחומים העסקיים הבאים: פתרונות ארגוניים, הלוואות עמית לעמית והלוואות המונים, מימון המונים, תוכנות לניהול פיננסי אישי, ניהול עושר אוטומטי ומסחר, בלוקצ'יין ומטבעות אלטרנטיביים.

חדשנות רפואית (Healthcare Innovation): חברות העוסקות בעיקר בסיוע רובוטי, בפתרונות תלת-ממד, ברפואה דיגיטלית ובבינה מלאכותית בתחומי הרפואה.

האינטרנט של דברים (Internet of Things): חברות מתחום המוליכים למחצה וחיישנים, תשתיות רשת/תוכנה, ציוד, כלי רכב וטכנולוגיית בנייה של התשתית או טכנולוגיית IoT בתחום הצרכנות.

תשלומים במכשירים ניידים (Mobile Payments): חברות שמספקות פתרונות תשלום, שירותי סליקה, רשת כרטיסי אשראי ותשתיות ושירותי תוכנה לתעשיית התשלומים.

רובוטיקה ובינה מלאכותית (Robotics and Artificial Intelligence): חברות שתחום עיסוקן הוא בעיקר רובוטיקה תעשייתית ואוטומציה, רכב אוטונומי ורחפנים, רובוטים לשימוש שאינו תעשייתי ובינה מלאכותית.

לסיכום, נראה כי השימוש בטכנולוגיות חדשניות במשבר הקורונה הוא דוגמה אחת מני רבות לשינוי שצפוי לנו בעקבות מה שכונה "המהפכה הרביעית". כמו שטכנולוגיה וחדשנות הן חלק בלתי נפרד מהתפתחות כלכלית, כך גם תופסת הטכנולוגיה נתח משמעותי יותר ויותר בתיק ההשקעות של הציבור. להערכתי, בלתי נמנע שמשבר הקורונה יאיץ את המגמה. 

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם מדדים מקבוצת אקסלנס. לחברות מקבוצת אקסלנס ולמחזיקיהן יש עניין אישי בנושאים המוצגים לעיל. המידע האמור הוא למטרות מידע בלבד, ואין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. אין לראות באמור ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית