גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה בשירות המהפכה התעשייתית הרביעית

הכורח למצוא פתרונות להתמודדות עם משבר הקורונה נתן דחיפה עצומה לטכנולוגיות פורצות דרך בשלל תחומים, שכמה מהן משנות את כללי המשחק גם לתקופה שאחרי המגפה ● כיצד נחשפים להשקעה בתחומים אלה?

הדפסת תלת־ממד של מסכות מגן נגד קורונה בצרפת / צילום: Moritz Thibaud/ABACA, רויטרס
הדפסת תלת־ממד של מסכות מגן נגד קורונה בצרפת / צילום: Moritz Thibaud/ABACA, רויטרס

רובוטיקה, בינה מלאכותית, הדפסת תלת-ממד, אינטרנט של דברים, ריצוף גנטי, פינטק ועוד שלל טכנולוגיות חדשניות שעתידות לחולל שינוי קבוע בחיינו, נולדו וצמחו הרבה לפני משבר הקורונה, וכנראה שיישארו איתנו שנים רבות אחריו. הרבה לפני הקורונה טענו אנשי המדע כי לא מדובר רק בשיפורים טכנולוגיים בודדים, אלא במשהו גדול יותר; לא מעטים טענו כי פרץ החדשנות הנוכחי צפוי להתגלות כמהפכה תעשייתית נוספת - רביעית ב-500 השנים האחרונות.

מה מוגדר כטכנולוגיות מהפכניות - Disruptive Technologies? ניתן להתבסס על ארבעה קריטריונים עיקריים שעוזרים לענות על השאלה: מדובר בטכנולוגיה שמשתנה במהירות, או מהווה "פריצת דרך"; היקף ההשפעה הפוטנציאלית חייב להיות רוחבי; זוהי טכנולוגיה בעלת השפעה מאקרו-כלכלית; והשינוי חייב להיות מכונן - כלומר, להפר סטטוס קוו עולמי.

בניגוד ל-Sustained technology, טכנולוגיה שמשפרת את הקיים, יוצרת Destructive technology שוק חדש, בעל פוטנציאל מהפכני. כבר ב-2013 ניבאו כלכלני מקינזי כי בדומה להמצאת מנוע הקיטור - סמל המהפכה הטכנולוגית הראשונה, חשמל - סמל המהפכה השנייה, ומחשוב - סמל השלישית - כך גם דור חדש של טכנולוגיות שנולדו במאה ה-21 צפוי להותיר חותם היסטורי. "ההרס היצירתי" שהן מביאות עמן, ישנה לעד את הכלכלה ואת החברה.

היזם האמריקאי הידוע ג'יי סאמיט (Jay Samit) הסביר פעם: "מחוללי מהפכה (Disruptors) לא חייבים לגלות משהו חדש, הם רק צריכים למצוא שימוש פרקטי לתגליות חדשות". משבר הקורונה סיפק, למעשה, הצצה מרתקת כיצד "טכנולוגיות העתיד" מתורגמות לפרקטיקה. הפרקטיקה בשנת 2020 הגיעה בדמותו של משבר בריאות.

להלן רק כמה מהדוגמאות לאופן שבו טכנולוגיות צעירות גויסו לסייע לממשלות, לצוותי הרפואה ולאנשי המדע במאבק נגד הנגיף.

תחזית-הגידול-של-שוק-הרחפנים-המסחריים-בעולם

הרחפנים: גיבורי-על אמיתיים

טכנולוגיות כמו בינה מלאכותית, ביג דאטה, GIS ,Location Technology (מערכת מידע גיאוגרפית) ומכונות אוטונומיות, ממלאות תפקיד חשוב בהתמודדות עם הנגיף. עם זאת, במלחמה הזו עם האויב הבלתי נראה, הרחפנים מתגלים כ"גיבורי-על" אמיתיים. הם מעבירים דגימות וערכות מיגון בין בתי חולים, משנעים ציוד רפואי ומזון למבודדים (בארה"ב, בסין ובאוסטרליה) ומסייעים בפיזור התקהלויות. הם משמשים למעקב ולהעברת מסרים בידי רשויות אכיפת החוק, יעילים לפעולות החיטוי של שטחים שחשודים כמזוהמים (פי 50 מהר יותר מהשיטות המסורתיות).

במחוז ווהאן שבסין, מקור ההתפרצות, הרחפנים אפילו סייעו בבניית אותו בית חולים זמני שכיכב בחדשות. רובוטים עבדו בניקוי ובחיטוי של בתי חולים, סייעו לצוותי הרפואה, בטיפול בחולים, עזרו בביצוע הבדיקות ונכנסו לשימוש נרחב במרכולים, במטרה לצמצם מגע בין בני אדם ולייעל תהליכים.

חברת פייפאל (Paypal) התחילה להשתמש בצ'טבוטים בכ-65% מהפניות אליה. וולמארט (Walmart), הרשת הקמעונית הגדולה בארה"ב, התנסתה בכלי רכב אוטונומיים בכ-1,000 מהחנויות שלה, כדי לספק מוצרים לצרכנים. שירות הווידיאו יוטיוב עבר לשימוש ברובוטים לצורכי "מיתון התוכן".

גם הטכנולוגיה של הדפסות תלת-ממד "כיכבה" לאחר התפרצות הקורונה, בין השאר, בייצור חלקים למכונת ההנשמה וציוד מיגון. לדוגמה, רשת השירותים הבריאותיים Northwell Health התחילה לייצר מטושים באופן עצמאי באמצעות הדפסת תלת-ממד. נוסף על כך, המשבר נתן תנופה לשימוש בטכנולוגיה הזו לצרכים תעשייתיים, היות שהיא מאפשרת גמישות רבה יותר של תהליך הייצור.

ריצוף גנטי: אפיון גנומי של וירוס Covid-19 היה המהיר ביותר בהיסטוריה (ימים ספורים מאז הגילוי לעומת כשלושה חודשים שלקח לפענח את SARS ב-2003). המידע הוצג לשימוש פתוח למדענים ברחבי העולם כבר בינואר 2020.

לשיתוף המידע הגנטי הייתה חשיבות מכרעת להתקדמות המחקר העולמי, החל בזיהוי ומעקב אחר התפשטות וכלה במרוץ אחר החיסון (כבר בתחילת אפריל היו 80 חברות מ-19 מדינות שעבדו על חיסונים; רובן השתמשו בהנדסה גנטית, כך לפי הדיווח של Scientific American).

תשלומים דיגיטליים: לפי המחקר של חברת Research And Markets, התנהגות הצרכנים משתנה בעקבות הנגיף. כ-50% מהקונים הגלובליים עשו שימוש תדיר יותר בתשלום דיגיטלי בזמן משבר הקורונה מאשר לפניו. רובם מתכוונים להמשיך בכך גם אחרי ההשתלטות על המגפה. ארנקים דיגיטליים (E-Wallets) וכרטיסי תשלום שאינם דורשים מגע יד אדם (contactless cards) הם המכשירים המועדפים.

אינטרנט של הדברים: התחום של (Internet of Health Things (IoHT הוא שלוחה של אינטרנט של דברים (IoT), שמטרתה לחבר בין חולים לשירותים רפואיים, תוך כדי ניטור ומעקב אחר מדדים חיוניים של מטופלים. החיבור מתבצע באמצעות תשתיות הקומוניקציה. דוגמאות לכך הן טלה-רפואה (תקשורת עם הרופא באופן מקוון) ואמבולנסים "חכמים" שמאפשרים לצוותים להתייעץ מרחוק עם מומחים רפואיים.

IoT כתשתית "חכמה" משמעותית למשל עבור מצלמות מעקב שמצוידות בחיישנים, ששידרו מידע ישירות לשרת. נתונים אלו סייעו באיתור החולים ובשמירה על הריחוק החברתי. בתחום התעשייה אפשרה ה-IoT לבצע חלק מתהליכי הייצור מרחוק. בחינוך, למידה מרחוק (e-Learning) מבוססת למעשה אף היא על IoT.

המדד שמרכז את תחומי הטכנולוגיה

ניתן להיחשף לחברות הנמצאות בחזית החדשנות העולמית דרך מדדי "נישה" שונים, תוך בחירה בטכנולוגיה ספציפית כזו או אחרת, או לחלופין, דרך מדד שהוא אוסף של טכנולוגיות מתחומים שונים. דוגמה לאחד כזה הוא מדד המניות INDXX USD DISRUPTIVE TECHNOLOGIES (ראו תרשים), המאגד בתוכו עשר טכנולוגיות פורצות דרך, שכל אחת מהן מהווה 10% מהמדד, ומשקלן של המניות בו שווה.

הדפסת תלת-ממד (3D Printing): חברות העוסקות בעיקר בחומרה להדפסת תלת-ממד.

אנרגיה נקייה ורשת חכמה (Clean Energy and Smart Grid): חברות אשר מייצרות אנרגיה "נקייה" (הפקת אנרגיה ללא פחם אלא באמצעות אנרגיה סולארית, הידראולית, גיאותרמית, באמצעות רוח ושימוש בפסולת), וכן ספקי ציוד עבור אנרגיה "נקייה" (למשל רכיבים לפאנלים סולאריים, טורבינות רוח ורכיבים נלווים), רשתות חשמל, מוני חשמל ופעילויות אחרות הקשורות לרשת החשמל.

מחשוב ענן ( Cloud Computing): חברות המספקות שירותי ענן או חברות שמספקות מוצרים או שירותים שעושים שימוש בטכנולוגיית ענן.

סייבר (Cyber Security): חברות העוסקות בעיקר בפיתוח ובניהול פרוטוקולים של תקשורת עבור רשתות פרטיות פומביות, מחשבים והתקנים ניידים, במטרה להגן על מאגרי המידע ועל פעילות הרשת.

ניתוח מידע (Data and Analytics): חברות שעיקר עיסוקן במתן כלים ושירותים לניתוח נתונים, לתוכנות תומכות החלטה ולמחקרי שוק.

פינטק (FinTech): חברות שמשתמשות בפתרונות תוכנה חדשניות בתעשיית השירותים הפיננסיים, ומתמקדות באחד לפחות מהתחומים העסקיים הבאים: פתרונות ארגוניים, הלוואות עמית לעמית והלוואות המונים, מימון המונים, תוכנות לניהול פיננסי אישי, ניהול עושר אוטומטי ומסחר, בלוקצ'יין ומטבעות אלטרנטיביים.

חדשנות רפואית (Healthcare Innovation): חברות העוסקות בעיקר בסיוע רובוטי, בפתרונות תלת-ממד, ברפואה דיגיטלית ובבינה מלאכותית בתחומי הרפואה.

האינטרנט של דברים (Internet of Things): חברות מתחום המוליכים למחצה וחיישנים, תשתיות רשת/תוכנה, ציוד, כלי רכב וטכנולוגיית בנייה של התשתית או טכנולוגיית IoT בתחום הצרכנות.

תשלומים במכשירים ניידים (Mobile Payments): חברות שמספקות פתרונות תשלום, שירותי סליקה, רשת כרטיסי אשראי ותשתיות ושירותי תוכנה לתעשיית התשלומים.

רובוטיקה ובינה מלאכותית (Robotics and Artificial Intelligence): חברות שתחום עיסוקן הוא בעיקר רובוטיקה תעשייתית ואוטומציה, רכב אוטונומי ורחפנים, רובוטים לשימוש שאינו תעשייתי ובינה מלאכותית.

לסיכום, נראה כי השימוש בטכנולוגיות חדשניות במשבר הקורונה הוא דוגמה אחת מני רבות לשינוי שצפוי לנו בעקבות מה שכונה "המהפכה הרביעית". כמו שטכנולוגיה וחדשנות הן חלק בלתי נפרד מהתפתחות כלכלית, כך גם תופסת הטכנולוגיה נתח משמעותי יותר ויותר בתיק ההשקעות של הציבור. להערכתי, בלתי נמנע שמשבר הקורונה יאיץ את המגמה. 

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם מדדים מקבוצת אקסלנס. לחברות מקבוצת אקסלנס ולמחזיקיהן יש עניין אישי בנושאים המוצגים לעיל. המידע האמור הוא למטרות מידע בלבד, ואין לראות בו הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. אין לראות באמור ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם

עוד כתבות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים