גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות התחרות טוענת: הבנקים חוסמים כניסת חברות פינטק לשוק בארץ

רשות התחרות מבקרת את רשות שוק ההון, שלטענתה נתנה מספר מועט של רשיונות לסטארט-אפים שמתמקדים בשירותים פיננסים ● כך עולה מדוח על "חברות הפינטק וקשיים בפעילותן מול המערכת הבנקאית" ● בפיקוח על הבנקים, ברשות שוק ההון וברשות לאיסור הלבנות הון תוקפים את הדוח

מיכל הלפרין,הממונה על רשות התחרות / צילום: רמי זרנגר
מיכל הלפרין,הממונה על רשות התחרות / צילום: רמי זרנגר

 

בנקים מציבים דרישות רבות ומכבידות על חברות הפינטק בכל הקשור לפתיחת חשבונות בנק וניהולם השוטף. חלק מהדרישות שמציבים הבנקים בלתי ישימות, מעכבות ואף מונעות את כניסתן של חברות הפינטק לפעילות בישראל ולתחרות בבנקים". כך טוענת היום רשות התחרות, שתולה את האשם בעצירת כניסת הפינטקים לישראל בהתנהלות הבנקים. רשות התחרות מבקרת גם את רשות שוק ההון, שלטענתה נתנה מספר "מועט יחסית" של רשיונות לסטארט-אפים שמתמקדים בתחום השירותים הפיננסים ושנדרשים לכך על מנת לפעול פה.

טענות אלה נכללות בטיוטת דוח של רשות התחרות שבראשה עומדת מיכל הלפרין ושפורסם היום להערות הציבור, בעניין "חברות הפינטק וקשיים בפעילותן מול המערכת הבנקאית". ברשות התחרות מציינים כי הבדיקה בנושא נעשתה פניות שהגיעו אל רשות התחרות מאת חברות פינטק בנוגע לקשיים שלהן בפעילות מול המערכת הבנקאית - בעיקר ביחס לפתיחת חשבון לפינטק בבנקים. הממצאים וההמלצות שכללה רשות התחרות בדוח מתעלמים, על פניו, מעמדות רוב הרגולטורים שלגבי פעילותם מושמעת ביקורת, והם מעוררים ביקורת חריפה מצד אותם רגולטורים, ובעיקר הפיקוח על הבנקים שבבנק ישראל.

ברשות התחרות אמנם מצהירים כי "בבדיקה לא מצאנו אינדיקציות לכך שמדיניות ונהלי הבנקים גובשו במטרה להקשות על מתחריהם", אבל באותה נשימה הם גורמים לחוש כי זה אכן המצב. כך, ברשות התחרות מזהים "פרשנות מרחיבה למונח "סירוב סביר" בבנקים, וזאת לצד כניסתם הלא ראויה "לנעלי הרגולטור", מול הפינטקים, תוך שחלקם אף "הולכים צעד נוסף קדימה" וקובעים "דרישות ייחודיות המחמירות מאלה שנקבעו בהוראות הדין".

"הבנקים רואים את חברות הפינטק כאיום תחרותי"

עוד על פי הטיוטה, "בדיקת הרשות העלתה שהבנקים רואים את חברות הפינטק כאיום תחרותי בחלק מתחומי הפעילות. על אף שמדובר בגופים קטנים, חלק מהבנקים רואים אותם כמתחרים בתחומים רווחיים שונים. בנוסף, תופסים הבנקים את האפשרות לפריקת סל המוצרים הבנקאי, בין היתר בעקבות הבנקאות פתוחה, כאיום תחרותי משמעותי בשנים הקרובות".

על כן, ממשיכה וטוענת רשות התחרות, "מבנה המערכת הבנקאית ויחסי התחרות שבין חברות הפינטק לבנקים מייצרים לבנקים תמריץ שלילי מובנה לאפשר גישה למתחריהם למערכת הבנקאית", כשברשות התחרות אף טוענים כי "מהבדיקה עולה כי הבנקים מטילים דרישות שמקשות על חברות הפינטק לפתוח ולנהל חשבון בבנק. חלק מהדרישות שמציבים הבנקים הן בלתי ישימות, מעכבות ואף מונעות את כניסתן של חברות הפינטק לפעילות בישראל ולתחרות בבנקים".

על כן ממליצה רשות התחרות "על הקמת צוות בין-משרדי בהשתתפות הפיקוח על הבנקים, הרשות לאיסור הלבנת הון, רשות שוק ההון, רשות ניירות ערך, אגף התקציבים במשרד האוצר ורשות התחרות לצורך גיבוש פרקטיקות נאותות ודגלים לבנים לבנקים שיאפשרו הקלה בסביבת הפעילות של הבנקים וחברות הפינטק".

הרשות גם שבה על קריאות של גורמים אחרים לקדם הליך מתן הרישיונות אצל רשות שוק ההון, וקוראת לבנק ישראל שיאפשר חיבור ישיר למערכת הסליקה גם לגופים שאינם בנקים וש"יפרסם תנאים אובייקטיביים ומבוססי סיכון" לזכאות לחיבור למערכת כאמור.

אבידן, ווגמן וברקת לא מסכימים עם הלפרין

ברשות התחרות מתהדרים שהדוח נכתב לאחר שיח עם הרגולטורים האחרים. אלא שממכתבים שצורפו לדוח כנספחים, מסתבר שלדעת חלק ניכר מהרגולטורים האחרים השיח האמור היה רחוק מלהיות פורה.

כך, הפיקוח על הבנקים מבהיר כי למרות שגם הוא רואה בפינטקים "הזדמנות" ואף "מסכים עם האמירה כי בפני חברות הפינטק עומדים מספר אתגרים אשר מעכבים את יכולת ההתפתחות של חברות אלו בישראל", הרי שהוא ממש לא מסכים עם התובנות אליהן הגיעה רשות התחרות. "אנו שוללים את המסקנה כי 'חלק מהפרקטיקות הנהוגות במערכת הבנקאית מקשות על פעילותן העסקית. לא מדובר בפרקטיקה אלא בהיעדר רגולציה ופיקוח ייעודיים לחברות אלו".

בבנק המרכזי מגוננים על הבנקים ואומרים כי מציאות זו מכבידה רק על הבנקים ו"מגבירה את החיכוך בפתיחה ובניהול חשבון לחברות פינטק".

המפקח על הבנקים יאיר אבידן ממשיך ומבקר את ממצאי רשות התחרות ואומר שטענת הרשות ש"הבנקים רואים את חברות הפינטק כאיום תחרותי" אינה נכונה. "לא מצאנו בדוח או במציאות המוכרת לנו סימוכין ותימוכין לקביעה זאת השזורה בווריאציות שונות לאורכה של הטיוטה".

אבידן מוסיף כי "איום תחרותי פוטנציאלי (לבנקים, ר"ש), ייתכן שקיים דווקא מפעילות חברות הביגטק, שאינן נשוא דוח זה". עוד נראה כי בבנק המרכזי רואים בצעד של רשות התחרות כניסיון לקחת קרדיט למהלכים שכבר מובלים מזה זמן על ידי הפיקוח על הבנקים.

רשות שוק ההון שבראשות ד"ר משה ברקת, שזוכה לביקורת מהלפרין, לא נשארת חייבת וכותבת בנוגע לקצב מתן רישיונות לגופי פינטק כי רשות התחרות חוזרת על נרטיב שגוי שבעצם החזרה עליו היא בעצמה פוגעת בתחרות.

גם הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור שבראשות ד"ר שלומית ווגמן ושנכללת במשרד המשפטים מבקרת את הדוח וההמלצות של רשות התחרות, באומרה כי "נושא משמעותי ובעל השפעה ניכרת על הסרת החסמים של חברות הפינטק בפעילותן מול המערכת הבנקאית הוא העדר פיקוח אפקטיבי ומבוסס סיכון בתחום משטר איסור הלבנת הון ומימון טרור בישראל", כאשר הם מוסיפים כי "התייחסותנו בנוגע לנושא זה לא הוטמעה בדוח".

מנגד, רשות ניירות ערך, שבראשות היו"רית ענת גואטה, מברכת על הדוח. "כמו ששוק הסלולר נפתח והביא להוזלת עלויות, ובימים כתיקונם גם השמיים פתוחים - הגיע הזמן לפתוח את השוק הפיננסי", מסרה גואטה אגב הדוח של הלפרין. עוד ציינה כי "תעשיית הפינטק יכולה לייצר לכל אחד מהשירותים הפיננסיים מנוע השוואתי, סוג של 'זאפ פיננסי', שיעניק לצרכנים אפשרות בחירה, כל אחד לפי צרכיו". גואטה מתייחסת למצב הקיים כ"עגום" ואומרת כי "הבנקים מבצרים את מעמדם ומשמרים את כוחם ועוצמתם ובכך מונעים את התפתחותו של שוק פיננסי משוכלל".

עוד כתבות

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

כותרות העיתונים בעולם

בלי לירות ירייה אחת: האסטרטגיה הסינית במלחמה המסתמנת באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בעולם את ביקור ראש ממשלת הודו בישראל, מה סין יכולה להפסיד אם איראן תיפול, וטראמפ עלול לחזור על הטעות של בוש במלחמת עיראק • כותרות העיתונים בעולם

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

זום גלובלי/ צילומים: רויטרס

רגע לפני ז'נבה: עסקת הנשק האחרונה של איראן וסין

שעות לפני המו"מ בז'נבה: איראן בדרך לחתום על עסקת נשק ימי עם סין וארה"ב הטילה סנקציות על טהרן • הונגריה מאשימה את אוקראינה ושולחת חיילים לגבול • ובמקסיקו חוששים: חיסול מנהיג קרטל הסמים עשוי לפגוע באירועי המונדיאל במדינה • זום גלובלי, מדור חדש

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

הדוחות שהפילו את מניות האנרגיה המתחדשת בתל אביב

דוחות חלשים במיוחד של חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס הפילו את מדד הקלינטק בבורסה המקומית, שירד  ב-1% ● הכנסות החברה בשנת 2025 הצטמצמו ב-15% והרווח הנקי ירד בשיעור של 26%

אילוסטרציה: Shutterstock

הותר לפרסום: חברה ביטחונית ישראלית עומדת בלב פרשת עבירות מס ועבירות כלכליות

החקירה, שנפתחה בשנת 2021, התנהלה ע"י רשות המסים ומשטרת ישראל תחת צו איסור פרסום גורף ● אתמול התיר ביהמ"ש לפרסם את עצם קיום החקירה, ואולם פרטי הפרשה המלאים, החשדות, שם החברה ושמות החשודים עדיין אסורים בפרסום

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

המכשול הכי גדול של המכונית הזו הוא המחיר שלה

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

בהיקף 255 מיליון דולר: הפועלים יממן התרחבות של נופר אנרגיה בארה"ב

הבנק יממן קניית צבר ייצור סולארי בארה"ב בהיקף של ג'יגהוואט אחד ● בנק הפועלים לא יהיה חלק מקונסורציום, אלא יהיה המממן הבלעדי של החוב ● תנאי ההלוואה טרם פורסמו

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

מיום שבת בערב: מחיר הדלק מטפס מעל ל-7 שקלים

מחיר הדלק יעלה ב־14 אגורות בחודש מרץ ויעמוד על 7.02 שקלים ● הסיבה: "המתיחות הביטחונית והגאו־פוליטית הובילה לעלייה במחיר הבנזין הבינלאומי"

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

אתרי קניות באינטרנט. יוכפפו לחוק הישראלי? / צילום: Shutterstock

מאחורי הצעת החוק החדשה: אתרי קניות באינטרנט יוכפפו לחוק הישראלי?

הצעת חוק המקודמת בימים אלה שמה לה למטרה לקבוע את התנאים שבהם יחול הדין הישראלי בעת התקשרות עסקית בין חברה מחו"ל ללקוח ישראלי ● בקרב המומחים הדעות חלוקות: מצד אחד החוק יעשה סדר ויגביר ודאות, אולם מנגד הוא עלול להרתיע חברות מעסקים עם ישראלים

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב