גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לראשונה: מועמדת אישה לתפקיד מנכ"לית התעשייה האווירית. ומי עוד במועמדים?

תא"ל במיל' מירב קירשנר, שהייתה ראש מטה אגף כוח אדם בצה"ל, תתמודד על התפקיד בין היתר מול שי באב"ד, לשעבר מנכ"ל משרד האוצר, אלוף במיל' חגי טופולנסקי ובכירים בתע"א ובאלתא

מירב קירשנר / צילום: דובר צה"ל
מירב קירשנר / צילום: דובר צה"ל

לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל, מועמדת אישה למנכ"לות התעשייה האווירית, חברת הייצור הביטחוני הגדולה והחשובה במדינה. תא"ל במיל' מירב קירשנר, מי שהייתה ראש מטה אגף כוח אדם וראש חטיבת תכנון בצה"ל והייתה ממונה על ניהול תקציבים בגובה של 20 מיליארד שקל, הגישה את מועמדותה לתפקיד. קירשנר אישרה ל"גלובס" שהגישה את מועמדותה, אך סירבה לדבר מעבר לכך.

קירשנר, 52, הייתה מועמדת לתפקיד ראש אכ"א ומשלא מונתה הודיעה ביולי האחרון על פרישה מצה"ל אחרי 33 שנה. קירשנר ציפתה לקבל דרגת אלוף, ולהיות האישה השנייה בצה"ל שתקבל דרגה זו (אחרי האלופה במיל' אורנה ברביבאי, כיום ח"כית מטעם יש עתיד), אך כאשר הרמטכ"ל כוכבי החליט להאריך את כהונת מוטי אלמוז כראש אכ"א ולא למנותה, עזבה את הצבא.

מספר המועמדים הסופי לתפקיד לא ידוע, אולם יש מספר מועמדים ששמותיהם נחשפו: אלוף במיל' חגי טופולנסקי, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר שי באב"ד, המשנה למנכ"ל תע"א אייל יוניאן, סמנכ"ל תע"א בועז לוי ומנכ"ל אלתא יואב תורג׳מן.

שי באב"ד / צילום: תמר מצפי

לקראת הנפקה

התעשייה האווירית היא אחת המעסיקות הגדולות בישראל עם 15 אלף עובדים והכנסות של 14 מיליארד שקל ב-2019. בשנים הקרובות צפויה תע"א לעבור שינוי ארגוני לקראת הנפקת החברה. מאז 2017 מכהן הראל לוקר כיו"ר תע"א.

לפני כמה חודשים הודיע מנכ"ל החברה נמרוד שפר כי הוא מתפטר לאחר שנתיים בתפקיד. שפר, לשעבר ראש אגף תכנון במטכ"ל וראש מטה חיל האוויר, היה חלוק בנושאים מקצועיים על יו"ר דירקטוריון החברה, הראל לוקר. התעשייה האווירית מתקדמת לקראת הנפקה בבורסה ונמצאת בתקופה טובה מבחינת דו"חות כספיים, אך בשל עצירה כמעט מוחלטת של ענף התעופה בעולם וצמצום צפוי של תקציבי בטחון ברחבי העולם, עשויה להיות לכך השפעה בעייתית על עתיד רווחי החברה.

בתעשייה האווירית הוקמה ועדת איתור לליווי הליך בחירת המנכ"ל. חברים בה יו"ר החברה לוקר וכן הדירקטורים של התעשייה האווירית רו"ח ראם עמינח, יוסף צ׳חנובר, ועורכת הדין מהא מנצור עלי. דיוני ועדת האיתור עשויים להימשך כחודשיים ולכן ייקח זמן עד שתתקבל החלטה בנוגע לזהות המנכ"ל הבא. את התהליך מלווה רשות החברות הממשלתיות, בראשות עו"ד ינקי קוינט. אישור סופי של מנכ"ל התעשייה האווירית מצריך חתימה של שר הביטחון בני גנץ והשר האחראי על החברות הממשלתיות, דוד אמסלם.

נמרוד שפר / צילום: כפיר זיו

בעולם נשים מובילות

בישראל לא עמדה מעולם אישה בראש אחת מן התעשיות הביטחוניות המובילות. בשנים האחרונות קודמו נשים לתפקידי מפתח, כגון מנהלת מפעל הטילים ברפאל, נעמי ישראלי, מרב דוידוביץ’, ראש מינהל הגנה מפני טילים באלביט מערכות, וענבל קרייס, סגנית מנהל מפעל חלל של תע"א וקודם לכן ראש פרויקט פיתוח "חץ 3", אך מדובר בחריגים. בתעשיות הביטחוניות מתקשים לגייס נשים לתפקידי מפתח בשל הרקע הצבאי, ממנו מגיעים מרבית המועמדים.

תחת פיקודה של קירשנר כראש מטה אכ"א ב-2019-2016 קוצר שירות החובה לחיילים, קוצצו כ-100 אלף אנשי מילואים, נסגרו יחידות עם אמצעי לחימה מיושנים והורחב גיוס נשים לתפקידי לחימה. בנוסף היא עבדה אל מול צבאות זרים, במסגרת קשרי החוץ של אגף כח אדם וניהלה את המו"מ מול משרד האוצר בחתימה על הסכמי כח אדם ושכר של צה"ל. לפני כן שירתה כראש חטיבת התכנון ומנהל כוח אדם וראש אגף משאבי אנוש של פיקוד דרום.

אלוף במיל' גדעון שפר, מי שהיה ראש אכ"א עד 1998, סמנכ"ל באלביט עד 2018 וכיום משמש כסגן נשיא אלביט מערכות, אומר ל"גלובס", שעוד כראש אכ"א וגם כיום בעבודותו בתעשיות הביטחוניות, תהה מדוע אין נשים שמקודמות ומתמנות לתפקידי מפתח כמו בעולם.

סגנית נשיא בואינג, לין קארט משמשת גם כמנכ"לית חטיבת ההגנה, חלל וביטחון של החברה. בצמרת של לוקהיד מרטין עומדת מרילין אדמס היוסון. כיום היא בתפקיד יו"ר דירקטוריון החברה ועד לאחרונה הייתה המנכ"לית. גם בראש Northrop Grumman עומדת אישה, קאתי וורדן, ובראש General Dynamics, עומדת פיבי נובאקביק.

למעשה ארבע מתוך חמש חברות התעשייה הביטחוניות הגדולות בארה"ב מובלות בידי נשים.

גדעון שפר אמר ל"גלובס": "עיקר הבעיה בענף הזה היא הניהול. אני מעריך שוועדת האיתור פתוחה ואין פה מכרז תפור ולכן יש סיכויים טובים שהם יבחנו מועמדת מבחוץ. קירשנר היא מועמדת מאוד ראויה".

עוד כתבות

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; פאלו אלטו נופלת ב-10%, מחירי הנפט מזנקים

עליות באירופה ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"