גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

ריבוי מסלולי השקעה: תפסת מרובה, לא בהכרח תפסת תשואה

מדוע מנהלי השקעות מעדיפים להגדיל את היצע המכשירים שלהם גם בתוך קטגוריות השקעה נישתיות, ומדוע בכלל צריך כל כך הרבה קטגוריות השקעה נישתיות

חדר עסקאות בבנק בתל אביב  / צילום: NIR ELIAS, רויטרס
חדר עסקאות בבנק בתל אביב / צילום: NIR ELIAS, רויטרס

לא פחות מ-69 תתי-קטגוריה קיימים תחת 15 מסלולי השקעה בשוק קופות הגמל הישראלי (תגמולים, השתלמות ופיצויים). אל תתפסו אותי במילה, כי בכל זאת, היו כמה עשרות לספור, והתבלבלתי כמה פעמים בדרך.

יש מגוון מסלולים אג"חיים - דרך תלויי הגיל, ועד משהו אקזוטי - קופת גמל במסלול כספית. וצריך לזכור שמדובר פה בחיסכון ארוך-טווח. בואו ננסה לשאול את עצמנו, מדוע בכלל יש צורך בכל כך הרבה מסלולים?

אולי נחדד את השאלה: מדוע שמישהו ישקיע בכלל במסלול כספית, שלפי אתר הגמל נט מנהל כ-2 מיליארד שקל בתשואה שנתית ממוצעת של 0.12% בחמש השנים האחרונות (סביב התשואה הפנימית הגלומה במסלול), אבל בדמי ניהול שנתיים ממוצעים של 0.65%? חישוב פשוט נטול אקסל (זה פחות זה), מראה לנו שההגינות אינה העיקרון המנחה פה.

התשובה הרשמית לריבוי המסלולים, המתאימים יותר והמתאימים פחות בכל נקודת זמן, היא שלכל חוסך יש את תפיסת הסיכון שלו, ולכל חוסך מתאים משהו אחר.

על השאלה מדוע תפיסות סיכון שונות מצריכות פתיחת מסלול לכל תפיסה בנפרד, אנסה להשיב דרך סיפור שוק הגמל ב-2008 - שנת המשבר הפיננסי הגדול. הצלילה בניירות הערך הסחירים הביאה אז לתשואות שליליות דו-ספרתיות בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות, ויצרה לחץ פדיונות גדול מאוד בתעשייה. להתמודדות עם הלחץ התגייסו, בין השאר, יועצי ההשקעות בבנקים, סוכני הביטוח, חברות הגמל, כמו גם הפוליטיקאים שהמציאו את המושג "רשת ביטחון לחוסכים".

קרנות נאמנות בקטגוריית מניות תא 125

באותם ימים לא היו כל כך הרבה מסלולים ותתי-מסלולים, ובוודאי שלא לכל חברת גמל. אבל החברות שהיו להן מסלולים ידעו לשמר על הלקוחות שלהן על-ידי שכנוע הפודים שלא לפדות את הכספים, אלא להעבירם למסלולי האג"ח שהיו אלטרנטיבה, וכמובן - על הדרך - גם "לגלח" חוסכים מחברות מנהלות אחרות. אז התחדדה הנקודה לחברות המנהלות, שהיצע גדול יותר פותח אפשרויות שיווק נרחבות לכל נקודת זמן.

בהמשך הגיעו השינויים ממשרד האוצר, שהכריחו את החברות למזג קופות הפועלות במסלולים דומים, וזה כמובן נתן דחיפה נוספת לייצר היצע רחב יותר במקום זה שהצטמצם. בסך הכול, מבחינת חברות הגמל זה הגיוני לחלוטין; מבחינת החוסכים - קצת פחות.

הניסיון משנת 2008 לימד אותנו שלחברות הגמל יש הכלים להעביר את החוסכים למסלולים קיימים בזמן פדיונות, אבל קצת פחות כלים להחזיר אותם למסלול המתאים להם באמת בהמשך. רוב החוסכים שעברו למסלולי "לוויין" בגלל חשש רגעי או נקודתי, נשארו שם הרבה אחרי שהיו צריכים, כי האחריות מוטלת, בסופו של דבר, עליהם, ואילו הכלים לקבל החלטה בהקשר זה - קצת פחות.

15 קטגוריות השקעה, המכילות פלוס-מינוס 60 תתי-קטגוריות, הן גם מנת חלקה של תעשיית קרנות הנאמנות. ללמדנו שלא מדובר בסטארט-אפ של שוק הגמל, אלא בהעתק של שוק השקעות גדול, שהבין הרבה לפני כן שהיצע גדול יותר תורם את חלקו השיווקי לשורה התחתונה.

נעזוב את הנקודה שמדובר כאן במכשיר השקעה, ושם בחיסכון ארוך-טווח. השאלה היא איך כ-50 מנהלי קרנות, המנהלים כ-182 מיליארד שקל (בקרנות אקטיביות בלבד, לא כולל קרנות סל ו/או קרנות מחקות), הצליחו לייצר 1,141 קרנות אקטיביות ב-15 קטגוריות השקעה?

אז קרנות האג"ח עד 20% מניות, לדוגמה, יכולות לייצר קרן לכל מח"מ (משך חיים ממוצע), עם חשיפות יתר/חסר לאפיקים מסוימים, לבסיסי הצמדה, מנפיקים, דירוגים וכדומה. אבל מה נאמר על קטגוריה פשוטה ביותר, כמו "מניות ת"א-125", שבה 13 קרנות מתוך 24 בקטגוריה מתחרות מול קרנות אחרות מאותו הבית? הראל, למשל, מחזיקה ארבע קרנות בקטגוריה, פסגות שלוש קרנות, ואילו מיטב, אקסלנס ואנליסט מחזיקות בשתי קרנות.

עכשיו נשאלת השאלה, למה שמנהל קרן יחזיק יותר מקרן אחת באותה קטגוריה, אם יש לו מן הסתם דעה אחת על השוק או על החשיפות הנכונות, לטעמו, בתוך המדד? הטבלה המוצגת בטור זה מדגישה את פערי התשואה התמוהים של אותם מנהלים בתוך תת-קטגוריית המניות.

מדוע בקרן אחת לקנות נייר X, ובקרן השנייה לא? מדוע בקרן אחת להגדיל חשיפה לסקטור Y, ובקרן השנייה לא? במקום לענות תשובה ישירה, אספר סיפור נחמד ששמעתי על עובד חדש שהגיע לבית השקעות, ואמרו לו "קח דפי זהב, ותתחיל לגייס". העובד החרוץ התקשר ל-5,000 איש. למחציתם הציע לקנות נייר ערך מסוים, ולמחצית השנייה למכור. אחרי חודש הוא חזר ל-2,500 שאיתם צדק, ושוב עשה את אותה פעולה: למחצית אמר לקנות ולמחצית השנייה למכור. בקיצור, אחרי ארבע פעמים כאלה הוא נשאר עם 625 לקוחות נאמנים, שבשלב הזה יעשו כל מה שהוא רק אומר להם.

כשיש היצע, יש הרבה פתרונות שיווק

ובחזרה לקרנות הנאמנות: גם הן צריכות בכל רגע נתון שתהיה להן "קרן צודקת", שהצליחה יותר בכל קטגוריה, ותדע לקלוט כסף שעשוי לצאת מהקרן שקצת פחות הצליחה. תארו לעצמכם מחלקת שיווק בבית השקעות, שפונה ליועצי ההשקעות ומציעה להם להעביר את הלקוחות שלהם מקרן שהדירוג שלה עומד לרדת במערכת הבנק, לקרן שבה הדירוג במערכת שלהם יציב. זה עשוי לחסוך פדיונות כבדים בהמשך.

כשיש היצע, יש פתרונות שיווק לרוב. אבל לא רק. יש גם אפשרויות נרחבות יותר בנושא העלויות. יסלחו לי הקרנות הכספיות על הפנייה אליהן בכל פעם שצריך דוגמה, אבל כידוע, המסמר שהכי בולט הוא זה שחוטף את הפטיש.

עוד מימיה הראשונים של הקטגוריה ב-2008, התחיל קרב ה-0% דמי ניהול בין מנהלי הקרנות. מצד אחד, הקטגוריה אפשרה צבירת נפח גדול מאוד של כספים שהיו בפיקדונות, אבל בצד השני, ב-0% דמי ניהול הקרן מפסידה כסף לחברה המנהלת ככל שהיא צומחת יותר.

הפתרון היה להקים שתי קרנות כספיות. זו ב-0% דמי ניהול מגייסת בלי סוף, ולאחר תקופה של שנה/שנתיים/שלש פשוט מעלים את דמי הניהול בקרן הגדולה, ומורידים לאפס את הקרן הקטנה. דמי ניהול שיוצרים רווח (גם אם קטן מאוד), עובדים על מאסה גדולה מאוד של נכסים, מכיוון שלוקח זמן עד שהמשקיעים מודעים לכך ומחליפים את הקרן (אם בכלל). וגם אם מתחיל פתאום גל פדיונות, תמיד יש קרן מקבילה שעושה את אותו הדבר ללא דמי ניהול.

את הדוגמה הזו אפשר כמובן לשכפל לקטגוריות אחרות, לקרנות אחרות, ולאו דווקא ב-0% דמי ניהול.

וישנן סיבות נוספות. "תתי-קטגוריות נישתיות" מאפשרות לדוגמה לבתי ההשקעות לייצר תיקי קרנות מגוונים, שבהם הרווחיות גבוהה יותר. ככל שמספר הקרנות בבית גבוה, ניתן לייצר תיקי קרנות עם חשיפות מדויקות יותר. לחלופין, חלק מהמנהלים מעדיפים לפתוח קרן חדשה "נקייה" במקום להילחם בתשואות עבר בעייתיות שנגררות לאורך זמן.

בסופו של דבר, לא משנה הסיבה, השורה התחתונה לא באמת תשתנה. כמו בכל תחום, היצע גדול יותר משכלל את אפשרויות השיווק של בית ההשקעות - ומגוון את האפשרויות לייצר רווח של המנהל. 

הכותב הוא מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק

עוד כתבות

שרון רייך, מנכ''ל איילון ביטוח / צילום: רמי זרנגר

השחקנית החדשה בשוק הגמל מציגה חודש חלש בתשואות. הסיבה מפתיעה

חברת הביטוח איילון גייסה 1.2 מיליארד שקל בתוך פחות מחודש לפעילותה החדשה בשוק הגמל, אך את חודשה הראשון היא צפויה לסיים עם תשואה של כ־0.7% בלבד, לעומת כ־1.1% בענף ● הסיבה: רוב הכסף הגיע במחצית השנייה של אוגוסט, כשהשוק כבר היה בעליות, ולא הספיק להיכנס להשקעה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

הסכם שלום? רש"ת והעובדים בוחרים בינתיים במדיניות של סבבים

שבוע וחצי אחרי הכאוס בנתב"ג, ההסתדרות ורשות שדות התעופה משדרות פיוס והבטיחו לפעול יחד לקראת עומסי חגי תשרי ● אלא שההודעה שמכריזה על "יציאה לדרך משותפת" אינה פותרת את מצוקת כוח האדם או את שאלת האחריות למשבר ● בינתיים, נראה כי הצדדים מעדיפים לדחות את הטיפול בבעיה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עליות קלות בבורסת ת"א; מדד הבנקים מתאושש, השקל נחלש

הבורסה בת"א מושפעת הבוקר מהורדת הריבית המקומית ומהחששות הגוברים מההסלמה בין איראן לארה"ב ● השקל מוסיף להיחלש, 3.036 שקלים ● דיסקונט: הפחתת ריבית נוספת תהיה רק לאחר הבחירות ● הבוקר בעולם: ירידות באסיה ויציבות בחוזים בניו יורק, מחירי הנפט ממשיכים לטפס ● משקיעי האג"ח מסביב לעולם שוב מאותתים על סכנה

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

שלושה מקרי מוות הובילו לעצירת שני ניסויים מבטיחים

ענקית הפארמה איליי לילי ממשיכה במסע הרכישות שלה ומצטיידת בתרופה למחלות אוטואימוניות ● מה השתבש בניסוי של נוברטיס בו מתו שלושה מטופלים ● חברת אבוט, יצרנית מד הסוכר המוביל פריסטייל ליברה, קיבלה אישור FDA למכשיר המשלב מדידת סוכר וקטונים ● השבוע בביומד

בניין בבת ים שנפגע מטיל איראני / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הבית שלכם נפגע מטיל? אם תרצו למכור תקבלו דירה חדשה ועוד 4 מ"ר

כל דייר במתחם שנפגע רשאי לבחור באפשרות "למכור" את דירתו ליזם שיבצע את הליך ההתחדשות של המתחם, בהליך המתבצע לראשונה ● כדי לאפשר את ה־Buyout, נערכו שומות מקרקעין ראשונות שיקבעו את מחירי הדירות במתחמים ● בדקנו כיצד נקבעת השומה עבור דירה שנפגעה, ואילו אלמנטים משפיעים על החישוב

מסחר בבורסה / צילום: Shutterstock

ירידות באירופה ובחוזים בניו יורק; דל מזנקת במסחר המוקדם

בורסת דרום קוריאה ירדה ב-4% ● הנפט מתקרב ל־96 דולר לחבית ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ממשיכות לעלות ● דל מעלה תחזית, זינקה במסחר המאוחר ● החוזים על וול סטריט יציבים ● וגם: בעוד האג"ח מציעות כ-5%, רק 3% ממניות S&P 500 מציעות תשואת דיבידנד גבוהה יותר

התפלת מים / צילום: איל יצהר

התפלת המים נעצרה, והחקלאים כבר מרגישים את המחסור

חמישה מתוך ששת מתקני ההתפלה הגדולים בישראל הושבתו בעקבות עלייה חריגה בעכירות מי הים התיכון, וכדי לשמור על אספקת המים למשקי הבית צומצמה האספקה לחקלאות בכ־300 אלף מ"ק ביום ● במשרד החקלאות מזהירים כי התמשכות המחסור עלולה לפגוע בגידולים ובאספקת התוצרת הטרייה לקראת החגים

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

לאחר הפשרה עם רמי לוי: עובדי ורטיקל פילד פנו לבית המשפט בבקשת חדלות פירעון

העובדים לשעבר בחברת ורטיקל פילד, מבקשים צו לפתיחת הליכים נגד סטארט־אפ האגרו־טק, בטענה לחובות שכר ופנסיה של מאות אלפי שקלים ולחובות נוספים לספקים

הרמטכ''ל לצד אשתו בטקס הענקת הדרגות שלו / צילום: לע''מ

רעיית הרמטכ"ל מתפטרת מתומר מזון בעקבות הביקורת

אורנה זמיר התפטרה מתפקידה כדירקטורית בלתי תלויה בתומר מזון שהסתבכה באי־סדרים ● ההתפטרות מגיעה בעקבות הביקורת סביב מינויה ● זמיר: "העיסוק בנושא עלול לפגוע בפעילות העסקית של החברה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הנפט זינק, התשואות זינקו: וול סטריט ננעלה בירידות ביום הראשון של ספטמבר

נאסד"ק ירד בכ-1% ● שתי מכליות נפט נפגעו מקליעים במצר הורמוז, ומחירי הנפט זינקו ● עידן חדש באפל: ג'ון טרנוס נכנס לתפקיד המנכ"ל ● תשואת האג"ח הממשלתית בארה"ב לעשר שנים בשיא מאז ינואר 2025 ● הלילה: הדוחות של דל ופאלו אלטו

נשיא סין שי ג'ינפינג בסבב עולמי, השבוע / צילום: Reuters, Kyrgyz Presidential Press Servic

מטוסי קרב על השולחן: האינטרסים בביקור נשיא סין במצרים

סבב הביקורים של נשיא סין שי ג'ינפינג ברחבי העולם ממשיך עם ביקור ראשון במצרים מזה עשור ● היחסים בין המדינות נמצאים בשיא, כשסין מחפשת לבסס את מעמדה במזרח התיכון, ומצרים זקוקה להשקעות ● ברקע הפגישה המדינות פתחו סדרה של תרגולים משותפים

ליפ בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל סוגרת את מעבדת ה־AI בישראל. הסיבה מדאיגה

הקבוצה, שפעלה במשך כעשור והובילה מחקרים פורצי דרך, נסגרת - ו־13 עובדיה יפוטרו ● ההסבר למהלך: ״שיקולים גיאוגרפיים״

שליח של וולט / צילום: Shutterstock, Karolis Kavolelis

"הכי מעצבן שיש": ההודעה שהרגיזה את שליחי וולט

וולט שינתה את הכללים שחלים במקרה שבו שליח כבר אישר משלוח אך לאחר מכן ביקש לוותר עליו ולהחזיר אותו למערכת ● השליחים טוענים כי מדובר בעדכון לא הוגן, שפוגע ביכולת שלהם לבטל טיפול בהזמנות שמתעכבות שלא באשמתם ● וולט: "העדכון נועד לצמצם עיכובים ואי-אספקות של משלוחים, תוך שמירה על העצמאות והגמישות של השליחים"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: ap, Ebrahim Noroozi

הצעדים החדשים של גרמניה בתגובה לתקיפות רוסיות

ברלין מאשימה את מוסקבה בניסיון לפגוע במטוסים אוקראיניים ומחריפה את הצעדים נגדה, אך נמנעת בשלב זה מצעדים שעלולים להביא להסלמה ישירה ● שר הפנים: "אנחנו לא במלחמה, אבל סופגים התקפות היברידיות מדי יום" ● בצד הרוסי מכחישים את האחריות לתקריות

אביב שפירא / צילום: באדיבות XTEND

חברת הרובוטיקה מישראל שמגיעה לוול סטריט לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

חברת הרחפנים הישראלית אקסטנד תחל להיסחר ביום שישי בניו יורק תחת הסימול XTND, לאחר מיזוג עם חברה אמריקאית ● החברה, שהחלה כמיזם גיימינג והוסבה למענה ביטחוני, גייסה 152 מיליון דולר - בין המשקיעים גם אריק טראמפ ● המנכ"ל אביב שפירא: "ציון דרך משמעותי במסע שהתחיל בישראל"

גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב / צילום: אוהד רומנו

גיל אגמון קנה מניות דלק רכב בכ־200 מיליון שקל. אלה המוכרים

אחרי הצניחה במניה, בעל השליטה ביבואנית הרכב רכש 10% ממניותיה מידי אלטשולר שחם, אנליסט ואחרים

אוטובוסים חשמליים של TST / צילום: TST

לא רק בישראל: חברת האוטובוסים דן כובשת את פורטוגל

חברת TST שבהחזקת קבוצת דן ב-51%, המפעילה את התחבורה הציבורית במטרופולין ליסבון מאז שנת 2022, דורגה ראשונה בסקר שביעות רצון נוסעים ● במקביל, בימים אלו משלימה החברה מעבר להחלפת כלל צי האוטובוסיים לחשמליים

לוחמי צה''ל / צילום: דובר צה''ל

עד 2,500 שקל: ההפתעה שחיכתה בחשבון הבנק של משרתי המילואים

מענק "כלכלת הבית" החל להיות מופקד בחשבונותיהם של עשרות ומאות אלפי משרתי מילואים, כאשר הזכאים יכולים לקבל עד 2,500 שקל נטו בהתאם להיקף השירות ולסיווג היחידה ● התשלום מועבר אוטומטית ע"י צה"ל בשתי פעימות במהלך השנה, ללא צורך בהגשת בקשה מצד המשרתים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

"פייננשל טיימס" קורא לאיחוד האירופי להשעות את הסכם הסחר החופשי עם ישראל

העיתון הכלכלי הנחשב קורא במאמר מערכת להטיל סנקציות מקיפות על ההתנחלויות ולהשעות את הסכם האסוציאציה בין ישראל לאיחוד האירופי ● בכך מצטרף ה"פייננשל טיימס" למדינות כמו אירלנד, ספרד ובלגיה הדורשות בעקביות להשעות את ההסכם בשנתיים האחרונות

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

הסיבות שדחפו את בנק ישראל להפחתת ריבית בפעם השלישית ברציפות

הבנק המרכזי החליט על הורדת הריבית מרמה של 3.5% ל-3.25%, בין היתר לנוכח התמתנות האינפלציה אל מתחת לטווח יעד יציבות המחירים ● לפי הצהרת הוועדה המוניטרית, ההחלטה נועדה להמריץ את המשק שעדיין נמצא מתחת לקו המגמה במגוון תחומים ● ההחלטה מגיעה למרות המתיחות הגאו-פוליטית הגוברת, וכאשר בארה"ב ובמדינות נוספות ברחבי העולם דווקא נרשמות ציפיות גוברות להעלאות ריבית