גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

ריבוי מסלולי השקעה: תפסת מרובה, לא בהכרח תפסת תשואה

מדוע מנהלי השקעות מעדיפים להגדיל את היצע המכשירים שלהם גם בתוך קטגוריות השקעה נישתיות, ומדוע בכלל צריך כל כך הרבה קטגוריות השקעה נישתיות

חדר עסקאות בבנק בתל אביב  / צילום: NIR ELIAS, רויטרס
חדר עסקאות בבנק בתל אביב / צילום: NIR ELIAS, רויטרס

לא פחות מ-69 תתי-קטגוריה קיימים תחת 15 מסלולי השקעה בשוק קופות הגמל הישראלי (תגמולים, השתלמות ופיצויים). אל תתפסו אותי במילה, כי בכל זאת, היו כמה עשרות לספור, והתבלבלתי כמה פעמים בדרך.

יש מגוון מסלולים אג"חיים - דרך תלויי הגיל, ועד משהו אקזוטי - קופת גמל במסלול כספית. וצריך לזכור שמדובר פה בחיסכון ארוך-טווח. בואו ננסה לשאול את עצמנו, מדוע בכלל יש צורך בכל כך הרבה מסלולים?

אולי נחדד את השאלה: מדוע שמישהו ישקיע בכלל במסלול כספית, שלפי אתר הגמל נט מנהל כ-2 מיליארד שקל בתשואה שנתית ממוצעת של 0.12% בחמש השנים האחרונות (סביב התשואה הפנימית הגלומה במסלול), אבל בדמי ניהול שנתיים ממוצעים של 0.65%? חישוב פשוט נטול אקסל (זה פחות זה), מראה לנו שההגינות אינה העיקרון המנחה פה.

התשובה הרשמית לריבוי המסלולים, המתאימים יותר והמתאימים פחות בכל נקודת זמן, היא שלכל חוסך יש את תפיסת הסיכון שלו, ולכל חוסך מתאים משהו אחר.

על השאלה מדוע תפיסות סיכון שונות מצריכות פתיחת מסלול לכל תפיסה בנפרד, אנסה להשיב דרך סיפור שוק הגמל ב-2008 - שנת המשבר הפיננסי הגדול. הצלילה בניירות הערך הסחירים הביאה אז לתשואות שליליות דו-ספרתיות בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות, ויצרה לחץ פדיונות גדול מאוד בתעשייה. להתמודדות עם הלחץ התגייסו, בין השאר, יועצי ההשקעות בבנקים, סוכני הביטוח, חברות הגמל, כמו גם הפוליטיקאים שהמציאו את המושג "רשת ביטחון לחוסכים".

קרנות נאמנות בקטגוריית מניות תא 125

באותם ימים לא היו כל כך הרבה מסלולים ותתי-מסלולים, ובוודאי שלא לכל חברת גמל. אבל החברות שהיו להן מסלולים ידעו לשמר על הלקוחות שלהן על-ידי שכנוע הפודים שלא לפדות את הכספים, אלא להעבירם למסלולי האג"ח שהיו אלטרנטיבה, וכמובן - על הדרך - גם "לגלח" חוסכים מחברות מנהלות אחרות. אז התחדדה הנקודה לחברות המנהלות, שהיצע גדול יותר פותח אפשרויות שיווק נרחבות לכל נקודת זמן.

בהמשך הגיעו השינויים ממשרד האוצר, שהכריחו את החברות למזג קופות הפועלות במסלולים דומים, וזה כמובן נתן דחיפה נוספת לייצר היצע רחב יותר במקום זה שהצטמצם. בסך הכול, מבחינת חברות הגמל זה הגיוני לחלוטין; מבחינת החוסכים - קצת פחות.

הניסיון משנת 2008 לימד אותנו שלחברות הגמל יש הכלים להעביר את החוסכים למסלולים קיימים בזמן פדיונות, אבל קצת פחות כלים להחזיר אותם למסלול המתאים להם באמת בהמשך. רוב החוסכים שעברו למסלולי "לוויין" בגלל חשש רגעי או נקודתי, נשארו שם הרבה אחרי שהיו צריכים, כי האחריות מוטלת, בסופו של דבר, עליהם, ואילו הכלים לקבל החלטה בהקשר זה - קצת פחות.

15 קטגוריות השקעה, המכילות פלוס-מינוס 60 תתי-קטגוריות, הן גם מנת חלקה של תעשיית קרנות הנאמנות. ללמדנו שלא מדובר בסטארט-אפ של שוק הגמל, אלא בהעתק של שוק השקעות גדול, שהבין הרבה לפני כן שהיצע גדול יותר תורם את חלקו השיווקי לשורה התחתונה.

נעזוב את הנקודה שמדובר כאן במכשיר השקעה, ושם בחיסכון ארוך-טווח. השאלה היא איך כ-50 מנהלי קרנות, המנהלים כ-182 מיליארד שקל (בקרנות אקטיביות בלבד, לא כולל קרנות סל ו/או קרנות מחקות), הצליחו לייצר 1,141 קרנות אקטיביות ב-15 קטגוריות השקעה?

אז קרנות האג"ח עד 20% מניות, לדוגמה, יכולות לייצר קרן לכל מח"מ (משך חיים ממוצע), עם חשיפות יתר/חסר לאפיקים מסוימים, לבסיסי הצמדה, מנפיקים, דירוגים וכדומה. אבל מה נאמר על קטגוריה פשוטה ביותר, כמו "מניות ת"א-125", שבה 13 קרנות מתוך 24 בקטגוריה מתחרות מול קרנות אחרות מאותו הבית? הראל, למשל, מחזיקה ארבע קרנות בקטגוריה, פסגות שלוש קרנות, ואילו מיטב, אקסלנס ואנליסט מחזיקות בשתי קרנות.

עכשיו נשאלת השאלה, למה שמנהל קרן יחזיק יותר מקרן אחת באותה קטגוריה, אם יש לו מן הסתם דעה אחת על השוק או על החשיפות הנכונות, לטעמו, בתוך המדד? הטבלה המוצגת בטור זה מדגישה את פערי התשואה התמוהים של אותם מנהלים בתוך תת-קטגוריית המניות.

מדוע בקרן אחת לקנות נייר X, ובקרן השנייה לא? מדוע בקרן אחת להגדיל חשיפה לסקטור Y, ובקרן השנייה לא? במקום לענות תשובה ישירה, אספר סיפור נחמד ששמעתי על עובד חדש שהגיע לבית השקעות, ואמרו לו "קח דפי זהב, ותתחיל לגייס". העובד החרוץ התקשר ל-5,000 איש. למחציתם הציע לקנות נייר ערך מסוים, ולמחצית השנייה למכור. אחרי חודש הוא חזר ל-2,500 שאיתם צדק, ושוב עשה את אותה פעולה: למחצית אמר לקנות ולמחצית השנייה למכור. בקיצור, אחרי ארבע פעמים כאלה הוא נשאר עם 625 לקוחות נאמנים, שבשלב הזה יעשו כל מה שהוא רק אומר להם.

כשיש היצע, יש הרבה פתרונות שיווק

ובחזרה לקרנות הנאמנות: גם הן צריכות בכל רגע נתון שתהיה להן "קרן צודקת", שהצליחה יותר בכל קטגוריה, ותדע לקלוט כסף שעשוי לצאת מהקרן שקצת פחות הצליחה. תארו לעצמכם מחלקת שיווק בבית השקעות, שפונה ליועצי ההשקעות ומציעה להם להעביר את הלקוחות שלהם מקרן שהדירוג שלה עומד לרדת במערכת הבנק, לקרן שבה הדירוג במערכת שלהם יציב. זה עשוי לחסוך פדיונות כבדים בהמשך.

כשיש היצע, יש פתרונות שיווק לרוב. אבל לא רק. יש גם אפשרויות נרחבות יותר בנושא העלויות. יסלחו לי הקרנות הכספיות על הפנייה אליהן בכל פעם שצריך דוגמה, אבל כידוע, המסמר שהכי בולט הוא זה שחוטף את הפטיש.

עוד מימיה הראשונים של הקטגוריה ב-2008, התחיל קרב ה-0% דמי ניהול בין מנהלי הקרנות. מצד אחד, הקטגוריה אפשרה צבירת נפח גדול מאוד של כספים שהיו בפיקדונות, אבל בצד השני, ב-0% דמי ניהול הקרן מפסידה כסף לחברה המנהלת ככל שהיא צומחת יותר.

הפתרון היה להקים שתי קרנות כספיות. זו ב-0% דמי ניהול מגייסת בלי סוף, ולאחר תקופה של שנה/שנתיים/שלש פשוט מעלים את דמי הניהול בקרן הגדולה, ומורידים לאפס את הקרן הקטנה. דמי ניהול שיוצרים רווח (גם אם קטן מאוד), עובדים על מאסה גדולה מאוד של נכסים, מכיוון שלוקח זמן עד שהמשקיעים מודעים לכך ומחליפים את הקרן (אם בכלל). וגם אם מתחיל פתאום גל פדיונות, תמיד יש קרן מקבילה שעושה את אותו הדבר ללא דמי ניהול.

את הדוגמה הזו אפשר כמובן לשכפל לקטגוריות אחרות, לקרנות אחרות, ולאו דווקא ב-0% דמי ניהול.

וישנן סיבות נוספות. "תתי-קטגוריות נישתיות" מאפשרות לדוגמה לבתי ההשקעות לייצר תיקי קרנות מגוונים, שבהם הרווחיות גבוהה יותר. ככל שמספר הקרנות בבית גבוה, ניתן לייצר תיקי קרנות עם חשיפות מדויקות יותר. לחלופין, חלק מהמנהלים מעדיפים לפתוח קרן חדשה "נקייה" במקום להילחם בתשואות עבר בעייתיות שנגררות לאורך זמן.

בסופו של דבר, לא משנה הסיבה, השורה התחתונה לא באמת תשתנה. כמו בכל תחום, היצע גדול יותר משכלל את אפשרויות השיווק של בית ההשקעות - ומגוון את האפשרויות לייצר רווח של המנהל. 

הכותב הוא מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק

עוד כתבות

חנות נעלי רוקפורט / צילום: תמר מצפי

אוריג'ינלס תשלם מעל 3 מיליון שקל בעקבות פגיעה ביבוא האישי של רוקפורט

לפי רשות התחרות, היבואנית הרשמית בישראל סייעה לחסימת גישת ישראלים לקנייה באתר האמריקאי של רוקפורט, תוך כדי הפנייתם לאתר המקומי שהיה יקר יותר ● המקרה מצטרף לשורת צעדי אכיפה נגד פגיעה ביבוא המקביל והאישי

אפקט העושר לא הביא לרכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

ירידה של 10% בקצב האכלוס: הערים שמובילות בהיצע הדירות שבבנייה

תל אביב עקפה את ירושלים והובילה את התחלות הבנייה בישראל עם 7,611 דירות בשנה האחרונה, ואחריה ירושלים וחיפה ● למרות היקף גבוה של היתרי בנייה והתחלות בנייה, גמר הבנייה ירד ב-9.7% ברבעון השני ● השלמת הפרויקטים ומסירת הדירות מתעכבות מסיבות של מחסור בכוח אדם וטכנולוגיות בנייה

ברלין / צילום: Shutterstock

בברלין קוראים לציבור לענוד מגן דוד - וזו הסיבה

כותרות העיתונים בעולם: נורבגיה רוצה להטיל עונש מאסר על מי שירכוש מוצרים מאיו"ש, כ-125 אלף תימנים נאלצו לברוח משטחים שנכבשו על ידי החות'ים, ובברלין מנסים לעודד את תושבי העיר לענוד מגן דוד כתמיכה בקהילה היהודית ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

שכונת רמות יורם בנתיבות. ''56 דירות המוצעות להשכרה במקביל'' / צילום: אייל תגר

בפתח תקווה, בנתיבות, ובראשל"צ: באילו שכונות מחירי השכירות דווקא יורדים

על רקע עלייה בשכר הדירה הממוצע בארץ, יש מקומות שבהם ההיצע הגדול של דירות להשכרה דוחף את המחירים למטה, וביניהם שכונת רמות יורם בנתיבות, שכונת נוריות בראשון לציון, ושכונות נוספות בפתח תקווה ובמודיעין ● בין הגורמים: בניית שכונות ענק חדשות, דירות מסובסדות שנמכרו בהגרלות וריבוי פרויקטים של התחדשות עירונית

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה מסמן: זה התחום הלוהט הבא

ג'נסן הואנג מזהה בסייבר את אחד התחומים הבאים שייהנו מההאצה של מהפכת ה-AI, לצד רובוטים וכלי רכב אוטונומיים ● מניות הסייבר עשויות ליהנות מהגידול בהשקעות באבטחה מבוססת AI, ככל שהאיומים הופכים מתוחכמים יותר

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

החוזים בוול סטריט ואירופה בירוק; טאואר עולה בטרום ברקע פריצת דרך בתשתיות AI

הבנק המרכזי של אנגליה הותיר את הריבית על 3.75% והקפיא מכירות אג"ח ● החוזים בוול סטריט מטפסים בהובלת הנאסד"ק ● מניית רדקום מזנקת בטרום בעקבות תוכנית רכישה עצמית בהיקף של 20 מיליון דולר ● מחירי הנפט נסוגים בצל הרגעת חששות האספקה במפרץ הפרסי ● טאואר וניו-פוטוניקס הודיעו על תחילת ייצור סדרתי של מנועים אופטיים ל-AI ● תשואות האג"ח ל-10 שנים בארה"ב נסוגות אל מתחת ל-5%

מערכת הסוואה של ספקטרל איקס / צילום: שי ודניאל רז

עסקה עם נאט"ו: ספקטרל איקס תספק מערכות הסוואה בכ-35 מיליון שקל

חברת הדיפנס-טק מקיסריה חתמה על עסקה לאספקת עשרות מערכות הסוואה מתקדמות למדינה אירופית ● הניסיון שנרכש בצה"ל ואיומי הרחפנים באוקראינה מזניקים את הביקוש הגלובלי למוצריה

איור: גיל ג'יבלי

איפה הכסף: המתכת היקרה שזינקה - ומשמשת אינדיקטור למצב הכלכלה העולמית

הכסף אמנם איבד במאות השנים האחרונות את מעמדו הדומיננטי בשוק המתכות היקרות, אך ממשיך להחזיק במאפיינים ייחודיים שהופכים אותו לנכס השקעתי ● מדוע זינק מחירו בשנתיים האחרונות - ואיך בכלל משקיעים בו? ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

לירה טורקית / צילום: Shutterstock

משבר אמון בטורקיה: הבורסה באיסטנבול צללה והמסחר הושהה

גל משיכות של כ־129 מיליארד לירות מאחת הקרנות הגדולות בבורסה הטורקית "פוסולה פורטפוי", חשף סדקים בשוק ההון הטורקי, והותיר את המשקיעים מול אחד הימים הקשים ביותר בבורסה באיסטנבול בשנה האחרונה

אביחי מנדלבליט, לשעבר היועץ המשפטי לממשלה / צילום: תמר מצפי

נתניהו מבקש לזמן את מנדלבליט להעיד במשפטו לפני הבחירות

ראש הממשלה בנימין נתניהו מבקש לזמן לעדות במשפטו את היועץ המשפטי לממשלה לשעבר אביחי מנדלבליט למשך שבעה ימי עדות ● מנדלבליט היה זה שהורה על העמדתו לדין של נתניהו ● לטענת ההגנה, מנדלבליט לא אישר לפתוח בחקירה כנדרש בחוק יסוד הממשלה

ChatGPT / אילוסטרציה: Shutterstock

מעכשיו גם אצלנו: הפרסום בצ'אט GPT הגיע לישראל

תשעה חודשים אחרי שהחלה את פיילוט הפרסום בארה"ב, מערכת הפרסום של ChatGPT מתרחבת גם לישראל ● החל מאתמול יכולים מפרסמים להריץ קמפיינים המיועדים לקהל הישראלי, והמודעות ישולבו בשיחות בהתאם להקשר ולכוונת המשתמש ● חברות ישראליות כבר התנסו בפלטפורמה בחו"ל, וכעת השוק המקומי נפתח לסוכנויות ולמותגים

רועי מור ויונתי לוין, מייסדי לורה / צילום: רחל פרידמן

אל תלמדו אנגלית עם ChatGPT: אפליקציית לורה מגייסת 22 מיליון דולר

Loora, שהגיעה לכ־15 מיליון משתמשים בעולם, מציעה מורה פרטי וירטואלי לאנגלית שמותאם אישית ללומד ומשלב מודלים של GPT, קלוד ומודלים פתוחים ● החברה מגייסת 22 מיליון דולר, לאחר שהכפילה את הכנסותיה בשנה האחרונה ● רועי מור, מנכ"ל לורה: "עבור רוב העולם, אנגלית היא שער הכניסה לעתיד אחר לגמרי"

הצוללת האמריקאית הבלתי מאוישת שנפלה לידי איראן / צילום: ערוץ היוטיוב של Anduril industries

איראן השתלטה על טכנולוגיה ביטחונית אמריקאית. עכשיו היא תעתיק אותה

צוללת אמריקאית בלתי מאוישת נפלה בשלמותה לידי איראן, שכעת תוכל לבצע בה הנדסה הפוכה ולנסות להעתיק את הטכנולוגיה ● במקביל, חברת רחפנים ישראלית מסמנת את מזרח אירופה כשוק יעד, ואיחוד האמירויות מספקת לאנגולה מסוקים בלתי מאוישים בעסקה של מיליארד אירו ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

התקן החדש שיקבע מהו שטח דירה / אילוסטרציה: Shutterstock

מה השטח האמיתי של דירה? התקן החדש שיעשה סדר

מועצת שמאי המקרקעין אישרה את תקן 9.1 שנועד ליצור שיטה אחידה למדידת שטח דירה ולצמצם הבדלים בין מדידות של אותו נכס ● התקן מבהיר כיצד יחושבו בין היתר קירות משותפים, עליות גג ומחסנים, ומחליף את תקן 9.0 שהיה בתוקף מאז 2006

מרוקו - מרקש / צילום: דובי זכאי

הישראליות חוזרות למרקש: מה קורה למחירי הטיסות?

בחודש שעבר, אחרי כמעט שלוש שנים במהלכן לא היו טיסות ישירות בקו ת"א-מרקש, חזרה לראשונה ארקיע לקו ● עד אמצע נובמבר יחלו לפעול בקו גם ישראייר וארקיע, ולאחר מכן גם סאן דור תיכנס ● יש לציין כי למרות חזרת הטיסות הישירות, הזמינות עדיין מוגבלת בחלק מהימים

אמנון שעשוע ואיליה סוצקבר / צילום: עומר הכהן, כדיה לוי

עד 90 אלף שקל לא כולל הטבות: המקצוע שהשכר בו שובר שיאים

חברות שפועלות בתחום פיתוח מודלים ב-AI מציעות לעובדים מבוקשים במיוחד שכר חודשי שיכול להגיע ל-90 אלף שקל, פלוס שורה של הטבות שונות ● איפה מקבלים שכר כזה ואיך הוא לעומת הממוצע בתחום?

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

מגמה חיובית בתל אביב; מניית הבורסה מזנקת במעל 15%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.9% ● מניות הביטוח והטכנולוגיה מובילות את המגמה החיובית ● התוכנית האסטרטגית החדשה של הבורסה מזניקה את המניה בחדות ● הפד העלה ריבית לראשונה מזה 3 שנים והפיל את וול סטריט, אך החוזים מאותתים התאוששות ● נסיגה בנפט: הצינור הסעודי ישוב לפעילות ● וגם: האנליסט האופטימי ביותר בוול סטריט חתך את התחזית שלו ל-S&P 500

ד''ר ליאור דוד־פור, סגן החשבת הכללית באוצר / צילום: לע''מ

בכיר באוצר: למרות פריצת תקציב הביטחון, יעד הגירעון יישמר

סגן החשבת הכללית באוצר, ד"ר ליאור דוד־פור, חושב שיעד הגירעון לא יושפע כתוצאה מהכוונה לפרוץ את התקציב עבור תוספת למערכת הביטחון כפי שנחשף בגלובס, כל עוד תהיה עד 19 מיליארד שקל ● עם זאת, תוספות של מאות מיליארדים יחייבו העלאות מסים: "צריך לעשות עוד צעדי התאמה"

עו''ד גיא נאמן ועו''ד לילך קינן, מייסדי משרד ה-AI החדש / צילום: אמיר חרודי

שישה שותפים עוזבים את הרצוג ומקימים משרד עורכי דין מבוסס AI

עו"ד גיא נאמן, לשעבר ראש מחלקת צווארון לבן ופתרונות מיוחדים במשרד הרצוג, ועו"ד לילך קינן מקימים עם ארבעה שותפים נוספים משרד חדש במודל AI-Native • כ־80% מעורכי הדין במשרד יהיו שותפים ועורכי דין בכירים, והטכנולוגיה תשמש למחקר, אנליזה ועיבוד מידע, כאשר לדבריהם היא אינה "תוספת לפעילות הקיימת, אלא חלק מהתשתית שעליה בנוי המודל המקצועי והעסקי"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט: הפד מחק את העליות, הדאו ג'ונס צלל

המסחר, שנפתח באופטימיות, התהפך לחלוטין בעקבות המסר הניצי של הפד ● גהדאו ג'ונס נפל לשפל של 3 חודשים, הנאסד"ק מחק את הירידות ● התשואה ל-10 שנים ננעלה מעל ל-5% (שיא של 19 שנים) ● במקביל, מדד הפחד זינק ביותר מ-5% ● היום הגרוע ביותר לסקטור הבנקים מאז חודש פברואר בעקבות החשש מהמשך הידוק מוניטרי ● הדולר האמריקאי מזנק לשיא של חודש וחצי ● מניות אינטל זינקה בעקבות דיווח על מגעים ראשוניים לייצור שבבי זיכרון בארה"ב • מחירי הנפט ננעלו בירידה