גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת הכספים אישרה את התקציב ההמשכי העומד על 11 מיליארד שקל

התקציב לשנת 2020 יעמוד על 410.8 מיליארד שקל ● חברי הליכוד בוועדת כספים כעסו על כך שכל הכספים הקואליציוניים של המפלגה הוזרמו לטובת מטרות הבית היהודי

ועדת הכספים בראשות משה גפני, היום / צילום: דוברות ועדת הכספים
ועדת הכספים בראשות משה גפני, היום / צילום: דוברות ועדת הכספים

ועדת הכספים אישרה את התקציב ההמשכי העומד על 11 מיליארד שקל. במסגרת זו, יעמוד התקציב לשנת 2020 על 410.8 מיליארד שקל, שמורכבים מתקציב 2019 (399.8 מיליארד  שקל), בתוספת 11 מיליארד השקל במסגרת תוכנית הפעולה הממשלתית, שאישרה הממשלה לאחרונה.

תוספת 11 מיליארד השקלים מיועדת לצרכים הבאים: 3 מיליארד שקל למשרד הביטחון, כ-2.9 מיליארד שקל עבור הוצאות מחויבות של הממשלה, בהן הסכמי ייצוב מול קופ"ח, המשך תוכניות משרד החינוך, פיתוח תשתיות תחבורה, ותקציב השכלה גבוה. כמיליארד שקל תוספת למשרדי הממשלה בהתאם לתוכניות עבודה שונות של המשרדים, כ-940 מיליון שקל מענק חד פעמי לאוכלוסיית הנכים, כ-940 מיליון שקל ליישום הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית. כ-710 מיליון שקל תמיכות במשרדי הממשלה השונים, כ-500 מיליון שקל להמשך תוכניות חינוכיות במשרד החינוך, כ-380 מיליון שקל להעלאת יהודי הפלאשמורה, כ-300 מיליון שקל למענקים לרשויות המקומיות, לתמרוץ דיור ופיתוח הרשויות, וכ-200 מיליון שקל ליישום מגוון החלטות ממשלה - פיתוח אזור ים המלח, הקמת מרכזי חוסן, סיוע ליושבי עוטף עזה, תוכנית לפיתוח ולהעצמת היישובים הדרוזים והצ'רקסיים, ולפרויקט דרך חדשה.

במסגרת התקציב נכללים כמעט מיליארד שקל לטובת כספים קואליציוניים וכן כ-90 מיליון שקל לתקצוב החינוך המיוחד שבזרם החינוך המוכר שאינו רשמי. לאור דרישות חברי ועדת הכספים ומאבק שניהלו במשך חודשים ארוכים, סוכם עם האוצר על תקצוב ילדי החינוך המיוחד במוכש"ר, במסגרת התוספת לתקציב 2020.

במהלך הדיון הציגו מספר חברי ועדה תוכניות ושימושים שונים שלא תוקצבו בבסיס התקציב לשנת 2019 ולא קיבלו מענה גם בתוספת התקציבית שאושרה היום. בנוסף עלו טענות מצד חברי ועדה, כי הפירוט שהעביר משרד האוצר בטרם הדיון, למרות מספר הרחבות שבוצעו בו לבקשת ועדת הכספים, עדיין אינו מספיק, וקראו לא לאשר את התוספת עד לקבלת פירוט רחב הרבה יותר, ברמת התוכניות הספציפיות להן מיועדים הכספים.

ממלא מקום הממונה על התקציבים באוצר, יוגב גורדוס, ענה לטענות לחוסר שקיפות ביעדי התקציב, לדבריו "אנחנו מביאים פירוט מאוד מאוד מדוקדק, לוח הזמנים נקבע בצורה מאוד דחוקה, ביקשתם פירוט יותר מפורט, וניסינו לענות על כל מה שאפשר במסגרת היכולות שלנו". גרדוס הציג את הערכת האוצר כי בהנחה שבאמצע השנה הבאה תחל יציאה מהמשבר, הגירעון כאחוז מהתוצר יעמוד על 13.4% ב-2020, על 9.5% ב-2021, על 5.7% ב-22, ועל 5.3% ב-23. 

הדיון נפתח בתחזית קודרת של משרד האוצר

הדיון של ועדת הכספים הבוקר נפתח בתחזית קודרת של גורדוס, בעקבות השפעת הקורונה על הכלכלה בישראל: "אנחנו לא מאשרים כאן תקציב, אלא מגדילים את מסגרת התקציב, ובמסגרת הזו של התקציב ההמשכי אנחנו מביאים פירוט שלא היה קיים מעולם. אנחנו מעריכים שתהיה התאוששות בשנה הבאה אבל גם אז לא נגיע לרמה שבה היינו ב-2019. המשק איבד שנתיים של גידול בתוצר ויש פה בור גדול של הכנסות ממסים שאיבדנו השנה וזה ישפיע על התקציבים של השנים הבאות".

עוד אמר גורדוס כי "ישראל נכנסה למשבר הזה במצב כלכלי טוב: יחס החוב תוצר היה נמוך. אבל נכנסנו עם בעיה של גירעון מבני והדבר הזה ילווה אותנו אחרי שהמשבר יגמר. אנחנו מנסים בממשלה לא להגדיל את הגירעון המבני. צריך לזכור שאנחנו סוחבים איתנו גירעון מבני גבוה. בשנה הבאה נהיה 80% ביחס חוב תוצר, במדינות אחרות שאנחנו בהשוואה אליהן היחס חוב תוצר נמוך משמעותי משלנו. ניצלנו חלק גדול מהיכולות שלנו כבר עד עתה".

גורדוס התייחס להיעדר התקציב נוכח המשברים הפוליטיים ואמר כי "היה לנו קשה לעמוד ב-400 מיליארד שקלים (תקציב 2019). אנחנו היינו צריכים 420 מיליארד כדי לעמוד בדרישות ועכשיו נוצר פער מול ה-411 שכן אושרו בממשלה".

יועמ"שית הוועדה שגית אפק ציינה כי ככל שלא יהיה תקציב קבוע המצב ילך ויחמיר. גורדוס הוסיף כי "חשבנו שבשל היעדר תקציב צריך להגדיל את המסגרת. אבל אנחנו מבינים את ההיבטים האחרים של הצורך באישור התקציב".

מוקדם יותר בירך יו"ר הוועדה גפני, שחזר מחופשת מחלה ממושכת בעקבות אירוע לבבי, את יועמ"שית הוועדה שגית אפק על שעמדה מול משרד האוצר בדרישת הוועדה את הפירוט המלא של הכספים בתקופה שבה חלה: "אני רוצה לברך את היועמ"שית של הוועדה שלולא היא, לא היינו מקבלים פירוט. היא עמדה על העניין ואני גיביתי אותה ואני מבקש להבא להביא פירוט שנדע על מה מדובר".

אפק עצמה התייחסה לטענות חברי הכנסת על אי שקיפות בנוגע ליישום ההסכמים הקואליציוניים ואמרה כי "בתקציב המשכי לא חל הסעיף שצריך להציג את ההסכמים הקואליציוניים במליאה כי זה לא חוק תקציב. את השקיפות הזו תקבלו פעמיים גם מהאוצר וגם בדיון שיהיה פה. הממונה על התקציבים ייתן את הפירוט".

גפני התייחס לטענות נגד הסכומים הגבוהים בהסכמים הקואליציוניים שקיבלו החרדים ואמר: "הראשונים שנפגעים מכך שאין תקציב הם אלו שלא נמצאים בבסיס התקציב. צריך לקחת את זה בחשבון. יש שם את מוסדות המוכר שאינו רשמי - יש שם אנשים שלא יקבלו משכורת. ויש גם את נושא החינוך המיוחד שהתחייבנו להם ואין לזה כסף".

גורדוס: "נדרשים תיקונים קבועים לחוק היסוד. אם נכנס ל-2021 עם תקציב המשכי נצטרך להסתדר עם פחות מ-400 מיליארד שקל (תקציב 2019) וזה תלוי באם יאושר תקציב 2020".

על תקציב 2021 אמר גורדוס שהם "עובדים על הכנת תקציב 2020 וגם תקציב 21. נהיה מוכנים לכל דבר שיוחלט על ידי הדרג הפוליטי". אך התשובה לא שכנעה את ח"כ תמר זנדברג שטענה כי "אין עבודה על התקציב הבא, לא 2020 ולא 2021", ואליה הצטרף יו"ר הוועדה גפני ונוספים.

עו"ד גלעד ברנע המייצג את תנועת אחריות לאומית שעתרה נגד אישור התקציב ההמשכי אמר כי "התוכנית שמוצגת פה היא בקושי רשימת מכולת, זה לא מפורט ואין פה כלום. המשמעות היא ש-11 מיליארד שקלים, כספי ציבור, אתם משאירים צ'ק פתוח לממשלה ולחשב הכללי וזה לא עומד במבחן חוק היסוד".

ח"כ סמוטריץ' יצא נגד דבריו של עו"ד ברנע בוועדה: "מה עושים פה הכנה לדיון בבג"ץ? למה זה נדרש?" וח"כ קטי שטרית הצטרפה לדבריו "למה אני צריכה לשמוע אותו פה? שיילך לבית המשפט".

"לא אמורה להיות בעיה לקבל את הפירוט. אנחנו רוצים לדעת לאן הולך הכסף"

במהלך הדיון יצאו חברי הכנסת נגד משרד האוצר שלא הביא פירוט נדרש של כל ה-11 מיליארד שקלים ודרשו לדחות הצבעה עד לקבלתו. ח"כ מיקי לוי, שמשתתף בדיון בזום, אמר "אסור לאפשר את ההצבעה על אישור התקציב לפני שנקבל את הפירוט החסר של כמה מיליארדים שלא קיבלנו מהאוצר עדיין. אמרה את זה גם יועמ"שית הוועדה".

לדבריו הצטרף ח"כ רם בן ברק שדרש לדחות את ההצבעה עד לקבלת פירוט מלא של הכסף: "אנחנו בתקציב המשכי, לא אמורה להיות בעיה לקבל את הפירוט. אנחנו רוצים לדעת לאן הולך הכסף".

לאחר הפסקה קצרה חזר היו"ר גפני ואמר: "ישבתי עכשיו עם אנשי משרד האוצר אחרי שדרשנו שילדי החינוך המיוחד במוסדות המוכר שאינו רשמי יקבלו 18 מיליון שקלים - קיבלנו את זה. זה נמצא בתקציב. אני רואה בזה הישג גדול של הוועדה. אני משבח את שר האוצר ואנשי משרד האוצר". גפני מבקש לקטוע את הדיון עד לאחר סיום המליאה שנפתחה הבוקר והיא תתחדש בצהריים.

חברי הליכוד: "מתייחסים אלינו כאל חותמת גומי"

חברי הליכוד בוועדת כספים התערמו על כך שכל הכספים הקואליציוניים של המפלגה הוזרמו לטובת מטרות הבית היהודי ומאיימים שלא לתמוך בקואליציה בהצבעה על התקציב. ח"כית בוועדה אמרה ל"גלובס" כי במקום להעביר את התקציבים הללו לטובת ראשי רשויות מהליכוד ומטרות בפריפריה, הכסף הוקדש למטרות שהם לא עודכנו עליהם. "לא עדכנו אותנו בכלום ומתייחסים אלינו כאל חותמת גומי", ציינה.

מאחורי הקלעים ולקראת הדיון שצפוי להתחדש בשעה הקרובה מנסה מרכז הקואליציה בוועדה ח"כ אופיר כץ לתווך בין חבריו למפלגה לבין שר האוצר כ"ץ בניסיון להגיע להסכמות ולייצר הישגים גם עבור חברי הליכוד במסגרת ההעברות הקואליציוניות. כזכור, הבית היהודי חברה לליכוד לאחר הבחירות האחרונות ונתניהו עצמו התחייב בפני הציונות הדתית שידאג עבור כל צרכי המגזר במסגרת מלחמתו מול מפלגת ימינה. על פי ההערכה הצדדים צפויים להגיע להסכמות עוד לפני ההצבעה.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר