גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעת חוק חדשה בכנסת: ביטקוין יוכר כמטבע ולא כנכס לצורכי מיסוי

ארבעה חברי כנסת מסיעת ישראל ביתנו הגישו הצעת חוק פרטית, שמבקשת לתקן את המיסוי של פעילות במטבעות דיגיטליים מבוזרים, כך שמכירת ביטקוין לא תחויב במס רווח הון בשיעור של 25%

עודד פורר / צילום: שלומי יוסף
עודד פורר / צילום: שלומי יוסף

הצעת חוק פרטית, שהונחה אתמול (יום ג') על שולחן הכנסת על ידי ארבעה חברי כנסת ממפלגת ישראל ביתנו, מבקשת לתקן את אופן המיסוי של פעילות במטבעות דיגיטליים על פי פקודת מס הכנסה, "כך שמטבע דיגיטלי אשר יעמוד בקריטריונים שנקבעו בפקודה, כדוגמת ביטקוין, יראוהו כמטבע לעניין מיסוי על מכירתו".

הצעת החוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מיסוי מכירת מטבעות דיגיטליים), שהוגשה על ידי הח"כים עודד פורר, יבגני סובה, יוליה מלינובסקי קונין ואלכס קושניר, מבקשת לתקן את הסעיף בפקודת מס הכנסה הקובע כי מטבע דיגיטלי נחשב לנכס, ולכן מכירתו או המרתו למטבע פיאט (שקל או מטבע ריבוני אחר) מחויבת במס רווח הון. בדברי ההסבר להצעתם טוענים ארבעת הח"כים כי "המציאות הרגולטורית בישראל אינה מותאמת למציאות הקיימת בשטח. כך למשל, על פי חוזר מס הכנסה מספר 05/2018, מטבע דיגיטלי הוא 'נכס', ועל כן מכירתו תסווג כהכנסה הונית ותחויב במס רווח הון בהתאם לשיעורי המס הקבועים בסעיף 91 לפקודה".

נכון להיום, המס על רוב רווחי ההון בישראל, הוא בשיעור של 25% - וכך גם במקרה של מכירה או המרה של מטבעות דיגיטליים. סעיף 91 בפקודת מס הכנסה מעניק הקלה במיסוי רווחי הון ממלווה קצר מועד (מק"מ) או מאיגרות חוב שאינן צמודות למדד - ואלה ממוסים ב-15% בלבד.

הצעת החוק מבקשת גם להוסיף בפקודת מס הכנסה סעיף (אחרי סעיף 96), הנוגע ל"קביעת מטבע דיגיטלי מבוזר". לפי הסעיף המוצע, "שר האוצר באישור ועדת הכספים של הכנסת רשאי לקבוע הוראות שלפיהן ייקבע מטבע דיגיטלי כמטבע דיגיטלי מבוזר, והוא רשאי לקבוע בצו את רשימת המטבעות הדיגיטליים המבוזרים לפי ההוראות שקבע כאמור". על פי הצעת החוק, "מטבע דיגיטלי מבוזר הוא מטבע שמתקיימים לגביו כל אלה: (1) הנפקתו מתבצעת על ידי רשת מחשבים מבוזרת, לפי חוקי מערכת שנקבעו מראש, ולא על ידי מדינה או גורם פיננסי מרכזי; (2) ההנפקה הראשונית של יחידת המטבע לא נעשתה תמורת תשלום לגורם כלשהו; (3) שווי השוק שנקבע למטבע בשוק החופשי לא פוחת ממיליארד שקלים חדשים, על פי שיטת חישוב שיקבע השר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, בהתאם לגודל השוק; (4) הוא מיועד לשימוש כללי ולא הונפק עבור עסק או תחום מסוים".

בעניין זה נזכיר כי במרץ 2019, כפי שפורסם ב"גלובס", דחה בית המשפט המחוזי ערעור של יזם הבלוקצ'יין נועם קופל נגד החלטתה של רשות המסים להטיל על רווחיו ממכירת ביטקוין מס רווח הון בסכום של כ-3 מיליון שקל. בכך קיבל בית המשפט את עמדת הרשות, שטענה כי הביטקוין, שאינו "הילך חוקי" באף מדינה כיום, נכלל בהגדרת "נכס" ואינו "מטבע חוץ", כפי שטען קופל שיש לסווגו.

בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי "מטרת הצעת החוק היא לתקן את האופן שבו ממסים פעילות במטבעות דיגיטליים, כך שמטבע דיגיטלי שיעמוד בקריטריונים שנקבעו בפקודה, כדוגמת ביטקוין, יראוהו כמטבע לעניין מיסוי על מכירתו. בהירות רגולטורית זו תיצור ודאות מסחרית ותאפשר כניסת מטבעות דיגיטליים רבים יותר לשימוש בשוק הישראלי, כך שאלה ימשיכו להיות מנוע צמיחה המאפשר לתעשיית ההייטק הישראלית לפרוח ולהתפתח. זאת, במטרה להבטיח כי מדינת ישראל, שמתהדרת בתוארה כמעצמת הייטק עולמית, תוביל בתחום המטבעות הדיגיטליים ותוצב בחוד החנית של הטכנולוגיה העולמית, יחד עם מדינות מתקדמות כמו יפן, שכבר רואות במטבעות דיגיטליים מסוימים כאמצעי תשלום לגיטימי לשימוש".

חבר הכנסת פורר מסר לאחר הגשת הצעת החוק, כי "למדינת ישראל יש את היכולת להיות בין המובילות בתחום המטבעות הדיגיטליים, אם רק תכיר בשימוש בבלוקצ'יין כמטבע לכל דבר. דווקא בתקופה זו, כשהעתיד הכלכלי אינו ברור, אנו צריכים לתת את הדחיפה למנועי צמיחה אפשריים ולקדם אפשרויות תשלום דיגיטליים בשל המרחק החברתי שנכפה עלינו".

הצעת חוק נוספת: ריווח מועדי הדיווח

הצעת חוק נוספת שהונחה אתמול על שולחן הכנסת, מבקשת לאפשר דיווח פעם בחצי שנה או פעם בשנה על סחר במטבעות דיגיטליים. הצעה זו מבקשת לתקן את המצב הקיים כיום, שבו על מי שמוכר מטבעות דיגיטליים, מוטלת חובה להגיש לרשות המסים דוח בתוך 30 ימים מיום המכירה, ולצד זאת לשלם מקדמה בשיעור המס החל על רווח ההון הנובע מהעסקה.

הצעה פרטית זו, הנוגעת למועדי הדיווח על עסקאות במטבעות דיגיטליים, הוגשה על ידי חברי הכנסת פורר, סובה, קושניר ומלינובסקי קונין (ישראל ביתנו) יחד עם ח"כ אלי אבידר (גם הוא מישראל ביתנו) וח"כ שרן השכל (הליכוד). על פי הצעת החוק, יתוקן סעיף 91 בפקודת מס הכנסה, כך שתתווסף בו ההוראה הבאה: "שר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, רשאי לקבוע מקרים שבהם יחולו חובת דיווח שנתי או דיווח חצי שנתי לעניין סוגי נכסים, בשל מכירה של נכס; עם הגשת הדוח כאמור תשולם מקדמה בסכום המס החל לפי הוראות פקודה זו על רווח הון בשל המכירה".

מני רוזנפלד, יו"ר איגוד הביטקוין הישראלי, אמר בתגובה ל"גלובס" כי "שתי הצעות החוק שהונחו אמש על ידי חברי הכנסת עודד פורר ושרן השכל, מהוות תשתית שעליה ניתן יהיה לפתח את ישראל כמרכז פיננסי עולמי וכמובילה בתחום המטבעות הדיגיטליים. ההצעות באות לסייע עם הקשיים שעמם מתמודד התחום - מצד המערכת הבנקאית מחד, ומצד הרשויות הממשלתיות מאידך. הצעות אלה מאזנות במידה מסוימת את העיכוב בהשלמת הליכי חקיקה קריטיים, כמו אישור צו הלבנת הון לחוק הנשפי"ם, שפוגע אנושות ביכולת של חברות בתחום המטבעות הדיגיטליים להתבסס בישראל ולצמוח. מעודד מאוד לראות חברי כנסת קשובים לצורכי התעשייה ועוסקים בקידום פתרונות שיסייעו להחזיר את הצמיחה לישראל".

עוד כתבות

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

בר צנגר מביא את מה שהוא למד במסעדת המישלן בפריז ללב יפו

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה מאותתת, שוב: העתיד שלה כבר לא נמצא על הכביש

למרות ירידה שנתית ראשונה בהכנסות, אילון מאסק משקיע מיליארדים בחברת הבינה המלאכותית שלו xAI, ואפילו רומז כי טסלה עשויה להידרש בעתיד גם ליכולות ייצור שבבים עצמאיות ● המסר ברור מתמיד: טסלה רואה את עצמה בראש ובראשונה כחברת בינה מלאכותית ורובוטיקה, ורק אחר־כך כיצרנית רכב

נעלי Nike Mind 001 / צילום: נייקי

כוכבות פופ וחוקרי מוח: נייקי מוציאה את התותחים הכבדים בדרך לקאמבק

ענקית אופנת הספורט מנסה לחזור לקדמת הבמה לאחר שסיימה את שנת 2025 עם נפילה של כ־17% במניה ● לצורך כך היא מגייסת את קים קרדשיאן לקמפיין משותף ומשיקה נעליים שמיועדות לעזור לספורטאים להתרכז

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סיור ברכבת הקלה / צילום: כדיה לוי

מה מסתתר בקומה הסגורה של תחנת אלנבי ברכבת הקלה בתל אביב?

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס זכו להצצה נדירה מאחורי הקלעים של אחת מעשר התחנות התת-קרקעיות בקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

המטרו יוצא לדרך ומפת התחבורה של ת"א נכנסת לכאוס

בשנה הקרובה יחלו עבודות להקמת תחנות המטרו בצמתים מרכזיים בתל אביב כמו דרך השלום־נמיר, הבימה ושוק הכרמל ● מה מתוכנן ואיך צריך להתארגן לקראת התחלת הפרויקט התחברותי הגדול ביותר שנעשה בישראל? ● גלובס עושה סדר

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה