גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק ההנפקות בת"א רותח: "לא זוכר התנפלות כזו ב-20 השנים האחרונות"

תל אביב לקראת שיא של עשור במספר הנפקות ה-IPO ● פעיל בשוק החיתום: "הטרנד העיקרי הוא של הנפקת חברות אנרגיה מתחדשת וחברות טכנולוגיה, בזכות העמידות והביצועים שאותן חברות הפגינו במשבר"

הבורסה בתל אביב/ צילום: שלומי יוסף
הבורסה בתל אביב/ צילום: שלומי יוסף

שוק הנפקות האקוויטי הראשוני (IPO) בבורסה בתל אביב בוער זה כמה חודשים, וכעת נראה כי הוא נמצא בנקודת רתיחה חדשה, עם יותר מעשר חברות הנמצאות בשלבים מתקדמים יחסית של התהליך - מגיבוש טיוטות תשקיף ועד פרסומן, לקראת הנפקה.

נוסף על חברות אלה, שככל הידוע שואפות להספיק לבצע את ההנפקה עוד לפני סיומה של שנת 2020, מתחממות על הקווים חברות נוספות במספר דו-ספרתי, המבקשות גם הן לרכוב על גל ההנפקות הראשוניות בשוק ההון המקומי, ולבצע גיוס הון תוך זמן קצר יחסית. זאת לפני שהסנטימנט בשוק, או טעמי המשקיעים, ישתנו.

מדובר בעיקר בחברות מתחומי הטכנולוגיה והאנרגיה המתחדשת - שניים מתחומי הפעילות שהפכו לחביבי המשקיעים בעת משבר הקורונה, בזכות העמידות הגבוהה שהפגינה פעילותן ופוטנציאל הצמיחה הגלום בהן, אשר במקרים רבים במבט קדימה אף נראה כי גדל בעקבות המשבר.

פעיל ותיק בשוק החיתום אמר היום, כי "אני לא זוכר התנפלות כזו על השוק ב-20 השנים האחרונות, גם בתקופות הטובות. הטרנד העיקרי כיום הוא של חברות אנרגיה מתחדשת וחברות טכנולוגיה, בזכות העמידות והביצועים שאותן חברות הפגינו במשבר".

לדבריו, "במקום מסוים יש גם קצת חשש מכך שלא כל החברות יתומחרו בהתאם לשוויין האמיתי, בעיקר בשותפויות המו"פ, שעד היום בתור מבנה לא התאימו לשוק, שלא ידע לתמחר את האירועים המתרחשים בחברות הבנות".

בשלב מתקדם: אלמדה ואאורה ריט

בין החברות העומדות על הפרק, השתיים המתקדמות ביותר בשלבי הנפקתן הן שותפות הביומד אלמדה ונצ'רס (Almeda ventures) שמוביל צחי סולטן, יו"ר דיסקונט קפיטל חיתום, וקרן הנדל"ן אאורה ריט, של חברת אאורה שבשליטת המנכ"ל יעקב אטרקצ'י - שתיהן כבר לאחר פרסום טיוטות תשקיף ציבוריות.

מלבדן, לא מעט שמות נוספים עלו לכותרות בתקופה האחרונה כמועמדות וכחברות המקדמות מהלכים לקראת הנפקת מניות ראשונית, ובהן כאמור בולטת הדומיננטיות של חברות הטכנולוגיה והאנרגיה הנקייה.

הנפקות-המניות-הראשוניות

בין השמות הבולטים בענפים אלה, סולאיר (Solaer) ונופר, הפועלות בתחומי האנרגיה המתחדשת, לצידה של יצרנית הרובוטים לניקוי פאנלים סולאריים אקופיה, שבין בעליה שאול שני וליאון ויהודית רקנאטי.

ליאון רקנאטי נמנה גם עם בעלי מניות חברת הטכנולוגיה אקווריוס מנועים (Aquarius Engines), המפתחת מנועים חסכוניים ויעילים, ואשר גם היא מקדמת את הנפקת מניותיה, ועוד בין חברות הטכנולוגיה הבולטות העומדות על הפרק בקשר להנפקת אקוויטי ראשונית נמנית הייקון (Highcon), שבין משקיעיה בני לנדא וקרן JVP של אראל מרגלית.

לנדא הוא גם היזם המוביל את חברת ג'נסל (GenCell), העוסקת בפיתוח מוצרים לשם הפקת אנרגיה נקייה וזולה, שפועלת גם היא לגיוס הון ראשוני בבורסה בתל אביב בזמן הקרוב.

עוד חברות הבוחנות אפשרות לגיוס הון בבורסה כבר בתקופה הקרובה - חברת האשראי הצרכני בלנדר (Blender) של משפחת אביב, ככל הנראה בדרך של הנפקה ללא תשקיף, וכן בפיננסים בוחנת אפשרות של הנפקת הון ציבורית חברת הביטוח ווישור (weSure).

מי שעלתה לכותרות מוקדם יותר השבוע היא חברת פולירם תעשיות פלסטיק, שבשליטת קרן פימי בראשות ישי דוידי, הבוחנת את הנפקת מניות החברה הבת לפי שווי של כמיליארד שקל, באמצעות מכירת חלק מההחזקות שלה (65%).

שיא של 17 חברות ב-2017

בהנחה שרוב תוכניות ההנפקה ייצאו לפועל כמתוכנן, גם אם לא של כל החברות המוזכרות, נראה כי מספר ההנפקות של השנה הנוכחית בדרכו לשבור את השיא של העשור האחרון, שנרשם ב-2017, אז הונפקו 17 חברות חדשות (דומה למספר של 2010).

עוד טרם יציאתן לפועל של שלל ההנפקות העומדות כעת על הפרק, תריסר חברות שהשלימו בהצלחה הנפקות ראשוניות של מניותיהן בת"א מתחילת השנה גייסו יחד יותר מ-2 מיליארד שקל, וכבר עברו את מספר הנפקות ה-IPO ב-2019, שהייתה שנה עם תנאי רקע נוחים בהרבה להנפקות מבחינת המתרחש בשוק.

גיוסי ההון הראשוניים המרובים והמוצלחים שנעשו עד כה, עיקרם מאז חודש יוני, בולטים במיוחד על רקע חוסר היציבות הקיצוני שאפיין את המסחר בשווקים עד לאחרונה. התפשטות וירוס הקורונה גררה מוקדם יותר השנה את שוקי ההון לטלטלה עזה, שממנה התאושש השוק המקומי באופן חלקי בלבד, כך שמדד הדגל בתל אביב, ת"א 35, מציג מתחילת השנה ועד כה צלילה של יותר מ-20% בערכו.

מול מדד ת"א 35 בולטים הביצועים החיוביים של המניות החדשות שהונפקו, שמרביתן הניבו למשקיעים בהן תשואות חיוביות, חלקן אף בשיעורים דו-ספרתיים ואף למעלה מכך.

שיטת ההצעה הלא אחידה משתלטת

חלק ניכר מהצלחת בציר ההנפקות של 2020, גם בעת הגיוס וגם לאחר תחילת המסחר בהן, טמון בשינוי שיטת ההנפקה, שבאמצעותה נעשו מרבית גיוסי ההון השנה. שיטת ההנפקה ההולכת והופכת דומיננטית יותר ויותר עם ההתקדמות בזמן היא בדרך של "הצעה לא אחידה", וזאת על חשבון דרך ההנפקה המסורתית של מכרז, שבאמצעותה בוצעו יתר ההנפקות השנה.

בדרך הנפקה של הצעה לא אחידה בונים חתמי ההנפקה "ספר הזמנות" (Book Building), בדרך כלל מול מספר מצומצם יחסית של משקיעים מוסדיים, שלכל אחד מהם מתבצעת הקצאה של נתח מהמניות, לאחר שהצדדים סיכמו מראש על המחיר בהנפקה.

זאת לעומת הנפקה בשיטת המכרז (הצעה אחידה), שהייתה שיטת ההנפקות היחידה בישראל עד לפני שנים אחדות, ושבמסגרתה מתקיים מכרז שבו כל משקיע יכול להציע הצעות לרכישת מניות בדרך של הצעת מחיר, וההצעה הגבוהה מקבלת את מרבית הסחורה, בעוד שהצעה נמוכה נשארת "בחוץ".

הנפקה בדרך של הצעה לא אחידה מגדילה את הוודאות להשלמת ההנפקה בהצלחה, באמצעות מחיר מוסכם מראש על שני הצדדים המעורבים בה - החברה והמשקיעים - לאחר מו"מ המתנהל ביניהם. 

ביצועי המניות בטווח הזמן הקצר שלאחר ההנפקה (עד חודש) עשויים להגביר את רצון המשקיעים לקחת חלק בהנפקות שכאלה בעתיד. גם הריביות הנמוכות מאוד באפיקי האג"ח השונים, והחיפוש אחר אלטרנטיבות השקעה, בעיקר מצד גופים מוסדיים, תומכות בהתעוררות השוק הראשוני בת"א.

גורם בשוק החיתום הסביר, כי "הכיוון החיובי תפס תאוצה בעיקר בזכות שינוי שיטת המכרז בהנפקות, שמאוד תומך בחברות המגיעות כעת לבורסה. כשחברה מוכרת את הסחורה שלה ל-4-5 גופים מוסדיים בולטים, ואין מי שימכור את הנייר אחר כך בשוק, אז הוא יהיה חייב לעלות עם תחילת המסחר בו". 

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא