גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השורטיסט והתמונה: האם חברת המכשור הרפואי ננוקס מטעה את המשקיעים?

בנוסף טוען השורטיסט קרסון בלוק כי מפיצות שאיתן התקשרה ננוקס כדי לשווק את המוצר שלה ברחבי העולם, אינן מסוגלות לספק את התמורה ● רן פוליאקין, מנכ"ל ננוקס: "הדוח מלא שגיאות והטעיות ולא מבוסס על בדיקה ישירה מול החברה"

רן פוליאקין, מנכ"ל ננוקס / צילום: איל יצהר
רן פוליאקין, מנכ"ל ננוקס / צילום: איל יצהר

דוח שני בתוך שבועיים של שורטיסט בנאסד"ק תוקף בחריפות את חברת ההדמיה הרפואית הישראלית ננוקס (NNOX), שהונפקה לפני כחודש לפי שווי של כ-800 מיליון דולר, והגיעה לשווי של 2.8 מיליארד דולר בתחילת ספטמבר. היום נסחרת החברה לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר, כלומר מעל מחיר ההנפקה אך ירידה של יותר מ-50% מהשיא. לכך הובילו דוחות השורטיסטים הטוענים כי החברה שווה אפס.

בסוף השבוע האחרון טענה חברת סיטרון כי "ננוקס היא פארסה והונאה. היא מעולם לא פרסמה מידע מדעי המשווה את התמונות שלה לתמונות מסורק רגיל. לא ראינו את המוצר אלא סימולציה".

הפעם התוקפת היא חברת השורטיסטים "Muddy Waters Capital" בראשותו של קרסון בלוק, אשר חשפה בעבר כמה מקרי מרמה בחברות סיניות ואירופיות, אך גם הואשמה בעבר בעצמה בדיווח לא תקין על פוזיציית השורט שלה בחברה אותה סיקרה.

דוחות שורטיסטים נוטים להיות חריפים מאוד ולגרום לאובדן אמון בחברה, וכך לקריסה מהירה מאוד של המניה. ועדיין, הדוח הנוכחי חריף במיוחד ולמעשה מאשים את החברה בהטעיית המשקיעים. מנכ"ל ננוקס, רן פוליאקין, אמר בתגובה כי "הדוח מלא שגיאות והטעיות ואינו מבוסס על בדיקה ישירה עם החברה".

ננוקס מפתחת מכשיר רנטגן חדש, דיגיטלי במקום אנלוגי ובזכות זאת קטן, נייד, זול ודל קרינה. החברה עצמה מצהירה כי המוצר עדיין לא מאושר לשיווק ולא עבר בהצלחה את הניסויים הדרושים לאישורו (וביחס לכך, השווי שבו הונפקה היה מלכתחילה חריג מאוד). 

ההאשמה הכבדה יותר בדוח של בלוק היא שאין אפילו "פרוטוטייפ" עובד של המוצר. חמישה רדיולוגים שראיינה חברת השורטיסטים, ושבחנו את סרטון ההדמיה של המוצר, מצאו בו מגוון כשלים: שתי תמונות ההדמיה שלכאורה צולמו במהלך אותה הדגמה שונות מדי זו מזו, הן נראות כתמונות CT ולא רנטגן, וממילא התמונות מטושטשות.

ננוקס מביאה מנגד את חוות דעתו של הרדיולוג האמריקאי ד"ר מייקל יוץ, חבר הוועדה המייעצת שלה ומנכ"ל של חברה המאגדת רדיולוגים הפועלים ברפואה מקוונת. יוץ כתב כי ראה במו עיניו את המוצר מפיק תמונות ברורות. החברה לא נענתה לבקשת "גלובס" לשוחח עם רדיולוג נוסף שהשתמש במוצר.

ננוקס הצהירה בעבר כי הסכמים עליהם חתמה מגיעים ל-180 מיליון דולר בשנה. לעומתה טוען השורטיסט בלוק כי המפיצות שאיתן התקשרה לאחרונה ננוקס כדי לשווק את המוצר שלה ברחבי העולם, כולל מדינות עולם שלישי, או שאינן מסוגלות לספק תמורה בהיקף שעליו חתמו, או שהחוזים עליהם חתמו נטולי התחייבות אמיתית. בלוק צילם לכאורה באפריקה את המשרדים של אחת המפיצות - צריף קטן שלא נראה כשייך לחברה שיכולה לעמוד בהתחייבויות לרכישות בהיקף של 15.5 מיליון דולר. 

אחת הנקודות העיקריות לטובת ננוקס בדיון הן המשקיעות שלה: SK Telecom, שהשקיעה על פי הצהרתה 23 מיליון דולר בחברה, חברת ההדמיה היפנית Fujifilm וחברת האלקטרוניקה הטייוואנית Foxconn.

עם פרסום טענות השורטיסטים פרסמה SK הצהרת תמיכה בננוקס בעיתונות הקוריאנית. "התקפת השורטיסטים לא תשנה את מערכת היחסים שלנו עם ננוקס", כתבו. "אנו לוקחים תפקיד פעיל ואסטרטגי בניהול ובפיתוח העסקי של החברה. כל המשקיעים הבולטים בננוקס בדקו ומעריכים את הטכנולוגיה של החברה. השורטיסטים הללו כבר תקפו בעבר גם חברות טובות, שמחירן לאחר ההתקפה המשיך לעלות".

מתייחס גם לחלקו של רייפמן בהנפקה

בלוק מתייחס בדוח לאלי רייפמן, אשר כפי שנחשף ב"גלובס" מקורב לחברת A-Labs, שהייתה היועצת העיקרית להנפקת ננוקס, ועל פי הערכות (שבחברה הכחישו) הוא הכוח המוביל של הנפקתה (מנכ"ל A-Labs ציין כי רייפמן הוא חבר המגיע מדי פעם לבקרו, אך אינו מעורב בחברה).

רייפמן הוא מי שהקים בעבר את חברת הטכנולוגיה אמבלייז, שפיתחה טכנולוגיה בתחום הווידיאו הדיגיטלי. בעבר נחשב רייפמן ל"ילד פלא" בהייטק הישראלי, אולם הוא הסתבך בפלילים וצבר חובות בשוק האפור. ב-2011 הורשע רייפמן בעבירות זיוף ומרמה ונדון ל-4 שנות מאסר בפועל.

בלוק איתר לדבריו עובד לשעבר בחברה, שסיפר לו כי "בעת הפגישות עם בנקאי ההנפקה, רייפמן ישב בחדר ליד... הוא בעצם הוביל את כל העניין. אבל ישראלים הכירו אותו, אז הוא לא הגיע למשרד באותו יום".

ננוקס ציינה כי המכשיר שלה היה מותקן בעבר בבית החולים הדסה. יו"ר הדסה, ארז מלצר, הוא דירקטור בננוקס. לדברי בלוק, פניות חוזרות ונשנות להדסה לא איששו כי המוצר היה מותקן שם. גם פנייה של "גלובס"  להדסה בנושא לא הובילה לאישור כי מישהו מבית החולים השתמש במכשיר. לא ידוע על בתי חולים נוספים שהשתתפו בניסוי במוצר.

ננוקס הגישה ל-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, בקשה לאישור שיווק במסלול 510(k) אשר אינו בהכרח מחייב הגשה של מידע קליני. אולם במקרה הזה קיבלה ננוקס הודעה כי עליה להגיש מידע תומך נוסף כדי לקבל את האישור. ננוקס מסרה כי היא מקווה לסיים את הבדיקה הנוספת במהלך הרבעון השלישי, ולקבל את האישור עד הרבעון הרביעי השנה. סביר להניח שה-FDA מודעת לדוחות השורטיסטים ולא תאשר מוצר שיש ספק אם הוא קיים, ולכן נראה שתהיה הכרעה בעניין בחודשים הקרובים. 

בשיחה עם "גלובס" אמר ד"ר יוז: "פגשתי את ננוקס לראשונה בנובמבר האחרון. ראיתי בישראל את המכונה ואת השפופרות הדיגיטליות שלה, אבל לא ראיתי הדגמה באותה העת. מאוחר יותר ראיתי הדמיה לייב בזום, כאשר חברת פוקסקון ביקרה בישראל והמכשיר הוצג לה. ראיתי את ההשוואה של התמונות מהמכשיר לתמונות אמיתיות, והן היו נראות ממש אותו דבר. ראיתי 30-40 תמונות. אני סומך על SK, פוג'יפילם ופוקסקון שהם עשו את הבדיקה שלהם.

"די יקר ליצור את הפרוטוטיפ, כמה מאות אלפי דולרים, אז עד ההנפקה היה להם רק פרוטוטיפ אחד. הפרוטוטיפ הוצב זמן קצר בהדסה, אחר כך חזר לחברה וכעת הוא בדרום קוריאה. עכשיו שיש להם כסף, הם ייצרו מאות יחידות נוספות", אומר יוז. יש לציין כי התוכנית העסקית של החברה, כבר דיברה ב-2019 על הצבה של 15,000 מכשירים ברחבי העולם במהלך השנים הקרובות, בעלות ייצור של 10,000 דולר למכשיר.

יוז מציין כי המוצר לא נבדק מעולם בבני אדם. "אסור לעשות ניסויים בבני אדם עד שהוכחת את הבטיחות. הם עשו ניסויים אלא בבבות-דמה שעשויה מגופה אמיתית. זה מודל באיכות מאוד גבוהה, שבעצמו עולה כנראה יותר מהפרוטוטיפ, וסריקה שלו די דומה לסריקה של אדם. זה מה שהם מגישים ל-FDA, ואז לא בטוח שידרשו ניסויים קליניים כדי לאשר את המוצר, אך אני מעריך כי בשלב הראשון הם יוכלו לסרוק איברי גוף מסויימים ורק אחר כך אדם שלם, ספציפית אדם אמריקאי שלם - אמריקאים הם אנשים גדולים".

באשר לסרטון שנקטל על ידי בלוק, אמר יוז: "הווידאו הוא רק סימולציה. זה לא סרטון שבאמת הוצג רשמית על ידי ננוקס. אולי הוא דלף מחברת ההדמיה? נראה שהסרטון בחלקו מציג סריקה אמיתית, ובחלקו לא, אך גם לא נועד לכך".

מבית החולים הדסה נמסר כי: "הסכם שיתוף פעולה נחתם עם החברה בספטמבר 2019, במסגרתו הדסה מספקת לחברה שירותים וישנה אפשרות לפיתוח משותף בעתיד. הדסה אינה שותפה לפיתוח הטכנולוגיה הקיימת, אשר טרם נבדקה על חולים. בתוקף ההסכם, בסוף דצמבר 2019, הועבר להדסה מכשיר אב טיפוס למספר שבועות, במהלכם נסרקו דגמים מחומרים פלסטיים המדמים את גוף האדם (לא מטופלים אמיתיים) ולאחר מספר שבועות המכשיר נלקח על ידי החברה, בטרם נסרקו בני אדם. החברה קיבלה לידיה צילומים של סריקה במכשיר האבטיפוס שהיא עצמה פיתחה וצילומים בסריקה רגילה של אותם דגמים במכשירי הדסה".

אף אחד מן הסורקים שעבד עם המכשיר או שהיה מותקן במחלקתו, לא היה מעוניין לספר על החוויה.

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

ממקבל העבודות הסדרתי: מהנדס התוכנה שטלטל את עמק הסיליקון

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מגיע לכם החזר? ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי למי שנתקע בחו"ל במהלך מבצע "עם כלביא"

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע למעלה מ-400 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בת"א; טאואר עולה בכ-3%, סלקום יורדת בכ-3%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"