גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"העסק נסע ב-200 קמ"ש, ובמכה אחת התנגש אל תוך קיר"

דורון הורנפלד היה על מסלול צמיחה עם החברה שלו שעוסקת במכירת פוליסות לחופשות סקי בחו"ל ● "הייתה עלייה של 50% לעומת 2018, וזה היתרגם לכאלף ביטוחים בחודש" ● ואז בתחילת מרץ הכל נעצר: "לקוחות החזירו את מה שקנו, ואני צריך להחזיר כסף" ● "גלובס" שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז

דורון הורנפלד, בעלים של סוכנות הביטוח "פרמיום" / צילום: תמונה פרטית
דורון הורנפלד, בעלים של סוכנות הביטוח "פרמיום" / צילום: תמונה פרטית

בנובמבר 2019 היה דורון הורנפלד, בעל סוכנות הביטוח פרמיום, בשיאן של הזמנות הפוליסות לנסיעות "doubles", נסיעות השופינג והסקי של ישראלים לחו"ל. זו הייתה שנה טובה לעסקי ביטוח הנסיעות. "הייתה עלייה של 50% לעומת 2018, וזה היתרגם לכאלף ביטוחים בחודש. וזה רק אצלי, בסוכנות ביטוח קטנה", אומר הורנפלד. "בינואר אני עצמי נסעתי לסקי בלומברדיה, איטליה. אני נוסע פעם-פעמיים בשנה כדי ללמוד את האתרים שאליהם נוסעים המבוטחים שלי - איפה המרפאות, איזה אתר מסוכן ועוד".

כשחזר לישראל, כיוון הרוח החל להשתנות. "חזרתי מאיטליה ב-16 בינואר, מאזור שהפך מהר מאוד ללב לבה של המאפליה, ועדיין העסק שלי עבד בכל הכוח. אבל לאט-לאט אנחנו מתחילים לגלות שיש לנו בעיה. מתחילה תחלואה באיטליה בלומברדיה, חבל ארץ שחולש על אזורי סקי, ואנשים מתחילים לשאול מה יקרה אם יסגרו את האתר או אם יחלו, האם הביטוח מכסה ביטולי טיסה אם נבהלתי בגלל המחלה ועוד שאלות שאף פעם לא עלו. בשלב הזה נסיעות הסקי לא נעצרו, כי גולשי סקי ייסעו כמעט בכל מצב, אבל אז התחילו לסגור את הטיסות לאיטליה והגיעו התמונות של אנשים עם מסכות בשדות תעופה. גם אז היה נראה שהבעיה היא רק בסין ובאיטליה".

ואז, ב-11 במרץ, השמים נסגרים, ואיתם העסק של הורנפלד. "הייתי בבידוד, כי חזרתי מספרד בתחילת מרץ. הייתי מראשוני המבודדים, כשאף אחד עוד לא ידע מה זה ולחולים עדיין היו מספרים ועל כל אחד הייתה כתבה בחדשות. בבת אחת אתה מבין שאתה הולך לחטוף, אבל עוד לא הבנתי עד כמה. אני חוזר לעסק וחוטף גל ביטולים. הפרנסה בביטוח נסיעות היא מהעמלה על ביטוחים שמבוצעים. כשמתבטל ביטוח בטרם נסיעה, לא רק נעצר הגידול בהכנסות ובהזמנות, אלא יש קיטון כי אני מיד צריך להחזיר לחברות הביטוח את העמלה שקיבלתי".

מה הייתה המשמעות מבחינת המחזור של העסק?
"העסק נסע במהירות של 200 קמ"ש, ובמכה אחת התנגש אל תוך קיר מזוין. זה ממאה למינוס מבחינת מחזור. מ-1,000 פוליסות בחודש לעצירה של כולן וביטול של עוד 500-600. לקוחות החזירו את מה שקנו, ואני צריך להחזיר כסף".

הסוכנות של הורנפלד, שעובדים בה הוא ועוד סוכנת שהוא מעסיק, פועלת בשלושה תחומים: ביטוח נסיעות (40%), ביטוחים פנסיוניים מורכבים לאנשים עם שכר גבוה ולעצמאים וטיפול בתביעות ביטוח על נזקי גוף. בנוסף, עסק הורנפלד בהדרכת סוכנים לפנייה עסקית נכונה. לאחר 30 שנה בענף הביטוח (בין היתר בתפקידים בכירים בחברות ביטוח גדולות) ו-13 שנה כעצמאי, בעל עסק עם יותר מ-10,000 לקוחות, הוא הרגיש שהוא מבוסס. "מה כבר היה יכול לקרות? היה נראה שאין סיכוי שניפול, כי מה יקרה, אנשים יפסיקו לטוס? אף אחד לא דמיין שהטיסות יעצרו", הוא אומר.

גם ההדרכות שעשה נעצרו לחלוטין ותחום הביטוחים הפנסיוניים ירד משמעותית, לאור ההוצאה ההמונית של עובדים לחל"ת ועצירת תשלומי הזכויות הסוציאליות. "מתוך שלוש הרגליים של העסק שתיים נגדעו לגמרי ועוד אחת התקצרה", אומר הורנפלד.

בעקבות המצב, החליט הורנפלד ללכת בשתי דרכים: "בינתיים החלטתי לחזק את תשתית הקשר עם הלקוחות ולהתכונן לעולם הדיגיטלי של מחר, ובמקביל לנסות להבין אילו דברים שעסקתי בהם בעבר אני יכול לפתח כדי להתפרנס היום. עכשיו אני בעיצומו של הליך פיתוח של מערכת משוכללת לטיפול בתביעות גוף מורכבות. זה לא טיפול משפטי, אלא טיפול מול חברות הביטוח. וזה הולך ומתפתח, כיוון שמספר התביעות לא נעשה קטן יותר, אלא להיפך - אנשים פחות בריאים בתקופה הזאת. המתח עושה לאנשים לא טוב ומחריף מחלות, ואז אנשים מגלים פתאום שיש להם ביטוח ומגישים תביעות לחברות. זו תופעה שמתרחשת".

וזה החזיר את העסק לימים שלפני המשבר?
"התנהלתי כלכלית נכון בעבר, אז יצרתי לעצמי לירה לבנה ליום חורפי, אבל זה הולך ונגמר. אני לא יכול לפתח את העסק כי כל כסף שאכניס לפיתוח העסק יכול להיות שאצטרך אותו מחר למחיה שלי ושל העסק. אני זה העסק והעסק זה אני".

קיבלת סיוע מהמדינה?
"במענק הראשון לא הייתי זכאי, אבל בהמשך קיבלתי חלק מהמענקים. הם כיסו את שכר הדירה של העסק בקושי. אני לא סומך על המדינה, רק על עצמי. אני חלק מחבורה של סוכני ביטוח שהבנו די מהר איפה אנחנו נמצאים. המסקנה שלנו אחרי המכה הראשונה הייתה שאנחנו צריכים להיערך כבר אז - במרץ-אפריל - ליציאה מהמשבר הבא. ונערכנו ככל האפשר. צמצמנו בהוצאות והלכנו לכיוונים שמייצרים יותר כסף. אנחנו גם עוזרים אחד לשני בענף. היו גילויים של עזרה כלכלית בין סוכני ביטוח לבין עצמם.

"המדינה לא שם בשבילי, ולא בשביל העצמאים באופן כללי. יש סיוע, אבל הניהול של המשבר לא מוצלח. המדינה מעודדת חל"תים ודמי אבטלה. היו צריכים לתת מענקי עידוד לעבודה ולא מענקי עידוד לאבטלה. יש סביבי שכירים שלא מחפשים עבודה כלל, ואומרים אני אהיה בבית עד 2021, ובעוד שנה הם כבר לא ימצאו עבודה כי הם היו שנה מחוץ לשוק העבודה, ומי ייקח אותם?".

העסק ישרוד את הסגר השני?
"אני אופטימי נצחי ומוביל תמיד מגמות חיוביות, אז תמיד מאמין שאשרוד. כולם חוששים, אבל אני לא אתמסכן אף פעם. אני אמצא את הדרכים להחזיק את הראש מעל המים. אני חייב לקום בבוקר ולדחוף את עצמי בכוח לעבוד". 

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

16 מטוסים מלאים בנשק: הסיוע שמקבלת איראן לקראת מתקפה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בבייג'ינג נבהלו מהביקור של הגנרל האמריקאי בישראל ושלחו לבת הברית תחמושת, מערכת הלייזר "אור איתן" משנה את כללי המשחק, ויום השואה הבינלאומי מתקיים בסימן אנטישמיות הגואה באירופה • כותרות העיתונים בעולם

השקל ממשיך להתחזק / איור: גיל ג'יבלי

השקל מתקרב לשיא של 30 שנה: הפעם בנק ישראל יתערב?

התחזקות הין היפני וההתפתחויות המדיניות החיוביות בישראל מובילות את הדולר לרמות שפל שלא נראו כארבע שנים ● מומחים מעריכים שזרימת הדולרים לישראל והעליות בבורסות בחו"ל מאלצות את המוסדיים למכור מט"ח ולחזק את השקל ● האם בנק ישראל יתערב בשוק?

רצי מרתון / אילוסטרציה: ap, Michael Sohn

גם מרתון לא יעזור לכם: מקסימום הקלוריות שאפשר לשרוף נחשף

האם הכושר הגופני של אדם וקצב שריפת הקלוריות שלו יכולים להשתפר ללא סוף? מחקר שפורסם בכתב-העת "Current Biology" עונה על השאלה הזו בשלילה

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

ארה"ב מטילה סנקציות על 6 עמותות צדקה בעזה שמזרימות כספים לחמאס

ארה"ב הטילה סנקציות על שש עמותות צדקה, שלפי מידע מודיעיני משמשות ככיסוי אזרחי להעברות כספים ולמימון הזרוע הצבאית של חמאס ● כך ארגון הטרור שומר על זרימת הכסף לרצועה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מענק מפקדים ואיך יחושב שובר החופשה: חבילת התגמול המעודכנת למילואים

הממשלה אישרה חבילת תגמול מעודכנת לחיילי המילואים בהיקף של 6.2 מיליארד שקל ● אף שהמסגרת הכללית נותרה דומה לזו המוכרת מתחילת המלחמה, בוצעו בה התאמות משמעותיות ● מהן ההטבות המרכזיות?

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

"עוף מרוט" ו"פאול" של 50 מיליון שקל: דנקנר מתייחס לפרשה ששלחה אותו לכלא

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, שריצה בעבר עונש מאסר על הרצת מניות, העיד בתביעה הייצוגית שהוגשה נגדו בפרשה ● לדבריו, הוא "נגרר" אליה על ידי שותפו לשעבר, איתי שטרום ● עוד טען דנקנר כי העונש שספג היה חמור יותר משטרום רק כי היה "דג שמן"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; פוםוום התרסקה בכ-60%, הדולר נסחר סביב 3.10 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ● מדד המניות הביטחוניות קפץ בכ-1.4%, בהובלת נקסט ויז'ן ● פוםוום הודיעה על אובדן לקוח מהותי ● שוב אנרגיה גייסה 240 מיליון שקל במכרז מוסדי ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות, פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023

קמפיין קופת חולים מכבי שיצר מקאן תל אביב / צילום: צילום מסך מיוטיוב

באופן חסר תקדים: מכרז הפרסום של קופ"ח מכבי מגיע לבג"ץ

משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עתר לבג"ץ נגד משרד הבריאות, שר הבריאות, משרד האוצר, שר האוצר ומקאן ת"א ● הטענה העיקרית: "המתחרה במכרז הפרסום של מכבי היה שותף לעריכת מסמכי המכרז - מדובר בהתנהלות הגובלת בפלילים ממש" ● בדצמבר פרסם גלובס לראשונה את הטענות בענף נגד המכרז, ולאחר מכן את ההחלטה לצאת במכרז חדש - זה שהגיע כעת לבג"ץ ● מקאן: "מדובר בכזבים"

רשת 13. בעיגול: ניר זוהר, נשיא וויקס / צילום: שאטרסטוק, כדיה לוי

הקבוצה לרכישת רשת 13 מתרחבת: נשיא וויקס ניר זוהר במגעים להצטרפות

נשיא וויקס ניר זוהר עשוי לחבור ליוזמת מייסדי וויז לרכישת רשת 13, אליה כבר הצטרפה יזמית ההייטק מרב בהט ● הקבוצה מתכננת להשקיע כ־100 מיליון דולר בשיקום הערוץ

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בוול סטריט; ענקית הביטוח יונייטד הלת' צוללת בכ-20%

ה-S&P 500 עולה בכ-0.3% ● בורסת פריז עולה בכ-0.4% ● המשקיעים בוחנים את הסכם הסחר החופשי עליו הודיעו הודו והאיחוד האירופי ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה ירדו ● עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● מדד הדולר נחלש בכ-0.5% ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה

הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה / צילום: Shutterstock

פי 10 בשלוש שנים: הזינוק בהכנסות שסלל את הדרך לאקזיט של הבורסה

הגאות בשווקים והקפצת מחירים לקרנות הסל, הזניקו את הכנסות הבורסה ממדדי המניות והאג"ח שאותם היא מייצרת ● כעת היא במו"מ למכירת הפעילות תמורת מאות מיליוני שקלים, אך עשויה להותיר חלק ממנה לעצמה, במטרה להמשיך וליהנות מהצמיחה המהירה בתחום

חוק הסייבר הלאומי פורסם להערות הציבור / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

קנס של עד 640 אלף שקל לארגון חיוני: חוק הסייבר הלאומי עולה שלב

שמונה שנים לאחר שנגנז בצל ביקורת ציבורית חריפה, מערך הסייבר הלאומי מפרסם תזכיר חוק חדש ● בצל לקחי ה־7 באוקטובר, החוק מציע סמכויות להתערבות בזמן אמת, חובות דיווח נוקשות וקנסות גבוהים ● בשוק מזהים את הצורך, אך המומחים מתריעים מפני "תופעות לוואי"

מונית של חברת Uber / צילום: Shutterstock

התחרות תגדל, ומה עם המחירים? סימני השאלה סביב הכניסה האפשרית של אובר

מליאת הכנסת נתנה אור ירוק ראשוני לחוק התחבורה השיתופית, אך הדרך להפעלת השירות בישראל עוד ארוכה ● סימני השאלה לגבי המודל רבים, כשהמבחן יהיה בהורדת מחירי הנסיעה ● עוד על הסוגיה - בכנס "תשתיות לעתיד" של גלובס שייערך ביום ד'

טקס האוסקר יעבור ליוטיוב החל משנת 2029 / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הופכת יוטיוב לשחקנית טלוויזיה חזקה בשוק צפוף ותחרותי

בחודש החולף חתמה פלטפורמת שיתוף הווידאו הגדולה בעולם על שתי עסקאות משמעותיות, שיביאו אליה את האוסקר ותכנים ייעודיים של ה-BBC ● בשוק מסבירים כי מדובר בשינוי גלובלי גדול, שעבור מותגי התוכן הוותיקים מהווה "ביטוח נגד חוסר רלוונטיות"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלביט, לוקהיד מרטין, AP

עסקאות ב־2.2 מיליארד שקל: החברות הביטחוניות שוברות שיאים, והשנה רק התחילה

מתחילת השנה דיווחו חברות תעשייה ביטחונית בבורסה, ובראשן אלביט מערכות ונקסט ויז'ן, על 14 עסקאות שונות ● במקביל, מדד ת"א־ביטחוניות, שהושק רק בנובמבר, זינק ב־28% בפחות מחודש ● מה עומד מאחורי הביקוש הגובר למוצרים שמספקות התעשיות הביטחוניות מישראל?

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

במתכונת חריגה: חברת התעופה שמודיעה על חידוש הטיסות לישראל

חברות התעופה הזרות מוצאות את הדרך להמשיך לפעול בישראל חרף המצב הביטחוני שמעלה חששות בקרב צוותי האוויר ● כך, KLM מחדשת את טיסותיה לישראל החל ממחר - אבל עם עצירת ביניים בקפריסין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

השוק החדש שנפתח לתעשיות הביטחוניות הישראליות

כחלק מהידוק היחסים בין ישראל לקזחסטן, שהחל עם הצטרפות המדינה להסכמי אברהם, עובדים במשרד הביטחון על מתן אפשרות להוצאת רישיונות יצוא אליה ● הטכנולוגיות שצפויים לאפשר לייצא כוללות לא רק יכולות הגנתיות אלא גם התקפיות כדוגמת מל"טים

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

היערכות לתקיפה? ארה"ב פתחה בתרגיל אווירי במזרח התיכון

דיווח: ההיערכות של טורקיה למקרה שהמשטר האיראני ייפול ● בריטניה עשויה לספק תמיכה צבאית מוגבלת - ויחד עם צרפת גם להגן על מדינת ישראל מפני מתקפה איראנית ● במהלך המבצע הגדול לאיתור גואילי צה"ל השמיד מנהרת חמאס ● שירותי הביטחון של אזרבייג'אן סיכלו פיגוע טרור של דאעש נגד שגרירות ישראל בבאקו ● דיווחים שוטפים