גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הציבור ומשקיעי הנוסטרו נענו להצעת הרכש של מזרחי טפחות לאגוד והמיזוג יוצא לדרך

בעלי מניית אגוד יקבלו כ-1.4 מיליארד שקל, רובם ב-7.8% ממניות מזרחי טפחות כשבעלי המניות הגדולים באגוד יתנו תוספת תמורה לבעלי מניות המיעוט ● מזרחי טפחות דיווח על שיעור היענות של 97.3% ● העסקה נחתמה במקור כבר ב-2017

משה לארי / צילום: דוברות בנק מזרחי טפחות
משה לארי / צילום: דוברות בנק מזרחי טפחות

משקיעי הנוסטרו והציבור היו מרוצים מהצעת הרכש המתוקנת של בנק מזרחי טפחות למניות בנק אגוד ונתנו את אישורם לעסקת המיזוג ולמחיקת אגוד מהמסחר בבורסה. מזרחי טפחות דיווח על שיעור היענות של 97.3%.

כך, קצת יותר מ-27 שנים לאחר שבנק אגוד הפך לעצמאי ויצא משליטה של בנק גדול - לאומי, הוא קרב עתה בצעד ענק לחזרה לאי-עצמאות דרך הפיכתו לחלק מבנק גדול אחר (מזרחי טפחות). קבוצות אליהו, לנדאו אחזקות ונכסי דוד לובינסקי רכשו במחצית 1993 את השליטה בבנק אגוד, שאותה הם מוכרים עתה לבנק מזרחי טפחות בעסקה בהיקף של כ-1.4 מיליארד שקל.

העסקה המקורית בין בנק מזרחי טפחות לבין בעלי המניות הגדולים בבנק אגוד - בעלי השליטה משפחות לנדאו ומנור וד"ר יעל אלמוג-זכאי, ושלמה אליהו שמחזיק בכ-27.2% נוספים מהבנק בנאמנות - נחתמה כבר ב-2017. בבנק מזרחי טפחות רוצים לרכוש את כל מניות אגוד ולא רק את השליטה משום כוונתם לנצל סינרגיה ולפזר את פעילויות אגוד בתוך הקבוצה, ולא בהכרח להמשיך ולהפעיל את אגוד כפי שהוא.

לשם כך, ובהתאם לתנאי העסקה שנקבעו כבר לפני כשלוש שנים, בנק מזרחי טפחות פרסם את הצעת הרכש לכל מניות בנק אגוד ב-30 באוגוסט, ששיקפה לבנק הנרכש שווי של כ-1.4 מיליארד שקל, כאמור. מדובר בעסקה שהיא בעיקרה עסקת מניות, כשבעלי מניות אגוד יקבלו 7.8% ממניות מזרחי טפחות בתמורה למניות אגוד. בנוסף, מזרחי טפחות ישלם 16 מיליון שקל במזומן כששלמה אליהו משלם לשותפיו להחזקה בכל מניות אגוד כ-37 מיליון שקל מחלקו, ובעלי השליטה באגוד ישלמו לבעלי מניות המיעוט כ-17 מיליון שקל.

מאז פרסום הצעת הרכש המקורית דחה מזרחי טפחות, פעמיים, את מועד הקיבול להצעת הרכש (כלומר המועד האחרון לבעלי המניות להודיע על עמדתם ביחס להצעה) כשבפעם השנייה הוא גם שיפר את הצעתו. במקביל למזרחי טפחות גם בעלי המניות הגדולים באגוד, בעלי השליטה ושלמה אליהו שפעם נמנה עליהם, שיפרו את השתתפותם במתן התמורה לבעלי מניות המיעוט, במה שיצר בפועל פרמיה שלילית לבעלי השליטה ופרמיה חיובית לבעלי המניות מהמיעוט.

על מנת להגיע למצב שבו מתקבלת הצעת הרכש ומתבצעת מחיקת החברה הציבורית נדרשת היענות חיובית מלפחות 95% מבעלי מניות החברה. כך, מזרחי טפחות הגיש את הצעת הרכש כשכבר היו לו כ-75% שתמכו בהצעה (בעלי המניות הגדולים באגוד) כשלצדם עוד כמה משקיעים מוסדיים גדולים שנעשו עמם בדיקות לגבי רצונם (דבר שככל הנראה הוביל לשיפור ההצעה המקורית, כאמור מעלה).

לצדם, על פי הערכות בשוק ההון, ישנם גופי נוסטרו אשר אספו בשוק בשבועות האחרונים מניות אגוד, מתוך אמונה שהצעת הרכש המקורית תשופר - דבר שאכן קרה, כשלצדם ישנם מנהלי תיקים שמחזיקים במניות אגוד בשיעור לא זניח, עבור לקוחותיהם. לצד כל אלה באגוד היה וישנו עדיין גרעין של בעלי מניות פרטיים שלמידת ההיענות שלהם הייתה חשיבות רבה לגבי תוצאות ההצבעה על הצעת הרכש.

הרשות אסרה, בית הדין איפשר

הצעת הרכש היא המשוכה הגדולה והמשמעותית האחרונה שעומדת בפני השלמת המיזוג בין קבוצת הבנקאות השלישית בגודלה במשק לבין קבוצת הבנקאות השישית בגודלה במשק. המיזוג הזה קורה זמן קצר יחסית לאחר מיזוג הבנק הקטן מוניציפל (לשעבר דקסיה) לתוך מרכנתיל שמקבוצת דיסקונט.

מיזוג אגוד למזרחי טפחות נפסל בתחילה על ידי רשות התחרות, שאסרה עליו בשל חששה מפגיעה בתחרות. זה קרה למרות שהפיקוח על הבנקים תמך בביצוע המיזוג. בעקבות זאת הגידו מזרחי טפחות, בעלי השליטה באגוד ובנק אגוד בעצמו עררים לבית הדין לתחרות. בבית הדין ספגה רשות התחרות מפלה כשהחלטתה נגד המיזוג לא התקבלה ובוטלה.

עם זאת, בית הדין הבהיר כי ישנו תנאי אחד שעל אגוד ומזרחי טפחות לעמוד בו בטרם יתאפשר המיזוג שלהם והוא מכירת תיק האשראי ליהלומנים של אחד מהם. בסופו של דבר היה זה בנק אגוד שמכר את תיק האשראי ליהלומנים שלו לחברת האשראי החוץ בנקאי פנינסולה (במכירה מותנית שתלויה בהשלמת הצעת הרכש לאגוד).

עם זאת, העסקה מול פנינסולה הביאה להתערבות מחודשת של רשות התחרות, לאחר שכבר אישרה את פנינסולה כרוכש: זאת משום שמאז שנחתם ההסכם בין אגוד לפנינסולה נחתך היקף תיק האשראי הרלבנטי בשיעור חד, מעבר למה שקרה בשוק כולו. בעקבות זאת רשות התחרות פתחה בבדיקת הנסיבות. ואולם, עצם הבדיקה של הרשות אינה עוצרת את המיזוג או העסקה בין פנינסולה לבין אגוד, אלא שתוצאותיה יכולות לגרום לכך שבדיעבד הרשות תכריע שאגוד ומזרחי טפחות לא עמדו בהוראותיה - דבר אשר עלול להביא לצעדי אכיפה כנגדם, שייעשו לאחר ביצוע המיזוג.

מנגד, נגיד בנק ישראל כבר אישר את השלמת המיזוג והפיקוח על הבנקים אף הבהיר שבעלי מניות שיעלו להחזקה של יותר מ-5% ממניות בנק מזרחי טפחות בשל עסקת המיזוג לא יחשבו כמפירים הוראות חוק (למשך חצי שנה). כמו כן, גם רשות שוק ההון אישרה העברת שליטה בשתי סוכנויות ביטוח של אגוד למזרחי טפחות, ובכך הסירה עוד מחסום רגולטורי.

"המיזוג יאפשר קפיצת מדרגה"

בדיוק לפני שבוע נכנס משה לארי לתפקידו כמנכ"ל מזרחי טפחות. לארי היה הפרויקטור שהוביל את רכישת אגוד וביום כניסתו לתפקידו הנוכחי הוא הבהיר במכתב ששלח לעובדי הבנק כי הוא מחויב לעסקה אשר "מגיעה לישורת האחרונה שלה, ואני מקווה שנצליח להשלים אותה כבר בקרוב. אין ספק שאירוע בסדר גודל שכזה לא היה בבנק מזה שנים ארוכות, וברור שהוא יהווה נדבך מרכזי בתוכנית האסטרטגית הבאה שלנו. המיזוג עם אגוד יאפשר לקבוצת מזרחי-טפחות לבצע קפיצת מדרגה נוספת במגוון תחומי הפעילות, ולשפר משמעותית את יכולתה להתחרות בבנקים הגדולים".

בנק אגוד, שאותו מנהלת המנכ"לית שבי שמר ושבראשו עומד היו"ר זאב אבלס, נוסד בשנת 1951 ובסוף 2019 היו לו 35 סניפים. בסוף הרבעון השני השנה אגוד החזיק בתיק אשראי שהיווה כ-2.3% מסך האשראי לציבור בכל המערכת הבנקאית המקומית. לבנק מזרחי טפחות היה בסוף יוני השנה נתח של 19.5% מהאשראי לציבור הבנקאי המצרפי, כך שמיזוג של הבנקים יביא את מזרחי טפחות לנתח מצטבר של כ-21.7% וזאת לעומת נתחים של 26.7%, 25.8% ו-16.7% לפועלים, לאומי ודיסקונט, בהתאמה.

עוד כתבות

מודעות של כאל, טפחות, בנק לאומי, ישראכרט / צילום: צילומי מסך

הסיבה שהלוואות מפתות עם פרזנטור מחויך דווקא מייצרות אצלנו דחייה

מחקר ישראלי חדש ניתח את הבעות פנים ותנועות העיניים מול פרסומות של בנקים וחברות כרטיסי אשראי וביטוח ● תנאי ההלוואה והסכום התגלו כחשובים בהרבה מהמעטפת השיווקית

המאבק על ביטוחי הרכבים עולה מדרגה / צילום: Shutterstock

האולטימטום והתגובה החריפה: המאבק על ביטוחי הרכבים עולה מדרגה

מניות הביטוח צנחו בחדות אחרי שהמפקח דרש משמונה חברות בענף לעדכן עד פברואר את התעריפים שהן גובות על ביטוח מקיף וביטוח צד ג' ● בחברות זועמים, וטוענים כי המחירים ממילא יורדים, אבל גורמים בענף מסבירים כי האיום מצד הרגולטור עשוי להוריד אותם עוד יותר

טנק ליאופרד עם מערכת מעיל רוח / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

המדינה שמבקרת את ישראל אבל רוכשת מוצרים של רפאל

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מגדל השעון ביפו. המערערת חויבה בהוצאות המשפט / צילום: Shutterstock

האם מכירת מניות בחברה שהחזיקה בניין להשכרה מזכה בתשלום מס שבח מופחת?

בעקבות סכסוך שהוכרע בעליון חויבה חברה למכור את חלקה בחברה אחרת שהחזיקה בניין אחד להשכרה ביפו ● המוכרים ביקשו לשלם מס שבח מופחת לפי החוק לעידוד השקעות הון, אך מנהל מיסוי מקרקעין חשב אחרת ● מה קבעה ועדת הערר?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מאחורי הנתונים על ירידת מחירי הדיור יש עיר אחת שהמחירים בה רק עולים

מדד מחירי הדיור מבשר כבר שבעה חודשים רצוף על ירידות שלא נראו זמן רב בשוק המקומי ● אבל כשצוללים לנתונים מגלים שהירידות מתמקדות במרכז, בעוד שבירושלים ובפריפריה המחירים ממשיכים לעלות ● מה הסיבות לתופעה ואיך תשפיע הורדת הריבית של בנק ישראל על השוק?

עמיר אהרון, מנכ''ל מחלבות גד / צילום: זוהר שטרית, עמית פרבר דניאל לילה סטיילינג

דוח ראשון למחלבות גד לאחר ההנפקה: עלייה במכירות לצד ירידה ברווחים

מחלבות גד החלה להסחר בבורסה בת"א בספטמבר 2025 ● המכירות ברבעון השלישי גדלו בכ-4.2% והסתכמו בכ-185 מיליון שקל, אולם הרווח הגולמי ירד והסתכם בכ-49.7 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי הסתכם ב-11.3 מיליון שקל לעומת כ-13 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל אביב ננעלה בעליות; מניות השבבים קפצו, מניות הביטוח נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.9% ● מגדל: הממונה על שוק ההון מאשרר את תעריפי הביטוח שלנו ● המאבק על ההגמוניה בשוק השבבים מתחמם, אנבידיה: "אנחנו מקדימים את התעשייה בדור שלם" ● ג'יי.פי.מורגן: הדולר יחלש ב-3% עד אמצע השנה הבאה ●  בבריטניה דריכות גבוהה לקראת התקציב שתציג שרת האוצר ● ג'יי.פי.מורגן: התנודתיות הגבוהה בתיקי 60/40 מעמידה בספק את כדאיות ההשקעה הזאת

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

המדד הביטחוני החדש בבורסת ת"א לא מצליח להתרומם, ואיפה בכל זאת יש הזדמנות?

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

רני צים / צילום: רמי זרנגר

היעד הבא? רני צים מתרחב למדינה חדשה

איש העסקים נכנס לפעילות משותפת עם רשת המרכולים מאס (MAS) מקפריסין ● חברת התוכנה אלעד מערכות פועלת להכשיר ולגייס 120 ג'וניורים ופונה במיוחד ללוחמי צה"ל ● חברת סופרגז משיקה שירות לאספקת גז המבוסס על בינה מלאכותית ● אירועים ומינויים

ניר ברקת ובצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

סמוטריץ׳ לברקת: "חלף זמן רב מההחלטה, קדם את תו התקן לעסקי המילואימניקים"

חצי שנה אחרי החלטת הממשלה לקידום עסקים של מילואימניקים - טרם גובשה תוכנית עבודה ● שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שיגר מכתב לשר הכלכלה ניר ברקת, שהגיע לידי גלובס, ובו קרא לזרז את יישום ההחלטה

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

סמטוריץ' מכפיל את הפטור ממע"מ על רכישות באינטרנט - יעלה ל-150 דולר

משרד האוצר פרסם צו להערות הציבור שיכפיל את הפטור ממע"מ על רכישת מוצרים מהאינטרנט מחוץ לארץ ● לגלובס נודע כי המהלך כבר מעורר התנגדות בכנסת

אילוסטרציה: Shutterstock

שני עורכי דין חשודים בתרמית של מאות מיליונים. כך עבדה השיטה

פרקליטות המדינה הגישה כתבי אישום חמורים נגד חמישה נאשמים, בהם שני עורכי־דין ומהנדס, בטענה כי פעלו במשך שנים לשיווק קרקעות ציבוריות באזור סכנין תוך זיוף מסמכים, הצגת מצגי שווא והלבנת הון בהיקף של כ־200 מיליון שקל ● יחד עם כתבי האישום הוגשה בקשה לתפיסת רכוש בשווי כ־55 מיליון שקל

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

צוות צללים באוצר מציג תחזיות פסימיות לגירעון ולצמיחה

משרד האוצר אופטימי לגבי גירעון מתון וצמיחה של 5.2%, אך יועציו עלומי־השם מזהירים שהגירעון עלול לעלות והצמיחה להיות נמוכה מהצפוי ● בין הגורמים שנבחנו: המלחמה והבחירות שבדרך

צמיד של פנדורה / צילום: שטארסטוק

תגובת שרשרת: שוק התכשיטים בישראל מתקשה להתרחב, וסמוטריץ' לא מסייע

בשנים האחרונות נדרש שוק התכשיטים להמציא את עצמו מחדש, בעיקר לאור העדפות דור ה־Z שהפך לכוח קנייה משמעותי ● עד כמה תשפיע החלטת שר האוצר להעלות את הפטור ממע"מ על יבוא מחו"ל, ומה נדרש מהשחקניות בענף

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב; שופרסל צונחת במעל 8%, דוראל קופצת

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.4% ● וול סטריט סיכמה אתמול יום רביעי רצוף של עליות, אם כי לא ברור כמה זמן המגמה תימשך ● אנבידיה עלתה במסחר אתמול, ואלפאבית ירדה, אך עדיין לא רחוקה מרף שווי השוק של 4 טריליון דולר ● וגם: האנליסט שצופה לאורקל אפסייד של 90%

דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

חברת נדל"ן נוספת מגיעה לבורסה: אמיד יזמות ונדל"ן של דוד אזולאי מנפיקה אג"ח לראשונה

היקף ההנפקה עומד על 85 מיליון שקלים, והריבית השנתית תהיה 7.5% לכל היותר ● בעל השליטה, דוד אזולאי, יזכה לדמי ניהול חודשיים של 80 אלף שקל – שיעלו ל־95 אלף שקל בחודש מיולי הקרוב

אף אחד לא קרא אותו, אבל הספר הכי אנטישמי הפך לרב מכר בעולם הערבי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ארה"ב הצליחה לצמצם את כוחה של ישראל במזרח התיכון, בחיזבאללה לא יודעים איך להגיב לחיסול הרמטכ"ל, ישראל ממשיכה להשפיע על בחירות בארה"ב, ואיך הפך "מיין קאמפף" לרב מכר בעולם הערבי ● כותרות העיתונים בעולם

ניצול קשישים / צילום: Shutterstock

כשהמטפלת הופכת ליורשת: שני פסקי דין חדשים חושפים טפח מתופעת ניצול הקשישים

בשני פסקי דין שפורסמו לאחרונה פסל ביהמ"ש צוואות בהן עותרים טענו כי מדובר היה בניצול של קשיש ● מומחים מסבירים איך להתגונן ומהן נורות האזהרה

סופר ספיר ו-A2Z חתמו על עסקת עגלות חכמות בהיקף 30 מיליון דולר

בעסקה ששווה 30 מיליון דולר, חברת A2Z חתמה על הסכם לאספקת 3,000 עגלות חכמות לרשת סופר ספיר ● "זה יאפשר לנו להגדיל ב–10% את סל הקנייה", אמר אורן ספיר, מנכ"ל הרשת