גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הציבור ומשקיעי הנוסטרו נענו להצעת הרכש של מזרחי טפחות לאגוד והמיזוג יוצא לדרך

בעלי מניית אגוד יקבלו כ-1.4 מיליארד שקל, רובם ב-7.8% ממניות מזרחי טפחות כשבעלי המניות הגדולים באגוד יתנו תוספת תמורה לבעלי מניות המיעוט ● מזרחי טפחות דיווח על שיעור היענות של 97.3% ● העסקה נחתמה במקור כבר ב-2017

משה לארי / צילום: דוברות בנק מזרחי טפחות
משה לארי / צילום: דוברות בנק מזרחי טפחות

משקיעי הנוסטרו והציבור היו מרוצים מהצעת הרכש המתוקנת של בנק מזרחי טפחות למניות בנק אגוד ונתנו את אישורם לעסקת המיזוג ולמחיקת אגוד מהמסחר בבורסה. מזרחי טפחות דיווח על שיעור היענות של 97.3%.

כך, קצת יותר מ-27 שנים לאחר שבנק אגוד הפך לעצמאי ויצא משליטה של בנק גדול - לאומי, הוא קרב עתה בצעד ענק לחזרה לאי-עצמאות דרך הפיכתו לחלק מבנק גדול אחר (מזרחי טפחות). קבוצות אליהו, לנדאו אחזקות ונכסי דוד לובינסקי רכשו במחצית 1993 את השליטה בבנק אגוד, שאותה הם מוכרים עתה לבנק מזרחי טפחות בעסקה בהיקף של כ-1.4 מיליארד שקל.

העסקה המקורית בין בנק מזרחי טפחות לבין בעלי המניות הגדולים בבנק אגוד - בעלי השליטה משפחות לנדאו ומנור וד"ר יעל אלמוג-זכאי, ושלמה אליהו שמחזיק בכ-27.2% נוספים מהבנק בנאמנות - נחתמה כבר ב-2017. בבנק מזרחי טפחות רוצים לרכוש את כל מניות אגוד ולא רק את השליטה משום כוונתם לנצל סינרגיה ולפזר את פעילויות אגוד בתוך הקבוצה, ולא בהכרח להמשיך ולהפעיל את אגוד כפי שהוא.

לשם כך, ובהתאם לתנאי העסקה שנקבעו כבר לפני כשלוש שנים, בנק מזרחי טפחות פרסם את הצעת הרכש לכל מניות בנק אגוד ב-30 באוגוסט, ששיקפה לבנק הנרכש שווי של כ-1.4 מיליארד שקל, כאמור. מדובר בעסקה שהיא בעיקרה עסקת מניות, כשבעלי מניות אגוד יקבלו 7.8% ממניות מזרחי טפחות בתמורה למניות אגוד. בנוסף, מזרחי טפחות ישלם 16 מיליון שקל במזומן כששלמה אליהו משלם לשותפיו להחזקה בכל מניות אגוד כ-37 מיליון שקל מחלקו, ובעלי השליטה באגוד ישלמו לבעלי מניות המיעוט כ-17 מיליון שקל.

מאז פרסום הצעת הרכש המקורית דחה מזרחי טפחות, פעמיים, את מועד הקיבול להצעת הרכש (כלומר המועד האחרון לבעלי המניות להודיע על עמדתם ביחס להצעה) כשבפעם השנייה הוא גם שיפר את הצעתו. במקביל למזרחי טפחות גם בעלי המניות הגדולים באגוד, בעלי השליטה ושלמה אליהו שפעם נמנה עליהם, שיפרו את השתתפותם במתן התמורה לבעלי מניות המיעוט, במה שיצר בפועל פרמיה שלילית לבעלי השליטה ופרמיה חיובית לבעלי המניות מהמיעוט.

על מנת להגיע למצב שבו מתקבלת הצעת הרכש ומתבצעת מחיקת החברה הציבורית נדרשת היענות חיובית מלפחות 95% מבעלי מניות החברה. כך, מזרחי טפחות הגיש את הצעת הרכש כשכבר היו לו כ-75% שתמכו בהצעה (בעלי המניות הגדולים באגוד) כשלצדם עוד כמה משקיעים מוסדיים גדולים שנעשו עמם בדיקות לגבי רצונם (דבר שככל הנראה הוביל לשיפור ההצעה המקורית, כאמור מעלה).

לצדם, על פי הערכות בשוק ההון, ישנם גופי נוסטרו אשר אספו בשוק בשבועות האחרונים מניות אגוד, מתוך אמונה שהצעת הרכש המקורית תשופר - דבר שאכן קרה, כשלצדם ישנם מנהלי תיקים שמחזיקים במניות אגוד בשיעור לא זניח, עבור לקוחותיהם. לצד כל אלה באגוד היה וישנו עדיין גרעין של בעלי מניות פרטיים שלמידת ההיענות שלהם הייתה חשיבות רבה לגבי תוצאות ההצבעה על הצעת הרכש.

הרשות אסרה, בית הדין איפשר

הצעת הרכש היא המשוכה הגדולה והמשמעותית האחרונה שעומדת בפני השלמת המיזוג בין קבוצת הבנקאות השלישית בגודלה במשק לבין קבוצת הבנקאות השישית בגודלה במשק. המיזוג הזה קורה זמן קצר יחסית לאחר מיזוג הבנק הקטן מוניציפל (לשעבר דקסיה) לתוך מרכנתיל שמקבוצת דיסקונט.

מיזוג אגוד למזרחי טפחות נפסל בתחילה על ידי רשות התחרות, שאסרה עליו בשל חששה מפגיעה בתחרות. זה קרה למרות שהפיקוח על הבנקים תמך בביצוע המיזוג. בעקבות זאת הגידו מזרחי טפחות, בעלי השליטה באגוד ובנק אגוד בעצמו עררים לבית הדין לתחרות. בבית הדין ספגה רשות התחרות מפלה כשהחלטתה נגד המיזוג לא התקבלה ובוטלה.

עם זאת, בית הדין הבהיר כי ישנו תנאי אחד שעל אגוד ומזרחי טפחות לעמוד בו בטרם יתאפשר המיזוג שלהם והוא מכירת תיק האשראי ליהלומנים של אחד מהם. בסופו של דבר היה זה בנק אגוד שמכר את תיק האשראי ליהלומנים שלו לחברת האשראי החוץ בנקאי פנינסולה (במכירה מותנית שתלויה בהשלמת הצעת הרכש לאגוד).

עם זאת, העסקה מול פנינסולה הביאה להתערבות מחודשת של רשות התחרות, לאחר שכבר אישרה את פנינסולה כרוכש: זאת משום שמאז שנחתם ההסכם בין אגוד לפנינסולה נחתך היקף תיק האשראי הרלבנטי בשיעור חד, מעבר למה שקרה בשוק כולו. בעקבות זאת רשות התחרות פתחה בבדיקת הנסיבות. ואולם, עצם הבדיקה של הרשות אינה עוצרת את המיזוג או העסקה בין פנינסולה לבין אגוד, אלא שתוצאותיה יכולות לגרום לכך שבדיעבד הרשות תכריע שאגוד ומזרחי טפחות לא עמדו בהוראותיה - דבר אשר עלול להביא לצעדי אכיפה כנגדם, שייעשו לאחר ביצוע המיזוג.

מנגד, נגיד בנק ישראל כבר אישר את השלמת המיזוג והפיקוח על הבנקים אף הבהיר שבעלי מניות שיעלו להחזקה של יותר מ-5% ממניות בנק מזרחי טפחות בשל עסקת המיזוג לא יחשבו כמפירים הוראות חוק (למשך חצי שנה). כמו כן, גם רשות שוק ההון אישרה העברת שליטה בשתי סוכנויות ביטוח של אגוד למזרחי טפחות, ובכך הסירה עוד מחסום רגולטורי.

"המיזוג יאפשר קפיצת מדרגה"

בדיוק לפני שבוע נכנס משה לארי לתפקידו כמנכ"ל מזרחי טפחות. לארי היה הפרויקטור שהוביל את רכישת אגוד וביום כניסתו לתפקידו הנוכחי הוא הבהיר במכתב ששלח לעובדי הבנק כי הוא מחויב לעסקה אשר "מגיעה לישורת האחרונה שלה, ואני מקווה שנצליח להשלים אותה כבר בקרוב. אין ספק שאירוע בסדר גודל שכזה לא היה בבנק מזה שנים ארוכות, וברור שהוא יהווה נדבך מרכזי בתוכנית האסטרטגית הבאה שלנו. המיזוג עם אגוד יאפשר לקבוצת מזרחי-טפחות לבצע קפיצת מדרגה נוספת במגוון תחומי הפעילות, ולשפר משמעותית את יכולתה להתחרות בבנקים הגדולים".

בנק אגוד, שאותו מנהלת המנכ"לית שבי שמר ושבראשו עומד היו"ר זאב אבלס, נוסד בשנת 1951 ובסוף 2019 היו לו 35 סניפים. בסוף הרבעון השני השנה אגוד החזיק בתיק אשראי שהיווה כ-2.3% מסך האשראי לציבור בכל המערכת הבנקאית המקומית. לבנק מזרחי טפחות היה בסוף יוני השנה נתח של 19.5% מהאשראי לציבור הבנקאי המצרפי, כך שמיזוג של הבנקים יביא את מזרחי טפחות לנתח מצטבר של כ-21.7% וזאת לעומת נתחים של 26.7%, 25.8% ו-16.7% לפועלים, לאומי ודיסקונט, בהתאמה.

עוד כתבות

שווה יותר מכסף: כך ישראל מתגמלת את ארה"ב על השימוש בנשק אמריקאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם

יינות קבוצת אמפורה / צילום: אנטולי מיכאלו

עם קצת עזרה מהמבקרים ביקב: חשיבותה של קבוצת אמפורה לתרבות היין בישראל גדולה מהיקף הייצור שלה

יקב אמפורה הפיק יינות בומבסטיים ויקרים, ואז החליף ידיים ושינה כיוון ● ההימור על יינן צעיר ומוכשר השתלם, החתירה ליוקרה הומרה לנגישות מקומית, ומרכז המבקרים ביסס את מעמדו כביקור חובה לחובבי יין

נשים במקלט. תחושת הביטחון התערערה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה קיבלה החלטה דחופה וקריטית, אבל היא אפילו לא מנסה ליישם אותה

המלחמה העמיקה את הפערים המגדריים בישראל, ורוב הנשים מדווחות על חשש מוגבר לפגיעה בביטחון האישי ● הממשלה קיבלה החלטה לתת מענה, אבל לא עשתה את זה בפועל ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, בשיתוף שדולת הנשים, עוקב אחרי סיוע לנשים בשעת חירום

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ הודיע: ארה"ב תקפה יעדי דאעש בניגריה

לדברי נשיא ארה"ב, התקיפות בוצעה בהוראתו וכללו שורת יעדים ● המהלך מגיע לאחר שבועות של איומים אמריקאים לפעולה צבאית בשל פגיעה בנוצרים במדינה ● ממשלת ניגריה דחתה בעבר את הטענות וטענה כי היא מחויבת לחופש דת ולהגנה על כלל האזרחים

עסקת הגז עם מצרים יוצאת לדרך / עיצוב: אלישע נדב

הסכם הגז עם מצרים: מיליארדים למדינה או שנשלם על זה ביוקר?

בשנה הקרובה תחל ישראל לספק גז טבעי למצרים - בהסכם היצוא הגדול ביותר שנחתם כאן ● המהלך צפוי להכניס למדינה 58 מיליארד שקל עד 2040, להמריץ את הרחבת החיפושים בים התיכון ולהפחית את המחיר המקומי ● אבל הוא גם פוגע דרמטית בעתודות, וכשתגיע העת לייבא, זה יעלה לנו יותר ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

לינק אנד קו 08 פלאג–אין / צילום: יח''צ

במחיר של 230 אלף שקל: הפלאג-אין שמציג טווח חשמלי כמעט כפול מהממוצע

לינק אנד קו הסינית, חברה אחות של וולבו, מציגה קרוס-אובר גדול ומפואר עם סוללה מסיבית וטווח חשמלי רציני, במחיר כניסה מרשים ● היא עדיין לא מלוטשת מבחינה דינמית, כמו מותגי הפרימיום האירופיים, אך מציעה יחס תמורה לכסף שעליו היצרנים המערביים יכולים רק לחלום

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב-2026 - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

כל מה שצריך לדעת על השינויים שישפיעו על הכסף שלנו לקראת 2026 ● מה ההבדלים בין פוליסות חיסכון וגמל להשקעה ואיפה מרוויחים יותר ● זו השנה החזקה בשוק ההנפקות מאז 2021 בבורסה בת"א - ואלו ההנפקות הגדולות ● וגם: למה כדאי לכם להשקיע בזהב?

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

אז מה באמת עומד מאחורי טרנד הילדים סיקס־סבן? / צילום: Shutterstock

אז מה באמת עומד מאחורי טרנד הילדים סיקס־סבן?

מהי אולומואוצקי טברוז'ק, היכן נמצא רחוב שלושת החצים, ואיזו תחנת רדיו שידרה מבניין בית הספר "המנחיל" שברמת גן? ● הטריוויה השבועית

סיכום שנה / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק, נקסט ויז'ן

עסקת הענק, ​הפגישה הדרמטית והמניה שטסה: השנה הזוהרת של שוק ההון

בורסת תל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ● אלה היו האנשים, האירועים והעסקאות שעשו את השנה

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

חנן מור שילם פי 5: מי קנה השבוע קרקע ברמת גן ב-330 אלף שקל לדירה?

באוצר רוצים לפתור בעיית כוח אדם עם AI ● שר הכלכלה לא מתמצא בפטורים ממס ● ומה נדרש כדי לשכנע יזמים להקים פה דירות שמניבות תשואה נמוכה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הטרנד החדש של עולם הדייטינג / איור: נוצר ב־AI באמצעות ננו בננה

הטרנד החדש של עולם הדייטינג: רווקים נותנים להורים לנהל את האפליקציות

אחרי אינסוף החלקות, התאמות מאכזבות ועייפות מהאלגוריתם, הרווקים המותשים בארה"ב החליטו לתת לבני המשפחה פיקוד על פרופיל ההכרויות שלהם ברשת ● הם מביאים שיפוט חיצוני והומור - ולעיתים גם מטילים וטו ("הוא מורה מחליף? אין לו כסף") ● כך הפך חיפוש האהבה לחוויה משפחתית

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אמנת START / עיצוב: אלישע נדב

אמנת הגרעין עומדת לפוג. האם היא תתחדש? "טראמפ רוצה להראות שבעל הבית השתגע"

מאז המלחמה הקרה הקפידו רוסיה וארה"ב להאריך בכל כמה שנים את האמנה שהגבילה את התחמשותן בנשק אטומי • כעת היא מתקרבת שוב לסיומה, והן יידרשו שוב לסוגיה • אלא שהפעם מארג האינטרסים השתנה: פוטין שקוע בבוץ האוקראיני, לטראמפ יש חזית מתעצמת מול סין, ושתי המדינות מנהלות עסקאות גרעיניות עם מדינות אחרות - שבכוחן לשנות את מאזן האימה ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה באדום בוהק: אנליסטים מסבירים - מה עומד מאחורי הירידות?

ת"א 35 נפל ביותר מ-3% ומדד הביטוח צנח כמעט ב-7% ● מניות הביטוח מחקו היום 9.4 מיליארד שקל משוויין ● שר האוצר מאיים על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים בעקבות המס החדש המתוכנן, אכפיל אותו ● אנרג'יקס מגייסת כסף ומנמיכה תחזיות, אחת הסיבות: "איכות רוח ירודה בפולין ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד

נתניה / צילום: Shutterstock

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

למה בישראל אי אפשר באמת לבטל עסקה לרכישת דירה / אילוסטרציה: תמר מצפי

זה לא באג אלא פיצ'ר: לקוני הדירות אין באמת חלון יציאה

מי שקנה במבצעי ה-95/5 ומרגיש שיש לו אופציה לצאת, ומי שמתחרט ומגלה שהדלת נעולה - בישראל אין "נון־ריקורס" ואין חרטות ● למה המודל הישראלי לא מונע משברים, אלא פשוט מעדיף שהם יתגלגלו לסלון שלכם ויישארו שם