גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת מהפכה במהירות הגלישה? נקודת המפנה של שוק התקשורת הישראלי

לאחר שנים של קיפאון, נראה שישראל עשויה סוף-סוף להתגבר על הפיגור בתשתיות האינטרנט • השילוב של אישור מתווה הסיבים של בזק עם הכניסה של הוט למיזם IBC עשוי להביא לתחרות בענף, שתוליד איכויות וקצבי גלישה טובים יותר לצרכן ולעסקים

מנכל בזק דודו מזרחי / צלם: רונן טופלברג
מנכל בזק דודו מזרחי / צלם: רונן טופלברג

שני תהליכים שקרו לאחרונה - הכניסה של הוט למיזם הסיבים האופטיים (IBC) והאישור למתווה הסיבים של בזק שאושר בממשלה - מחוללים מפץ בשוק התקשורת, שאת גלי ההדף שלו נרגיש בעתיד הקרוב. הסמיכות של שני האירועים לא מקרית. המתווה שמאפשר לבזק להיכנס להשקעה במיליארדי שקלים הוא זה שהאיץ את הכניסה של הוט ל-IBC.

שני אירועים אלה, בתוספת המכרז לדור החמישי שהסתיים לא מזמן והשינוי המסתמן בביטול הפיצול בשוק האינטרנט בין ספק לתשתית, משרטטים קווי גבול חדשים לשוק התקשורת בישראל. המטרה העיקרית היא בראש ובראשונה לצמצם את הפער בין ישראל לעולם בקצבי הגלישה. מהלך כזה יאפשר התפתחות של שירותים דיגיטליים וחדשנות רבה יותר במשק.

הכישלון של הוט בעסקת פרטנר


הכניסה של הוט ל-IBC היא אירוע בעל משמעות רבה לשוק, מכיוון שבבואם לבקש את אישור הרגולטור לעסקה שבה רוכשת הוט 23% מהחברה (היתר מוחזקים בידי קרן תש"י וסלקום - כ-23% כל אחת, וחברת החשמל - 30%) בתמורה ל-170 מיליון שקל, מבקשים בעלי המניות לקבל אישור להקמת רשת מתחרה לבזק, על כל המשמעויות הכרוכות בכך מבחינת היקפי פריסה והשקעות. זו בקשה שיהיה קשה לכל רגולטור לסרב לה על רקע המשבר שבו נמצא שוק תשתיות התקשורת.

שוק, שבו שני שחקנים באמת יתחרו בתחום תשתיות התקשורת, הוא חלום שעד לא מזמן איש לא היה מעלה בדעתו, והנה לפתע באבחה אחת של שינוי רגולטורי הסיכוי לכך נראה ממשי.

טל גרנות גולדשטיין / צילום: סיון פרג'

עסקת הוט-IBC לא הייתה באה לעולם אלמלא אישור מתווה הסיבים של בזק - ויותר מכך כישלון העסקה של הוט לרכוש את פרטנר. בתחילת 2020 ניסתה הוט לרכוש את פרטנר ובסוף נסוגה בה בעקבות התמשכות העסקה לטענתה ואפקט הקורונה. המטרה של הוט ברכישת פרטנר הייתה, בין היתר, למצוא פתרון לקושי שלה (יש מי שיגיד שזהו סירוב של הבעלים), להיכנס להשקעה בפרויקט סיבים ללא שותפים.

העסקה הייתה אמורה להפוך את הוט לקבוצת תקשורת שמחזיקה ברשת סלולרית מלאה ולא כמו היום, כשהיא חולקת רשת בבעלות שווה עם פרטנר; לנצל את המומנט שבו מצויה פרטנר בפריסת סיבים וגם ניצול הפלטפורמה שבנתה בתחום הטלוויזיה, ובכך להשיג קפיצת מדרגה משמעותית מול מתחרותיה.

זו הייתה אמורה להיות עסקה מהסוג שהבעלים של הוט פטריק דרהי אוהב, כזו שטורפת את הקלפים ומייצרת שוק תקשורת חדש. כישלון העסקה אילץ את הוט לחשב מסלול מחדש. בסלולר היא תצטרך לחיות עם פרטנר כשותפה עוד הרבה זמן, על רקע ההתמודדות המשותפת שנכפתה עליהם במכרז הדור החמישי בסלולר. עם זאת, בכל הקשור להשקעה בסיבים אופטיים, היא נאלצה בלית ברירה לחבור למיזם IBC, שמצידו כל כך חיכה לה.

הוט, איך שלא נסתכל על זה, הופכת לחברת תקשורת מוזרה, שאין לה תשתיות בבעלותה המלאה. נוצר פה יצור כלאיים, שהוא תוצאה של עיוותים רגולטוריים מתמשכים בשילוב עם בעלים שנואש לחלוטין מהרגולציה המקומית. כתוצאה מכך הוא החליט להשקיע את המינימום ההכרחי בישראל ולרכז את עיקר המאמצים שלו בעולם. צריך לזכור שבסוף הוט אחראית לאחוזים בודדים בפעילות של אלטיס בעולם כך שיש גבול למשאבים שאפשר להקדיש לה.

המחירים הנמוכים לא פגעו בבזק


בזק מוצאת את עצמה במקום שהיא אוהבת: החברה מתעוררת לחיים כשיש לפניה פרויקט תשתיתי גדול. אחרי כל כך הרבה עיכובים, משברים ומחלוקות מול משרד התקשורת, החברה חוזרת להתעסק בפרויקט תשתיות. לצד הכניסה לפרויקט, צריך לשאול האם החברה פעלה נכון כשחיכתה להבשלת כל התנאים או שהייתה צריכה להיכנס אליו כבר קודם. התשובה לשאלה הזו מורכבת.

יש הטוענים שהעיכובים בכניסת בזק לשוק הסיבים הביאו להאצת ההשקעות על ידי מתחרותיה, שהגיעו כבר להיקפי פריסה טובים. פרטנר כבר הגיעה ל-30% פריסה של משקי הבית ו-IBC הגיעה ל-20% פריסה.

אמנם מדובר בפריסה שברובה חופפת, אבל דבר אחד משמעותי קרה בשוק בזמן שבזק התכתשה עם הרגולטורים על תנאי הפריסה: בזק איבדה את ההרתעה. המתחרות שלה השתכללו והבינו שאם פעם המושג "פריסת סיבים" הייתה שמורה רק לחברות תשתית כמו בזק או הוט, הרגולציה וההקלות שניתנו למתחרות שינו את המציאות. היום כולם מבינים שגם חברות סלולריות יכולות להגיע להיקפי פריסה משמעותיים, והשד לא נורא כל כך.

מה זה אומר מבחינת בזק? יש ויכוח ישן בבזק ובשוק התקשורת, מה נכון לבזק. האם לאפשר למתחרותיה להשתמש בתשתיות שלה או שעדיף לדחוף להעלאה במחיר השימוש ולגרום להן לפרוס תשתיות בצורה עצמאית. הוויכוח הזה גורס שאם מחיר השימוש בתשתיות בזק (ללא חלוקה לשימוש בתעלות התקשורת שלה או בהחכרת קווי אינטרנט ישירים) יהיה נמוך, התמריץ למתחרים לפרוס עצמאית יישאר נמוך. תהליך כזה יהיה טוב לבזק לאורך זמן, מאחר שהחברה תישאר התשתית המרכזית בשוק.

תוצאה טובה מבחינת הרגולציה

הגרסה השנייה אומרת שאם מחיר השימוש בתשתיות בזק יהיה יקר מדי, המתחרים ייאלצו להקים תשתית עצמאית ומזה בזק דווקא תפסיד.

תוצאות מדיניות השוק הסיטונאי מלמדות שבזק מרוויחה דווקא מהמחיר הנמוך. בסופו של דבר, השוק הסיטונאי והמחיר הנמוך יחסית לשימוש בתשתיותיה היו אמורים להחליש את בזק, אבל עשו בדיוק ההיפך - חיזקו את החברה והחלישו את מתחרותיה, שממילא סבלו מקשיים בשל התחרות בשוק הסלולרי.

כשמדברים על השקעה בסיבים נדמה שהפור נפל, המתחרות של בזק החליטו כבר שהן רוצות להשקיע בתשתיות עצמאיות ולהיעזר בבזק כמה שפחות. הכניסה של הוט ל-IBC מוכיחה זאת והפריסה המואצת בפרטנר כנ"ל.

ככל שיקימו תשתיות עצמאיות, בזק תישאר עם רשת פחות מנוצלת. יש הסבורים שבזק יכלה לקחת על עצמה את הסיכון שבכניסה לפרויקט סיבים, ללא ודאות מלאה. שגם תחת חובת פריסה אוניברסלית, הנזק שהייתה מחוללת למתחרותיה בכניסה מוקדמת לשוק, הייתה מטרפדת את האצת ההשקעות בסיבים על ידיהן. זו טענה לא מבוטלת, שתשמש כאבן בוחן בבחינת פרויקטים בתחום התקשורת בעתיד.

בעיני הרגולטור, ההתעקשות שלו הביאה להאצת התחרות בתשתיות והביאה בסופו של דבר לתוצאה טובה, שבישראל יוקמו תשתיות חלופיות לבזק. מנגד, ישראל שילמה מחיר כבד מאוד על ההתעקשות הזו. ישראל הידרדרה בכל המדדים ורפורמות חשובות לא נעשו כתוצאה מהרצון של הרגולטור להעניש את בזק על פרשיות עבר.

את המחיר אנחנו כולנו שילמנו ומשלמים מדי יום.

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

"לו הייתי רוטשילד": טירה שהייתה בבעלות המשפחה היהודית נמכרת בסכום של 454 מיליון דולר

בטירה הצרפתית מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים ● בעבר הטירה הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית, אותה הם מכרו למלך מרוקו - חסן השני ● כעת היא צפויה לעמוד למכירה פומבית ועשויה אף להפוך לאחד הנכסים היקרים שנמכרו אי פעם

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

מאות אלפי דולרים בשנה: המנכ"לים שזוכים לאבטחה על חשבון החברה

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בתל אביב; פריון קופצת לאחר הדוחות

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1%, ות"א 90 משיל מערכו 0.4% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו הלת' גדל, המניה צוללת בכ-11%

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● מדור חדש