גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיצוץ שכר השרים לא יספיק: הקורונה היא הזדמנות לתיקון המגזר הציבורי

הפחתת שכר של 10% לשרים ובכירים נוספים היא סמלית וחשובה אבל הגיע הזמן לטפל גם בבעיות העומק של המגזר הציבורי, בדיוק כפי שהבטיח שר האוצר ישראל כ"ץ ● האם הוא גם יקיים?

השר ישראל כ"ץ ויו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד / צילום: דוברות ההסתדרות
השר ישראל כ"ץ ויו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

נתחיל בפרגון: שרי הממשלה הסכימו לקצץ 10% משכרם עד סוף 2021. יפה גם שהשרים החליטו להרחיב את הקיצוץ ולהחיל אותו על חברי הכנסת - החלטה שיישומה תלויה ברצונם הטוב של הח"כים. משמח היה לראות את גם הודעותיהם של נשיא המדינה ראובן ריבלין ושל נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות על רצונם להצטרף למקוצצים.

חשוב לזכור שלמרות שמדובר בכסף קטן במונחים תקציביים, זה ממש לא כסף קטן מבחינה סמלית, ערכית וציבורית.

1. נא להכיר את "נושאי המשרה"

קיצוצי השכר אמורים להתרחב לקבוצות נוספות, ורוח ההתנדבות צפויה לרדת ככל שהמעגלים יתרחבו. שר האוצר ישראל כ"ץ אמור לחזור לממשלה עם הצעה לקיצוץ בשכרם של נושאי המשרה בשירות הציבורי.

מיהו נושא "משרה"? באוצר אומרים שמדובר במספר אישים בולטים, כמו מבקר המדינה, נגיד בנק ישראל והרבנים הראשיים (שבינתיים לא הכריזו על רצונם בהפחתת שכרם) ובשתי קבוצות גדולות יותר: השופטים והדיינים וראשי הרשויות בשלטון המקומי.

קבוצת ראשי הרשויות בישראל מונה כ-250 איש ויחד עם השופטים והדיינים מגיעים כבר לכ-1,000. אלא שלא דין דיין בבית הדין השרעי בנצרת כדין שופט עליון בירושלים, ולא דין ראש מועצת גזר כדין ראש עיריית תל-אביב יפו. לכן מסתמן ששר האוצר ימליץ להגביל את קיצוץ השכר לנשואי משרה ששכרם לפחות כשכר ח"כ, כלומר כ-45 אלף שקל לחודש.

2. ההסתדרות והאוצר יתחילו בדיונים

ועכשיו לשאלת מיליון הדולר - האם יקוצץ שכרם של עובדי המגזר הציבורי? כ"ץ הציג לפני חודש מתווה קיצוצי שכר מסודר: 3% במדרגת השכר של 7,000-15,000 שקל; 7% במדרגת השכר של 15,000-20,000 שקל; ו-10% במדרגה של 20,000 ומעלה.

אלא שכ"ץ לא לא הביא את קיצוצי השכר האלה לאישור הממשלה. בסביבתו אומרים שהוא עדיין נחוש לקדם את הנושא, אבל עובדה ששום מועד חדש לא נקבע. ההסתדרות מצידה כבר הכריזה לפני שלושה שבועות על סכסוך עבודה והיא לא ממהרת לנקוט צעדים מעשיים, כך שבשקט-בשקט הצדדים ישובו לשולחן המו"מ אחרי החגים.

הציפייה לקיצוצים האלה, שמקיפה ציבורים גדולים במדינה, נשענת על שני אדנים: הטיעון הכלכלי, שאומר שצריך לקצץ בשומנים כשהגירעון הממשלתי מזנק,  והטיעון הערכי שאומר שלא ייתכן שהמגזר הפרטי ידמם בזמן שעובדי המגזר הציבורי ישקיפו מנגד.

3. תועלת תקציבית קטנה לקיצוץ

שכרם של עובדי המגזר הציבורי זינק בשנים האחרונות  יותר מהשכר הממוצע במשק. ב-2019 קיבלו עובדי המגזר הציבורי את הפעימה האחרונה בתוספת מצטברת של 9% ששולמה להם במצטבר מאז 2015. קבוצות מסויימות, למשל רופאים או עובדי רשות המסים, קיבלו יותר. אבל השאלה היא האם כעת העיתוי המתאים לקיצוצי שכר?

מתווה הקיצוצים של כ"ץ יכול לחסוך לממשלה 4-5 מיליארד שקל בשנה - סכום שרחוק מלצמצם את הגירעון שמתקרב ל-200 מיליארד שקל השנה. בנוסף, כלכלנים רבים טוענים שתהיה זו איוולת לקצץ שכר בעיצומו של משבר כלכלי שפוגע בעיקר בביקושים. 700 אלף עובדי המגזר הציבורי מפרנסים בגדול שני מיליון אזרחים, ומהווים מרכיב משמעותי בצריכה הפרטית.

4. פגיעה בתחושת הצדק של העובדים

גם הטיעון של הצדק החלוקתי מעורר קשיים. החלוקה הדיכוטומית בין המגזר הפרטי הסובל למגזר הציבורי החסין - לא מדוייקת. במגזר הפרטי יש ענפים שלא נפגעו: הרשתות הקמעונאיות הגדילו מכירות, חברות הייטק מגייסות עובדים. לפי נתוני רשות המסים, 35% מהעסקים הגדילו את הפדיון שלהם במאי-יוני, לעומת התקופה המקבילה ב-2019.

בזמן שחברות קטנות ובינוניות מתמודדות עם קשיים חסרי תקדים, החברות הגדולות ממשיכות להרוויח ושומרות על גישה למקורות אשראי זולים.

מצד שני, חלק ניכר מהמגזר הציבורי הושפע מהמגיפה. מגוחך, למשל, לדרוש מ-120 אלף עובדי מערכת הבריאות "להיכנס מתחת לאלונקה" - הם הרי נמצאים שם פיזית. גם הנטל על השוטרים גדל ובאשר למורים - הם באמת מאמינים שהם מחזיקים את המשק עובד, באמצעות שיעורי הזום שהם מעבירים.

השורה התחתונה היא שאי-אפשר להתייחס לעובדי המגזר הציבורי כאל מקשה אחת, וההצדקה לקיצוצים מתפוררת כשמתחילים לנסות ולהפריד את העובדים שנושאים בנטל מהעובדים שלא באמת מזיעים.

5. הזדמנות לפתור את בעיית היעילות

מה שמשאיר אותנו עם הבעיה האמיתית והיא תחלואי המגזר הציבורי. הבעיות העיקריות של המגזר הן חוסר יעילות, אפקטיביות נמוכה ושירות גרוע - וזה מתנפץ לנו עכשיו בפנים. רפורמה עמוקה במגזר מחייבת קודם כל לצמצם את היכולת של הוועדים להשבית שירותים לאזרח בשל מהלכים לגיטימיים של הממשלה, כמו הכנסת טכנולוגיות חדשות או שיפור השירות לאזרח. היא מחייבת הגדלת היכולת הניהולית וצמצום הקביעות למינימום הכרחי.

ומעל לכול היא מצריכה מודל שכר חדש. ביטול ההצמדות ותוספות שכר שמעודדות שימוש ברכב פרטי (תקן רכב) או רכישת השכלה מיותרת (גמולי השתלמות) ותוספות שמשולמות לכל העובדים ללא שום קשר לביצועים שלהם (שכר עידוד).

מודל השכר הנוכחי במגזר הציבורי, שנבנה באמצע המאה ה-20, מבוסס על עליית שכר עם הוותק ועל הצמדות שכר בין מקצועות ומגזרים. זה מודל שלא רלבנטי לדור שמבוטח בפנסיה צוברת. כשבני 20 ו-30 היום מחליפים עבודה בכל שנתיים, המגזר הציבורי אינו מסוגל למשוך כוח אדם איכותי בתנאי שכר שהופכים אטרקטיביים אחרי 20 או 30 שנות עבודה.

שר האוצר ישראל כ"ץ מבין שזה מה שצריך לעשות וגם יודע שיו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד יכול להיות שותף למהלכים ארוכי טווח ואסטרטגיים. אם חרב קציצוי השכר תהפוך לקלף מיקוח, שיביא לרפורמה משמעותית במגזר הציבורי זה יהיה ההישג הגדול ביותר של המשבר הנוכחי. 

עוד כתבות

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: יח''צ

גם דלק ישראל מביעה התעניינות ברכישתה של הוט מובייל

חברת דלק ישראל מביעה התעניינות ברכישת הוט מובייל, וזאת לאחר שפלאפון ופרטנר הגישו גם הן הצעות לרכישתה ● בשלב זה, רכישה פוטנציאלית של הוט מובייל ע"י דלק ישראל עשויה להתבצע באופן בלעדי על-ידה, אך ייתכן כי היא תבחר לעשות זאת עם שותפים אסטרטגיים

תעשיית הקרנות בשיא / אילוסטרציה: Shutterstock

מהפך שלא נראה 4 שנים: זה האפיק הכי פופולרי ל־2025 בשוק הקרנות

בצל הזינוקים במדדי המניות המקומיים תעשיית הקרנות המקומית מסכמת שנת שיא, במהלכה זרמו אליה כ-73 מיליארד שקל ● אחרי 3 שנים קשות הקרנות המנוהלות חוזרות למרכז הבמה ● וגם: איזה אפיק זכה לאמון מחודש מצד המשקיעים?

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אהרן ברק / צילום: איל יצהר

האזהרה החריפה של אהרן ברק: "אנחנו כבר לא דמוקרטיה ליברלית"

בנאום מצולם ששודר בהפגנה לציון 3 שנים לנאום השר יריב לוין בהכרזה על המהפכה המשפטית - תקף נשיא העליון לשעבר אהרן ברק את רה"מ בפרט ואת הממשלה בכלל: "זכויותינו כאזרחים מופרות יום-יום - מפעל החיים של כולנו בסכנה" • הוא מתח ביקורת על המשטרה: "מפעילה את כוחה בצורה לא שוויונית ולא מרוסנת" • וקרא למפלגות שעתידות להתמודד בבחירות: "שיתחייבו שיעצרו את ההפיכה המשטרית"

שדה התעופה של אתונה / צילום: ap, Thanassis Stavrakis

נתב"ג גם יושפע: תקלה סגרה את המרחב האווירי של יוון

בשל תקלה נסגר המרחב האווירי של יוון באופן זמני, והמראות ונחיתות בשדות תעופה ברחבי המדינה מעוכבות ● השבתת המרחב האווירי של יוון עלולה להשפיע גם על טיסות מישראל, שכן יוון משמשת נתיב מעבר מרכזי לטיסות רבות מישראל ליעדים באירופה

מיליציות של אזרחים חמושים תומכי הנשיא מדורו יוצאים לרחובות / צילום: ap, Matias Delacroix

התגובות למהלך של טראמפ, ואיפה חוששים להיות הבאים בתור?

התגובות בעולם למהלך ההתקפי של ארה"ב על ונצואלה נעו בין גינויים חריפים מצד מתנגדי המדיניות האמריקאית, להימנעות מביקורת מצד מי שאמורים להיות בעלי בריתה של ארה"ב ● נשיא ברזיל טען בתגובה כי ארה"ב "חצתה רף מסוכן מאוד", ואילו באיחוד האירופי פרסמו הודעה מתונה שבה אמרו כי הם "בעד העברת השלטון בוונצואלה בדרכי שלום"

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

הממצא המפתיע שיכול לאתר ילדים בסטרס

מחקר של מכבידנט מצביע על קשר בין חיים במתח מתמשך, וספציפית בעוטף עזה, לשינויים בהתפתחות השיניים בקרב ילדים ● ביוביט גייסה 50 מיליון דולר למדידת לחץ דם רציפה באמצעות מדבקה ● מספר בתי חולים יחלו בקרוב להשתתף בתוכנית להכשרת רופאים בחמלה ● וגם: המוצר הישראלי ששימש לטיפול בנפגעי אסון השריפה בשווייץ, ומרכז החדשנות שיוצר סטארט-אפים בסח'נין ● השבוע בביומד

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיזנקו בתל אביב מחר, ואיך תשפיע הדרמה בוונצואלה על הנפט?

השווקים בארץ ובעולם יגיבו מחר להשתלטות של ארה"ב על ונצואלה, ואנליסטים רבים מצביעים על כך שהמהלך מכוון גם נגד איראן ● הבורסה בת"א תזכה מחר לרוח גבית מהמניות הדואליות, שחוזרות עם פער ארביטראז' חיובי ● וגם: האם סנטה קלאוס ידלג השנה על וול סטריט, ומה אפשר ללמוד על ההמשך? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האח, המתנה והעיקול מביטוח לאומי: איך הסתיים המאבק על הנכס?

ביהמ"ש קבע כי מקבל נכס במתנה שזכויותיו לא נרשמו, גובר על זכויותיו של נושה בעל עיקול - אם יוכיח כי פעל בתום־לב ● תביעת אחות־למחצה למחצית מנכסי ירושה נמחקה, והיא חויבה בהוצאות כבדות ● עובד שכינה קולגה "סוטה" לא חויב בפיצוי בלשון הרע, לאחר שנקבע כי ההתפרצות נבעה מהטרדה מינית ● 3 פסקי דין בשבוע

מסירות כלי רכב / צילום: יח''צ

מי הדגם שהוביל את טבלת מסירות הרכב ב-2025?

דוח מסירות הרכב לשנת 2025 מצביע על שנת שיא לדגמים מסין, עם נתח כולל של מעל שליש מהמסירות ● התופעה הבולטת של השנה היא מספר שיא של רכבי "אפס ק"מ" ● ג'אקו 7 מבית קבוצת צ'רי הוא הדגם שמוביל את המסירות, ומי עוד ברשימה?

תחנת כוח / אילוסטרציה: יוסי וייס

שני מתקני ייצור החשמל שהממשלה אישרה - וזה שלא

לבקשת עיריית בית שמש, הממשלה עיכבה הקמת תחנת כוח של פאוורג'ן ושמיר אנרגיה ● שתי תחנות כוח אחרות - בעמק חפר ובעוטף עזה - יעברו כעת לאישור הוות"ל

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

למחפשי רכב חדש: האם "אפס ק"מ" מתאים לכם?

אחרי שנים של מחסור ורשימות המתנה, המלאים המצטברים של היבואנים מחזירים את השליטה אליכם ● זה מה שיעזור לכם לנצל את מלחמת המחירים בשוק הרכב

מכה הרסנית: איך משפיעה לכידתו של מדורו על איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: נפילתו של נשיא ונצואלה היא מכה גם לאיראן, מה צפוי במזרח התיכון ב-2026, ומה אפשר ללמוד מהמעשים של ראש עיריית ניו יורק ביום הראשון שלו בתפקיד • כותרות העיתונים בעולם

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

באיראן מודים: המשטר נדחק למצב הישרדותי בגלל המחאות

ישראל וסוריה יחדשו מחר את המו"מ על הסכם ביטחוני בגבול ● שני אזרחים ישראלים חצו בשוגג את הגבול לירדן ● בישראל סבורים שהמבצע באמריקה הלטינית יהדהד גם במזרח התיכון ● BBC מפצה ב-120 אלף שקל משפחה ישראלית מהעוטף: "טעות בתום לב" ● צה"ל תקף בצפון רצועת עזה והשמיד פיר ובו משגר רקטות טעון ומוכן לשיגור לעבר דרום הארץ ● עדכונים שוטפים

הילה ויסברג והלית ינאי-לויזון בשיחה עם ינקי קוינט / צילום: לע''מ

האיש שאחראי על קרקעות המדינה: "מחירי הדירות ימשיכו לרדת, אפילו ב-10%"

שיחה עם ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל היוצא ● על העימותים עם האוצר, ההישגים במחיר למשתכן והטענות כלפיו לאפליית ערבים: "חשוב שבקו הגבול יישב ציבור שיודע להגן על היישובים"

אושר כהן / צילום: ויקיפדיה

הדירה החדשה של אושר כהן בקריית ביאליק

הזמר אושר כהן רכש דירה בפרויקט המגורים החדש UPTOWN בקריית ביאליק ● איגוד הכדורסל מעמיק את שיתוף־הפעולה עם ארגון נכי צה"ל והמרכז לאימפקט יהודי ● במוזיאון ת"א לאמנות נפתחה תערוכת "שנת אפס" לציון 80 שנה לתום מלחמת העולם השנייה ● וזו הסמנכ"לית החדשה בתנובה ● אירועים ומינויים

5 הערות על השנה ששברה את כל השיאים בשוק הגמל / צילום: Shutterstock

"שוק ההון התנתק מהכלכלה": האם אחרי שנה פנטסטית הגיע הזמן להקטין חשיפה למניות?

2025 הייתה השנה הכי טובה שראו החוסכים בישראל זה 16 שנה, אבל מסלול אחד פופולרי במיוחד אכזב את המשקיעים ● את טבלת התשואות הובילו שתי חברות ביטוח עם אהדה להשקעות בארץ ● ואיפה ממליצים המומחים לשים את הכסף ב־2026?

סמלי האפליקציות של גרוק, ג'מיני, קלוד וצ'אט GPT / צילום: Shutterstock

העדכון החדש של X מעורר סערה: גרוק אפשר יצירת תוכן מיני של נשים וקטינים

צרפת, הודו ומלזיה פתחו בבדיקות דחופות נגד X (טוויטר לשעבר), לאחר שמודל הבינה המלאכותית גרוק אפשר למשתמשים ליצור תוכן מיני פוגעני ע"י עריכת תמונות של נשים וקטינים בפלטפורמה ● בין היתר על הפרק: סנקציות משפטיות

מסחר בביטקוין / צילום: ap, Petr David Josek

ברשות המסים ציפו למיליארדים מהסדרת הקריפטו, אבל גבו רק 31 מיליון שקל

ברשות המסים קבעו נוהל להסדרה, שהיה עתיד להכניס מאות מיליוני שקלים למדינה ● נתונים שהגיעו לגלובס מגלים כי מאז דצמבר 2023, נגבו 31 מיליון שקלים בלבד ● המשקיעים חוששים מדרישות חודרניות ומכסף שנותר "תקוע" מחוץ למערכת הבנקאית: "הנוהל לא עובד"

ההגבלות על משפיעני ההשקעות יצרו סערה ברשת

סערת רשת בעקבות החוק להגבלת משפיעני השקעות: ״צעד דורסני״

הרשת סערה בסוף השבוע כאשר משפיענים דוגמת "הסולידית" ו"הגורו" מתחו ביקורת על הדיון המתוכנן בכנסת לגבי ההצעה לחייב אותם להזדהות בשמם או להצטייד ברישיון השקעות ● למרות הסערה, ועדת הכספים לא צפויה לדון השבוע במהלך - אך הנושא עשוי לעלות על שולחנה בשבועות הקרובים

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

קרן כספית או פיקדון? הורדת הריבית מסבכת את התשובה

השילוב בין התייקרות הקרנות לירידת הריבית מחייב את חוסכי הקרנות הכספיות לחשב מסלול מחדש ● מהזדמנויות באפיק הצמוד ועד לקרנות "תאריכי יעד": אלו החלופות שעל השולחן