גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיצוץ שכר השרים לא יספיק: הקורונה היא הזדמנות לתיקון המגזר הציבורי

הפחתת שכר של 10% לשרים ובכירים נוספים היא סמלית וחשובה אבל הגיע הזמן לטפל גם בבעיות העומק של המגזר הציבורי, בדיוק כפי שהבטיח שר האוצר ישראל כ"ץ ● האם הוא גם יקיים?

השר ישראל כ"ץ ויו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד / צילום: דוברות ההסתדרות
השר ישראל כ"ץ ויו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

נתחיל בפרגון: שרי הממשלה הסכימו לקצץ 10% משכרם עד סוף 2021. יפה גם שהשרים החליטו להרחיב את הקיצוץ ולהחיל אותו על חברי הכנסת - החלטה שיישומה תלויה ברצונם הטוב של הח"כים. משמח היה לראות את גם הודעותיהם של נשיא המדינה ראובן ריבלין ושל נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות על רצונם להצטרף למקוצצים.

חשוב לזכור שלמרות שמדובר בכסף קטן במונחים תקציביים, זה ממש לא כסף קטן מבחינה סמלית, ערכית וציבורית.

1. נא להכיר את "נושאי המשרה"

קיצוצי השכר אמורים להתרחב לקבוצות נוספות, ורוח ההתנדבות צפויה לרדת ככל שהמעגלים יתרחבו. שר האוצר ישראל כ"ץ אמור לחזור לממשלה עם הצעה לקיצוץ בשכרם של נושאי המשרה בשירות הציבורי.

מיהו נושא "משרה"? באוצר אומרים שמדובר במספר אישים בולטים, כמו מבקר המדינה, נגיד בנק ישראל והרבנים הראשיים (שבינתיים לא הכריזו על רצונם בהפחתת שכרם) ובשתי קבוצות גדולות יותר: השופטים והדיינים וראשי הרשויות בשלטון המקומי.

קבוצת ראשי הרשויות בישראל מונה כ-250 איש ויחד עם השופטים והדיינים מגיעים כבר לכ-1,000. אלא שלא דין דיין בבית הדין השרעי בנצרת כדין שופט עליון בירושלים, ולא דין ראש מועצת גזר כדין ראש עיריית תל-אביב יפו. לכן מסתמן ששר האוצר ימליץ להגביל את קיצוץ השכר לנשואי משרה ששכרם לפחות כשכר ח"כ, כלומר כ-45 אלף שקל לחודש.

2. ההסתדרות והאוצר יתחילו בדיונים

ועכשיו לשאלת מיליון הדולר - האם יקוצץ שכרם של עובדי המגזר הציבורי? כ"ץ הציג לפני חודש מתווה קיצוצי שכר מסודר: 3% במדרגת השכר של 7,000-15,000 שקל; 7% במדרגת השכר של 15,000-20,000 שקל; ו-10% במדרגה של 20,000 ומעלה.

אלא שכ"ץ לא לא הביא את קיצוצי השכר האלה לאישור הממשלה. בסביבתו אומרים שהוא עדיין נחוש לקדם את הנושא, אבל עובדה ששום מועד חדש לא נקבע. ההסתדרות מצידה כבר הכריזה לפני שלושה שבועות על סכסוך עבודה והיא לא ממהרת לנקוט צעדים מעשיים, כך שבשקט-בשקט הצדדים ישובו לשולחן המו"מ אחרי החגים.

הציפייה לקיצוצים האלה, שמקיפה ציבורים גדולים במדינה, נשענת על שני אדנים: הטיעון הכלכלי, שאומר שצריך לקצץ בשומנים כשהגירעון הממשלתי מזנק,  והטיעון הערכי שאומר שלא ייתכן שהמגזר הפרטי ידמם בזמן שעובדי המגזר הציבורי ישקיפו מנגד.

3. תועלת תקציבית קטנה לקיצוץ

שכרם של עובדי המגזר הציבורי זינק בשנים האחרונות  יותר מהשכר הממוצע במשק. ב-2019 קיבלו עובדי המגזר הציבורי את הפעימה האחרונה בתוספת מצטברת של 9% ששולמה להם במצטבר מאז 2015. קבוצות מסויימות, למשל רופאים או עובדי רשות המסים, קיבלו יותר. אבל השאלה היא האם כעת העיתוי המתאים לקיצוצי שכר?

מתווה הקיצוצים של כ"ץ יכול לחסוך לממשלה 4-5 מיליארד שקל בשנה - סכום שרחוק מלצמצם את הגירעון שמתקרב ל-200 מיליארד שקל השנה. בנוסף, כלכלנים רבים טוענים שתהיה זו איוולת לקצץ שכר בעיצומו של משבר כלכלי שפוגע בעיקר בביקושים. 700 אלף עובדי המגזר הציבורי מפרנסים בגדול שני מיליון אזרחים, ומהווים מרכיב משמעותי בצריכה הפרטית.

4. פגיעה בתחושת הצדק של העובדים

גם הטיעון של הצדק החלוקתי מעורר קשיים. החלוקה הדיכוטומית בין המגזר הפרטי הסובל למגזר הציבורי החסין - לא מדוייקת. במגזר הפרטי יש ענפים שלא נפגעו: הרשתות הקמעונאיות הגדילו מכירות, חברות הייטק מגייסות עובדים. לפי נתוני רשות המסים, 35% מהעסקים הגדילו את הפדיון שלהם במאי-יוני, לעומת התקופה המקבילה ב-2019.

בזמן שחברות קטנות ובינוניות מתמודדות עם קשיים חסרי תקדים, החברות הגדולות ממשיכות להרוויח ושומרות על גישה למקורות אשראי זולים.

מצד שני, חלק ניכר מהמגזר הציבורי הושפע מהמגיפה. מגוחך, למשל, לדרוש מ-120 אלף עובדי מערכת הבריאות "להיכנס מתחת לאלונקה" - הם הרי נמצאים שם פיזית. גם הנטל על השוטרים גדל ובאשר למורים - הם באמת מאמינים שהם מחזיקים את המשק עובד, באמצעות שיעורי הזום שהם מעבירים.

השורה התחתונה היא שאי-אפשר להתייחס לעובדי המגזר הציבורי כאל מקשה אחת, וההצדקה לקיצוצים מתפוררת כשמתחילים לנסות ולהפריד את העובדים שנושאים בנטל מהעובדים שלא באמת מזיעים.

5. הזדמנות לפתור את בעיית היעילות

מה שמשאיר אותנו עם הבעיה האמיתית והיא תחלואי המגזר הציבורי. הבעיות העיקריות של המגזר הן חוסר יעילות, אפקטיביות נמוכה ושירות גרוע - וזה מתנפץ לנו עכשיו בפנים. רפורמה עמוקה במגזר מחייבת קודם כל לצמצם את היכולת של הוועדים להשבית שירותים לאזרח בשל מהלכים לגיטימיים של הממשלה, כמו הכנסת טכנולוגיות חדשות או שיפור השירות לאזרח. היא מחייבת הגדלת היכולת הניהולית וצמצום הקביעות למינימום הכרחי.

ומעל לכול היא מצריכה מודל שכר חדש. ביטול ההצמדות ותוספות שכר שמעודדות שימוש ברכב פרטי (תקן רכב) או רכישת השכלה מיותרת (גמולי השתלמות) ותוספות שמשולמות לכל העובדים ללא שום קשר לביצועים שלהם (שכר עידוד).

מודל השכר הנוכחי במגזר הציבורי, שנבנה באמצע המאה ה-20, מבוסס על עליית שכר עם הוותק ועל הצמדות שכר בין מקצועות ומגזרים. זה מודל שלא רלבנטי לדור שמבוטח בפנסיה צוברת. כשבני 20 ו-30 היום מחליפים עבודה בכל שנתיים, המגזר הציבורי אינו מסוגל למשוך כוח אדם איכותי בתנאי שכר שהופכים אטרקטיביים אחרי 20 או 30 שנות עבודה.

שר האוצר ישראל כ"ץ מבין שזה מה שצריך לעשות וגם יודע שיו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד יכול להיות שותף למהלכים ארוכי טווח ואסטרטגיים. אם חרב קציצוי השכר תהפוך לקלף מיקוח, שיביא לרפורמה משמעותית במגזר הציבורי זה יהיה ההישג הגדול ביותר של המשבר הנוכחי. 

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך