גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תגובות זועמות נגד הסגר: "החלטה הזויה בניגוד לדעת המומחים"; השר יזהר שי קורא לח"כים להצביע נגד

המערכת הפוליטית סוערת בעקבות ההחלטה להדק את הסגר, ותגובות מגיעות משלל גורמי האופוזיציה השונים ● המפגינים בבלפור מפוצלים: יאיא פינק קורא לעבור להפגנות וירטואליות, ואילו תנועת קריים מיניסטר ימשיכו למחות למרות ההנחיות

איילת שקד. "בגלל ההפגנות הם שולחים מאות אלפי אנשים למעגל האבטלה ומרסקים את הכלכלה" / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
איילת שקד. "בגלל ההפגנות הם שולחים מאות אלפי אנשים למעגל האבטלה ומרסקים את הכלכלה" / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

תגובות נזעמות במערכת הפוליטית בעקבות החלטת הממשלה הלילה להדק את הסגר. יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד יצא נגד שרי כחול לבן על השותפות שלהם בממשלת האחדות ואמר כי "כל שרי הממשלה ובעיקר חברינו מכחול-לבן צריכים לשאול את עצמם הבוקר מה הם עושים בממשלה שמפקירה ככה את הציבור. מה הם עושים בממשלה שראש הממשלה שלה עסוק רק בפוליטיקה זולה. מאמין לכם שלא ידעתם שככה זה יהיה, אבל עכשיו אתם יודעים. אנשים הגונים לא יכולים להישאר שם. אתם שותפים למחדל נתניהו".

גם יו"ר מפלגת ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, יצא נגד הסגר המנוגד לעמדה שהציגו המומחים בממשלה ואמר כי "‏ההחלטה ההזויה על הטלת סגר מלא מחר בניגוד לדעת המומחים היא תוצאה של התנהלות פושעת מצד הממשלה בחודשים האחרונים, שבשל חוסר מנהיגות וחוסר מדיניות הובילה אותנו למצב הזה. הגיע הזמן לעבור מ'ביביסטריה' של ייאוש לפתרונות של תקווה".

רוב הביקורות נסובו סביב העובדה כי לא היה נדרש לעצור את שלל הענפים הפועלים היום ואילו העבודה בהם נסגרה רק בשל ההחלטה הכוללת להכניס פנימה איסור על ההתקהלויות. יו"ר סיעת ימינה, ח"כ איילת שקד אמרה הבוקר כי "ממשלת ישראל קיבלה אתמול החלטה הרסנית וחסרת הגיון. שרים בכירים ובכירי האוצר עומדים משתהים מול החידלון והפארסה. לכולם ברור שצריך להשאיר את ענפי התעשייה והבנייה וכן 30 אחוז מהמגזר הפרטי עובד. אבל בגלל ההפגנות הם שולחים מאות אלפי אנשים למעגל האבטלה ומרסקים את הכלכלה. נצטרך להכניס הגיון ולשנות את התקנות בוועדת חוקה".

דעות חלוקות במחאת בלפור

מובילי תנועת המחאה מול ביתו של ראש הממשלה בבלפור נחלקו לשניים עוד לפני קבלת ההחלטה בממשלה הלילה, מצד אחד יו"ר תנועת דרכנו יאיא פינק הודיע כי ההפגנות יעברו למתכונת וירטואלית כצעד של לקיחת אחריות נוכח התפשטות המגיפה ומנגד המפגינים הרדיקלים יותר מתנועת קריים מיניסטר שהתכוונו להמשיך ולמחות מול בלפור מסרו הבוקר כי "כל מה שעניין את נתניהו היה לעצור בכל מחיר את ההפגנות בבלפור. לא בריאות הציבור, לא מיליון המובטלים והעסקים הקורסים ולעזאזל הדמוקרטיה. האובססיה שלו לראות את כיכר פריז ריקה מעידה על עוצמת המחאה והלחץ האדיר שלו ממנה".

שר הכלכלה והתעשייה, עמיר פרץ : "הטיפול בנגיף הקורונה הוא בריאותי וכלכלי. אי אפשר לטפל רק בבעיה אחת, אחרת השני יקרוס. חייבים לטפל בהיבט הבריאותי והכלכלי יחד".

השר פרץ הוסיף: "דרשתי שלא יחמירו מעבר למיגבלות מרץ אפריל ומשלא נענו הצבעתי נגד. במרץ אפריל היה לנו משק חסון ושבע שהיה ניתן להעמיס עלויו גזרות היום המשק רזה ורעב והגזרות יכולות למוטט אותו".

השר פרץ חושב על היום שאחרי ההחלטה ואומר: "עכשיו, משהוחלט על סגר מלא, אנו חייבים להחיל את המודל הגרמני- החל"ת הגמיש ולשמר לתקופת הסגר את הקשר עובד מעביד ולהשאיר בידי העובדים את הזכויות הסוציאליות, ולא להוציא עוד עשרות אלפי עובדים לחל"ת".

בהמשך היום צפויות התקנות החדשות להגיע להצבעה בוועדת חוקה של הכנסת ומשם לתיקון חוק הקורונה הגדול במליאה. למרות שהיום אמורה הייתה הכנסת לצאת לפגרה, חברי הקואליציה התבקשו שלא לעזוב את המשכן עד לתיקון החוק, מה שצפוי לארוך שעות ארוכות בוועדת חוקה תחילה ולאחר מכן במליאה.

יזהר שי נגד הממשלה: קורא לחברי מפלגתו להצביע נגד חוק המגביל הפגנות

במהלך הישיבה הלילית בנוגע להחלטה על סגר, החליט שר המדע יזהר שי לעזוב ולהשאיר את הצבעתו נגד החלטת הממשלה. שי פרסם מכתב שכתב לשרי הממשלה ובו האשים שמתקבלת החלטה "בקנה מידה היסטורי ללא שהתבצע תהליך ראוי לבחינת ההיבטים בקבינט הקורונה".

שי כתב לראש הממשלה נתניהו, שר החוץ גבי אשכנזי, ראש המל"ל מאיר בן שבת ושאר השרים: "קבינט הקורונה התפזר עם סדרת החלטות וכיוונים, אבל הבוקר כל זה עבר תפנית והיפוך מוחלט. הדיון התקיים לסירוגין, לא היה סיכום מסודר בקבינט הקורונה וגם לא הייתה הצבעה".

שי מתייחס בדבריו למעבר מהחלטת קבינט הקורונה להצבעה רחבה בממשלה. יצוין, שיו"ר מפלגתו של שי, שר הבטחון בני גנץ, היה באותה העת בטיסה חזרה מארה"ב. במהלך חניית ביניים, אתמול בשעות הערב, גנץ שוחח עם נתניהו בטלפון והתקבלו ההחלטות אליהן מתייחס שי במכתבו.

"הייתה החלטה בין נתניהו, גנץ, אשכנזי ודרעי בדיון טלפוני ביניהם וזו ההחלטה המובאת בפנינו הערב. כרגע שמענו פירוט של ההחלטה, ככל שיכולנו לשמוע אותו, אבל אף אחד מאיתנו לא ראה את פרטי ההחלטה הזו, ועדיין אני יודע על מה אנחנו דנים אבל אני לא יודע מה הפרטים המדויקים" כתב שי.

הוא ציין כי "ההחלטה על סגר מלא, חמור מזה שחווינו בחודש מרץ, לא התקבלה בקבינט הקורונה, והיא בניגוד לדעתם של מומחי משרד הבריאות שדיברו בפני הקבינט והן אנשי המקצוע באוצר".

"בזבזנו 3 חודשים. עושים עוול לציבור"

עוד כתב שי כי אינו מקל ראש במחלה. "הצעתי לפני 3 חודשים צעדים דרסטיים, תחת הכותרת סגר חלקי, שאילו התקבלו לא היינו במצב היום. היום אנחנו משלמים את מחיר השאננות של החודשים האחרונים".

שי מצטט את הכלכלנית הראשית שירה גרינברג: "סגר חסר תקדים, החמור ביותר שכל מדינה אחרת נקטה בו ברחבי העולם.. הנזקים יהיו ארוכי טווח. האבטלה חסרת תקדים, קריסה של עסקים, עלויות בלתי נתפסות, גירעון ענק בתקציב ומשמעויות סוציאליות כבדות".

שי מתייחס גם למחלוקת בין ההפגנות לתפילות ופנה לאריה דרעי: "אתה משאיר את בתי הכנסת פתוחים בסגר ההיסטורי הזה ובאותה הנשימה פוגע בציבור אחר בישראל. מה שעושים כאן זה לא עוול לציבור החילוני, אלא זה עוול לציבור הדתי. זה עוול לאנשים כמוך וכמוני שעובדים למען קירוב לבבות. אין שום הסבר הגיוני שאפשר לתת כשמאפשרים אירוע תרבות באולם אבל לא מאפשרים תפילה בבית כנסת. באותה הנשימה, אין הסבר הגיוני להשארת בתי כנסת פתוחים וסוגרים דברים אחרים"

"ביומיים של דיונים בזבזנו כולנו אין סוף זמן על מה שמפלג ולא על מה שמאחד. נסחפנו לויכוח עקר, מפלג ומיותר על הפגנות במקום לדבר על מתווה בטיחותי לתפילות, במקום לדבר על הכלכלה ועל הקשישים. ואחרי שהחלטנו אתמול להעביר זאת לצוות מקצועי, לא פוליטיקאים, היום אפילו לא קיימנו דיון במתווה".

שי מסכם בכך שהוא פונה לאנשי כחול לבן "לא להצביע בעד חוק שאוסר הפגנות בישראל. זה חוק העושה עוול לציבור גדול. זה חוק ציני, לא ראוי ומפלג שלא לצורך. ממשלה הכואבת את כאב האזרחים, ומבינה לליבם בעת דרמטית זו, לא מביאה חוק כזה לחקיקת בזק, כמעט מחטף של הכנסת בערב יום הכיפורים".

עוד כתבות

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

טראמפ: מקווים שנגיע לעסקה עם איראן. אם לא נשיג עסקה - נראה מה יקרה

הנשיא אמר כי נתן דד-ליין לאיראן: "רק הם יודעים אותו" • "יש לנו הרבה ספינות שנעות לכיוון איראן כרגע, זה יהיה נחמד אם לא נצטרך להשתמש בהן", אמר • דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ שוקל אפשרויות תקיפה נרחבות בהרבה נגד איראן - בהן גם פשיטות קומנדו על אתרי הגרעין • עוד על פי הדיווח, ישראל דוחפת לכך שארה"ב תצטרף אליה למתקפה משותפת על מערך הטילים הבליסטיים ● עדכונים שוטפים

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

מתוך קמפיין הפועלים / צילום: צילום מסך

הדאבל הראשון לשנת 2026: בנק הפועלים אחראי לפרסומת הזכורה והאהובה ביותר

בשבוע שעבר התברגה הפרסומת של הפועלים בכיכובן של ליאת הר לב והילה קורח כזכורה ביותר, והשבוע היא גם האהובה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● חברות התקשורת yes ו–HOT ממשיכות לככב עם הפרסומות לקידום HBO MAX

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר